Foto

Senioru ciemats Dalbes Līcis sāks tapt vasaras vidū; interesi vērtē kā lielu

Lelde Petrāne, 23.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmais kooperatīvais senioru ciemats Dalbes Līcis, kas šā gada 1.februārī sāka jaunu kooperatīvās sabiedrības (KS) biedru reģistrēšanu, šobrīd kopumā esot piesaistījis 60 interesentus, par kuru nodomu nopietnību gan esot vēl pāragri spriest, jo nauda vēl netiek iekasēta, biznesa portālam db.lv pastāstīja KS Dalbes līcis valdes loceklis Kaspars Krūmiņš.

Senioru ciematā Dalbes Līcis, kuru projekta īstenotāji sola izbūvēt degušās un nepabeigtās viesnīcas vietā Rīga – Jelgava šosejas malā, būs iespējams iegādāties mājokļus par pajām. Kā norāda attīstītāji, tas esot Latvijā unikāls projekts, kurā tiek veidota sava veida «mikropilsēta» - īpaša dzīvesvieta cilvēkiem, sākot no 55 gadiem. Tiek uzsvērts, ka Dalbes Līcis nav sociālās aprūpes iestāde vai pansionāts, tā ir dzīvesvieta pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem, kuri vēlas «iegūt augstu atbalsta un drošības līmeni, kā arī savai vecuma grupai interesantu kopienu un aktīvu dzīvesveidu».

«Esam izvēlējušies vislabāko juridisko formu šādam projektam - kooperatīvo sabiedrību, jo tā ir praktiski vienīgā, kas pilnībā garantē savu biedru ieguldīto līdzekļu drošību,» iepriekš skaidroja viens no KS Dalbes Līcis dibinātājiem Guntis Grants.

Kooperatīvās sabiedrības biedri, iegādājoties emitētās pajas atbilstoši izvēlētā apartamenta vai mājas vērtībai, iegūst arī īpašuma tiesības un iespēju izmantot visu Dalbes Līča koplietošanas infrastruktūru 29,3ha platībā - zemi, atpūtas, izklaides un relaksācijas telpas. Visi KS biedri ir tiesīgi lemt par saimnieciskajiem un finanšu jautājumiem.

Kā šodien portālam db.lv stāstīja K. Krūmiņš, līdzšinējo interesi par projektu viņš vērtē kā lielu, jo pēc 1. februāra interesentu skaits palielinājies par vairāk nekā 40 cilvēkiem (projekta maksimālā kapacitāte ir 250 cilvēki).

Pēc KS valdes locekļa stāstītā, reāli celtniecības darbi projektā sāksies pēc līguma parakstīšanas ar banku - jūnijā vai jūlijā. Sākotnēji bija iecerēts darbus uzsākt maijā. Pirmais tapšot centrālais korpuss, bet individuālās mājas cels, atbilstoši cilvēku interesei. Atkarībā no izvietojuma māju cenas būs no 55 tūkstošiem latu, bet dzīvokļu - no 27 tūkstošiem latu.

Projekta mērķgrupa ir salīdzinoši turīgais Latvijas iedzīvotāju slānis attiecīgajā vecuma grupā. Šobrīd šai mērķgrupai Latvijā neesot cita analoga piedāvājuma. Projekta izpētes posmā secināts, ka ir vairāk nekā 100 000 cilvēku, kuri varētu būt ieinteresēti un finansiāli spējīgi iegādāties mājokli senioru ciematā un maksāt ikmēneša uzturēšanās maksu.

Paredzams, ka centrālās ēkas rekonstrukcija un pirmās individuālās mājas tiks pabeigtas 2014.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pirmais kooperatīvais senioru ciemats Dalbes Līcis, kuru projekta īstenotāji sola izbūvēt degušās un nepabeigtās viesnīcas vietā Rīga – Jelgava šosejas malā, ar 1.februāri uzsāks jaunu kooperatīvās sabiedrības (KS) biedru reģistrēšanu, vienlaikus dodot iespēju rezervēt iegādei apartamentus vai individuālo māju, liecina medijiem sniegtā informācija.

Pirmajiem 50 reģistrētajiem biedriem būšot iespēja izvēlēties sev vēlamāko apartamentu izvietojumu centrālajā ēkā vai pieteikt vēlamo vietu individuālās mājas projektam senioru ciemata teritorijā.

Senioru ciematā Dalbes Līcis būšot iespējams iegādāties mājokļus par pajām. Iestāšanās maksa kooperatīvajā sabiedrībā saskaņā ar statūtiem ir Ls 1000. Šī summa kļūst par paju daļu un līdz pilnai paju apmaksai tiek noguldīta KS kontā. Šo iemaksu iespējams arī atgūt, ja KS biedrs ir pārdomājis un vēlas izstāties no kooperatīvās sabiedrības.

Kooperatīvais senioru ciemats Dalbes Līcis esot Latvijā unikāls projekts, kurā tiek veidota sava veida «mikropilsēta» - īpaša dzīvesvieta cilvēkiem, sākot no 55 gadiem. Kā norāda attīstītāji, Dalbes Līcis nav sociālās aprūpes iestāde vai pansionāts, tā ir dzīvesvieta pirmspensijas un pensijas vecuma cilvēkiem, «kuri izvēlas iegūt augstu atbalsta un drošības līmeni, kā arī savai vecuma grupai interesantu kopienu un aktīvu dzīvesveidu».

Komentāri

Pievienot komentāru