Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Riharda Vāgnera nama atjaunošanu par 35 874 019 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) veiks pilnsabiedrība "SBSC", liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā.

Pilnsabiedrība "SBSC", ko veido uzņēmumi SIA "Skonto būve" un SIA "Skonto Construction", bija vienīgais pretendents, kas iesniedza piedāvājumu iepirkumā par Riharda Vāgnera nama atjaunošanas darbiem - projektēšanu, būvdarbiem un autoruzraudzību.

Atjaunojot Vāgnera namu, kā vienu no galvenajām telpām paredzēts izbūvēt Teātra zāli, kurā plānots izmantot jaunākās un modernākās tehnoloģijas skatuves aprīkojumā, kā arī nodrošināt pasaules līmeņa speciālistu piesaisti izcilai telpas akustikas nodrošināšanai.

Vāgnera namu paredzēts atjaunot kā augsti energoefektīvu būvi, un atjaunošanas procesā jāveic pasākumi CO2 izmešu maksimālai samazināšanai, kā arī jānodrošina otrreizējās pārstrādes materiālu izmantošanu, kur tas iespējams.

Atbilstoši izsniegtajai būvatļaujai, SIA "Zaigas Gailes birojs" ir izstrādājis būvprojektu - detalizētu skiču projektu. Minētā projekta sastāvā ir ne tikai arhitektūras un būvkonstrukciju daļas, bet arī ārējo un iekšējo inženiertīklu, darba organizācijas projekta un citas nepieciešamās sadaļas. Turpmākajā projektēšanas un būvniecības gaitā ir jāievēro "Zaigas Gailes biroja" autortiesības attiecībā uz jau izstrādāto detalizēto skiču projektu.

Vāgnera nama atjaunošanā paredzēts piesaistīt Eiropas Savienības fondu līdzekļus ar Centrālā finanšu un līgumu aģentūras un Vides investīciju fonda starpniecību.

Jau ziņots, ka 6.oktobrī Rīgas Riharda Vāgnera namā tika parakstīts līgums par piecu miljonu eiro piešķiršanu nama atjaunošanai.

Plānots, ka Vācijas valdības piešķirtais līdzfinansējums piecu miljonu eiro apmērā tiks izmantots nākamo četru gadu laikā, un ar to plānots līdzfinansēt tehniskā projekta sagatavošanu un būvdarbu pirmo posmu.

Ēkas rekonstrukcijas un restaurācijas darbus plānots sākt 2023.gada vidū, bet atklāt atjaunoto Vāgnera teātri iecerēts 2026.gadā.

Nākamo Vāgnera nama atjaunošanas projekta posmu - tehniskā projekta sagatavošanu - plānots uzsākt jau šogad.

Tāpat 6.oktobrī parakstīts arī nodomu protokols par sadarbību Rīgas Vāgnera teātra atjaunošanas projekta īstenošanā starp Latvijas Kultūras ministriju, Vācijas Ārlietu ministriju un Rīgas Riharda Vāgnera biedrību. Svinīgajā ceremonijā līgumu parakstīja Vācijas vēstnieks Latvijā Kristians Helts un Rīgas Riharda Vāgnera biedrības valde, savukārt nodomu protokolu par sadarbību Vāgnera teātra atjaunošanas projekta īstenošanā parakstīja arī kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA).

Projekta "Rīgas Vāgnera teātra atdzimšana" vīzija paredz Eiropas kultūras bākas izveidi Rīgā. Nākamo gadu laikā plānots atjaunot unikālo 5000 kvadrātmetru lielo ēku ansambli Vecrīgā un piepildīt to ar jaunu dzīvi.

Vāgnera nama atjaunošanas projekta patroni ir Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Vācijas prezidents Franks Valters Šteinmeiers, kā arī Baireitas festivāla kādreizējā mākslinieciskā vadītāja un Riharda Vāgnera mazmazmeita Eva Vāgnere-Paskjē.

Atjaunojot Vāgnera namu, tiks panākti vairāki būtiski ieguvumi, kas ne tikai veicinās kultūras pasākumu dažādību un pieejamību Latvijas iedzīvotājiem, bet arī stiprinās Rīgas un Latvijas kā kultūras centra tēlu un saikni ar Rihardu Vāgneru, kas šajā namā divus gadus - no 1837. līdz 1839.gadam bija kapelmeistars, norāda biedrība. Projekts plāno ne tikai ēkas un teātra zāles atjaunošanu, bet arī veidot meistarklases un muzeju. Vāgnera namā tiks realizēta Vāgnera vīzija "GesamtkunstWerk21" - inkubators visiem mākslas veidiem, kas kļūs par starptautisku jauno mākslinieku centru.

Jau ziņots, ka Vācijas Bundestāgs vēl 2020.gadā apstiprinājis 5,2 miljonu piešķiršanu Vāgnera nama atjaunošanai.

Pagājušā gada augustā tika parakstīts līgums starp Vācijas vēstniecību un Rīgas Riharda Vāgnera biedrību par pirmo 200 000 eiro finansējumu. Šie līdzekļi tika izmantoti projekta skiču stadijas sagatavošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru