Tehnoloģijas

Tikai ceturtdaļa uzņēmēju uzskata, ka IT risinājumi ietekmē biznesa konkurētspēju

Žanete Hāka, 16.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tikai 24% Latvijas uzņēmumu vadītāju uzskata, ka IT risinājumiem ir ietekme uz savu uzņēmumu konkurētspēju, liecina TNS Latvija un Telia Latvija aptauja IT risinājumu loma biznesa konkurētspējas stiprināšanā.

Apkopotie rezultāti liecina, ka 74% uzņēmumu nav pārliecināti par IT risinājumu ietekmi uz konkurētspēju, un 64% respondentu uzskata, ka šie risinājumi ir nenozīmīgi vai pat nemaz neietekmē viņu biznesa procesus. «Latvijas uzņēmumi neapzinās, kā IT risinājumi ir izmantojami biznesā, veicina pārdošanas apjomus vai atvieglo iekšējos darbus neatkarīgi no biznesa jomas,» secina Mārtiņš Paurs. «Robeža starp e-komerciju un tradicionālu biznesu mūsdienās teju vai nepastāv. Ja uzņēmums vēlas būt konkurētspējīgs, tas vairs nevar paļauties tikai uz vietējo tirgu un kontaktiem, un domāt īsā termiņā par darījumu veikšanu šodien vai rīt,» uzsver uzņēmuma pārstāvis.

Aptaujas rezultāti demonstrē lielu atšķirību starp to, kādu lomu ieņem IT risinājumi lielajos un mazajos Latvijas uzņēmumos. Uz IT risinājumiem kā konkurētspējas balstu paļaujas ap 70% uzņēmumu, kuru gada apgrozījums pārsniedz 2 miljonus latu, turpretī mazākos uzņēmumos (mazāk nekā 2 miljonu latu gada apgrozījums) šādu viedokli pauž tikai aptuveni 27% vadītāju. «Pētījums parāda, ka pastāv milzīga plaisa starp mazajiem un lielajiem uzņēmumiem,» aptaujas rezultātus komentē Signe Bāliņa, LIKTA prezidente, piebilstot, ka mazajiem biznesiem Latvijā būtu jāmaina sava attieksme un nopietnāk jāplāno uzņēmuma darbība dažādos griezumos, tajā skaitā, IT jomā - kā tā ietekmē darba organizētību, dokumentu apmaiņu vai saziņu ar klientiem.

Eksperti ir vienisprātis, ka galvenais traucēklis IT risinājumu priekšrocību apgūšanai, it īpaši mazos un vidējos uzņēmumos, ir zināšanu trūkums.

Ievērojama atšķirība starp lielākiem un mazākiem uzņēmumiem ir arī attieksmē pret informācijas drošību uzņēmumos. 56% uzņēmumu ar vairāk nekā 50 darbiniekiem norāda, ka informācijas drošība tiem ir ārkārtīgi svarīgi, turpretī tikai 26% mazāku uzņēmumu domā līdzīgi. Eksperti skaidro, ka arī izpratne par to, kas ir droša informācijas glabāšana un kas ne, būtiski atšķiras. «Piemēram, daudzos uzņēmumos vēl joprojām uzskata, ka datu glabāšana mākonī ir nedroši, kas ir maldīgs uzskats, kā vietā cilvēki izvēlas glabāt informāciju dažādās pārnēsājamās ierīcēs, kas var kā nonākt citu personu rokās, tā saplīst vai vienkārši tikt pazaudēta.»

Pētījumā aptaujāti 802 uzņēmumu vadītāji visā Latvijā, tajā skaitā 401 mazais un vidējais uzņēmums. Aptauja veikta šī gada novembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru