Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli", kas nosaka, ka sankcijām pakļautiem īpašumiem nedrīkstēs piemērot pašvaldību atlaides nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN).

Likumā noteikts, ka attiecīgie NĪN atvieglojumi netiek piemēroti NĪN maksātājam par tam piederošu nekustamo īpašumu, attiecībā uz kuru zemesgrāmatā veikta aizlieguma atzīme saistībā ar pret to noteiktajām sankcijām.

Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas pārzinis informēs attiecīgo pašvaldību par īpašumiem, kam noteikta šāda aizlieguma atzīme. Pārzinim nepieciešamā informācija būs jānosūta pašvaldībām līdz 15.janvārim.

Likums stāsies spēkā 2024.gada 1.janvārī.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas pārstāve iepriekš Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē skaidroja, ka šodien Saeimā pieņemtās izmaiņas tiesiski skaidrāk norādīs, ka attiecībā uz sankcijām pakļautajiem minētās atlaides nepiemēros. Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Andris Šuvajevs (P) līdzīgi norādīja, ka jau pašlaik pašvaldībām ir tiesības sankcijām pakļautiem īpašumiem nepiemērot attiecīgās atlaides, bet tagad Saeima to vēl skaidrāk nostiprinājusi likumā.

Saistībā ar parlamentā šodien pieņemtajiem grozījumiem iepriekš komisijas sēdē Tieslietu ministrijas pārstāve sēdē norādīja, ka pašlaik runa ir 75 nekustamajiem īpašumiem Latvijā, kuriem ir noteikta atzīme par sankciju piemērošanu. Tāpēc, sagatavojot 2024.gada nodokļa maksājumus paziņojumus, pašvaldības aicinātas laikus iepazīties ar šo informāciju vēl pirms tā saņemta no zemesgrāmatu pārziņa.

Pieņemtās izmaiņas atbalsta arī Ārlietu ministrija, tāpat pirms to pieņemšanas tajās veikti Saeimas Juridiskā biroja, TM un Latvijas Pašvaldību savienības rosinātie vairāk tehniski precizējumi.

Kā ziņots, sākotnēji priekšlikumu par šādām izmaiņām citā likumā sagatavoja Saeimas deputāts Jānis Dombrava (NA). Reizē ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš (JV) un finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV) budžeta debatēs pauda apņemšanos sagatavot atbilstošus likuma grozījumus citā likumā, lai īstenotu Dombravas rosinājumu - ar grozījumu pieņemšanu NĪN likumā šis plāns ir īstenots.

Komentāri

Pievienot komentāru