Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašvaldības uzņēmums SIA Rīgas satiksme saņēmis pirmos piecus elektromobiļus, kuri tiks izmantoti pilsētas autostāvvietu apsaimniekošanas vajadzībām, kā arī uzņēmuma autobāzes operatīvo funkciju veikšanai.

Elektromobiļa cena ir 35 tūkst. eiro bez PVN, taču uzņēmums šos automobiļus nevis iegādājās, bet nomā par 480 Ls mēnesī. Tas esot aptuveni par 80 Ls lētāk nekā vienas automašīnas ar dīzeļdzinēju uzturēšanas izmaksas mēnesī, norāda Rīgs dome. Līgums ar ražotāju paredz elektromobiļus nomāt uz pieciem gadiem. To garantijas laiks ir divi gadi vai 150 tūkst. km.

Šis esot eksperiments un automašīnas tiks ekspluatētas visu gadu, arī ziemā, kas ir sarežģītākais periods elektromobiļiem. Pēc pirmo piecu automobiļu ekspluatācijas rādītājiem Rīgas satiksme lems par turpmāko elektromobiļu parka papildināšanu, informē Rīgas dome.

Elektromobiļu ražotājs ir Somijas uzņēmums Valmet Automotive. Maksimālais ātrums, kādu var sasniegt elektromobilis, ir 112 km/h. Tam ir priekšējā piedziņa, divas sēdvietas un 800 litru liels bagāžas nodalījums. Elektromobiļa uzlāde tiek veikta no parastā elektrotīkla (220 V). Ar pilnu uzlādi elektromobilis var nobraukt 160 km.

Elektromobiļu un to uzpildes infrastruktūras attīstību un ieviešanu Rīgā paredz pirms diviem gadiem Rīgas domē apstiprinātais pilsētas ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plāns 2010. - 2020. gadam. Jāmin, ka no Pilsētas infrastruktūras fonda tiks piešķirti 20 tūkst. Ls projektam «Elektromobiļu ātrās uzpildes staciju izvietošanas shēmas izstrāde Rīgai».

Savukārt šā gada pavasarī Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja atbalstīja divus projektus, kas ļaus izmantot elektromobiļus kapsētu apsaimniekošanā. Izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu, 2013. gadā plānots iegādāties trīs elektromobiļus, kā arī uzbūvēt divas uzlādes stacijas. Viena stacija atradīsies pilsētas centrā, bet otra - Raiņa, I un II Meža, Sarkandaugavas kapsētu apkārtnē. Trīs elektromobiļu iegādei nepieciešami 78 tūkst. Ls un divu uzlādes staciju izbūvei vajadzīgi 88,07 tūkst. Ls No Eiropas Savienības šiem projektiem iespējams saņemt līdzfinansējumu no 50% līdz 85 %.

Komentāri

Pievienot komentāru