Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes biznesa inkubatorā radīta sadzīves atkritumu prese. Ražošanu plānots sākt jau šogad.

Telpas ražotnei Liepājā jau nolūkotas. Sākotnēji tiks nodarbināti 10 līdz 15 cilvēki, kas elektriskās sadzīves atkritumu preses montēs no detaļām, ko pēc Kurzemes biznesa inkubatora (KBI) SIA Eko kubs pasūtījuma izgatavo vairāki citi uzņēmumi. Iespējams, nākotnē ražotne pārtaps par sociālā biznesa projektu, piedāvājot darbu cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Par produkta iegādi ieinteresējušies vairāki simti potenciālo klientu, tostarp Londonas pašvaldība.

Iedvesmo mazulis

«Ideja radās brīdi pēc dēliņa piedzimšanas, kad pamanīju – atkritumu mājās kļuvis trīsreiz vairāk, jo mazulim vajag autiņbiksītes, salvetes, sarodas dažādi maisiņi,» stāsta idejas autore, SIA Eko kubs valdes priekšsēdētāja Sintija Pusaudze. Tajā brīdī ienākusi prātā doma – vajadzētu sapresēt atkritumus, lai tie nebūtu biežāk jāizved un jāmaksā vairāk. Pēc tirgus izpētes nācies secināt – šādas nelielas, elektroniskas iekštelpu sadzīves atkritumu preses gan ražo Ķīnā, taču loģistikas izmaksu dēļ cena ir pārāk augsta – Latvijas pasūtītājam tā izmaksā 600–800 ASV dolāru. «Tādu cenu maksāt es nevarēju atļauties, tāpēc sāku meklēt iespēju izgatavot kaut ko līdzīgu tepat, izmantojot Latvijas materiālus,» ceļu līdz biznesa idejai stāsta S. Pusaudze. Iepazīstinot ar savu ideju pazīstamus uzņēmējus pilsētā un Kurzemes biznesa inkubatorā, viņa saņēmusi konceptuālu atbalstu un atzinumu, ka šāds produkts varētu interesēt plašāku patērētāju loku Latvijas, Baltijas un pat starptautiskā līmenī. «Nevaru noliegt, ka Latvijā ražošanas izmaksas ir augstākas nekā Ķīnā,» atzīst uzņēmēja. Taču esot vērts mēģināt – pirmkārt, lētāka loģistika kompensē ražošanas izmaksas, otrkārt, iespēja radīt kaut nedaudz darbavietu Liepājā šobrīd ir ārkārtīgi aktuāla.

Sāk no jauna

Iecerētais SIA Eko kubs produkts ir Latvijas inženieru jaunradīta iekārta sadzīves atkritumu presēšanai nelielos apjomos – mājsaimniecībās vai uzņēmumos. «Inženieriem nācās pildīt manas – tobrīd mājsaimnieces – prasības. Man bija svarīga ne tikai primārā funkcija, bet arī higiēna un drošība,» stāsta S. Pusaudze. Motora jaudai jābūt ievērojamai, jo atkritumu sa- presēšanai, tostarp, piemēram, stikla pudeļu, vajadzīgs liels spēks. Prototipa projektēšanā iesaistīti jauni inženieri turpat, biznesa inkubatorā, agregāta apdarei izvēlēti a/s Latvijas finieris materiāli. Vienīgā detaļa, kurai nav izdevies atrast alternatīvu Latvijā, ir elektromotors. Tomēr atrasti labi partneri Ķīnā, kuri, redzot sadarbību nākotnē, atsūtījuši paraugus testēšanai bez maksas. Izvirzīts arī princips – lai presi var iemontēt virtuvē zem izlietnes, līdzīgi kā citu sadzīves tehniku. Pirmais izgatavotais prototips gan atzīts par nederīgu, jo motora jauda nav bijusi pietiekama. Taču šobrīd Ķīnā jau tapuši jauni motori, atbilstoši izvirzītajām prasībām, un līdz aprīļa beigām tiem vajadzētu būt Latvijā. Vēl aptuveni trīs mēneši būs vajadzīgi, lai pielāgotu telpas ražošanas vajadzībām. Jau apzināti arī pirmie pasūtītāji – 35 preses ir gatavi pirkt jauno mājokļu projektu attīstītāji Latvijā. Pavisam reģistrēts ap 650 pasūtījumu, galvenokārt Lielbritānijā un Norvēģijā.

Uzjunda vāciešus

Kamēr notiek pašu radītā produkta prototipēšana un testēšana, lai nodrošinātu saimnieciskos ieņēmumus un izpētītu tirgu, sākta sadarbība ar vienu no Vācijas industriālo atkritumu apsaimniekošanas iekārtu ražotājiem Beckmann Technick & Service KG. Pēc SIA Eko kubs pasūtījuma vācieši ražo nelielu manuālo atkritumu presi āra konteineriem, galvenokārt 240 l tilpumam. Metāla prese darbojas pēc eņģu principa, sapresējot iebērtos atkritumus aptuveni par vienu trešdaļu. «Protams, man rūp, lai Latvijas sabiedrība sāktu atkritumus šķirot, lai attīstītos otrreizējā pārstrāde. Pagaidām tā ir utopija, bet es tomēr centīšos ieviest korekcijas ar sabiedrības izglītošanas pasākumiem,» saka SIA Eko kubs vadītāja. Šobrīd samazināt atkritumu apjomu vismaz šādā veidā, viņasprāt, būtu aktuāli. Vāciešiem ideja tā iepatikusies, ka viņi gatavojas atvērt jaunu manuālo prešu ražotni. «Pieļauju, atkritumu apsaimniekotājiem varētu nepatikt, ka vienā konteinerā cilvēki ievieto vairāk atkritumu, nekā notiek, vienkārši tos ieberot. Taču tā ir smukāk, videi draudzīgāk – nevis maisiņu kaudze, kas veļas pāri konteineru malām, mētājas pa zemi vai lido pa visu kvartālu,» uzsver S.Pusaudze. Tā kā SIA Eko kubs ir Zaļo tehnoloģiju klastera biedrs, vides aspekts ir būtisks. Vācu produktam SIA Eko kubs ir ne tikai izplatītājs, bet arī garantijas devējs pircējam un servisa organizācija.

Var audzēt tarifu

Sadzīves presi iekštelpām cilvēkiem pārdot varēs, ja būs labs pārdevējs un mācēs pircēju motivēt tērēt tam naudu, uzskata atkritumu apsaimniekošanas SIA Eko Kurzeme izpilddirektors Andris Karlsons. «Galvenais ir cena, jo starptautiskajās izstādēs ir redzams – izgudrots ir praktiski viss iespējamais,» uzsver A.Karlsons. Savukārt attiecībā uz manuālajām presēm vietējam tirgum viņš ir skeptisks. Ikvienā līgumā, ko atkritumu savācēji noslēdz ar privātpersonām vai uzņēmumiem, norādīts, ka konteinerā nedrīkst blietēt atkritumus. Tas ir tāpēc, ka atkritumu savākšanas tarifs aprēķināts atbilstoši tilpumam, savukārt noglabāšana poligonā notiek pēc atvesto atkritumu svara. Turklāt atkritumu savākšanas mašīnas ir aprīkotas ar presēm. Ja iedzīvotāji paši masveidā sāks presēt atkritumus, pieaugs konteineru svars un, visticamāk, nāksies pārskatīt tarifu, lēš Eko Kurzeme vadītājs. Savukārt, ja 10 iedzīvotāju daudzstāvu mājā iegādāsies iekštelpu presi, tas kopējo atkritumu tilpumu būtiski neietekmēs, un preses lietotāja vienīgais ieguvums būs retāka nepieciešamība iznest gružus. «Lielāki uzņēmumi jau tagad lieto industriālās preses un paši rēķina kā viņiem izdevīgāk. Mazi uzņēmumi varbūt presē kartonu, plēves, papīru, kas aizņem daudz vietas. Taču drīzāk viņi liks sētniekam pie- blietēt gružus, nekā pirks speciālu iekārtu,» lēš A. Karlsons.

Komentāri

Pievienot komentāru