Jaunākais izdevums

Francijas naftas gigants "TotalEnergies" paziņojis, ka nolēmis, vēlākais, līdz gada beigām pārtraukt visas naftas un naftas produktu iegādes no Krievijas.

"Ņemot vērā situācijas pasliktināšanos Ukrainā un alternatīvu avotu pieejamību, lai Eiropai nodrošinātu piegādes, "TotalEnergies" nolēmis vairs nenoslēgt vai neatjaunot līgumus par Krievijas naftas un naftas produktu iegādi, lai pēc iespējas ātrāk un, vēlākais, līdz 2022.gada beigām pārtrauktu visas Krievijas naftas un naftas produktu iegādes," norāda uzņēmums.

"TotalEnergies", kas Krievijā darbojas jau 30 gadus, iepriekš saskāries ar kritiku par to, ka nepārtrauc darbību valstī saistībā ar tās īstenoto uzbrukumu Ukrainai.

""TotalEnergies" atkārtoti pauž stingru nosodījumu Krievijas militārajai agresijai pret Ukrainu, kas rada traģiskas sekas Ukrainas iedzīvotājiem un apdraud mieru Eiropā," teikts kompānijas paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kanādas kapitālsabiedrība Alimentation Couche-Tard, kurai pieder viens no lielākajiem iepirkšanās un degvielas tirdzniecības pakalpojumu tīkliem Latvijā Circle K, no Francijas uzņēmuma TotalEnergies pārņēmusi vairāk nekā 2000 pilna servisa degvielas uzpildes staciju.

Darījums trīs miljardu eiro vērtībā tika noslēgts šī gada janvārī un jau ir atvērta pirmā Circle K stacija Berlīnē.

Circle K Latvia mazumtirdzniecības tīkla direktors Armands Žubulis norāda, ka tīkla paplašināšana Eiropā ir stratēģiski svarīga un īpaši izdevīga Baltijas valstu autovadītājiem un uzņēmumiem, kas bieži dodas ceļā uz Rietumeiropu.

“Jaunās Circle K stacijas Vācijā, Beļģijā, Nīderlandē un Luksemburgā būs nozīmīgas ne tikai vietējiem klientiem, bet arī mūsu lojālajiem biznesa klientiem. Starptautiskie transporta uzņēmumi tagad daudz plašāk varēs izmantot Circle K pakalpojumus un izdevīgos piedāvājumus ne tikai Baltijas valstīs un Skandināvijā, bet arī Rietumeiropā,” uzsver Armands Žubulis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

A.P. Moller-Maersk par 3,6 miljardiem dolāru pērk Ķīnas loģistikas uzņēmumu LF Logistics

LETA--AFP, 22.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dānijas kuģniecības un loģistikas koncerns "A.P. Moller-Maersk" iegādāsies Ķīnas loģistikas uzņēmumu "LF Logistics", tādējādi cenšoties paplašināt darbību ārpus sava pamatbiznesa - kravu pārvadājumiem.

Darījumu paredzēts pabeigt nākamgad, un tā summa veidos 3,6 miljardus ASV dolāru (3,2 miljardi eiro).

"LF Logistics" nodarbina 10 000 cilvēku, un uzņēmumam pieder 233 noliktavas 14 Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīs.

"A.P. Moller-Maersk" 2017.gadā pārdeva naftas un gāzes ieguves struktūrvienību naftas gigantam "TotalEnergies", lai savu darbību koncentrētu uz transporta un loģistikas pakalpojumiem.

Koronavīrusa pandēmijas ietekmes dēļ kopš 2020.gada vidus būtiski audzis pieprasījums pēc transporta pakalpojumiem, jo sevišķi no Āzijas uz ASV un Eiropu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Naftas cenas kāpj pēc lēmuma samazināt ieguvi, akciju cenas nedaudz pieaug

LETA/AFP, 04.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenas pasaulē pirmdien pieauga par vairāk nekā 6% pēc Saūda Arābijas, Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) un Kuveitas lēmuma samazināt naftas ieguvi. Akciju cenas pasaules biržās pārsvarā nedaudz palielinājās.

Saūda Arābija, AAE un Kuveita svētdien paziņoja, ka naftas ieguve tiks samazināta kopumā par 772 000 barelu dienā. Tai skaitā Saūda Arābija apņēmusies samazināt naftas ieguvi par 500 000 barelu dienā. Ierobežojums būs spēkā no maija līdz gada beigām.

Arī Irāka paziņojusi par naftas ieguves samazināšanu par 211 000 barelu dienā no 1.maija līdz gada beigām un Alžīrija nolēmusi samazināt naftas ieguvi par 48 000 barelu dienā. Naftas ieguvi samazinās arī Gabona, Kazahstāna un Omāna.

Šie samazinājumi seko naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) lēmumam oktobrī samazināt naftas ieguvi par diviem miljoniem barelu dienā.

OPEC+ no maija samazinās naftas ieguvi par 1,15 miljoniem barelu dienā papildus 0,5 miljonu barelu dienā samazinājumam no Krievijas. Krievija jau ir apņēmusies no marta samazināt ieguvi par 0,5 miljoniem barelu dienā līdz gada beigām. Tomēr faktiskais ieguves ierobežojums būs ap miljonu barelu dienā, jo Krievija jau februārī ražoja par 0,7 miljoniem barelu dienā mazāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā trešdien pieauga, ko sekmēja laba uzņēmumu peļņa, bet Eiropas biržās akciju cenas kritās, investoriem reaģējot uz atšķirīgiem uzņēmumu peļņas rādītājem.

ASV autobūvnieka "Ford" akcijas cena pieauga par vairāk nekā 6% pēc tam, kad šī uzņēmuma peļņa pārsniedza prognozes.

Arī "Disney" akcijas cena pieauga pēc negaidīti labas ceturkšņa peļņas.

ASV ekonomikas labais stāvoklis ir apslāpējis cerības, ka Federālā rezervju sistēma (FRS) drīz sāks pazemināt procentlikmes,

neraugoties uz datiem, ka inflācija turpina samazināties virzienā uz mērķa rādītāju 2%.

Trešdien vēl divas FRS amatpersonas izteicās, ka līdz procentlikmju pazemināšanai vēl ir jāpagaida. Londonas, Parīzes uz Frankfurtes biržu indeksi kritās.

Francijas naftas un gāzes milža "TotalEnergies" akcijas cena saruka par 3% pēc tam, kad uzņēmuma pērnā gada peļņa bija mazāka par prognozēto.

Komentāri

Pievienot komentāru