Mazais bizness

Sākam biznesu: Katrs pats sev moderators

Anda Asere, 21.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

CleanComments izstrādā uz sociālo mediju tīkliem balstītu komentāru moderēšanas rīku, kas to lietotājiem ļauj lasīt komentārus tikai no tiem cilvēkiem, ko katrs pats izvēlējies , pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Lietotājs var izvēlēties, kuru cilvēku komentārus redz un kurus neredz,» sava izstrādājuma pamatbūtību skaidro Kristaps Kuļikovskis, komentāru moderēšanas rīka CleanComments līdzautors. Viņš uzskata, ka portālu komentāru sadaļas ir kļuvušas pārāk publiskas un cilvēkiem ir pārāk daudz informācijas, kas viņus neinteresē. Komentāru sadaļās uzdarbojas t.s. troļļi jeb viltus komentētāji, kā arī agresīvi lietotāji, kuri diskusijai nedod nekādu pievienoto vērtību. «Mēs ļaujam cilvēkiem izvēlēties, kuru cilvēku komentārus viņš vēlas redzēt, un automātiski atlasām nost visu nevēlamo, piemēram, troļļu komentārus. Viss pārējais ir lietotāja ziņā – pievienot jaunus cilvēkus, kura komentārus viņš redz, vai bloķēt tos, kuri viņam nepatīk,» stāsta Kristaps.

CleanComments darbojas ar sociālo tīklu «pasēm». Pagaidām komentāru sadaļās lielākoties var komentēt anonīmi vai piereģistrējoties. «Mūsu sistēma pēc cilvēku sociālo tīklu informācijas izveido sākotnējo redzamo komentētāju loku – draugus un draugu draugus. Tie ir sākuma komentētāji, ko redz. Vēlāk sistēmā var meklēt jaunus cilvēkus, kam sekot. To var izdarīt, zinot cilvēka vārdu, ierakstot to meklētājā un sākot sekot šai personai,» viņš saka. Šobrīd CleanComments savā portālā var ieviest tā īpašnieks, nevis pats lasītājs, kurš vēlētos izmantot šo moderēšanas rīku. Tāpēc Kristaps veido arī Google Chrome spraudni, lai cilvēkiem nebūtu jāgaida, kad viņu iemīļotie portāli vai blogi ieviesīs šo sistēmu, bet varētu paši moderēt komentārus savā interneta pārlūkā.

Tikai vēlamie

Ārzemēs ir mediji, kuri atteikušies no komentāru sadaļas. «Cik man zināms, iemesli ir dažādi, bet no ziņu lapām labs piemērs ir The Moscow Times, kuri atslēguši komentārus, jo nevar tikt galā ar troļļiem un spamotājiem. Komentāru moderēšanas izmaksas ir nežēlīgi augstas, salīdzinot ar ieguvumu. Tāpēc mēs piedāvājam ērtu risinājumu, kur tik daudz nav jāsatraucas par moderēšanas izmaksām, jo principā katrs pats sev ir moderators. Troļļi var rakstīt komentārus, tie nav obligāti jādzēš, jo viņiem ir savi loki un principā viņi tikai viens ar otru varēs diskutēt, bet pārējie to neredzēs. Jēgpilnas diskusijas palielina ziņu lapu vērtību un piesaista vairāk cilvēku. Varbūt būs mazāks unikālo apmeklētāju skaits, bet lielāks būs atkārtoto apmeklētāju skaits un cilvēki vairāk iesaistīsies diskusijā,» uzskata Kristaps.

Visu rakstu Katrs pats sev moderators lasiet 21. septembra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru