Apdrošināšana

Trīs gadu laikā If no apdrošināšanas krāpniekiem atguvusi 2,55 miljonus

Lelde Petrāne, 11.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

If P&C Insurance AS, izmeklējot apdrošināšanas krāpšanas gadījumus, Latvijā, Igaunijā un Lietuvā laikā no 2010.gada līdz 2012.gadam, atguvusi līdzekļus divarpus miljonu latu apmērā. Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības mēģina izkrāpt OCTA un KASKO polišu īpašnieki, taču vislielākos zaudējumus nodara ļaunprātīgas dedzināšanas gadījumi.

Pēc krāpšanas mēģinājumu atklāšanas If vislielāko summu – 1,5 milj. latu – ir atguvusi Igaunijā, savukārt Latvijas un Lietuvas filiālēs katrā šo trīs gadu laikā ir atgūti 0,5 milj. latu.

«Diemžēl krāpšana ir izplatīta parādība apdrošināšanas nozarē, tāpēc mēs veicam pasākumus, lai novērstu nelikumīgus mēģinājumus iegūt apdrošināšanas atlīdzības un aizsargātu mūsu klientu intereses. Visbiežāk apdrošināšanas atlīdzības mēģina izkrāpt OCTA un KASKO polišu īpašnieki. Pirmkārt, tāpēc, ka transportlīdzekļu apdrošināšanas produkti ir populārākie. Otrkārt, tāpēc, ka par šiem krāpniecības gadījumiem notiesāšanas gadījumā netiek piemērots liels sods, kas savukārt «iedrošina» potenciālos krāpniekus mēģināt viegli tikt pie brīviem naudas līdzekļiem. Krāpšanas darbībās ir parādījusies jauna tendence – organizēt krāpšanu kravu transportēšanas laikā. Parasti šīs darbības pastrādā organizētie kriminālie grupējumi, kuru mērķis ir izkrāpt iespējami lielas summas,» skaidro If Apdrošināšana Atlīdzību daļas vadītāja Iluta Šķipsna.

Salīdzinot atklāto apdrošināšanas krāpšanas gadījumu skaitu Baltijas valstīs, lielākais to skaits ir reģistrēts Lietuvas tirgū, kur trīs gadu laikā ir pierādīti 100 krāpšanas gadījumi. Igaunijā pierādīto krāpšanas gadījumu gan bija vēl lielāks – 168, taču arī If klientu skaits Igaunijā ir gandrīz divreiz lielāks nekā Lietuvā.

Latvijā atklāto apdrošināšanas krāpšanas gadījumu skaits pēdējo trīs gadu laikā, salīdzinot ar pārējām Baltijas valstīm, ir neliels – 33. Pašlaik dažādās stadijās (gan izmeklēšanā, gan tiesu instancēs) atrodas aptuveni desmit apdrošināšanas krāpniecības lietas, kurās iesaistīti If Apdrošināšana klienti. Zināmākā apdrošināšanas krāpšanas lieta ir saistīta ar krimināllietu, kurā apsūdzība celta par nekustamā īpašuma apdrošinātāšanas atlīdzības izkrāpšanas mēģinājumu lielā - 45 000 latu – apmērā. Pirmās instances tiesa If Apdrošināšana klientei piesprieda 5 gadu cietumsodu. Pašlaik lieta tiek izskatīta apelācijas instancē un tiek gaidīts spriedums. Cits apdrošināšanas atlīdzības izkrāpšanas gadījums ir saistīts ar it kā nozagtu kravu ar lapegles parketu, kuras vērtība ir aptuveni 280 000 eiro. Šī lieta vēl tiek izmeklēta.

Komentāri

Pievienot komentāru