Ražošana

Sāk strādāt Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Stājies spēkā Ministru kabineta rīkojums par Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu iecelšanu amatā, vienlaikus mainās arī atsevišķi noteikumi apelāciju par Patentu valdes lēmumiem un iebildumu pret preču zīmju un dizainparaugu reģistrāciju izskatīšanai, vienkāršojot un saīsinot procedūru, kas uzlabos uzņēmēju strīdu izskatīšanu.

Kā informē Patentu valdē, Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome (RIAP) saskaņā ar jaunajiem noteikumiem būs pastāvīgi strādājoša struktūrvienība, kuras pienākums ir izskatīt uzņēmēju - preču zīmju un dizainparaugu īpašnieku strīdus. Līdz šim ar to nodarbojās Patentu valdes Apelācijas padome (AP) - Tieslietu ministra apstiprināta lēmējinstitūcija, kuras sastāvā bija neatkarīgi eksperti un Patentu valdes darbinieki, kuri darbu Apelācijas padomē darīja papildus savam pamatdarbam.

Stāsta jaunā RIAP priekšsēdētāja Dace Liberte: «Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē darbosies četri cilvēki – priekšsēdētāja un trīs RIAP locekļi. Lai novērstu iespējamos interešu konfliktus, piemēram, izskatot uzņēmēju pretenzijas par Patentu valdes lēmumiem, RIAP locekļu atbilstība amatam tika izvērtēta speciālā eksaminācijas komisijā un tie tika apstiprināti ar Ministru kabineta rīkojumu – līdz ar to faktiski Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome ir ieguvusi pilnībā neatkarīgas institūcijas statusu,» par jauno RIAP darba formu stāsta RIAP priekšsēdētāja, kura tāpat kā pārējie RIAP locekļi ir apstiprināta amatā uz septiņiem gadiem.

«Visi RIAP locekļi ir profesionāļi, kas ilgstoši darbojušies rūpnieciskā īpašuma aizsardzības, preču zīmju un dizainparaugu reģistrācijas jomā, tādēļ mēs varēsim kvalitatīvi un kompetenti lemt iespējamo strīdu gadījumos,» viņa uzsver.

Kā liecina statistika, līdz šim lielākā daļa AP izskatīto lietu ir saistīta ar gadījumiem, kad uzņēmējs apstrīd preču zīmes reģistrāciju tādēļ, ka reģistrētā zīme atdarina viņam piederošo preču zīmi. Mazāk ir iebildumu pret dizainparaugu reģistrāciju. Vienlaikus AP izskata arī uzņēmēju sūdzības (apelācijas) par Patentu valdes lēmumiem, kas parasti saistīti ar atteikšanos reģistrēt iesniegtās preču zīmes, dizainparaugus vai izgudrojumus.

Kā stāsta Dace Liberte, tad vairumā gadījumu lietas ir visai komplicētas un prasa iedziļināšanos katrā konkrētā gadījumā: «Vidēji AP izskata vairāk nekā 100 iebildumu lietas gadā, pārsvarā tās saistītas ar pretenzijām pret kādas konkrētas preču zīmes reģistrāciju. Vēl nedaudz vairāk kā desmit lietas gadā saistītas ar apelācijas sūdzību izskatīšanu.»

Līdz ar pašas Apelācijas padomes padarīšanu par daudz neatkarīgāku struktūru, nedaudz mainās arī kārtība, kā turpmāk notiks lietu izskatīšana.

«Būtiska noteikumu maiņa saistīta ar RIAP lietu pārskatīšanas kārtību tiesā. Līdz šim Apelācijas padome bija sākotnējā strīdu izskatīšanas instance, kuras lēmumu varēja pārsūdzēt Administratīvajā tiesā trijās instancēs. Jaunā kārtība nosaka, ka šis process saīsināsies – pati Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome, kas kļuvusi būtībā neatkarīga institūcija, būs gluži kā pirmā tiesu instance, bet tālāk – ja neapmierinās RIAP lēmums –, varēs saistībā ar šo lēmumu vērsties (proti, to pārsūdzēt) vispārējās jurisdikcijas tiesā, proti, Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, bet pēc tam – Rīgas apgabaltiesā, kuras lēmums būs galīgs. Tātad – process kļūs uzņēmējiem ērtāks un raitāks, kā arī saīsināsies lietu izskatīšanas laiks,» par izmaiņām informē Dace Liberte.

Līdztekus atsevišķām citām izmaiņām, noteikti jāmin arī lietas izskatīšanas forma. Līdz šim pamatā visas lietas tika izskatītas klātienē, proti, mutvārdu procesā, kas nereti gan sadārdzināja, gan arī palēnināja lietas virzību (piemēram, lietas dalībnieku neierašanās utt.), tagad noteikumi paredz pamatā lietas izskatīšanu rakstveidā, bet klātienē lietas tiks izskatītas tikai pēc pušu speciāla lūguma (par to gan ir noteikta papildmaksa) vai pēc RIAP ieskata. Vienlaikus nedaudz mainīsies arī izmaksas par iesnieguma iesniegšanu: par apelācijas iesniegšanu maksa ir samazināta, bet par iebilduma iesniegšanu – nedaudz palielināta, taču gadījumos, ja puses operatīvi vienosies par izlīgumu, tad puse no samaksātās naudas tiks atlīdzināta. Iesniegšanas termiņi, tāpat kā dokumentu iesniegšanas kārtība nav mainījušies.

«Galvenais pluss jaunajai kārtībai ir Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes neatkarīgais statuss, jo saskaņā ar jauno kārtību RIAP locekļi tajā pašā laikā vairs nav Patentu valdes darbinieki, kas varēja radīt šaubas par AP lēmumu neatkarību. Tagad padomi veido pēc profesionāliem kritērijiem izvērtēti un Ministru kabineta iecelti eksperti, kuri savos lēmumos būs absolūti patstāvīgi,» ir pārliecināta Dace Liberte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Preču zīmju apstrīdēšana kļūst aizvien biežāka, līdz tiesai visi strīdi gan nenonāk

Kā liecina Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes (Apelācijas padomes) sniegtā informācija, 2016. gadā 4,7 % no reģistrētajām preču zīmēm tika apstrīdētas iebildumu procedūrā, salīdzinājumam – 2012. gadā tie bija 3,1 %. Līdz šā gada 15. novembrim iebildumu procedūrā tika apstrīdēti 4,2% preču reģistrēšanas gadījumu.

Patentu valdes Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte atklāj, ka pēdējā laikā aizvien vairāk starptautiski pazīstamu kompāniju apstrīd reģistrētās preču zīmes. «Tie, kas ir reģistrējuši savas preču zīmes, pārējos grib turēt zināmā attālumā no tās. Jo lielāka ir kompānija, jo vēlme citus turēt zināmā attālumā ir lielāka,» stāsta Dace Liberte. Viņa nosauc vairākus piemērus, kad lielo zīmolu īpašnieki satraucas par līdzīgu preču zīmju izmatošanu. «Kompānija Apple kā ierauga ābolīti, tā viņiem liekas, ka tas viņus traucē. Red Bull, kā ierauga buļļa attēlu vai bulli, satraucas. Arī Orange, kad redz oranžo krāsu vai kaut ko, kas saistīts ar oranžo, liekas, ka viņiem tas traucē. Viņi kļūst uzmanīgi un skatās, kādas ir preces un pakalpojumi. Nav tā, ka preču zīmju aizsardzība darbojas uz jebkurām precēm – tā attiecas tikai uz tām, kurām preču zīme reģistrēta, turklāt ir gadījumi, kad reģistrācija notikusi jau sen, tad apstrīdētās zīmes īpašnieks var pieprasīt reģistrētās preču zīmes izmantošanas pierādījumus,» stāsta D.Liberte. Viens no vērtīgākajiem pasaules uzņēmumiem Apple ir līderis savas preču zīmes sargāšanā. Kā stāsta Dace Liberte, Apple cēlis iebildumus par ābolīša (kopā ar apzīmējumu Plush Apple) izmantošanu uz vingrošanas un sporta precēm, par vārda Apple izmantošanu uz somām un siksnām. Pašlaik Apple visā pasaulē ir strīds ar pulksteņu ražotāju Swatch, kurš reģistrējis divas preču zīmes – saukli, ko savulaik lietojis Stīvs Džobss, prezentējot katru jaunu Apple produktu – One more thing. Faktiski abām pusēm ir strīds par tā saucamajiem gudrajiem pulksteņiem, kur saduras abu kompāniju intereses. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome šajā strīdā ir lēmusi par labu Swatch, taču pretējā puse šo lēmumu pārsūdzējusi tiesā, kas gaidāma nākamā gada pavasarī. Kompānija Red Bull iebilda pret Stargorod preču zīmes reģistrāciju, kuras vizuālais tēls ir līdzīgs - tajā attēloti divi buļļi. Strīda rezultātā Stargorod preču zīmes reģistrācija tika dzēsta un pie restorāna vairs nav redzama izkārtne ar šo preču zīmi. Liberte arī stāsta, ka aktīvi savu preču zīmju sargāšanā ir alkoholisko dzērienu ražotāji. Kāds Latvijas uzņēmums bija reģistrējis uzņēmumu kampari18.lv, pret ko iebilda dzērienu ražotājs Campari, uzskatot, ka tas ir viņu tiesību pārkāpums. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome apmierinājusi Campari iebildumus. Lai aizliegtu savas preču zīmes izmantošanu, tad jāvēršas tiesā. Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome var dzēst preču zīmes reģistrāciju, kas nozīmē, ka tiek anulētas uzņēmumam piešķirtās tiesības apkarot viņu preču zīmes atdarinātājus. Vēl viens gadījums – strīds starp Viagra un alkoholiskajiem dzērieniem reģistrētu preču zīmi Viaguara, kur iebildums tika apmierināts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pobeda Confectionery liegts izmantot preču zīmi Lāču ģimene

Monta Glumane, 22.08.2018

Uzskatu, ka Latvijas ražotājiem ir jābūt gataviem aizstāvēt savu vārdu, darbu un veiktos ieguldījumus un mēs to arī darīsim, teic Lāču ceptuves saimnieks Normunds Skauģis

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome izskatījusi maizes ceptuves Lāči iebildumu par SIA Pobeda Confectionery iesniegto preču zīmes Lāču ģimene reģistrēšanu 2017.gadā Latvijas Patentu valdē. Uzklausot abu pušu argumentāciju, padome lēma par labu SIA Lāči, noraidot otra uzņēmuma mēģinājumu darboties Latvijā līdzīgā segmentā ar iepriekšminēto preču zīmi, informē SIA Lāči.

Padome nolēma, ka Pobeda Confectionery preču zīme Lāču ģimene Latvijā atzīstama par spēkā neesošu.

SIA Lāči uzsver, ka uzņēmuma darbošanās ar Lāču vārdu Latvijā ir pierādāma jau 25 gadu garumā un preču zīme izmantota gan ražotāja, gan produkcijas nosaukumos. «Tirdzniecības dati lielākajos veikalu tīklos, atpazīstamība un publiski pieejamie reputācijas rādītāji ir neapšaubāms sabiedrības vērtējums un vienlaikus uzņēmuma kapitāls, kas veido arī zīmola vērtību, prestižu un unikalitāti. Diemžēl tas neizslēdz arī iespēju citiem ražotājiem izmantot jau nostiprinātu tēlu, kas rada pozitīvas asociācijas, kaut vai lai izveidotu sasaisti ar savu produkciju tikai uz vārdiskas līdzības pamata vien,» norāda SIA Lāči.

Komentāri

Pievienot komentāru