Jaunākais izdevums

EIHSEBA, Eiropas Tālmācības augstskola, Latvijas Biznesa koledža – tās ir savā starpā saistītas mācību iestādes, kuras vieno arī agresīva reklāma, bet vairāki Eiropas Tālmācības augstskolas studenti sūdzējušies par mācību kvalitāti un naudas izspiešanu augstskolā, šodien vēsta Latvijas Avīze.

Bezmaksas studijas, budžeta vietas – ir saukļi, ar kuriem studentus centusies piesaistīt EIHSEBA, kas nule pārsaukta par Eiropas Tālmācības augstskolu (ETA). Savukārt tās meitas uzņēmums – Latvijas Biznesa koledža – izsūtījusi vēstules daudziem Latvijas iedzīvotājiem, apgalvojot, ka Eiropas Izglītības fonds ir apmaksājis viņu studiju maksu un piešķīris ikmēneša stipendiju studijām Biznesa koledžā. Taču, jau ieejot vēstulē minētajā interneta vietnē, kļūst skaidrs, ka visi tomēr pie budžeta vietām koledžā netiks. Jāizpilda tests, lai pie budžeta vietas tiktu «labākie», skaidro laikraksts.

Tests jāizpilda arī, lai tiktu pie budžeta vietas Eiropas Tālmācības augstskolā. Tā kā tests jāpilda tiešsaistē un var meklēt pareizās atbildes gan interneta resursos, gan jautājot padomu citiem, nav grūti atbildēt pareizi uz lielāko daļu jautājumu.

Kad eksperimenta nolūkos žurnāliste testu ar izdomātu vārdu aizpildījusi, pēc dažām dienām pienākusi apsveikuma vēstule: viņa uzņemta budžeta grupā. Tikai jāiemaksā 297 eiro kā drošības nauda par pēdējo studiju semestri.

Turklāt nodrošinātā budžeta vieta ir tikai pirmo semestri. Pēc tam tā tiek zaudēta, ja ir kāds vērtējums zemāks par astoņām ballēm.

Pirmais studiju semestris par brīvu ir arī tiem, kas pārnāk no citām augstskolām. Pēcāk jāmaksā – ja vien nopelnīts kāds vērtējums, kas zemāks par astoņi.

ETA rektora vietas izpildītāja Evija Liepa Latvijas Avīzei uzsvērusi, ka «tās nav valsts apmaksātas budžeta vietas, tās apmaksā no mūsu iestādes budžeta». Līdz ar to augstskolai ir tiesības pašai izlemt, ar kādiem nosacījumiem tās piešķirt.

Kāds augstskolas students portālā sudzibas.lv rakstījis: «Pirmo semestri mācīsies par velti (tas nekas, ka būs jāiemaksā drošības nauda), bet pirmo semestri tu nebeigsi sekmīgi. Un tālāk par mācībām būs jāmaksā. Vismaz tā bija pagājušogad juristos.»

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) jau iepriekš attiecībā uz LBK popularizēto Eiropas Izglītības fondu paziņojusi, ka tas ir Latvijā veidots nodibinājums ar tādu pašu nosaukumu kā Eiropas Savienības (ES) aģentūrai. Taču šim Latvijā tapušajam fondam, kas gan nesen pārsaukts par Eiropas Stipendiju fondu, nav nekāda sakara ar ES finansējuma dalīšanu.

ETA, kaut paguvusi mainīt nosaukumu un strādā jau vairākus gadus, tā arī nav saņēmusi IZM akreditāciju: nav akreditēta ne pati augstskola, ne tās piedāvātās studiju programmas.

Šī iemesla dēļ augstskolu septembra sākumā pametis viss Tiesību zinātņu studiju programmas otrais kurss.

Izstāties gan neesot bijis tik vienkārši. Jaunieši cerējuši turpināt studijas citās augstskolās, tāpēc viņiem vajadzēja akadēmiskās izziņas, kurās norādīts, kādus studiju kursus jau apguvuši, lai citās augstskolās tie nebūtu jāmācās vēlreiz. ETA par šo vienas A4 lapas formāta dokumentu pieprasījusi 150 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

PTAC: Latvijas Biznesa koledža nepilda pienākumu izbeigt negodīgu komercpraksi

Žanete Hāka, 23.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Biznesa koledža nepilda Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) uzlikto pienākumu nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā nepamatota vārdu «par brīvu», «bezmaksas» vai tamlīdzīgas nozīmes vārdu lietošana, un uzsācis piespiedu izpildes procesu, informē PTAC.

PTAC iepriekš ir izvērtējis SIA Latvijas Biznesa koledža īstenoto komercpraksi, solot «bezmaksas» studijas, un aicina patērētājus pirms līguma slēgšanas rūpīgi iepazīties ar līguma nosacījumiem, tai skaitā, budžeta vietu un stipendiju konkursa nolikumu.

2011.gada 16.jūnijā PTAC pieņēma lēmumu, ar kuru Latvijas Biznesa koledžai piemērots naudassods 1500 Ls apmērā un uzlikts tiesisks pienākums nekavējoties izbeigt negodīgu komercpraksi, kas izpaudās kā patērētāja lēmuma pieņemšanai būtiskas informācijas noklusēšana un nepamatota vārdu par «brīvu», «bezmaksas» vai tamlīdzīgas nozīmes vārdu lietošana. Ņemot vērā patērētāju sniegtās ziņas, PTAC ir konstatējis, ka komersants nepilda tiesisko pienākumu izbeigt negodīgo komercpraksi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidēta SIA «Latvijas biznesa koledža», kas kopš pagājušā gada jūlija bija zināma ar nosaukumu SIA «TN Education Centre», informē Klientu Portfelis.

Kādreizējā augstākās izglītības iestāde reģistrēta 2007.gada 21.novembrī un tās kapitāldaļu turētāja pirmajos gados bija SIA «Latvijas Biznesa Institūts», kas vēlākos gados tika pārsaukta par SIA «Augstskola EIHSEBA», SIA «Eiropas Tālmācības Augstskola», SIA «ABCD Company» un SIA «Best Advert». SIA «TN Education Centre» vienīgā īpašniece uzņēmuma pēdējā darbības gadā bijusi Natalia Tikhmianova. Pēc minētā uzņēmuma likvidēšanas N. Tikhmianova turpina būt augstākās izglītības uzņēmuma SIA «Distance Learning Point» (līdz 2017.gada jūlijam zināms kā SIA «Eiropas Tālmācības augstskola») vienīgā kapitāldaļu turētāja. Kopš š.g. maija ir apturēta uzņēmuma saimnieciskā darbība, tam reģistrēts 2088,51 eiro liels nodokļu parāds un piemērots aizliegums reorganizācijai un dalībnieku maiņai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eiropas Tālmācības augstskola izplata maldinošu informāciju par studiju programmām

Lelde Petrāne, 06.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izglītības un zinātnes ministrija vērš uzmanību, ka Eiropas Tālmācības augstskola publiskajā telpā izplata maldinošu informāciju, aicinot studēt nelicencētās profesionālajās bakalaura studiju programmās Datorzinātne un Jurisprudence.

Ministrija jau iepriekš informēja, ka Studiju programmu licencēšanas komisija 2014.gada 20.jūnijā pieņēma lēmumu anulēt licenci Eiropas Tālmācības augstskolas profesionālajām bakalaura studiju programmām Datorzinātne un Jurisprudence. Licences minētajām studiju programmām nav atjaunotas.

Augstskola komisijas lēmumu ir apstrīdējusi, tomēr šobrīd, kamēr licences ir anulētas un nav zināms, vai tās tiks atjaunotas, Eiropas Tālmācības augstskolas aicinājums studēt šajās programmās esot maldinošs.

Licences anulēšana nozīmē to, ka augstskolai ir jāpārtrauc studentu sagatavošana abās iepriekš minētajās studiju programmās. Esošie Eiropas Tālmācības augstskolas jurisprudences un datorzinātnes programmu studenti mācības varēs turpināt citā augstskolā, līdzvērtīgā bakalaura studiju programmā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vasara ir tas gadalaiks, kad lielākā daļa vidusskolu beidzēji pieņem lēmumu, kurā augstskolā studēt. Šī vienkāršā darbība – iesniegt dokumentus īstajā augstskolā ir viens no svarīgākajiem brīžiem katra cilvēka dzīvē, jo tiek izvēlēta profesija, nodarbošanās veids vai joma turpmākajam mūžam. Vismaz tā mēs jaunības maksimālismā domājam. Katrs no mums ir dzirdējis stāstus vai arī pats piedzīvojis tās mokas, kad dokumentu iesniegšanas laiks tuvojas, bet vēl nav pilna skaidrība, ko un kur studēt. Tādos brīžos loģiska šķiet vispārējā studiju virziena izvēle, nekonkretizējot specializāciju, piemēram, datorzinības, ekonomika, jurisprudence . Tā dara daudzi un iegūst mazliet laiku galīgā lēmuma pieņemšanai. Bet! Vienlaicīgi arī to zaudē, jo pirmos gadus velta ļoti vispārējai jomas iepazīšanai un tikai vēlāk pieņem lēmumu, kurā nozarē specializēties.

Apdrošināšana ir finanšu pakalpojums un tas iet roku rokā ar finanšu analītiku, risku vadību, varbūtības teoriju, kā arī juridispudenci. Un protams, arī ekonomiku un vadības teroriju.

Latvijas augstskolas, atbildot uz pieprasījumu, ir izveidojušas studiju programmas apdrošināšanā, kur studē izlēmīgi jaunieši, kas savu nākotni saista ar apdrošināšanu. Esam sagaidījuši pirmos apdrošināšanas bakalaurus un ir iespēja izvērtēt, kāda nozīme šīm studijām ir turpmākai karjerai apdrošināšanas nozarē.

Saskaņā ar Augstākās izglītības kvalitātes novērtēšanas centra (AIKNC) datiem (1), Apdrošināšanas bakalaura programma ir pieejama sekojošās augstskolās:

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mainās Latvijas biznesa koledžas īpašnieki

Gunta Kursiša, 17.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par SIA Latvijas biznesa koledža īpašniekiem kļuvuši Sergejs un Viktors Pasternaki. Iepriekš izglītības iestādes īpašniece bijusi Pasternakiem piederošā SIA Eiropas Tālmācības Augstskola, liecina Lursoft dati.

2007. gadā dibinātā SIA Latvijas biznesa koledža 2012. gadā apgrozīja 1,04 milj. Ls un nopelnīja 74,5 tūkst. Ls.

Šovasar izglītības iestādes vārds medijos izskanēja saistībā ar tās izsūtītajām vēstulēm iedzīvotājiem, kurās tika informēts par it kā finansējuma piešķiršanu no Eiropas Izglītības fonda studiju maksai trīs tūkstošu eiro apmērā un piešķirto ikmēneša stipendiju līdz simts eiro. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs brīdinājis patērētājus par Latvijas biznesa koledžas īstenoto negodprātīgo komercpraksi, aicinot pirms līguma slēgšanas rūpīgi iepazīties ar tā noteikumiem, jo līgumos norādīts, ka jebkurā gadījumā studentam, lai izmantotu konkrēto piedāvājumu, nav iespējams studēt bez maksas, jo jāmaksā maksa par pēdējo semestri.

Komentāri

Pievienot komentāru