Būvniecība un īpašums

Tovancevi atkal sēdušies uz tiesas sola par krāpšanu lielā apmērā «pļavu lietā»

LETA, 25.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas rajona tiesā šodien tika nopratināti liecinieki krimināllietā, kurā par krāpšanu lielā apmērā apsūdzēti iepriekš uz tiesas sola jau nonākušie uzņēmēji Genādijs un Rita Tovancevi.

Tovancevi apsūdzēti pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas, proti, par krāpšanu lielā apmērā, par ko personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Šī lieta pirmās instances tiesā tiek skatīta jau kopš 2011.gada.

Kā pastāstīja apsūdzības uzturētāja, šajā lietā ir apvienotas trīs lietas. Visās trīs lietās ir runa par lauksaimniecības zemes gabalu iegādi un tālākpārdošanu it kā apbūvei. Lietā par Lakstīgalu pļavām runa ir par cilvēkiem nodarītajiem zaudējumiem vairāku simtu tūkstošu dolāru apmērā, Dzērvju pļavā nodarītie zaudējumi arī bijuši vairāku simtu tūkstošu dolāru apmērā, savukārt epizodē par Mājpuķīšu parku zaudējumi ir 90 670 lati (129 012 eiro).

Viens no lieciniekiem šodien norādīja, ka gadsimta pirmās desmitgades sākumā Tovancevs viņu uzaicinājis kā arhitektu-projektētāju, lai pārveidotu zemes gabalus un zīmētu skices, tostarp tos sadalītu mazākās vienībās un pārdotu. Lieciniekam tika īpaši jautāts par Lakstīgalu pļavām Mārupes pagastā. Tovancevs viņam atnesis zemes gabala topogrāfiju, kuru varēja dalīt pa zemes gabaliem 6000 kvadrātmetru platībā. Tovancevs gribējis, lai zemesgabali būtu 1500-2000 kvadrātmetru platībā.

Liecinieka izstrādātās shēmas nekad neviens nav apstiprinājis, jo tā bijusi tikai ideja. Viņš pauda, ka nekad ar pasūtītāju nav runājis par to, kur tālāk tika izmantotas viņa skices, bet viņš varēja iedomāties, kur viņa skices tiktu izmantotas, proti, lai veiktu parcilāciju.

Otra lieciniece norādīja, ka viņas tēvamāsa pārdeva Tovancevam lauksaimniecības zemi ar kopēju platību desmit hektāri. 2003.gadā liecinieces tante noslēdza ar Tovancevu pirkuma līgumu, sākotnēji par darījumu saņemot 10 000 dolāru, bet kopējā pirkuma summa bija 150 000 dolāru. Pēc pirkuma sieviete gan nožēloja šo lēmumu, bet, spriežot pēc liecībām, Tovancevs piedraudēja tantei, līdz ar to pirkuma līgums tomēr tika atstāts spēkā. Lieciniece norādīja, ka tika samaksāta visa summa - 150 000 dolāru.

LETA pērn ziņoja, ka Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra par krāpšanu uzrādījusi apsūdzību Tovancevam. Apsūdzība liecina, ka 2003.gadā Tovancevs noslēdza pirkuma līgumu par zemes gabala iegādi, lai turpmāk to it kā sadalītu atsevišķos nekustamos īpašumos, kurus varētu realizēt personām kā atsevišķus zemesgabalus, uz kuriem ir iespējams būvēt individuālās dzīvojamās mājas.

Lai turpmāk varētu realizēt savu noziedzīgo nodomu, Tovancevs noslēdza pirkuma līgumu ar kādu personu par zemesgabala iegādi, atdalot to no personas īpašumā esošā nekustamā īpašuma. Tas darīts, apzinoties, ka pirms naudas pilnas samaksas par nekustamo īpašumu un pirms īpašuma tiesību iegūšanas uz minēto zemes gabalu viņš turpmāk šo īpašumu pēc sadalīšanas sāks pārdot citām personām kā savu.

Tovancevs izmantoja apstākli, ka pēc līguma parakstīšanas pārdevēja viņam izsniedza pilnvaru, ar kuru pilnvaroja uzņēmēju pārstāvēt viņas intereses valsts institūcijās, lai sagatavotu nostiprināšanai Zemesgrāmatā nekustamo īpašumu, uzskata prokuratūra.

Tovancevs, apzinoties, ka zemes gabals atrodas mazsaimniecības teritorijā un zemes lietošanas mērķis ir lauksaimniecība un nav paredzēts dzīvojamo māju apbūvei, sagatavoja viltotus dokumentus, uzskata prokuratūra.

Tovancevs savulaik plašāk kļuva pazīstams kā galvenais liecinieks tā dēvētajā reketa karaļa Ivana Haritonova krimināllietā. 2011.gadā Augstākā tiesa (AT) atcēla Rīgas apgabaltiesas notiesājošo spriedumu un pilnībā attaisnoja vairāku personu apkrāpšanā apsūdzēto Tovancevu un viņa sievu Ritu, bet kriminālprocesā pieteiktās kaitējuma kompensācijas AT atstāja bez izskatīšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru