Tehnoloģijas

SPRK apstiprinājis digitālās dividendes izsoles rezultātus

Žanete Hāka, 01.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome apstiprinājusi izsoles rezultātus par radiofrekvenču spektra joslu 791,0 MHz - 821,0 MHz/832,0 MHz - 862,0 MHz lietošanas tiesību piešķiršanu, kuru plašāk pazīst kā digitālo dividendi, informē SPRK.

Izsolē, kas norisinājās no 21.-22.oktobrim, tika piedāvātas radiofrekvenču spektra joslas 791,0 MHz - 821,0 MHz/832,0 MHz - 862,0 MHz lietošanas tiesības komercdarbībai Latvijas teritorijā trim izsoles uzvarētājiem. Atbilstoši izsoles nolikumam, katrs izsoles uzvarētājs varēja iegūt radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības tikai uz vienu izsoles priekšmeta daļu, kas paredzētas izmantošanai komercdarbībā Latvijas teritorijā no 2015.gada 1.jūlija uz 18 gadiem.

Izsoles priekšmeta katras daļas sākumcena bija 320 tūkstoši latu. Izsole tika rīkota ar augšupejošu soli. Izsoles kārtas sākumcenas paaugstināšanas solis bija ne mazāks par 32 tūkstošiem latu. Izsolē pieteicās un piedalījās četri komersanti - Bite Latvija, Tele2, Latvijas Mobilais Telefons, Telekom Baltija, izsoles dalībniekiem veicot vairāksolīšanu kopumā 25 izsoles kārtās. AS Telekom Baltija 24.izsoles kārtā neiesniedza savu piedāvājumu, kas saskaņā ar izsoles nolikumu nozīmēja izstāšanos no turpmākās dalības izsolē.

Regulatora padome apstiprināja izsoles rezultātus, kas paredz noteikt izsoles uzvarētājus katrai no radiofrekvenču spektra joslām. Radiofrekvenču spektra joslas 791,0 MHz – 801,0 MHz/832,0 MHz – 842,0 MHz lietošanas tiesības ieguva SIA Bite Latvija ar visaugstāk solīto cenu 1,12 miljona latu apmērā. Radiofrekvenču spektra joslas 801,0 MHz – 811,0 MHz/842,0 MHz – 852,0 MHz lietošanas tiesības ieguva SIA Latvijas Mobilais Telefons ar visaugstāk solīto cenu 1,12 miljonu latu apmērā. Savukārt radiofrekvenču spektra joslu 811,0 MHz – 821,0 MHz/852,0 MHz – 862,0 MHz lietošanas tiesības ieguva SIA Tele2 ar visaugstāk solīto cenu 1,056 miljoni latu.

Izsoles rezultātā kopējā summa, par kādu tika izsolītas radiofrekvenču spektra joslas visas trīs daļas, veido 3,3 miljonus latu, no kuriem saskaņā ar izsoles nolikumu, 960 tūkstoši latu jau ir iemaksāti kā izsoles nodrošinājuma nauda, bet līdz gada beigām uzvarētājiem vēl ir jāieskaita valsts budžetā 1,148 miljoni latu. Atlikušo summu – 1,187 miljonus latu - uzvarētājiem ir jāieskaita valsts budžetā astoņu mēnešu laikā no izsoles uzvarētāja apstiprināšanas dienas.

Regulatora padome, apstiprinot izsoles rezultātus, kā specifiskus radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību nosacījumus, noteica pienākumu katram izsoles uzvarētājam līdz 2018.gada 1.jūlijam, izmantojot savu izveidoto elektronisko sakaru tīklu, uzstādīt vismaz vienu bāzes staciju uz katru 200 km2 lielu teritoriju, izņemot 9 republikas pilsētas. Šī nosacījuma neizpildes gadījumā, regulatoram būs tiesības lemt par attiecīgajam komersantam piešķirto radiofrekvenču spektra lietošanas tiesību anulēšanu.

Laikraksts Dienas Bizness jau rakstīja, ka šo frekvenču joslu ES dalībvalstis paredz padarīt pieejamu platjoslas mobilo sakaru sistēmām pēc pārejas uz ciparu televīziju, lai nodrošinātu piekļuvi internetam, īpaši lauku apvidū, skaidro SPRK. «Digitālās dividendes» frekvences var izmantot ceturtā paaudze jeb 4G, kas sniedz iespējas bezvadu datu pārraidi piedāvāt līdz 100 Mbit/s.

Minētās frekvenču lietošanas tiesības līdz 2013. gada nogalei ir Lattelecom rīcībā, jo tās šobrīd tiek izmantotas virszemes ciparu TV apraides nodrošināšanai.

«Ar 800 Mhz frekvenci varēsim attīstīt ceturtās paaudzes jeb 4G tīklu trīs reizes efektīvāk un ekonomiskāk, kas ļaus mums arī turpmāk vairāk nekā miljonam klientu nodrošināt kvalitātes un cenas ziņā izdevīgākos mobilo sakaru pakalpojumus,» gandarīts par izsoles rezultātu bija Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs. «Iegūtā 800. frekvenču josla jeb tā sauktā digitālā dividende ir būtisks ieguldījums Latvijas mobilā telefona turpmākā attīstībā, un tas ļaus straujāk attīstīt pasaulē ātrākā mobilo sakaru tīkla 4G pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijā,» saka LMT prezidents Juris Binde, piebilstot, ka izsoles rezultāti nosaka, kas ir nākotnes mobilo sakaru tirgus spēlētāji Latvijā. Tas esot nozīmīgs solis uz priekšu arī LMT attīstībā un papildu pieaugums uzņēmuma vērtībai.

«Esam ļoti priecīgi, ka atrodamies to trīs mobilo sakaru operatoru vidū, kuri ieguvuši šo apraides spektru, sīkāk komentēt varēsim vēlāk,» norādīja Bite Latvija valdes priekšsēdētājs Freds Renčaks.

Komentāri

Pievienot komentāru