Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mobilo sakaru operatori un tehnoloģiju piegādātāji ir gatavi masveidā attīstīt piektās paaudzes jeb 5G interneta tīklu Latvijā, taču, lai tas notiktu, nepieciešams palielināt potenciālo lietotāju skaitu.

To DB norāda VAS Elektroniskie sakari valdes priekšsēdētājs Jānis Bārda. Viņš stāsta, ka šobrīd vietējie mobilo sakaru operatori ieguldījuši līdzekļus un izsolēs iegādājušies uz šo brīdi pieejamās 5G izmantošanai paredzētās frekvences, bet lietotāju trūkuma dēļ pagaidām neredz ekonomisku pamatojumu plašākai tīkla izvēršanai.

J. Bārda uzskata, ka uzņēmējiem ir svarīgi saprast, kādas priekšrocības sniedz digitalizācija un 5G, tāpēc šis jautājums plaši tiks apspriests Eiropas vadošajā ekosistēmas forumā 5G Techritory, kas notiks no 22. līdz 25. novembrim.

Jāiegulda nākotnē

Viens no galvenajiem vadmotīviem, kādēļ organizējam 5G forumu, ir jaunu pakalpojumu un biznesu, kas izmanto 5G tīklu, attīstīšana, teic J. Bārda. “Tas brīdis, kad varam teikt, ka 5G ir mūsu ikdienas sastāvdaļa un ekonomikas dzinējspēks, vēl nav pienācis, taču tas noteikti pienāks, un mums jābūt tam gataviem. Pagaidām galvenā problēma tīkla attīstībā ir lietotāju trūkums, tiklīdz to skaits pieaugs, masveidā attīstīsies arī tīkls,” pauž J. Bārda.

Viņam piekrīt arī Elektronisko sakaru 5G Techritory programmas vadītājs Neils Kalniņš. “Uzņēmējiem ir jādomā par procesu digitalizāciju, kas ļautu cilvēku darbu aizstāt ar mākslīgo intelektu, jo diemžēl jau tagad ir redzams, ka iedzīvotāju skaits Latvijā ik gadu samazinās. Atsevišķas prognozes liecina, ka, radikāli nemainoties migrācijas politikai, 2030. gadā mūsu valstī varētu būt 1,1 miljons iedzīvotāju. Šī iemesla dēļ rodas jautājums – kas darīs mazkvalificētos darbus? Digitalizācija ir viens no veidiem, kā šo problēmu risināt. Tā ir iespēja uzņēmumam kļūt efektīvākam, bet cilvēkiem – saņemt labākas darba iespējas. Runājot par 5G attīstību, ir svarīgi saprast, ka šīs paaudzes internets pilnībā atšķiras no iepriekšējiem, kur fokuss pamatā bija uz cilvēku savstarpējo saziņu. 5G stāsts galvenokārt ir par mašīnu, nevis cilvēku saziņu. Bez tam jāsaprot, ka 5G nevar attīstīt individuāli. Lai sasniegtu rezultātu, mums ir jāstrādā visiem kopā: gan mobilajiem operatoriem, kas nodrošina tīklu, gan biznesam, kas tehnoloģijas attīsta un pielieto, gan valsts pārvaldei, kas šai nozarei rada jaunus normatīvos aktus. Šobrīd varētu likties, ka sakaru infrastruktūra jāattīsta pašiem mobilajiem operatoriem, taču, ja mēs paraugāmies nākotnē, ir skaidrs, ka sakaru infrastruktūra nozīmēs daudz vairāk – tā nodrošinās cilvēku drošību,” teic N. Kalniņš.

Pulcē nozares līderus

Jautājums, kas finansēs 5G tehnoloģijas, vienmēr ir bijis strīdīgs, jo tehnoloģiju attīstīšana prasa ievērojamus ieguldījumus infrastruktūrā, atzīst N. Kalniņš. “Šobrīd redzam, ka Eiropa ir pievērsusi lielu uzmanību digitalizācijai un viens no tās galvenajiem mērķiem ir 5G. Eiropas digitalizācijas fondu ietvaros 5G attīstībai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pašlaik ir pieejami 300 miljardi eiro, kas ir milzīga summa. Tā kā finansējuma apguvei ir nepieciešama dažādu organizāciju sadarbība, šogad 5G Techritory pievērsīs īpašu uzmanību partnerību veidošanai, radot pamatu jaunu pētniecības un attīstības projektu izveidei,” informē N. Kalniņš.

Visu rakstu lasi 2.novembra žurnālā Dienas Bizness!

ABONĒJIET, lasiet elektroniski vai meklējiet preses tirdzniecības vietās!

Komentāri

Pievienot komentāru