DB Viedoklis

Redakcijas komentārs: Vai piemērot vispārējo reverso PVN ir diskusijas jautājums

Rūta Kesnere - DB komentāru nodaļas redaktore, 20.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā viena no būtiskām ēnu ekonomikas izpausmēm ir PVN karuseļshēmas. Lai tās izskaustu, pēc saskaņošanas ar Eiropas Komisiju, vairākās nozarēs Latvija ir ieviesusi reversā PVN maksāšanas kārtību.

Pašlaik notiek aktīvs darbs pie atkārtotu pieprasījumu sagatavošanas Eiropas Komisijai, lai Latvijai arī no 2020. gada 1. janvāra būtu iespēja piemērot apgriezto PVN maksāšanas kārtību būvizstrādājumu piegādēm un sadzīves elektronisko iekārtu un sadzīves elektroniskās aparatūras piegādei. Reversais PVN ļoti sekmīgi jau strādā tādās nozarēs kā, piemēram, kokrūpniecība un metāllūžņu piegāde.

Lai sekmīgāk cīnītos ar starptautiskām PVN karuseļshēmām, pērn ES padome pieņēma direktīvu, kas paredz, ka līdz 2022. gada 30. jūnijam dalībvalsts var ieviest vispārējās apgrieztās maksāšanas kārtību attiecībā uz piegādēm, kas nav pārrobežu piegādes, ar noteikumu, ka par PVN nomaksu atbildīgā persona ir nodokļa maksātājs, kuram visas sniegtās preču piegādes un pakalpojumi pārsniedz darījuma robežvērtību 17 500 eiro. Tiesa, lai šādu kārtību ieviestu, dalībvalstij ir jāatbilst vairākiem kritērijiem, piemēram, karuseļveida krāpšanas apmērs tās kopējā PVN iztrūkumā pārsniedz 25%.

Finanšu ministrija, taujāta, vai Latvija gatavojas ieviest minēto vispārējās apgrieztās maksāšanas kārtību, DB atbild noliedzoši. Vispirms jau tādēļ, ka «PVN karuseļveida krāpšanos iespējamais apjoms Latvijā, pēc VID novērtējuma, varētu būt tikai ap 15% no kopējās PVN plaisas.» Tātad neizpildās viens no direktīvā izvirzītajiem kritērijiem. Turklāt šāda kārtība būtu īslaicīga – līdz 2022. gadam, un, Finanšu ministrijas ieskatā, radītu lielu administratīvo slogu gan nodokļu administrācijai, gan uzņēmumiem. Tādēļ, ka komersantiem būtu jāizveido divu veidu grāmatvedības uzskaite un jāievēro direktīvas prasība, ka jāievieš īpaši elektroniskās ziņošanas pienākumi nodokļa maksātājiem. Finanšu ministrija uzskata, ka daudz efektīvāk būtu reverso PVN piemērot atsevišķām riskantām nozarēm.

Tam piekrīt arī Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas pārstāvis Ainis Dābols, norādot, ka šādas kārtības piemērošana vispārējiem darījumiem gluži vienkārši nebūtu efektīva. Atšķirīgs viedoklis gan ir citiem nodokļu ekspertiem, piemēram, nodokļu ekspertam no Sorainen Jānim Taukačam, kurš uzskata, ka Latvijā 80% no nodokļu plaisas veidojas karuseļshēmu rezultātā, līdz ar to mūsu valsts gadījumā vispārējās apgrieztās maksāšanas kārtība būtu ļoti efektīva. Šie dažādie uzskati liecina, ka ir nepieciešama Finanšu ministrijas un ekspertu diskusija, lai vienotos par iespējami jaudīgāko risinājumu PVN karuseļshēmu izskaušanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada pirmajam mēnesim jau redzamas beigas, un interesanti, ka vismaz pagaidām akciju tirgiem padevies viens no pašiem veiksmīgākajiem gada startiem vēsturē. Tas noticis, neskatoties uz pamatā arvien spēcīgākiem pieņēmumiem, ka globālajai ekonomikai izaugsmes ziņā jau klājas un pārskatāmā nākotnē turpinās klāties grūtāk.

Tam it kā būtu jānozīmē lielāks pesimisms finanšu tirgos, lai gan no tā tos šoreiz, šķiet, vismaz daļēji paglābusi centrālo banku retorika. Janvāra sākumā ASV Federālo rezervju sistēma deva mājienus, ka savā likmju paaugstināšanās ceļā tā droši vien būs uzmanīgāka (ASV CB atšķirībā no citiem jau kādu laiku paaugstina likmes). Par to, ka šogad varētu izpalikt eiro likmju paaugstināšana, pagājušonedēļ lika domāt arī Eiropas Centrālās bankas teiktais. Iestāde pamatā uzsvēra lielākus riskus ekonomikai, lai gan oficiālais ziņojums ietver tikai to, ka likmes netiks kustinātas vismaz līdz rudenim. Tikmēr tirgū tiek runāts, ka reālistiskāk eiro likmes varētu tikt skartas vien 2020. gada vidū. Iespējams, varēs teikt, ka centrālās bankas finanšu tirgu atkal būs ievadījušas mērenā «Risk On» stadijā. Turklāt nav pat izslēgts, ka tas, galu galā, materializēsies labākos efektos arī ekonomikai.

Komentāri

Pievienot komentāru