Citas ziņas

Šonedēļ Rīgā pulcējas inovatori

Anda Asere, 12.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien un piektdien Rīgā notiks starptautiska inovācijai veltīta konference Baltic Dynamics 2016, kuras galvenā tēma būs inovācija un tehnoloģiju konverģence

«Principā ar Baltic Dynamics konferencēm termins «inovācija» ir ienācis Baltijā un gadu gaitā tās ir apliecinājušas sevi kā nozīmīgākie forumi par inovācijas tematiku. Pirms 21 gada tika dibināta Baltijas Zinātnes, tehnoloģisko parku un inovācijas centru asociācija un ikgadējās konferences Baltic Dynamics ir šīs asociācijas iniciatīva. Pa kārtai konference notiek Lietuvā, Igaunijā un Latvijā un šogad tā atkal notiek Rīgā,» saka Jānis Stabulnieks, Latvijas Tehnoloģiskā centra direktors un Baltijas Zinātnes, tehnoloģisko parku un inovācijas centru asociācijas viceprezidents.

Pēc neatkarības atgūšanas Baltijā nebija neviena biznesa inkubatora, ne arī zinātnes parka, tāpēc konferences pirmsākumos tajā tika runāts par to, kas ir inovācija, par tās atbalsta struktūrām un sistēmām, kā tehnoloģijas var palīdzēt biznesa attīstībā utt. Ar laiku konferences tēmas kļuva plašākas un tajās vairāk diskutēja par inovāciju kā valsts ekonomiskās sistēmas sastāvdaļu, zinātnes un biznesa sadarbību, starptautisko kooperāciju starp augsto tehnoloģiju firmām u.tml. «Šī gada galvenā tēma ir inovācijas un tehnoloģiju konverģence – no šaurām inovācijas atbalsta struktūrām esam pārgājuši pie lielāka mēroga tēmām – Nacionālās inovācijas sistēmas veidošana un inovācijas loma valsts ekonomiskajā attīstībā un iedzīvotāju labklājības celšanā,» saka J. Stabulnieks.

Visvairāk viņš lepojas ar diviem runātājiem, ko izdevies atvest uz Rīgu – Čārlzu Vestneru (Charles Wessner) no Džordžtaunas universitātes ASV un zinātnes, tehnoloģiju un inovācijas politikas konsultantu Ginteru Klāru (Günter Clar) no Vācijas. Č. Vestners runās par inovācijas sistēmu, globālām tendencēm, kā inovācijas sistēmas attīstās pasaulē un uz ko vajadzētu vērst uzmanību. Savukārt G. Klārs ir viens no tiem, kas izstrādāja Eiropas reģionālo inovāciju stratēģiju un stāstīs par to, kā to pareizāk pielietot praksē. «Latvijā mēs šobrīd esam noteikuši piecas zinātnisko pētījumu prioritātes un galvenais mērķis ir cīnīties par ekselenci zinātnē. Manuprāt, vērtīgāk ir atbalstīt zinātni un pētniecību, vienlaikus maksimāli novērtējot zināšanas, kas mums jau ir un skatīties, kā atrast labāko veidu, kā šos zinātniskos pētījumu komercializēt un pelnīt ar to uzreiz. To pagaidām Latvijā negrib saprast un G. Klārs runās tieši par to,» saka J. Stabulnieks.

Konferences ietvaros būs divu dienu paneļdiskusija par uzņēmējdarbības ekosistēmu nozīmi inovatīvas un ilgtspējīgas uzņēmējdarbības attīstībā. To vadīs starptautiskās ekspertu grupas SPICE prezidents Heincs Fīdlers (Heinz Fiedler) no Vācijas. Šis pasākums tiek organizēts sadarbībā ar LIAA un Inovācijas motivācijas programmas atbalstu.

J. Stabulnieks ir pārliecināts, ka konkurence dos vērā ņemamu ieguldījumu Latvijas inovācijas sistēmas un arī šīs sistēmas sastāvdaļas – uzņēmējdarbības vides – pilnveidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru