Enerģētika

Reizniece-Ozola: Efektīva reģionālā sadarbība ir būtisks solis ceļā uz Eiropas Enerģētikas savienību

Dienas Bizness, 14.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīva reģionālā sadarbība ir būtisks solis ceļā uz Eiropas Enerģētikas savienību, Baltijas valstu ministriem parakstot Deklarāciju par Baltijas valstu enerģijas piegāžu drošību atzina Latvijas ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

«Efektīva reģionālā sadarbība ir būtisks solis ceļā uz Eiropas Enerģētikas savienību. Enerģētikas politika ir pārrobežu politika, tāpēc ir svarīgi kopīgiem spēkiem rast efektīvāko risinājumu ES mērķa sasniegšanai. Šajā deklarācija ir ietverti Enerģētikas savienības galvenie principi – solidaritāte, enerģijas piegāžu drošība, kā arī konkurētspējīgs un vienots ES iekšējais tirgus. Ar gandarījumu jāatzīst, ka gan šodien parakstītā Baltijas valstu deklarācija, gan mūsu pozitīvā sadarbības pieredze Baltijas starpsavienojumu plāna ietvaros sekmēs Enerģētikas savienības izveidi, kā arī kalpos par piemēru citiem ES reģioniem,» norāda Reizniece-Ozola.

Ekonomikas ministrijas (EM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Evita Urpena informē, ka Deklarāciju par Baltijas valstu enerģijas piegāžu drošību trešdien Rīgā parakstīja Reizniece-Ozola, Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Urve Palo (Urve Palo) un Lietuvas enerģētikas ministrs Rokas Masiulis (Rokas Masiulis).

Baltijas valstīm ir svarīgi panākt savu enerģijas tirgu pilnīgu integrāciju Eiropas enerģijas tirgū, lai enerģijas patērētājiem būtu nepārtrauktas piegādes par vislabāko cenu. Baltijas valstis atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas izstrādāto Eiropas enerģijas drošības stratēģiju un pauž gatavību aktīvi iesaistīsies tās īstenošanā, īpaši alternatīvu enerģijas piegāžu infrastruktūras projektu īstenošanā.

Lietuvas enerģētikas ministrs Rokas Masiulis ar gandarījumu atzina, ka Baltijas valstu premjerministriem un ministriem ir kopīga izpratne par ES Trešās enerģētikas paketes īstenošanas nozīmību reģionā, jo īpaši par skaidriem, pārredzamiem un konkurētspējīgiem nosacījumiem trešās puses piekļuvei Baltijas valstu gāzes apgādes sistēmai. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Deklarācijas par enerģijas piegāžu drošību parakstīšana iezīmē nozīmīgu un neatgriezenisku Baltijas valstu reģiona pāreju uz liberālu, pārredzamu, konkurētspējīgu un pilnībā funkcionējošu reģionālo gāzes un elektrības tirgu.

Savukārt Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministre Urve Palo uzsvēra, ka ir svarīgi radīt brīvu un pārredzamu Baltijas valstu reģionālo enerģijas tirgu. Igaunijas mērķis, kopā ar reģionālajiem partneriem, ir nodrošināt labākos nosacījumus tirgus darbībai, piegāžu drošībai un attīstīt kopīgus infrastruktūras projektus. Solidaritāte ārkārtas situācijās ir nozīmīgākais reģionālās sadarbības aspekts, un trešdien parakstītā Deklarācija būs par pamatu turpmākajai sadarbībai.

EM norāda, ka šbrīd esošā ģeopolitiskā situācijā Eiropā radījusi nepieciešamību vienoties par jauniem un efektīviem risinājumiem ES enerģētiskās atkarības mazināšanai un drošības paaugstināšanai gan elektroenerģijas, gan gāzes sektoros. Parakstot kopīgu deklarāciju, Baltijas valstis apņemas stiprināt reģionālo sadarbību enerģētikas jomā, kopīgi strādājot pie enerģijas resursu piegāžu avotu dažādošanas un līdz ar to enerģētiskās drošības paaugstināšanas reģionā.

Latvijas prezidentūra pievērsīs īpašu uzmanību reģionālās sadarbības veicināšanai ES kopējo enerģētikas mērķu sasniegšanā. Un šis arī būs viens no diskusiju jautājumiem īpašā Eiropas enerģētikas ministru konferencē par Eiropas Enerģētikas savienību, kas notiks šā gada 6. februārī Rīgā. Plānots, ka konferencē piedalīsies aptuveni 400 enerģētikas nozares profesionāļi, kā arī pārstāvji no dažādām organizācijām, politiskām partijām un akadēmiskajām aprindām.

Komentāri

Pievienot komentāru