Mazais bizness

Sākam biznesu: Audziet, lini, smalki, gari, Kamēr pūru piedarīju

Renāte Priede, speciāli DB, 08.09.2014

Jaunākais izdevums

SIA Lineo līdzīpašnieces Gundega Kupča–Jurjāne un Sandra Brante kopš mājas tekstila uzņēmuma nodibināšanas arī pašas guļ uz liniem

«Citādāk vairs nevaram,» abas saka. Sandra atceras, ka sākumā viņai bijusi vēlme kaut ko sākt pašai savu, taču pietrūcis spēju noformulēt, kas tieši tas varētu būt, līdz televīzijas raidījumā noskatījusies sižetu par zviedru uzņēmējiem, kuri labprāt iepirktu linu izstrādājumus, ja vien Latvijas uzņēmumi to piedāvātu. Idejai un ierosmei atsaucās un pieslēdzās Gundega. «Tā abas enerģiski sākām – aizbraucām uz Lietuvu, linu tekstila izstādi, atradām dažus Lietuvas un Igaunijas ražotājus, kas atbilda tam, kā mēs iztēlojāmies to, ko vēlamies,» stāsta Sandra.

Gads kopš sākuma

Aktīvu darbību uzņēmums sāka pirms gada jūlijā, līdz tam noritēja sagatavošanās garākais process – atbilstošu meistaru atrašana un iecerētā produkcijas izskata un kvalitātes sasniegšana. Šūšana pašlaik ir ārpakalpojums, nav tādu apjomu, lai vērtu pašas savu darbnīcu. Atrast labus meistarus ir samērā grūti – lins ir sarežģīts šūšanā, ne visiem pietiek drosmes ar to strādāt, jāspēj izmantot audumu maksimāli, vīlēm un apšuvumiem jābūt atrādāmiem arī no kreisās puses. Drēbniekiem nepatīkot taisnus gabalus šūt, viņi arodu apguvuši, lai radītu tērpus. Taču šobrīd ir izveidojusies laba sadarbība ar divām šuvējām, un Gundega ar Sandru pat ir gatavas dažkārt piekāpties pasūtījuma termiņos savām meistarēm, jo vīlēm ir jābūt taisnām un skaistām, lai var mierīgi gulēt. SIA Lineo audumus pērk no Lietuvas ražotājiem – pagaidām Latvijā neražo tādus audumus, kādus iecerējušas abas uzņēmējas. «Latvijā ir trūcīgi ar linu auduma ražošanu – maza izvēle. Lietuvā linu audumi ir daudz un dažādi, lietuviešu austie piesaistīja ar to, ko no tiem var radīt. Gofrēta 100% linu auduma, ko izmantojam dvieļiem, Latvijā nav vispār. Lietuvā ir daudz audumu fabriku – gan lielu, gan mazu, ar ES naudu strauji attīstījušās, ir jaunas tehnoloģijas. Turamies pie viena ražotāja – pārbaudīts, uzticams, zinām, ka auduma struktūra un krāsa lietojot nemainīsies, esam eksperimentējušas un mazgājušas kopā dažādas krāsas, kvalitāte saglabājas,» stāsta uzņēmējas. Pašas veidojušas arī iepakojuma dizainu. Tekstila kolekciju abas uzņēmējas veido pēc principa – nevis tikai nopelnīt, bet lai patiktu pašām un nebūtu jākaunas par saražoto. Peļņai, protams, arī jābūt, viņas piebilst.

Iepazīstina ar sevi

Tirgū Lineo sevi ir pieteicis nesen, taču Latvijā jau kļuvušas pazīstams, plāno virzīties tālāk. «Cenšamies tikt uz ārpusi – ejam uz LIAA, piedalāmies aģentūras aktivitātēs, plānojam startēt starptautiskajās izstādēs. Mūsu interešu virziens ir Zviedrija, Norvēgija, ir iestrādes arī Krievijas tirgus virzienā. Lai tiktu ārējā tirgū, vispirms mājas tirgū jānostiprinās. Latvijas tirgus ir iemēģināts, ir mūs pieņēmis, cilvēki atgriežas, pārzina produkciju, mēro attālumu, lai nopirktu iecerēto,» stāsta Gundega. Tirdziņos, kuros uzņēmējas piedalās, esot patīkami dzirdēt – šis mums jau ir, šo mēs arī lietojam! Priecējot ne tikai pirkuma fakts, bet arī tas, ka linu izstrādājumi tiek atzinīgi novērtēti. Lini nav lēti, bet tiek cildināti, pat tad, ja nevar atļauties nopirkt, ir aizkustinoši, kad bērni nāk un pērk – Gundega atminas gadījumu ar brālīti un māsiņu Ziemassvētku tirdziņā – gribot dvielīti nopirkt mammai dāvanai un spriež, kura krāsa labāk patiks. Ir dzirdētas arī negācijas, taču pārsvarā ir interese un atsaucība, tas mudina darboties tālāk. «Esam ar pašreizējo produkciju trāpījušas. Daudzi saka, ka mājās viss tādos toņos, tie ir arī apģērbā, skatāmies aktuālas tendences pasaulē,» atzīst Gundega. Daļa produkcijas šobrīd iekļaujas ārzemnieku sadzīvē – tūristi iepērkas gan Rīgas amatnieku tirdziņos, gan Rīgas veikaliņos, piemēram, Pienenē vai Rimi Klētī, kuros atrodama Lineo produkcija. Rīga2014 pasākumu laikā ir daudz tūristu, tāpēc pastāv iespējamība, ka prece ceļos uz ārzemēm, vismaz dvieļi noteikti, domā uzņēmējas, pieļaujot, ka problemātiskāk varētu būs ar gultas veļas komplektiem, kas ir smagi. Ar lidmašīnu, sevišķi – zemo cenu avio - kompānijām tūristi tos diez vai vedīs. To visu vēl sarežģī arī gultasveļas izmēri – amerikāņiem ir vieni standarti, Eiropā tie ir citi, visām gultām nevar pielāgoties. Lineo pēta matraču un segu populārākos izmērus, domā arī par sadarbību ar mēbeļu saloniem, plāno atvērt internetveikalu.

Dziļāk tekstila pasaulē

«Uz ziemassvētkiem droši vien mēģināsim produkciju papildināt – ap to laiku un pieprasīti galdauti,» saka Gundega. Interesanti, ka tieši vīrieši ir galdautu pircēji, novērojušas abas uzņēmējas. Sieva vēl domā, bet kungs jau zina – mums ir tāds un tāds galds un mums vajag. Arī uz lieliem ģimenes svētkiem pērk galdautus, uz kāzām dāvanai. Rudenī varbūt acīs iekritīs vēl kāds audums, un uz pavasari tiek plānota pirmā apģērbu kolekcija. Kā atminas Gundega, Brīvdabas muzeja tirdziņā bija tikai pāris apģērbu ražotāji – gan skaisti, gan interesi raisoši. «Sapratām, kas sievietēm vajadzīgs,» apgalvo uzņēmējas. «Mums ir apziņa, ka gribam dzīvot zaļi, pareizi ēst, gulēt un ģērbties linā, pēc pēdējiem amatniecības tirdziņiem redzējām – visvairāk sieviešu bija tur, kur bija apģērbi, arī par to sākam domāt. Arī pašas velkam linu kleitas. Tirdziņos saņemam jautājumus, vai ražojam arī kleitas un kur var iegādāties. Ieklausāmies savos klientos,» stāsta Sandra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Papildināta - Latvijas Finieris saplākšņus sāk līmēt ar bioloģisko lignīnu

Māris Ķirsons, 28.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

A/s Latvijas Finieris saviem zīmola RIGA saplākšņiem izstrādājis jauna sastāva līmi RIGA ECOlogical, kur bioloģiskās izcelsmes lignīns izmantots kā daļējs aizvietotājs tradicionāli lietotajam fosilajam fenolam. Uzņēmums plāno ar jauno līmi ražotos saplākšņa produktus pakāpeniski sākt piedāvāt tirgū 2019. gada laikā.

«Jau vairākus gadus esam meklējuši risinājumus, kā mūsu līmē fosilās izcelsmes fenolu aizstāt ar bioloģiskās izcelsmes lignīnu,» stāsta a /s Latvijas Finieris valdes loceklis Mārtiņš Lācis.

Lignīns ir pārstrādājams, ekoloģiski draudzīgs produkts, kas milzu apjomos pieejams ikvienā kokā un augā. Līdz ar to pēdējā laikā tā izmantošanas potenciāls visā pasaulē ir pētīts ļoti daudz. «Šim bioekonomikas virzienam ir paredzama ļoti daudzsološa nākotne, un RIGA Ecological ir viens no produktiem, kas to pierāda,» uzsver M. Lācis.

Šis tehnoloģiskais izrāviens, kas sasniegts ciešā sadarbībā ar pasaules vadošo koksnes ķīmiskās un mehāniskās pārstrādes kompāniju Stora Enso, ir uzskatāms par pēdējās desmitgades nozīmīgāko inovāciju saplākšņa līmēšanas tehnoloģijā. «Darām visu iespējamo, lai piedāvātu saviem klientiem jaunākos produktu risinājumus un tehnoloģijas. Taču mūsu izstrādātā saplākšņa līmēšanas tehnoloģija, kurā tiek izmantots Stora Enso industriālais lignīns Lineo, ir kaut kas daudz vairāk,» skaidro Mārtiņš Lācis.

Komentāri

Pievienot komentāru