Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šī gada enerģētikas uzņēmumu grupa “AJ Power” sāk piedāvāt Latvijā vēl nebijušu pakalpojumu – lieljaudas saules enerģijas projektu īstenošanu sadarbībā ar zemju īpašniekiem.

Tā ir iespēja zemes īpašniekam piešķirt neizmantotai zemei vērtību un iegūt ilgtermiņa ieguldījumu ar garantētu atdevi.

Kopumā 2021. gads un 2022. gada sākums enerģētikā ir bijis ļoti izaicinošs, šajā laikā Latvijā tika novērots pirms tam neparedzams energoresursu cenu pieaugums. Politikas veidotāji, enerģētikas nozares uzņēmumi un citi iesaistītie jau vairākus gadus diskutē par aktīvāku atjaunīgās enerģijas ražošanu attīstīšanu Latvijā.

Pēdējā laika situācija ir tikai vēlreiz apliecinājusi to, ka ir nepieciešams attīstīt industriālos saules enerģijas parkus, kuru izbūve dažādotu ražošanas jaudas un ilgtermiņā stabilizētu elektroenerģijas izmaksas, mazinot nekontrolētu elektroenerģijas cenu kāpumu. Tomēr, lai arī situācija saules enerģijas risinājumu izmantošanā uzlabojas, Latvija joprojām krietni atpaliek no pārējām Baltijas valstīm. Latvijai ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai efektīvi izmantotu saules enerģijas potenciālu.

“AJ Power” izstrādātais sadarbības pakalpojums ietver priekšizpētes veikšanu, sadarbības modeļa un līguma slēgšanu, detalizētu aprēķinu un dokumentācijas sagatavošanu, kā arī finansējuma piesaisti un pat saules enerģijas parka būvniecību.

“Saules enerģija Latvijā ir kļuvusi par vienu no pievilcīgākajām investīcijām tirgū. Šobrīd vairāku apstākļu ietekmē ir piemērotākais brīdis realizēt šādus apjomīgus saules enerģijas parkus – pirmkārt, noteiktais Eiropas zaļais kurss, otrkārt, straujais energoresursu cenu pieaugums un, treškārt, nepieciešamība mazināt Latvijas energoatkarību no trešo valstu piegādātajiem energoresursiem. To apliecina arī fakts, ka Latvijā pēdējo gadu laikā esam realizējuši jau daudzus ievērojamus saules paneļu projektus, kas kalpo kā lieliski piemēri tam, ka saules enerģijai ir liels potenciāls. Šobrīd būvniecības stadijā ir saules enerģijas projekti, kuru apjoms pārsniedz 1400 kW, savukārt attīstīšanas stadijā ir jau projekti ar 25 000 kW jaudu,” skaidro Roberts Samtiņš, "AJ Power" uzņēmumu grupas vadītājs.

Pēc Eiropas pārvades sistēmu operatoru sadarbības asociācijas (ENTSO-E) datiem tiek novērots, ka Lietuva un Igaunija ir parūpējušās par papildu elektroenerģijas ražošanas jaudas uzstādīšanu, turklāt uzsvaru liekot tieši uz atjaunīgajiem energoresursiem (AER). Līdz 2022. gadam Latvijā uzstādīti vien 14 MW (megavati), kamēr Lietuvā 259 MW un Igaunijā 370 MW saules ģenerējošās jaudas. Ir redzams, ka kaimiņvalstis aktīvi strādā, lai samazinātu elektroenerģijas ģenerējošo jaudu deficītu, tomēr Latvijā vēl nav izmantots šis potenciāls.

2021. gadā Latvijā kopā tika saražotas 5,6 TWh (teravatstundas) elektroenerģijas – Daugavas HES (47%), termoelektrostacijas (34%), biomasa (7%), biogāze (5%), koģenerācijas stacijas (4%), vēja elektrostacijas (2%), mazie HES (1%), saules elektrostacijas (0,04%).

Savukārt Latvijā patērētā elektroenerģija sastādīja 7,4 TWh. Uzstādot papildu saules enerģijas parkus, Latvija var veicināt patērētās elektroenerģijas samazināšanos, jo saražotā zaļā elektroenerģija tiktu izmantota pašpatēriņā, savukārt, ja šo saules parku saražoto zaļo elektroenerģiju nodotu kopējā elektrotīklā, tad uzlabotos Latvijas energobilance.

Pastāv arī vēja ģenerētā elektroenerģija, kas varētu līdzīgi ietekmēt situāciju Latvijas energobilancē, bet šobrīd saules enerģija ir daudz pieejamāka plašākai sabiedrības daļai.

"AJ Power" ir privātā enerģētikas uzņēmumu grupa, kas piedāvā individuālus risinājumus elektroenerģijas un dabasgāzes iegādei, saules paneļu projektiem, dabas resursu nodokļa administrēšanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Enerģētikas uzņēmumu grupa darbojas kopš 2014. gada, un tās apgrozījums 2020. gadā bija 70 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru