Citas ziņas

Rīgas dome par 18 tūkstošiem eiro veiks pētījumu ainavu plāna izstrādei

Žanete Hāka, 24.09.2014

Jaunākais izdevums

Lai attīstītu Rīgas ainavas, Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā tiks veikts pētījums Ainavu plāna izstrāde, informē Rīgas dome.

Konkursu departaments Iepirkumu uzraudzības birojā izsludināja 19. augustā un šonedēļ paziņoti konkursa rezultāti. Pētījuma summa ir 18,7 tūkstoši eiro ar PVN un darbu veiks SIA Metrum, informē domes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta vadītājs Dzintars Balodis skaidro, ka līdz šim kompleksa ainavu plānošana Rīgā nav notikusi. Priekšlikumus par atsevišķiem objektiem Rīgas ainavās ir izskatījusi Rīgas pilsētas būvvaldes padome un Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija, taču, lai risinātu ainavu attīstības jautājumus un integrētu tos Rīgas pilsētplānošanas politikā jaunajā galvaspilsētas teritorijas plānojumā, tiks izvērtēts plašs aspektu loks, kas jāņem vērā, plānojot Rīgas pilsēttelpas attīstību, piemēram, tiesiskais regulējums un arī iedzīvotāju iesniegtie priekšlikumi, kas attiecas uz ainavu attīstību.

Pētījuma gaitā paredzēts katrai ainavu telpai noteikt galvenos elementus, telpiskās vērtības un pazīmes, kas veido tās tēlu, ietverot gan iedzīvotāju vēlmes, gan ekspertu vērtējumus. Tāpat tiks izstrādāti galvenie uztveršanas priekšnosacījumi katrai ainavu telpai un izstrādāti kritēriji, pēc kuriem izvērtēt ainavas saglabāšanas, atjaunošanas vai pārveidošanas nepieciešamību.

Balstoties uz pētījuma rezultātiem, paredzēts izstrādāt priekšlikumus apbūves un vides veidošanas prasībām un rīcībai gadījumos, kad ainavu telpas pārklājas, kā arī izveidot Rīgas telpiskās kompozīcijas shēmu un stāvu skaita plānu, noteikt teritorijas, kurās izstrādājams lokālplānojums, detālplānojums vai cits detalizētāks plānošanas dokuments, lai atrisinātu ainavu attīstības jautājumus. Tiks noteiktas arī ainaviski vērtīgās teritorijas, publiski pieejamie skatu punkti un nosacījumi to attīstībai, kā arī citi ar ainavu attīstību saistīti jautājumi.

Kopš 2012.gada departamentā noris darbs pie jaunā Rīgas teritorijas plānojuma (RTP), kura izstrādes koncepcija paredz RTP risinājumus balstīt uz 11 tematiskajiem plānojumiem, tajā skaitā - Ainavu tematiskais plānojums, kura izstrādē par pamatu tiks izmantots pētījums Ainavu plāna izstrāde.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ādažu poligons, kas aizņem gandrīz 8000 hektāru, lielās platībās pārklājas ar Eiropas nozīmes aizsargājamu dabas teritoriju – Natura 2000 vietu Ādaži. Tajā sastopama neparasti liela sugu daudzveidība, kas salīdzināma pat ar Latvijas lielajiem nacionālajiem parkiem, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centra Apsaimniekošanas departamenta Vides nodaļas LIFE+ projekta vadītāja Laura Jukāme un ornitologs Viesturs Ķerus, kurš piedalās dabas aizsardzības plāna Ādaži izstrādē, Dienai stāsta, kā izdodas apvienot dabas aizsardzību un vienlaikus veikt militārās mācības šajā teritorijā.

Ādažu militārā poligona specifika ir klajo virsāju un kāpu komplekss, taču te sastopami arī īpaši aizsargājami saldūdeņu, mežu un purvu biotopi. Lielākoties teritorijā ir no traucējumiem atkarīgs biotops, un bez militāro mācību procesa tas aizaugtu un pārvērstos par mežu. «Mūsdienu Eiropā, kur lielākajā daļā teritorijas daba izjūt milzīgu slodzi, ko rada intensīva lauksaimniecība, mežsaimniecība un blīva apdzīvotība, militārie poligoni ir kā dabas saliņas, kurās netiek lietota lauksaimniecības ķīmija, nenotiek intensīva mežsaimniecība un ārpus militārajām mācībām ir sastopams ļoti maz cilvēku,» skaidro L. Jukāme.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas aizsardzības plāns nosaka robežas, kādas saimnieciskās vai cita veida darbības ir vai, tieši otrādi, nav atļautas īpaši aizsargājamās teritorijās; svarīga ir arī pašvaldību iesaiste

Īpaši aizsargājamo dabas teritoriju (ĪADT) dabas aizsardzības plānus izstrādā noteiktam laika posmam. Parasti tie ir no septiņiem līdz pat 15 gadiem un tos apstiprina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Dabas aizsardzības plāna uzdevums ir saskaņot dabas aizsardzības, dabas resursu izmantošanas, reģiona attīstības un citas intereses tā, lai tiktu saglabātas teritorijas dabas vērtības. Pats plāns nosaka nepieciešamo dabas aizsardzības un pieļaujamo saimniecisko darbību, atbilstoši ĪADT zonējumam. Iedalījums zonās (regulējamā režīma, lieguma, ainavu aizsardzības, neitrālā) tiek pamatots plānā un papildus apstiprināts ar teritorijas individuālo noteikumu pieņemšanu. Dabas aizsardzības plāni ir saistoši visu līmeņu teritorijas plānojumiem un teritorijas apsaimniekotājiem. Kopš 2016. gada ir apstiprināti kopumā 25 dabas aizsardzības plāni dažādām teritorijām Latvijā. Pavisam Latvijā ir 683 ar likumiem vai Ministru kabineta noteikumiem apstiprinātas īpaši aizsargājamas dabas teritorijas, kas katra atbilst kādai no astoņām aizsargājamo teritoriju kategorijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Grindeks neatsakās no apbūves plāniem pie Salu tilta

Lāsma Vaivare, 26.08.2014

Kvartāla starp Lāčplēša, Maskavas, Bārddziņu un Mazo Krasta ielu attīstības vizualizācija no 2009. gada prezentācijas.

Avots: Rīgas pašvaldības portāls

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pēdējos gados pieklusis, nekur nav pazudis farmācijas nozares līdera Grindeks plāns Salu tilta galā iezīmēt Rīgas vārtus

Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja akceptējusi lokālplānojuma izstrādes uzsākšanu kvartālam Lāčplēša, Maskavas, Bārddziņu un Mazajā Krasta ielā. Gala lēmums gan vēl jāpieņem domes sēdē. Lokālplānojumu paredzēts izstrādāt pēc SIA Namu apsaimniekošanas projekti pasūtījuma. Uzņēmuma īpašnieks ir a/s Grindeks, tā vienīgais valdes loceklis ir Filips Lipmans. Pērn kompānija nav apgrozījusi ne centa, tās zaudējumi pārsniedz 27 tūkst. eiro, liecina Lursoft informācija.

Plāni lieli

Lokālplānojuma izstrāde ir nepieciešama, lai detalizētu un grozītu esošo Rīgas teritorijas plānojumu, radot priekšnoteikumus teritorijas ilgtspējīgai attīstībai un pilnvērtīgai īpašumu izmantošanai uzņēmējdarbības attīstībai, paredzot degradētās apbūves un vides revitalizāciju, radot vienotu kvartāla telpisko struktūru un telpu, norāda Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta vadība.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgas teritorijas plāna tematisko plānojumu izstrādi pabeigs līdz gada beigām

Dienas Bizness, 23.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strādājot pie jaunā Rīgas teritorijas plāna 2018.-2030.gadam, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments šā gada laikā pabeigs tā konceptuālo daļu - 11 tematiskos plānojumus, informē Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Šie plānojumi attiecas uz tādām tēmām kā valsts un pašvaldības funkciju nodrošināšanai nepieciešamās teritorijas, mājokļu attīstība, uzņēmējdarbības funkciju nodrošināšanai nepieciešamās teritorijas, transporta attīstība, meliorācijas attīstība, ūdens teritorijas un krastmalas, apstādījumu struktūra un publiskā telpa, ainavas, Rīgas kultūrvēsturiskā teritorija, aizsargjoslas un aprobežojumi, kā arī Rīgas brīvostas tematiskais plānojums.

Līdz šim saistībā ar tematisko plānojumu izstrādi ir veiktas deviņas izpētes un patlaban turpinās darbs pie četrām izpētēm.

Pašvaldībā atzīmē, ka 2014.gada nogalē saistībā ar šo plānojumu izstrādi norisinājās viens no sabiedrības līdzdalības pasākumiem – četri vienas dienas tematiskie semināri – Vide. Transports. Mājoklis. Darbs., uz kuriem tika aicināti iedzīvotāji, nevalstisko organizāciju un dažādu institūciju pārstāvji. Semināru mērķis bija iesaistīt sabiedrību jaunā Rīgas teritorijas plānojuma izstrādē, noskaidrojot viedokli par iespējamajiem tematisko plānojumu risinājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pagājušajā gadā samazinājās par 0,3%, salīdzinot ar 2022.gadu, informē Centrālajā statistikas pārvaldē.

2023.gadā Latvijas IKP faktiskajās cenās bija 40,31 miljards eiro, tostarp ceturtajā ceturksnī - 10,7 miljardi eiro.

Pērn ceturtajā ceturksnī, salīdzinot ar 2022.gada attiecīgo periodu, Latvijas IKP, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem, palielinājās par 0,1%, bet pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem pieauga par 0,4%.

Savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada trešo ceturksni, IKP salīdzināmajās cenās, pēc sezonāli un kalendāri koriģētiem datiem, pieauga par 0,8%.

Statistikas pārvaldē norāda, ka ražojošo nozaru pievienotā vērtība 2023.gadā samazinājās par 1,4%, bet pakalpojumu nozaru - pieauga par 0,8%.

Lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības nozares apmērs pērn samazinājās par 8,1%, ko veicināja produkcijas apmēra samazinājums augkopībā un lopkopībā par 7,8% un mežsaimniecībā un mežizstrādē - par 9,2%, kamēr zivsaimniecības nozarē bija pieaugums par 2,2%.

Komentāri

Pievienot komentāru