Citas ziņas

Rīgas Pieminekļu padomi vadīs LZA prezidents Ojārs Spārītis

Dienas Bizness, 09.09.2015

Jaunākais izdevums

Rīgas Pieminekļu padome trešdien par padomes priekšsēdētāju ievēlēja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidentu Ojāru Spārīti, kuram jau ir vairāk nekā desmit gadu ilga pieredze Pieminekļu padomes vadīšanā.

O.Spārītis uzsvēra, ka Pieminekļu padome palīdzēs panākt vienošanos starp vēsturniekiem, māksliniekiem un dažādām institūcijām, kā arī būs kvalificēts palīgs pašvaldībai objektu izvietošanai publiskajā telpā. «Vēlos, lai mūsu darbā valdītu konstruktīvs un lietišķs gars, kas dotu vislielāko labumu pilsētai,» viņš piebilda.

«Ir lielas lietas, kam pievērsīsim pastiprinātu uzmanību – priekšpilsētas, jaunie dzīvojamie rajoni, kuru veidols jāpadara civilizētāks un humānāks. Tāpat jāpievērš uzmanība nozīmīgu vēsturisku datumu pārcelšanai vides objektu valodā – tas ir ne tikai saistībā ar Latvijas Republikas simtgadi, bet arī ar Reformācijas 500. gadadienu,» norādīja Pieminekļu padomes priekšsēdētājs.

Rīgas dome šovasar apstiprināja jaunu sastāvu Pieminekļu padomei. Padome sastāv no 17 locekļiem - dažādu jomu ekspertiem, kā arī pārstāvjiem no domes frakcijām un pašvaldības institūcijām.

Pieminekļu padomei vajadzēs iniciēt un īstenot pilsētas ilgtermiņa attīstības vīziju vides dizaina un mākslinieciskās kvalitātes jomās; sagatavot atzinumus par visu veidu pieminekļu, memoriālo ansambļu, tēlnieciski dekoratīvo veidojumu un piemiņas zīmju uzstādīšanu, atjaunošanu un pārveidošanu publiskajā ārtelpā Rīgā; izvērtēt iesniegtos priekšlikumus un sagatavot atzinumus par sabiedriski un kultūrvēsturiski nozīmīgu notikumu vai personu piemiņas iemūžināšanu publiskajā ārtelpā.

Tāpat padomes uzdevums būs sniegt profesionālas konsultācijas fiziskām un juridiskām personām par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu un jaunu kultūras, mākslas un sabiedriski nozīmīgu objektu izvietošanu publiskajā ārtelpā, kā arī sniegt atzinumu par dāvinājumu un pašvaldības valdījumā pārņemamu visu veidu pieminekļu, piemiņas zīmju un tēlnieciski dekoratīvo veidojumu uzstādīšanu un izvietošanu.

Līdzekļus Pieminekļu padomes darbībai piešķirs Rīgas pilsētas arhitekta birojs, bet padomes darbu kontrolēs Pilsētas attīstības komiteja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pilsētas arhitekta dienesta vadītāja, pilsētas galvenā arhitekta amatā līdz jauna vadītāja atrašanai no 23.maija iecelta pilsētas galvenā dizainere Evelīna Ozola, informē Rīgas domē.

Līdz šim Pilsētas arhitekta dienesta vadītājs, pilsētas galvenais arhitekts bija Gvido Princis, kurš šajā amatā bija iecelts uz pieciem gadiem. Prinča pilnvaru termiņš beidzās 20.maijā.

Rīgā būs pilsētas galvenā ainavu arhitekte un pilsētas galvenā dizainere 

Turpinot darbu pie pilsētvides uzlabošanas Rīgā, labāko risinājumu meklēšanai un pieņemšanai...

Tāpat Princis vairs neturpinās darbu Rīgas domes Pieminekļu padomē. Par jauno Pieminekļu padomes sastāvu tika lemts Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē 23.maijā.

Pašvaldībā informē, ka pašlaik turpinās pieteikšanās Pilsētas arhitekta dienesta vadītāja amatam. Ir pagarināta pieteikumu iesniegšana uz šo amata vietu, vienlaikus izvērtējot iepriekš iesniegtos pieteikumus.

Termiņš pagarināts, lai paplašinātu pretendentu loku, informē Rīgas domē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilsētas arhitekta kolēģija, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un Rīgas pilsētas Būvvaldes padome atbalstījušas pārbūves risinājumu ēkai Kalnciema ielā 2b, un ēkas pārbūvei ir piešķirta būvatļauja.

Kvartāla apbūves ieceres realizē arhitektu birojs "NRJA" un tā vadītājs Uldis Lukševics. Savukārt kvartāla attīstītājs ir Igaunijas uzņēmums "Novira Capital".

Būvniecības iecere paredz ugunsgrēkā cietušo sešu stāvu dzīvojamo ēku Kalnciema ielā 2b (celta 1914.g., arh. E.V.E. Frīzendorfs) pārbūvēt sākotnējā apjomā pret ielas frontēm, saglabājot un atjaunojot vēsturiskās ēkas Kalnciema ielā 2b fasādi pret Raņķa dambi, kas pēc notikušā ugunsgrēka ēkā tika iekonservēta atbilstoši Būvvaldes nosacījumiem. Tādējādi, braucot vai nākot virzienā no Vanšu tilta puses, ēkas aprises atgādinās to vēsturisko izskatu.

Policija neatklāj ļaunprātīgas dedzināšanas pazīmes pērn izdegušajā 100 gadus vecajā Kalnciema ielas graustā 

Izmeklētāji nav atklājuši ļaunprātīgas dedzināšanas pazīmes pērn notikušajā ugunsgrēkā...

Arhitektu biroja "NRJA" vadītājs un projektēšanas pasniedzējs Latvijas Mākslas Akadēmijā U. Lukševics teic, ka šī kvartāla projektēšana ir ieilgusi dažādu apstākļu sakritības dēļ: "Arhitektu birojs "NRJA" jau bija izstrādājis un apstiprinājis šīs ēkas rekonstrukcijas projektu tās iepriekšējam īpašniekam. Kad 2018. gada novembrī ēkā Kalnciema ielā 2B notika ugunsgrēks, protams, sabiedrībā un pilsētas vadošo ierēdņu vidū radās pastiprināta interese par šo objektu. Līdz tam brīdim ēkām Kalnciema ielā 2b un Raņķa dambī 14 nebija pieminekļu statusa, un tās arī atrodas ārpus Rīgas vēsturiskā centra robežām. Tomēr pēc šī notikuma tika lemts, ka abām ēkām tiek piešķirts vietējas nozīmes pieminekļa statuss, un ēkas ir atjaunojamas to vēsturiskajā izskatā. Šī visa kvartāla apbūve vairākas reizes tika izskatīta Rīgas pilsētas Būvvaldē. Tā kā Būvvaldes padomē to izskatīja kā vienu veselumu, gandrīz gadu valdīja neziņa, jo nebija skaidrs, vai vēsturiskajām ēkām tiks piešķirts pieminekļa statuss."

Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas un Būvvaldes padomes sēdēs ir atbalstīts arhitektu biroja "NRJA" veidotais piektais pārbūves variants, kas paredz atjaunot zudušo vēsturisko apjomu un fasāžu dalījumu, pašai fasādes plaknei piemērojot mūsdienīgu risinājumu - ķieģeļu "pikselāciju". Masā krāsoto ķieģeļu mūris atveidos vēsturiskos ciļņus un dekorus, lai fasāde, skatā no publiskās āra telpas, atbilstu tās vēsturiskajam izskatam. Tomēr tuvumā detalizācijas mērogs tiks apzināti mainīts, lai kvartāls atbilstu sabiedrības pieprasījumam pēc mūsdienīgas apbūves.

Nākotnē ēka plānota kā viesnīca ar nelieliem numuriņiem, kurā nodrošināta vides pieejamība publiskajām telpām un koplietošanas telpām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

VID trīs katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus

LETA, 13.06.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kratīšanās trīs Latvijas Romas Katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus.

Tikmēr reaģējot uz kratīšanām Latvijas Romas Katoļu baznīcas dievnamos, tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) Garīgo lietu padomē aicinās Valsts ieņēmumu dienestam (VID) skaidrot baznīcās saņemto ziedojumu uzskaites pareizību, informēja ministra preses sekretārs Andris Vitenburgs.

Bordāns šodien iepazīšanās vizītē tikās ar Rīgas arhibīskapu metropolītu Zbigņevu Stankeviču, lai apspriestu valsts un baznīcas sadarbības jautājumus.

Īpaša uzmanība tikšanās laikā veltīta neseniem notikumiem, kas pēc VID iniciatīvas norisinājās vairākās katoļu draudzēs. Ņemot vērā sarunā paustās atziņas, Bordāns aicinās Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sasaukt viņa vadīto Garīgo lietu padomi, lai VID varētu skaidrot reliģisko organizāciju vadītājiem grāmatvedības dokumentu kārtošanas pareizības jautājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grīziņkalnā plāno uzstādīt Vārnu ielas republikas vides objektus

Dienas Bizness, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Pieminekļu padome trešdien atbalstīja Austrumu izpilddirekcijas ieceri Grīziņkalnā izvietot vides objektu Vārnu ielu republika, kas attēlotu rakstnieka Jāņa Grīziņa pazīstamajā romānā minētus notikumus, informē Rīgas dome.

Labiekārtojot skvēru Terēzes, Zvaigžņu un Pērnavas ielas krustojumā, tajā plānots izveidot «republikas izlūku štābu», ko veidos vairāki skatu rīki košās krāsās. Tajos varēs ielūkoties, un caur tiem redzēt uz esošās ainavas ilustrāciju, kas attēlo kādu no grāmatas ainām, salīdzinot mūsdienas un simtgadīgu vēsturi. Atsevišķus skatu rīkus paredzēts novietot romānā attēloto notikumu vietās.

Kā norāda projekta autori – Arnita un Kārlis Melzobi, šādi iecerēts iesaistīt iedzīvotājus un tūristus, lai rosinātu cilvēku paskatīties uz apkārtni nedaudz citādāk un saprast, ka ir iespēja pilsētu sev apkārt izmantot radoši.

Komentāri

Pievienot komentāru