Citas ziņas

Uz eiro vēl nav apmainīta puse no pērnā gada sākumā apgrozībā esošajiem latiem

Žanete Hāka, 03.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākie dati par skaidro naudu apgrozībā dati liecina, ka maināmi vēl ir 630,8 miljoni latu, kas ir uz pusi mazāk nekā pērnā gada sākumā, kad apgrozībā bija 1,2 miljardi latu skaidrās naudas, informē Latvijas Bankas (LB) Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms.

LB kasēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā 1.janvārī iedzīvotāji pret eiro samainīja 455,2 tūkstošus latu.

Komercbankām pēc to pieprasījuma novembrī un decembrī LB izsniegti 283,2 miljoni eiro, kas nepieciešami gada pirmo dienu naudas apritei. Lai tas varētu notikt, kopš jūlija Bādenes-Virtembergas Valsts kaltuvē izkalti gandrīz 400 miljoni dažāda nomināla Latvijas eiro monētu, sagādāti 110 miljoni dažāda nomināla eiro banknošu un uz Latviju atgādāts eiro pārejai nepieciešamais.

Decembrī bijuši pieejami arī sākumkomplekti iedzīvotājiem. Bankas un Latvijas pasts Latvijas Bankā pieprasījuši apmēram 700 tūkstošus sākumkomplektu.

Tāpat kā savlaicīgi sagādāta skaidrā nauda, arī Latvijas starpbanku maksājumu sistēma ir gatava darbam un raiti atjaunojusies no 2.janvāra. LB pēc pārejas no lata uz eiro turpina nodrošināt eiro starpbanku maksājumu sistēmu darbu: TARGET-2 Latvija un, otrkārt EKS (elektroniskā klīringa jeb mijieskaita sistēmas) darbību. Trešā – latu maksājumu sistēma SAMS ar 2014.gadu darbu beigusi.

Pērnā gada decembra četrās beidzamajās dienās LB nodrošinātajām maksājumu sistēmām cauri izgāja gandrīz pusmiljons starpbanku maksājumu kopsummā par 7,1 miljardu eiro. Tas atbilst LB maksājumu sistēmu ikdienas slodzei, tam katru dienu apstrādājot aptuveni 1,3 miljardus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru