Jaunākais izdevums

Gandrīz 70% Latvijas iedzīvotāju uzskata sevi par kristiešiem. Tomēr kristietība mūsdienu zinātnes laikmetā piedzīvo aizvien vairāk uzbrukumu un kritikas. Vai tā spēs atspēkot mestos izaicinājumus un piemēroties šī laikmeta prasībām? To Numurs vaicā teologam, kurš pazīstams ar savu liberālo, nereti pretrunīgi vērtēto kristīgās misijas redzējumu modernajā pasaulē – Jurim Cālītim.

Populārais TV kanāls Discovery nesen izrādīja dokumentālo filmu Lost Tomb of Jesus (Zaudētais Jēzus kaps). Tā stāsta par arheologu grupu, kurai it kā izdevies atklāt Jēzus un viņa ģimenes kapavietu. Ja šķirstā ar uzrakstu "Jēzus, Jāzepa dēls", kā apgalvo filmas veidotāji, patiešām atrodamas pravieša mirstīgās atliekas, tad pasaules lielākā reliģija draud atmaskošana un tā var pārvērsties par blefu.

Filma kristiešu sabiedrībā izsauca plašu rezonansi, jo tā draudēja izsist no pamatiem kristīgās ticības stūrakmeni.

Protams, šī nav pirmā reize, kad zinātnisks pētījums vai pat tikai mākslas darbs pretendē uz kristietības sagrāvēja un atmaskotāja lomu. Joprojām nerimstas kaislības ap Dena Brauna skandalozo romānu Da Vinči kods. Tuvākajās nedēļās zinātnieki īpaši šim nolūkam izveidotās raktuvēs izspēlēs Lielo sprādzienu, mēģinot pierādīt, ka Dievs pie Visuma radīšanas vispār nav bijis vajadzīgs.

Tam visam klāt vēl neskaitāmās ezotēriskas grāmatas, jaunās reliģiskās organizācijas un kristīgie dziedinātāji sporta arēnās – katrs ar savu jauno un uzlaboto versiju par kristietību. Vai kristietība patiešām ir spējīga mainīties līdzi laikam, vienlaikus nezaudējot savu kodolu? Vai tai ir šāds uzdevums un nepieciešamība? Galu galā – vai šajos zinātnes, dzimumu līdztiesības un liberālā modernisma ziedu laikos kristietībai vispār ir nākotne? Atbildes uz šiem jautājumiem Numurs devās meklēt pie teologa, kurš pazīstams kā viens no liberālākajiem kristīgās baznīcas pārmaiņu piekritējiem. Savu laikmetīgo uzskatu dēļ izpelnījies ievērojamu popularitāti, vēlāk par Sinodes noteikumu pārkāpumiem izslēgts no Luterāņu baznīcas, šobrīd Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes dekāns, asociētais profesors no 2001. līdz 2007. gadam, un teoloģijas doktors Juris Cālītis kalpo Anglikāņu un latviešu Evaņģēliski Luteriskajā draudzē Rīgā. Viņš ir atvērts sarunām par reliģiska satura lielpilsētas pasakām.

Marta sākumā pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma Lost Tomb of Jesus, kurā tiek apgalvots, ka ir uzieta ala ar desmit apbedījumiem un uzraksti uz tiem senebreju valodā nozīmē: Jēzus, Jāzepa dēls; Jūda, Jēzus dēls; Marija, Mariamne (Marija Magdalēna), Jāzeps (viens no Jēzus brāļiem), Matejs.

Nopietni vēsturnieki un arheologi kategoriski noraida šo versiju. Akadēmiskā vide šo atklājumu neuzskata par autentisku. Jo kritiku, pirmkārt, neiztur uzrakstu interpretācija. Šie uzraksti nav saistīti ar Jēzu vai viņa ģimeni. Otrkārt, vieta, kur šī ala tika atrasta, ir Jeruzalemes bagāto cilvēku rajons, kurā nebūtu iespējams apglabāt ģimeni, kas nāk no zemākiem sociālajiem slāņiem. Redziet, ja tā būtu patiesība, ja tās tiešām būtu Jēzus mirstīgās atliekas – ar to tad visam ir gals. Tad kristietība ir pēdējās muļķības, blefs, un mēs klapējam to bodīti ciet. Jo Jēzus Kristus augšāmcēlās nevis kā gars vai spoks, bet miesiski.

Mainoties valsts iekārtai, atklātības pakāpei, pētot jaunus dokumentus un faktus, jauno laiku vēsture, kādu to, piemēram, māca augstskolās, mainījās līdzi laikam. Ar teoloģiju tā, manuprāt, nenotiek. Pamatpostulāti, kas bija aktuāli pirms diviem tūkstošiem gadu, joprojām ir aksiomas. Taču laiks mainās – parādās jauni antropoloģiskie, arheoloģiskie, kultūras vēstures pētījumi.

Ja runājam par akadēmisko izglītību, teoloģijas studijām – tas būtu nepiedodami, ja jaunākie pētījumi un atklājumi tiktu ignorēti.

Bet vai tie nesatricina teoloģijas pamatnostādnes? Virkne atklājumu, kā varētu šķist, liek apšaubīt gadu tūkstošiem kristietībā valdījušos uzskatus.

Mums ir ļoti nopietni jāizvērtē, vai kāds no atklājumiem tiešām ir atklājums – varbūt tikai pseidoatklājums, falsifikācija. Akadēmiskajā vidē ir izstrādāti stingri kritēriji, pēc kuriem mēs izvērtējam visu jaunāko informāciju: vai apgalvojums ir pierādāms, vai fakti ir precīzi, vai tie iztur kritiku, varbūt tie ir tikai minējumi. Grandiozu arheoloģisko atklājumu, kas attiecas uz konkrētiem notikumiem, piemēram, uz Jēzu Kristu vai viņa mācekļiem, praktiski nav. Galvenie atklājumi un izmaiņas skar tieši teoloģiskos tekstus un to interpretāciju. Baznīca jau kopš pašiem pirmsākumiem ir tā sijājusi un pārbaudījusi kristīgos tekstus, ka pasaulē nav neviena cita rakstītā burta, kas būtu tik pamatīgi pārbaudīts. Tieši Ssvēto rakstu interpretācija ir visvairāk mainījusies līdzi laikam. Jā, pasaules vēsturē bija laikmeti, kad neviens īsti neņēmās moderni interpretēt, piemēram, Bībelē rakstīto, taču mūsdienās... Šodien mēs uz šiem tekstiem raugāmies ar citu kultūrvēsturisko redzējumu. Mēs tajos vairāk redzam jaunus akcentus, praktisku pielietojumu, bet mazāk to maģiskumu, caur kuru Svētie raksti tika traktēti pirms gadu simtiem un tūkstošiem.

Piemēram?

Kaut vai reliģijas ieskati par mīlestību, par vīrieša un sievietes attiecībām, par sievietes lomu sabiedrībā, par seksualitāti. Tas viss ir ievērojami mainījies. Mūsdienās mēs spējam kristīgajos tekstos saskatīt reālajam laikam atbilstošus spriedumus.

Bet vai tad Bībelē tiešām nestāv rakstīts, ka sieviete ir nešķīsta?

Tas ir interpretācijas jautājums. Bībele ir jālasa, nevis caur Bībeli jāinterpretē pašiem sevi. Gadu simtiem tieši tas arī tika darīts – cilvēki «ielasīja» tekstos to, ko paši gribēja tur redzēt. Un es jums varu parādīt desmitiem citu rindkopu, kur Bībele liecina pilnīgi pretējo. Kāpēc mēs neņemam vērā šīs rindas? Vai tiešām kāds domā, ka Dievs grib, lai viens cilvēks būtu augstāks, cits – zemāks? Protams, ka viņš to negrib. Jau radīšanas stāstā šī pilnīgā vienlīdzība ir pieteikta (sk. 1. Moz. 1:27, 2;23,24.)

Liela daļa vainas šeit, protams, ir jāuzņemas mūsu mācītājiem, kuri, pieturoties pie novecojušām svēto tekstu interpretācijām, nemāk vai ir pārāk slinki, lai savai draudzei pareizi izskaidrotu attiecības starp vīrieti un sievieti. Un tad es redzu, to, ko es redzu. Latvijas laukos neskaitāmas sievietes tiek pazemotas no piedzērušu, kauslīgu, aprobežotu veču puses. Mācītājs nedrīkst bazūnēt – ģimene, ģimene – spītīgi turoties pie uzskatiem, ka sieviete ir vīra piedeva. Attiecības ģimenē ir jāveido, jākopj – tās ir attiecības starp diviem vienlīdzīgiem cilvēkiem. Es pateikšu vēl vairāk – šie novecojušie uzskati, ka sieviete it kā nedrīkst ņemt līdzdalību garīdzniecībā, vadīt dievkalpojumus – tas ir tik, tik...

... tā ir teikts Bībelē!

Neko tādu jūs tur neatradīsiet! Nevienu pašu teikumu! Jūs varētu izķemmēt visu Bībeli, un nekas tāds tur neparādītos!

Garīdznieki gadu simtiem ir apgalvojuši, ka Bībele pieprasa, lai priesteris ir Dieva vietnieks zemes virsū, un šim vietniekam jābūt...

...vīrietim — pēc Dieva līdzības, ja? Ja kāds mācītājs, mūsdienās var kaut ko tik pilnīgi aplamu runāt, tad tā nav pat bērnudārza izglītība. Tik banāli, ka Dievs ir vīrietis! Kas, Dievam bija penis?! Lai palasa kaut vai Veco Derību!

Starp citu, pirmkristīgajā baznīcā viena no apustuļiem bija tieši sieviete Jūnija (v.rom. 16:7). Un vēlākajos tekstos baznīcai pat nācās šo faktu falsificēt, interpretējot viņas uzvārdu kā vīriešu kārtas uzvārdu. Lai nebūt jāuzrāda sieviete kā ievērojama persona. Tāpat ir skaidri zināms, ka Kristus tuvākajā lokā, sekotāju vidū bija daudz sieviešu. Baznīca līdz šim vienmēr ir runājusi tikai par apustuļiem vīriešiem, taču patiesībā ne mazāk kaismīgi Kristum sekoja arī sievietes. Tas, ka šie fakti tika gadu tūkstošiem noklusēti, ir vienīgi baznīcas centieni uzurpēt vīriešu varu garīdzniecībā. Šīs pasaciņas drīz beigsies, jo mēs zinām un vienmēr esam zinājuši, ka sievietēm bija ievērojama loma pirmkristīgajā baznīcā. Cits jautājums, ka agrāk vīrieši nevēlējās to atklāti teikt, apzināti nepareizi interpretējot kristīgos rakstus. Pēc Kristus sišanas krustā, kad aizbēga visi veči, kopā ar Jēzu līdz pēdējam palika tieši sievietes. Tieši sievietes, nevis vīrieši bija tās, kas aizgāja pie Kristus uz kapu, tieši sievietēm viņš parādījās pēc augšāmcelšanās. Ne vīriešiem! Tādēļ mani šokē – kā baznīca joprojām drīkst turpināt šo sievišķā sākuma noniecināšanu. Jo īpaši mūsdienu inteliģentajā, labi informētajā pasaulē.

Jums par reliģisko literatūru un tajā izlasāmo ir skaidrs priekšstats un zināšanas, taču iedomāsimies vienu mūsdienu standarta cilvēku. Viņam apkārt ir baznīca, zinātnieki, jaunie pravieši. Kā tajā visā orientēties? Kā saprast, kas un kā ir interpretējams?

Jūs ļoti precīzi raksturojat situāciju, kādā ir nonācis mūsdienu cilvēks. Jo īpaši Latvijā, kur ilgus gadus reliģija tika nīdēta, un vēl ir pagājis pārāk īss laiks, lai būtu izveidojusies spēcīga kristiešu sabiedrība, kura cilvēkam varētu palīdzēt orientēties teoloģiskajos jautājumos.

Informācijas un minējumu ir pārāk daudz. Reliģija apaug ar lielpilsētas pasakām, ar ticamiem un neticamiem pētījumiem par Kristus dzīvi. Tiek atrakti kaut kādi kapi, Kristus seja pēkšņi parādās uz sviestmaizēm, Spānijas prostitūtām atveras stigmas, tiek runāts par Kristus klonēšanu.

Jā, laimīgi ir tie cilvēki, kuri varējuši jau kopš mazotnes piederēt baznīcai un bez jautājumiem vienkārši ticēt. Tagad viņiem vismaz nav jāmuļļājas visā šajā putrā. Bet, ko darīt ar tiem, kuri visu šo informatīvo gūzmu izlēmuši tomēr izlaist caur sevi un meklēt atbildes paši? Es teiktu tā – katram cilvēkam ir savas domātāja spējas. Mēģiniet analizēt – kam es gribu, kam varu sākumā noticēt, bet pēc tam arī – ticēt.

Parunāsim sīkāk par lielpilsētas pasakām. Kam no tā visa noticat jūs? Jūs vispār sekojat tam visam līdzi?

Protams. Es būtu priecīgs, ja man diennaktī būtu vēl par 24 stundām vairāk, lai varētu atrast un izlasīt visu, kas pretendē uz atklājumiem ap un par reliģijas jomu.

Viens no pēdējā laika paziņojumiem par Turīnas līķautā atrasto Jēzus Kristus DNS paraugu. Teorētiski zinātnieki esot gatavi Kristu klonēt. Vai jums gribētos satikt jauno, klonēto Kristu?

Sadalīsim šo jautājumu divās daļās. Pirmais, kas attiecas uz Turīnas līķautu. Jūs pareizi sacījāt – lielpilsētas pasaka. No cikla – krokodili ir manā vannasistabā, pazemē dzīvo slepena civilizācija (smejas). Zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka šis līķauts ir falsifikācija vai varbūt nejauša sakritība, kas noturēta par Kristus līķautu, taču jebkurā gadījumā – daudz jaunāka par diviem tūkstošiem gadu. Tātad par Kristus DNS tieši Turīnas līķautā nevar būt runas. Savukārt, kas attiecas uz Kristus klonēšanu... Padomājiet, kas notiks, ja cilvēks klonēs cilvēku?

Mēs zaimosim Dieva monopolu radīt cilvēciskas būtnes?

Nē, nē....Nerociet taču tik dziļi (smejas). Klonēt var tikai bioloģisko ķermeni, atdarinot cilvēka ārējo izskatu, taču saturu – tas nav iespējams. Cilvēku veido vide, laiks, kurā viņš dzīvo, valoda, sabiedrība. Ja tiktu klonēts Kristus, tā būtu vienīgi ārējās čaulas līdzība. Jā, man varbūt būtu interesanti paskatīties uz viņa seju... Atcerieties, nesen internetā klejoja Kristus tēla varbūtējais atveids, kas darināts pēc kāda 1. gs. Galvaskausa parauga, rādot Kristu ar izteiktām negroīda iezīmēm... Redziet, klona saturs, klonēšana, manā skatījumā, ir bezjēdzīga. Kāda nozīme, vai viņš bija garš, īss, tumšmatis, gaišmatis. Šis izejas materiāls nebija tas, kādēļ Jēzus bija tas, kas viņš bija. Viņš bija Jēzus, jo dzīvoja tajā laikā, jo viņam bija šīs personības iezīmes, attieksme pret Dievu un cilvēkiem.

Kā vērtējat Dena Brauna grāmatu Da Vinči kods? Esat lasījis?

Jā, man ļoti patika. Lielisks detektīvs. Veikli savīts sižets, raita valoda. Bet teoloģiskā līnija nav vērā ņemama. To jau ir pateikuši daudzi teologi un garīdznieki.

Da Vinči kodā pastāv versija, ka Marija Magdalēna bijusi Jēzus Kristus sieva, kura dzemdējusi Kristus pēcnācējus.

Bībelē šādu mājienu nav. Bet viņus, protams, saistīja draudzība, savstarpējas simpātijas. Bībeles teksti liecina, ka viņu starpā bija visnormālākās, inteliģentākās, skaistākās attiecības. Dziļa, draudzība, kurai obligāti nav jābūt ar kādu seksuālo piesitienu.

Vai versija, ka Marija Magdalēna bija Jēzus mācekle, varētu atbilst patiesībai?

Jā, protams. Pastāv taču Marijas evaņģēlijs, kas gan tapis stipri vēlāk nekā Jaunās Derības teksti, bet noteikti satur autentiskas atmiņas.

Vai pēdējo gadu laikā ir bijis kāds zinātniskais pētījums, atklājums, kas jums pašam licis pārvērtēt savus uzskatus?

Nē. Taču es būtu ļoti priecīgs, ja arī reliģiskie pētījumi tiktu tā finansēti kā, piemēram, pētījumi par jaunām tehnoloģiju iespējām. Kāds apvārsnis mums tad pavērtos!

Jums nebūtu bail?

No kā?

Ja nu tiek atklāts kaut kas tāds, kas reliģiju padara par blefu?

Nē! Jo vairāk mēs zinām, jo labāk. Progresu nevar un nedrīkst ignorēt. Man gribētos teikt tā – mūsdienu cilvēkam apkārt ir arī visi šie zinātniskie, pseidozinātniskie raidījumi – viens ticams, cits mazāk, un tajā visā, protams, ir ļoti grūti orientēties. Taču ziniet, kas man tajā visā patīk? Mūsdienu cilvēks, kurš iepriekš, iespējams, par šādām lietām nekad neaizdomājās, pēkšņi jūtas intriģēts. Tas, kas tev bija terra incognita, pēkšņi pietuvojas. Pagaidiet, kas tur bija ar to Mariju Magdalēnu, kur īsti atrodas Jēzus kaps, kas tur notika ar to svēto Vakarēdienu... Saprotat?! Man vienalga, pa kurām durvīm cilvēks ienāk šajā telpā, es esmu priecīgs, ka cilvēks to vispār dara.

Turīnas līķauts

Lina auduma gabals, uz kura skaidri saredzams vīrieša sejas atveids. Šī relikvija glabājas Svētā Jāņa Kristītāja katedrālē Turīnā, Itālijā. Pastāv uzskats, ka šajā audumā tikusi ievīstīta Jēzus Kristus miesa pēc krustā sišanas, un Katoļu baznīca 1958. gadā pasludināja uz auduma redzamo attēlu par Svēto Jēzus sejas atveidu. 1988. gadā grupa zinātnieku ar radioaktīvā oglekļa metodi pārbaudīja līķauta fragmentu un pasludināja to par falsifikāciju, jo auduma fragments ticis radīts laika posmā no 1260. – 1390. gadam. Tomēr 2000.gadā kāda cita zinātnieku grupa ar rentgenstaru palīdzību pierādīja, ka pārbaudītais fragments nav daļa oriģinālā materiāla, bet gan drānas daļa, kas vēlāk piešūta restaurācijas rezultātā. Visbeidzot 2005.gadā amerikāņu ķīmiķis Reimonds Rodžers žurnālā Thermochimica Acta publicē pētījumu, kurā analizējot ķīmisko savienojumu pussabrukšanas periodus nāk pie secinājuma – auduma vecums atbilst 1300 līdz 3000 gadiem, tātad varētu sakrist ar Jēzus dzīves periodu.

Bībele par sievieti liturģiskajā kalpošanā

Sievas lai draudzes sapulcēs cieš klusu, kā tas parasts visās ticīgo draudzēs; jo tām nav atļauts runāt, bet jābūt paklausīgām, kā arī bauslība nosaka. Bet, ja tās grib ko zināt, lai prasa mājās saviem vīriem; jo sievai ir par kaunu runāt draudzes sapulcē.

(1.Korintiešiem – 14:34,35)

Bībele par laulāto savstarpējām attiecībām

Tāpat, sievas, esiet paklausīgas saviem vīriem, lai, ja arī kādi neklausa vārdiem, tie ar sievu dzīvi bez sludināšanas tiktu iegūti, redzēdami jūsu dievbijīgo skaidro dzīvi. Tāpat, vīri, sadzīvojiet prātīgi ar sievu kā ar vājāko radījumu, godājiet viņas kā tādas, kas ir žēlastībā dotās dzīvības līdzmantinieces, lai jūsu lūgšanas netaptu traucētas.

(1.Pētera – 3:1,2,7)

Bībele par sievietes uzvedību

Tāpat arī sievas pieklājīgā uzvedībā, kaunīgi un savaldīgi, lai viņas greznojas nevis ar matu pīnēm un zeltu vai ar pērlēm vai dārgu uzvalku, bet ar to, kas pienākas sievām, kuras grib parādīt dievbijību, – ar labiem darbiem. Sieva lai klusībā mācās visā padevībā; taču mācīt es sievai nepieļauju, nedz valdīt pār vīru, bet viņai jāturas klusībā. Jo Ādams ir pirmais radīts, pēc tam Ieva. Un Ādams netika pievilts, bet sieva tika pievilta un krita pārkāpumā; taču viņa tiks izglābta, dzemdējot bērnus, ja tā paliks ticībā un mīlestībā un svētā dzīvē ar savaldību.

Tāpat vecākās sievas: lai izturas kā svētām pieklājas, nenododas ļaunām valodām, ne pārmērīgai vīna dzeršanai, lai māca labu, pamāca jaunākās mīlēt vīrus un bērnus, būt prātīgām, krietnām, labām namamātēm.

(1.Timotejam – 2: 9 – 15; Titam – 2:3-5)

picturegallery.71997e1a-fda3-4088-a0af-fea9db17e5b3

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Lielākā daļa starptautiskā aizdevuma paredzēta budžeta deficīta segšanai

Madara Fridrihsone, 67084402, 12.01.2009

Latvijas solījumi SVF vēl nepretendē uz «absolūtu patiesību», apgalvo finanšu ministrs Atis Slakteris.

Foto: Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa - ap 3.412 miljardiem Ls, no 7.5 miljardu eiro starptautiskā aizdevuma 2009. - 2011. gadā tiks izmantoti budžeta deficīta segšanai un valsts parāda finansēšanai.

Latvijas solījumi SVF vēl nepretendē uz «absolūtu patiesību», apgalvo finanšu ministrs Atis Slakteris.To liecina Finanšu ministrijas (FM) publiskotā informācija par iecerēto Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), Eiropas Komisijas (EK), Pasaules Bankas (PB) un vairāku valstu sniegtā finanšu atbalsta izlietojumu valsts budžeta vajadzībām 2009. - 2011. gadā. 2009. gadā Latvija saņems 1.2 miljardus eiro no SVF (šajā summā gan ieskaitīti jau saņemtie 590 milj. eiro), 2.9 miljardus eiro no EK, 200 milj. eiro no PB un kopumā 200 milj. eiro no Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas, Igaunijas, Čehijas un Polijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visi aptaujātie mārketinga un komunikācijas eksperti norāda, ka uzrakstiem uz pārtikas produktu iepakojumiem ir diezgan maza saistība ar patiesību, jo patiesība ir relatīvs jēdziens un jautājums ir tikai par apzinātu ļaunprātību un likumību, liecina aģentūras A.W.Olsen & Partners veiktais pētījums.

„Uzrakstam uz iepakojumiem jāatbilst patiesībai tik daudz, cik to prasa likums un nosaka ražotāja vai pārdevēja organizācijas korporatīvā kultūra. Uzraksts uz iepakojuma ir kompromiss starp ražotāja un pārdevēja vēlmi pārdot un pircēja tiesībām iegūt informāciju par produktu un tā lietošanu,” skaidrojis Andris Pētersons, Biznesa augstskolas Turība Sabiedrisko attiecību fakultātes dekāns.

„Produkta nosaukumam, logotipam un ražotājam ir diezgan maza saistība ar patiesību ētiskās kategorijās. Piemēram, Nike botas nemaz neražo Nike, IBM neražo datorus, Latvijā ražota apelsīnu sula pēc definīcijas nav iespējama, jo es neesmu redzējis nevienu apelsīnlauku u.tt. Līdz ar to atbilstība objektīvajiem faktiem nekad nebūs pilnīga,” norādījis Kārlis Apkalns, mārketinga un sabiedrisko attiecību speciālists, piebilstot, ka ja uz produkta iepakojuma būtu pilnīga, objektīva, skaidrojoša, secīga informācija, tad nebūtu vietas nosaukumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Plašsaziņas līdzekļu vainošana AirBaltic diskreditācijā, bet nevēlēšanās atklāt patiesību par investīcijām kompānijā un Bombardier lidmašīnu iegādi, tikai vairos aizdomu ēnu

Varētu šķist, ka nav nekā vienkāršāka, kā gadījumā, ja tevi kāds apmelo, cirst pretī faktos balstītu baltu patiesību, liekot ļaunajām mēlēm ja ne nokaunēties, tad vismaz apklust. Proti, pateikt, ka AirBaltic ieguldītie 52 milj. eiro ir paša Ralfa Dītera Montāga-Girmesa nauda, un nebūt nav tā, ka naudas avots būtu kāds cits, kurš par šo izlīdzēšanu saņems 20% kompānijas akciju un vēl pelnīs procentus no Bombardier lidmašīnu līzinga.

Diemžēl Satiksmes ministrija (SM) līdz ar nacionālo lidsabiedrību un tās privāto investoru izvēlējušies citas pieejas, ko darīt ar pašu izraisīto ne- smukumu. AirBaltic klusē kā ūdeni mutē ieņēmusi. Privātais investors ir tik ļoti pievērsies lidsabiedrības biznesa plāna īstenošanai un vērtības audzēšanai, ka nekādi nevar komentēt jelkādas baumas vai izdomājumus. Savukārt SM, šķiet, nolēmusi pāriet pretuzbrukumā. Noslēpumainā ministrija, kā to savulaik nodēvēja premjers Māris Kučinskis, vaino plašsaziņas līdzekļus, ka tajos izplatītā informācija ļoti diskreditē nacionālo lidsabiedrību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mazsalacas novada zemnieku saimniecībai Jaunnuķi īpašniecei Guntai Rozenbergai banka par atlikušo 6600 Ls kredīta maksājumu prasa trīskāršu ķīlu

Par to šodien vēsta laikraksts Latvijas Avīze. Gunta Rozenberga par blefu sauc banku aicinājumus grūtībās nonākušajiem kredītņēmējiem kopīgi risināt problēmas. Latvijas Krājbankas, kurā saimniece kredītu ņēmusi, speciālisti gan saka – saimniece banku nav sapratusi.

Jaunnuķi fermas iegādei un remontam izlēmuši ņemt kredītu a/s Latvijas Krājbanka – Ls 10 000 uz pieciem gadiem. No šīs summas Ls 4 000 būtu maksājami par pašas fermas iegādi, pārējais – tās remontam. Banka pret aizdevumu ķīlā paņēmusi visu Jaunnuķu saimniecību – gan zemi, gan mājas. Nedienas sākās pērnā gada sākumā, kad Trikāta KS saimniecei spēja maksāt vien piecus santīmus par piena kilogramu. Tad arī Gunta izlēma – jāiet uz banku un jāprasa kredītlīguma pārskatīšana - uz četriem mēnešiem z/s Jaunnuķi palūdza atlikt kredīta pamatsummas maksājumu, atstājot vien procentu maksājumus. Banka piekrita, bet ar nosacījumu – dodiet ķīlā nopirkto īpašumu – fermu un zemi zem tās. Iespējams, ka Gunta, lieki neprotestējot, arī jauno īpašumu būtu ieķīlājusi, taču – par to bija samaksāta tikai puse un iepriekšējie īpašnieki nepiekrita īpašuma ierakstīšanai zemesgrāmatā uz Guntas vārda, kamēr nav samaksāta otra puse – Ls 2000.Lai tiktu galā ar īpašuma tiesībām, banka Jaunnuķu saimniecei deva pusgadu ilgu laiku. Taču – lieki Ls 2000 tā arī neatradās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salūts ir izšauts, simtgades sajūsma ir noplakusi, un esam turpat, kur esam, – bez jaunas valdības un ar sašķeltu Saeimu. Taču ir pelavas, un ir graudi. Arhibīskapa Jāņa Vanaga 18. novembra sprediķī ir vērts ieklausīties.

Ne tāpēc, ka luterāņu viedoklis būtu vērtīgāks par katoļu, pareizticīgo vai citu viedokli. Bet tāpēc, ka Jānis Vanags ir gudrs un valstiski domājošs cilvēks, kurā der ieklausīties gan Saeimas deputātiem, gan Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, gan mums visiem, kas nav vienaldzīgi par mūsu valstī notiekošo. Jo mūsu valdība ir arī mūsu daļa, ne tikai koalīcijas sarunu vedēju politiķu daļa, kuriem ir pienācis pēdējais laiks izpūst gaisu no savas iedomības baloniem.

Par ko Latvijas simtgades sprediķī runāja arhibīskaps? Par Kristu, mūsu dzīves garīgo dimensiju un par Latviju, materiālo vietu, kur mums ir jādzīvo. Viņš runāja ne tikai par to, ko mums vajag, bet arī par to, ko nevajag. Mums vajag būt pateicīgiem un novērtēt to, kas mums ir, un nevajag to sacūkot. Vēlēšanās ir uzvarējuši jauni spēki, kuri iedomājas, ka lielākā laime ir viņi un reformas. Taču vārds «reforma» jau sen nav vārda «labums» sinonīms. Tauta grib morālas pārmaiņas valsts vadībā, bet ir nogurusi no tādām pārmaiņām, pēc kurām labāk nekļūst. Uzņēmēji saka – lieciet mūs mierā, ja nevarat kaut ko uzlabot, tad labāk atstājiet visu, kā ir! Jo mums ir vajadzīgi kvalitatīvi valdības lēmumi, nevis vienkārši ministriju skaita samazināšana. Mums ir vajadzīga laba, ērta valsts pārvalde, nevis vienkārši cilvēku atlaišana un tāpēc iestādes darba laika samazināšana, un kāda jauna, vēl neērtāka un cilvēkiem nedraudzīgāka sistēma. Nav jau tā, ka viss ir slikti un mums par visu varu ir vajadzīgs tāds glābējs, kas visu salauž un sašķaida gabalos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

IUB vadītāja: Diemžēl pasūtītāji «izlaiž» uzņēmējus, ļaujot domāt, ka ar konkursa piedāvājumu var blefot

Dienas Bizness, 09.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par iepirkumu konkursu rezultātiem joprojām iesniedz daudz sūdzību, tomēr pamatoto sūdzību skaits rūk, uzsver Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile intervijā laikrakstam Diena.

Fragments no intervijas

Kādas ir būtiskākās nepilnības iepirkumu gaitā, ko patlaban visbiežāk konstatē Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB)?

Jāsāk ar to, ka Publisko iepirkumu likumā ir regulējumi, kuri atstāj pasūtītājam lielu izvērtēšanas lauku, respektīvi, bieži tiek spriests, vai pretendentam izvirzītās prasības ir samērīgas, jo likums nenosaka prasības pretendenta kvalifikācijai. Katram var būt atšķirīga izpratne, kas ir un kas nav samērīgi. Tāpēc par to vienmēr bijuši strīdi un arī tagad turpinās strīdi. Lai to novērstu, IUB sadarbojas ar nozaru profesionālajām organizācijām un mēģina sagatavot ieteikumus, norādot, ka, lūk, šajā konkrētajā nozarē tādas prasības būtu pieņemamas, bet atkal citas prasības noteikti nav pieņemamas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

10. oktobris bija diena, kad jāatver pretendentu pieteikumi Autotransporta direkcijas (ATD) izsludinātajā konkursā par sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanu laikā no 2021. gada sākuma līdz 2030. gada beigām.

Nebūs! 7. oktobrī ATD pagarināja pieteikumu pieņemšanu līdz šā gada 21. novembrim. Iepriekš pagarinājums bija no 10. septembra līdz 10. oktobrim. DB jau rakstīja, ka spēle pie ATD galda vairāk atgādina blefu nekā pamatotu vairāksolīšanu. Tas apstiprinās, jo tikai tad, ja rokās ir neskaidras kombinācijas, tās atklāt ir bailīgi. Runa te nav tikai par pārvadātājiem, kuriem neskaidrību ir bijis tik daudz, ka viņi pamanījušies iesniegt Iepirkumu uzraudzības birojā čupu sūdzību.

Kā viens no spēlētājiem pie ATD galda ir valsts, kas šajā iepirkuma spēlē tur banku. Šīs spēles ideja ir, lai visi būtu ieguvēji!

Valsts grib tērēt mazāk, pārvadātāji grib nopelnīt, bet iedzīvotāji grib visur braukt ar sabiedrisko transportu uz katru Latvijas nostūri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nauma Nadeždina grāmatas domātas brīvām dvēselēm. Šis rakstnieks ļaujas iekšējās pasaules balsij un pasaka skaļi to, ko viņa sirds tāpat jau zina. Dzīves līkloči, kuros kā maldugunis iedegas karjera čekas skolā un katoļu baznīcā, mietpilsoniska idille ar sievu, bērniem, māju un biznesu, izmetuši Naumu patstāvīgu atziņu krastā.

Vai viegli dzīvot apzinātu dzīvi?

Nav viegli, toties interesanti gan. Dzīve vispār nav vienkārša, tiklīdz tajā kaut ko sāc saprast, vienlaikus atskārsti, cik tā patiesībā ir sarežģīta. Nākotne slēpjas mūsu pagātnē, viss sākas ar piedzimšanu – bērns virzās uz priekšu pa nospraustu, izvēlētu ceļu. Bet tikai paaugoties mēs saprotam, kāpēc bija vajadzīga šī pieredze, jo tā veido mūsu dzīvi. Viss, kas ar mums notiek, paliek apziņā. Es pa īstam kļuvu pieaudzis un sāku dzīvot apzinātu dzīvi pirms gadiem pieciem, lai gan apziņas uzplaiksnījumi gadījās arī agrāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi pret viņu izturas ar zināmu aizturi, jo Juris Millers savulaik ir iemetis ne vienu vien akmeni daudzos dārziņos. Jā, iespējams, kādam viņš var nepatikt, taču nevar noliegt, ka Jura aktivitātes vienmēr ir piesaistījušas uzmanību. Turklāt Juris jau līdz sešpadsmit gadu vecumam bija paguvis izgaršot to, ko cits nepiedzīvo visa mūža garumā. Un joprojām viņa dzīvi nevar saukt par gluži parastu.

Desmit gadu vecumā viņš jau intervēja Alfrēdu Rubiku un Edgaru Liepiņu, trakajos deviņdesmitajos Juris kļuva par pasaulē jaunāko uzņēmēju, plikā vietā izveidodams pats savu konkursu. Vēl pienapuika būdams, viņš bīdīja lietas ar nopietniem onkuļiem, vēlāk izvārtījās pedofilijas skandāla dubļos, spēja piecelties un virzīties tālāk, pats sevi nodēvējot par paparaci.

Pēc nepilna mēneša Jurim būs trīsdesmit. Tiekoties ar viņu karstā, saulainā maija pēcpusdienā, rodas sajūta, ka Juris nav spējis izvairīties no trīsdesmitgadnieku krīzes. Lai arī viņš ir tikpat vitāls un atvērts kā līdz šim, kaut kas tomēr ir mainījies. Šobrīd viņš strādā nobriedušo cilvēku radio SWH, ir aizrāvies ar akadēmiskās izglītības turpināšanu, nākotnē ir gatavs pievērsties producēšanai. Pēc radio SWH jubilejas viņam klajā nāks nopietna grāmata: tie vairs nebūs paparaci novērojumi, bet gan pētnieciskais darbs par SWH vēsturi, intervijas ar radio bijušajiem un esošajiem dīdžejiem, ētera personībām, aizkadra stāsti. Lai gan... ar Juri ir kā ar bitēm. Nekad neko nevar zināt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaule ir mainījusies. Par ASV prezidentu ir kļuvis Donalds Tramps, kurš atklāti saka – Amerika first! Viņam Amerika ir pirmajā vietā! Es domāju, ka arī Latvijai ir vajadzīgs tāds prezidents, kurš pasaka – pirmajā vietā ir Latvija! Pasaka un dara!

Tā intervijā saka Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Pēteris Sproģis.

Skaļa ieroča kārta parastā trešdienas rītā, kad cilvēki dodas uz darbu. Mūsu Latvijas valstī netālu no Mātes Latvijas pie Brāļu kapiem ar automātu nošauj cilvēku. Runā, ka maksātnespējas administratoru mafija Rīgas ielās kārto savas lietas. Parādās bailes, ka atgriezušies 90-tie… Jūs kā Baptistu draudžu savienības bīskaps divpads- mit gadus kopā ar citiem bīskapiem lūdzāt Dievu par Latviju. Svētkos vadījāt dievkalpojumus kopā ar katoļu kardinālu Jāni Pujatu un arhibīskapu Zbigņevu Stankeviču, ar luterāņu arhibīskapu Jāni Vanagu un pareizticīgo metropolītu Aleksandru. Vai tiešām šī skumjā aina ir tas, ko Latvijas simtgadē mēs visi kopā cerējām ieraudzīt? Ko šī notikusī vardarbība mums rāda?

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Šogad partiju reklāmās trūkst radošuma

Renāte Cāne, Biznesa augstskolas Turība docente, mārketinga eksperte, 25.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas vēlēšanas strauji tuvojas un pavisam drīz mēs visi dosimies pie vēlēšanu urnām. Līdz tam, kā ieraksts, norisinās aktīva priekšvēlēšanu kampaņa, kuras laikā politiski spēki ar dažādām reklāmām un mārketinga trikiem cenšas pievērst vēlētāju uzmanību un pārliecināt balsot tieši par viņiem.

Šogad politiķi reklamējas mazāk uzbāzīgi un agresīvi, taču pietrūkst radošuma. Sabiedrība nav pārsteigta arī ar skaļiem melnā PR gadījumiem, lai gan iepriekš bija izskanējušas prognozes, ka šī būs melnākā priekšvēlēšanu kampaņa.

Nevarētu teikt, ka šī priekšvēlēšanu kampaņa kopumā iezīmējas ar ļoti gudru mārketingu, taču jāsaka, ka ir viens politiskais spēks, kurš šajā jomā ir galvas tiesu pārāks par citiem. Tajā pašā laikā dažas politiskās partijas izmanto ļoti novecojušas metodes, par ko 21. gs. atliek tikai pabrīnīties. Lai gan medijos tiek publicētas kandidātu savstarpējas telefona sarunas, kas parāda viņus neglaimojošā gaismā, vai arī informācija par aizdomīgiem finanšu darījumiem, tāda izteikti primitīva melnā PR nav. Nomelnojošās kampaņas jau nekur nav pazudušas, taču tās paliek elegantākas un rafinētākas. Atlikuši tikai daži politiķi, kas konkurentus atklāti sauc par zagļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Normunds Skauģis maizes cepšanas biznesu aizsāka ģimenes lokā, dzimtajās Lāču mājās, un šovasar viņa ražotajai rupjmaizei būs 15 gadi – spurains vecums, kad vēl nepieciešami tikai daži būtiski soļi, lai stabili nostātos uz kājām un izietu pasaules ceļos.

Šķiet, savai dzīvei tās personiskajos apvāršņos Normunds nav izvirzījis augstas pretenzijas un varbūt tieši tāpēc ir radis sevī iekšēju līdzsvaru, bet viņa panākumi biznesā apliecina latviešu folklorā rodamo patiesību – mazs cinītis gāž lielu vezumu. Ar sīkstumu un apdomīgumu. Un šim uzņēmējam ir savs skatījums uz lietām, kas dara viņa viedokli saprotamu daudziem: «Šobrīd Latvijas biznesam ir ļoti svarīgi pēc iespējas vairāk eksportēt savu produkciju uz ārzemēm, bet šo procesu joprojām bremzē nesakārtotā likumdošana. Mums ir dota iespēja piekļūt lielajam daudzmiljonu Eiropas Savienības tirgum, robežu taču vairs nav! Dzīvojam kārtējā pārmaiņu laikā, un ir svarīgi, lai mūsu cilvēki to veiksmīgi pārdzīvotu, lai valsts augtu uz gudriem pamatiem un garīgām vērtībām. Diemžēl mēs turpinām attīstīties kā patērētāju sabiedrība, jo to uzspiež bizness, un valsts šo procesu atbalsta.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krugmans par Latviju: kas ir šī ekonomika, kuras reālais IKP ir 15% zem pirmskrīzes līmeņa?

Gunta Kursiša, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans (Paul Krugman) nav laidis garām izdevību paust savu viedokli par Latvijas «veiksmes stāstu», šoreiz piesaucot citu ekonomistu pausto «nepareizo faktu interpretāciju» par ASV atveseļošanos no krīzes un salīdzinot viņu teikto ar Latvijas gadījumu.

Strauja ekonomikas izaugsme īsā laika posmā uzreiz pēc dziļa ekonomikas krituma nenozīmē veiksmes stāstu – tādā gadījumā ASV atradās savas izaugsmes augstumos Lielās depresijas laikā - šādu viedokli saistībā ar ASV ekonomiku pauduši ekonomisti Kenets Rogofs (Kenneth Rogoff) un Karmena Reinharta (Carmen Reinhart). Šādā gadījumā daudz labāk ir salīdzināt produkcijas apjomus un bezdarba līmeni ar pirmskrīzes līmeni, savā blogā The New York Times P. Krugmans citē ekonomistus K. Rogofu un K. Reinhartu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves uzņēmuma «Nissan Motor» bijušais padomes priekšsēdētājs Karloss Gosns ceturtdienas rītā atkal tika aizturēts Tokijā, ziņoja Japānas raidsabiedrība NHK un citi mediji.

Jaunā aizturēšana notika laikā, kad Tokijas prokuratūra apsver iespēju izvirzīt Gosnam jaunu apsūdzību, kas būtu ceturtā viņa lietā.

Kā ziņots, 65 gadus vecais Gosns martā pēc drošības naudas samaksāšanas viena miljarda jenu (7,8 miljonu eiro) apmērā atstāja Tokijas cietumu, kurā bija atradies kopš 19.novembra.

Prokurori ceturtdienas rītā ieradās Gosna pagaidu mājvietā Tokijas centrā, un pēc tam Gosns kopā ar viņiem iekāpa automobilī un aizbrauca.

Prokurori vēsta, ka Gosns aizturēts saistībā ar «Nissan» līdzekļu pārskaitīšanu 15 miljonu dolāru apmērā laika periodā no 2015.gada beigām līdz 2018.gada vidum. Prokuroriem ir aizdomas, ka piecus miljonus dolāru no šiem līdzekļiem Gosns izmantojis personīgiem tēriņiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Zelta globusu» godalgu ceremonijā svētdien Losandželosas piepilsētā Beverlihilsā ar četrām balvām triumfēja filma «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri», savukārt Holivudas sievietes, paužot nostāju pret seksuālo uzmācību kinoindustrijā, ceremonijā bija saģērbušās melnas krāsas drēbēs.

«Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» saņēma galveno godalgu kā labākā kinofilma drāma, bet divas filmas zvaigznes Frensisa Makdormanda un Sems Rokvels tika pie aktierdarbu godalgām - Makdormanda kā labākā aktrise drāmā, bet Rokvels kā labākais otrā plāna aktieris drāmā. Filma arī uzvarēja labākā scenārija kategorijā.

Ja citus gadus zvaigžņu ierašanās ceremonijā ir krāšņa modes dizaineru jaunāko veikumu parāde, šogad uz sarkanā paklāja dominēja melnā krāsa.

Pēc «sarežģītā gada» Holivudā izvēle par labu melnam apģērbam ir solidaritātes izpausme, skaidroja aktrise Rīza Viterspūna. Viņa ir viens no centrālajiem cilvēkiem koalīcijā pret seksuālo uzmācību «Time's Up Now», kas mudinājusi ceremonijā sarīkot modes «aptumšošanu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Ar riepām viss ir citādi nekā varētu šķist

Oskars Krampāns, SIA Autoriepu nams direktors, 24.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izvēloties ziemas vai vasaras riepas, bieži rodas jautājumi par riepu zīmolu, kur ražotas, cik tās ir labas?

Sākšu ar jautājumu - kur ražotas? Šobrīd ir izveidojusies situācija, ka pateikt konkrēti, kur šis riepu zīmols tiek ražots, vairs nav iespējams. Visiem lielajiem ražotājiem ir rūpnīcas ļoti daudzās valstīs. Piemēram, franču zīmolam Michelin ražotnes ir 17 valstīs, Itāļu zīmolam Pirelli rūpnīcas ir 14 valstīs, tai skaitā pat Ķīnā. Riepu ražotājs Nokian, kas vairumam cilvēku asociējās ar Somiju, lielāko daļu no saviem riepu ražošanas apjomiem ir pārcēlis uz ražotni Krievijā. Šobrīd, pērkot kādu konkrēta zīmolu riepas, cerēt, ka tās būs ražotas tajā valstī, kur šis zīmols ir radies, viegli izsakoties, ir naivi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēki aizvien aktīvāk interesējas par iespēju tiesāties saistībā ar Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu kartotēku jeb tā dēvēto čekas maisu publicēšanu. Prokuratūrā, lai tiesa izvērtētu sadarbības faktu ar VDK, šogad saņemti divi jauni pieteikumi, bet konstitucionālu sūdzību saņēmusi Satversmes tiesa, pirmdien vēstīja raidījums «LNT Ziņas».

Ja «maisos» atrodamais vēlas tiesā pierādīt, ka nav sadarbojies ar VDK, viņam sākotnēji ir jāvēršas Ģenerālprokuratūrā, kas šogad saņēmusi divus pieteikumus. «Saņemot pieteikumu, prokuratūrā piecu dienu laikā tiek ierosināta pārbaudes lieta, un tad šo pārbaudes lietu izmeklē divu mēnešu laikā. Tad lieta tiek nosūtīta uz tiesu,» skaidro Specializētās vairāknozaru prokuratūras virsprokurora pienākumu izpildītāja Antra Sprudzāne.

Vienlaikus iepriekš izskanējis, ka iespējamība, ka tiesa apzinātu sadarbību nepierādīs, ir liela, jo valstī nav saglabājies liels skaits dokumentu, kas sadarbību apstiprinātu. Līdz šim brīdim tiesās skatītas ap 300 šādu lietu, un tikai uz rokas pirkstiem saskaitāmās sadarbības fakts ir pierādīts. To, ka tiesas spriedums, kurā sadarbība nav konstatēta, simtprocentīgi nenozīmē, ka cilvēks nav bijis VDK aģents, neslēpj arī Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja Inese Siliņeviča, kura pati skatījusi šādas lietas. Vienlaikus viņa uzsver, ka iespējai tiesas ceļā pierādīt nesadarbošanos ar čeku ir jābūt. «Tas, ka lietas ir bezjēdzīgas, es noteikti neteiktu, jo, pirmkārt, cilvēkam pastāv tiesības uz nevainīguma prezumpciju,» saka tiesnese. Viņa uzskata, ka šo lietu skaits tuvākā pusgada laikā pieaugs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2010 izaicinājums - autentiskums

Klaudio Andrē Rivera, [email protected], 22.12.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010 būs ļoti izaicinošs gads mums visiem. Latvijas liktenis vidējā termiņā ļoti daudz būs atkarīgs no mūsu darbiem un mūsu lēmumiem.

Pirms dažām nedēļām,Unileverizpilddirektors teicaFinancial Timesintervijā, ka svarīgākā mācība no viņa karjeras bija sapratne par cilvēku un vērtību svarīgumu viņa panākumu gūšanā. Gan cilvēki, gan vērtības ir ekonomikas veiksmes pamats ilgtermiņā. Inovācija, efektivitāte, un rentabilitāte ir ekonomikas «vērtības», kas tiek garantētas ilgtermiņā tikai tad, ja iepriekš minētie pamati eksistē un tiek saglabāti. Šajā virzienā pēdējos gados mēs sakām dzirdēt par jauniem vadīšanas modeļiem un metodēm, kas mēģina kompensēt kapitālisma efektus, piemēram, stakeholder model, servant leadership, corporate social responsibility. Mums var patikt vai nepatikt šādas metodes un idejas, bet galvenais ir tas, ka mēs sākam domāt plašāk un dziļāk par ekonomikas stūrakmeņiem. Šādas metodes mums atgādina, ka peļņa nav tikai ekonomikas veiksmes radītājs, kā arī vienīgais ekonomikas veiksmes motivējošais faktors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Jādomā, kā palīdzēt tiem, kas nespēs atdot kredītus

Patērētāju tiesību aizsardzības centra direktore Baiva Vītoliņa, 28.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība ir precizējusi atsevišķus jautājumus noteikumos par patērētāja kreditēšanas līgumiem. Piemēram, līdz šim tika paredzēts, ka par kreditēšanas līgumiem varēja nosaukt līgumus par ilgstošu pakalpojumu piegādi, piemēram mobilo sakaru pardosanas līgumus, šobrīd tas skaidri noteikts kā izņēmums. Tāpat precizēts, kāda informācija noteikti ir jāsniedz patērētāju kreditēšanas līgumos — tieši šajā jomā ir bijušas lielākās neskaidrības komercbankām.

Precizēts ir arī tas, ka, aizņemto summu atmaksājot ātrāk, nekā līgumā ar kredītiestādi ir paredzēts, patērētājam tai nav jāmaksā nekāda veida kompensācija. Jāatzīst gan, ka to nevarēja darīt arī iepriekš, taču šobrīd tas ir skaidri noteikts, ka minētajā gadījumā var prasīt saprātīgu samaksu par refinansēšanas pakalpojumu. Tādējādi, patiesību sakot, atšķirība starp abiem minētajiem terminiem ir stipri vien nosacīta. Vienīgā atšķirība starp kompensāciju un saprātīgu samaksu ir tā, ka pēdējā gadījumā tās apmēru klients var apstrīdēt tiesā. Taču jebkurā gadījumā bankas maksu par šādu pakalpojumu prasīt var.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Latvijā pastāv mežonīga biznesa kultūra

Ivita Rogule, speciāli biznesa portālam db.lv, 28.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juris Kalnrācenis, Bizon broker direktors, dalās savā pieredzē un atziņās, kādas attiecības pastāv starp uzņēmuma pircēju un pārdevēju, ko nozīmē godīga biznesa darījuma organizēšana un kādēļ Latvijā pastāv mežonīga biznesa kultūra.

Vairāku gadu garumā Latvijā ir pārdoti daudzi vērtīgi uzņēmumi. Cik veiksmīgs ir bijis šis ceļš?

Uzņēmums Bizon broker Latvijā darbojas 15 gadus, faktiski sākumā tā bija tukša niša uzņēmuma pirkšanas un pārdošanas jomā. Patiesībā ne tajā laikā, ne šobrīd nav īsti tādu uzņēmumu, kas nodarbotos ar mazo un vidējo uzņēmumu konsultēšanu biznesa pārdošanas jomā.

Uzņēmumu skaits Latvijā ir neliels, tirgus ir šaurs. Bieži vien īpašnieki vēlas pārdot uzņēmumus ar salīdzinoši sliktiem finanšu rādītājiem. Ir jāiegulda daudz vairāk darba, lai atlasītu spēcīgākus un pircējiem pievilcīgākus uzņēmumus. Pircēji reti ir gatavi iegādāties uzņēmumus, kas ir sliktā stāvoklī vai sākotnējā attīstības stadijā. Ceļš šī biznesa izveidē nav bijis viegls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Īsā laikā Baltkrievija no mūsu sadarbības partnera kļuvusi par krīzes un draudu avotu Latvijai, raksta laikraksts Diena. Rakstu sērijā tas ļaus ieskatīties, kā Baltkrievijas biznesa, kriminālā un politiskā vide mijiedarbojas un ietekmē nevien norises Baltkrievijas iekšienē, bet arī Latviju un citas Austrumeiropas un Centrāleiropas valstis.

Baltkrievijas Republikā saražotās tabakas produkcijas apjoms, pēc virknes ekspertu vērtējuma, vismaz divas reizes pārsniedz tās iekšējo patēriņu. Tas rada ideālus priekšnoteikumus gan oficiālajam tabakas izstrādājumu eksportam, gan arī to nelegālai izvešanai pāri robežai.

Raksts krievu valodā lasāms šeit: /uploads/manual/2022/01/20220117-0718-baltkrievijas-kontrabandas-vesture3-rus.pdf

XXI gadsimta pirmās desmitgades sākumā kļuva skaidri ieraugāms faktors, kas sekmēja līdz tam īpašu starptautisku ievērību neguvušu tabakas ražotāju, kā arī tabakas izstrādājumu kontrabandas strauju izaugsmi: lai kā par savu garšu tiktu nievātas zemākās kategorijas cigaretes, izrādījies, ka tieši tās pēdējās desmitgades laikā kļuvušas par īstu zelta āderi. Jo zemāka cena un akcīze nekā citās valstīs, jo tās izdevīgāk vest pāri robežām. Kontrabandas cigaretes no Baltkrievijas turpina plūst Rietumu virzienā. Eiropā ienākumi no nelegālās produkcijas ir ļoti augsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Gemius Latvia vadītāju Lindu Egli

Lelde Petrāne, 26.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Gemius Latvia vadītāja Linda Egle. SIA Gemius Latvia ir starptautiskā interneta pētījumu un konsultāciju uzņēmuma Gemius meitas uzņēmums. Gemius darbojas no 1999. gada un šobrīd aptver vairāk nekā 40 valstis. Viens no pazīstamākajiem un senākajiem Gemius produktiem - auditorijas pētījums gemiusAudience - ir interneta auditorijas datu valūta, ko ikdienā lieto interneta mediji un mediju un reklāmas aģentūras, plānojot reklāmas kampaņas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mīti tracina sabiedrību. Pilna intervija ar SIA Gaižēni direktoru Aleksu Rasmusenu

Sandra Dieziņa, 21.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dāņu cūkkopības celmlauzis Latvijā, viena no lielākajiem ražotājiem SIA Gaižēni direktors Alekss Rasmusens (Alex Rasmussen) domā, ka sabiedrībā joprojām valda mīti par dāņu cūkkopju darbību Latvijā, turklāt sabiedrība tiek mākslīgi tracināta. Pēdējā laikā uzbangojušie nemieri Gudeniekos, arī Sesavā, kur dāņi plāno būvēt cūkkopības kompleksus, liek izvērtēt situāciju kopumā.

A. Rasmusens, kurš Latvijā darbojas kopš 90. gadu sākuma, domā, ka vainīga arī lēmējvaras neizglītotība, pieņemot lēmumus. Uzņēmējs ir pārliecināts, ka šeit iespējams taisīt biznesu, taču atgādina, ka konkurence ir milzīga.

Kāpēc atkal un atkal uzbango sabiedrības nemieri pret dāņu plāniem attīstīt jaunus cūkkopības kompleksus Latvijā?

Latvijā dzīvoju kopš 1993. gada - faktiski uzskatu sevi par vietējo, kaut gan mans uzvārds ir nevis Bērziņš, bet Rasmusens. Tas mani jau sāk mazliet personiski aizskart, ka aizvien vairāk tiek teikts «dānis, dānis», piesaukta cūkkopība un piesārņojums - sabiedrība tā ļoti tiek tracināta ar negatīvismu. Šeit ir daudz subjektīvisma, nepatiesu apgalvojumu, ļoti daudz mītu un nepatiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Guseļņikovs: Esmu jau saņēmis neoficiālu sveicienu no Rimšēviča

Olga Kņazeva, 21.08.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais PNB Banka akcionārs Grigorijs Guseļņikovs atklātā intervijā portālam Rus.db.lv atbild uz vairākiem jautājumiem, kurus patlaban cilvēki uzdod saistībā ar PNB Bankas darbības pārtraukšanu. Viņš ir pārliecināts, ka banka ir kļuvusi par korupcijas spēku upuri un visā šajā stāstā ir daudz melu un noklusētu faktu.

Sāksim ar PNB Bankas pārdošanas darījuma faktu. Neskatoties uz to, ka Lursoft kā labuma guvēji parādās jaunie akcionāri, nevis jūs, aizvien nav skaidrs, kā šo darījumu bija iespējams noslēgt bez Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) atļaujas? Starp citu, FKTK pārstāvji paziņoja, ka darījums vēl nemaz nav pabeigts.

Saskaņā ar likumu investoram, kurš iegādājas mazāk nekā 10% bankas akciju, nav nepieciešams šāds apstiprinājums. Darījumos (vairākos) bija ne tikai vairāki pircēji, bet arī vairāki pārdevēji, kuri patstāvīgi izlēma, kā viņiem rīkoties. Tādējādi no juridiskās puses varu pateikt, ka darījumi tik tiešām ir noslēgti. Attiecībā uz FKTK - komisija slēpj patiesību un nestāsta, kā noticis īstenībā.

Komentāri

Pievienot komentāru