Eksperti

Vājā kreditēšana bruģē ceļu uz ekonomisko atpalicību. Kur rast izeju?

Kaspars Barons, “Factris” biznesa attīstības vadītājs, 23.02.2023

Jaunākais izdevums

Kopš 2008. gada kredītu tirgus “burbuļa” pārsprāgšanas un ekonomiskās krīzes, kas Latvijā izrādījās viena no dziļākajām pasaulē, banku kreditēšana aizvien nav pilnvērtīgi atjaunojusies un saglabājas ļoti zemā līmenī.

Bankas kredītu izsniegšanā kļuvušas ārkārtīgi piesardzīgas, izvairoties pat no vismazākā riska, kas apgrūtina uzņēmumu iespējas saņemt darbības attīstībai nepieciešamos līdzekļus.

Kreditēšana atkal vājinās

Laika posmā no 2009. gada iekšzemes kredītu īpatsvars pret iekšzemes kopproduktu Latvijā samazinājies gandrīz trīs reizes - 2022. gada septembrī tas bija 36%, kas ir otrs vājākais rādītājs starp eirozonas valstīm, liecina Latvijas Bankas publicētā informācija. Interesanti, ka kopš 2008. gada dižķibeles iekšzemes kredīti attiecībā pret iepriekšējo gadu Latvijā pirmo reizi atsāka nedaudz pieaugt tikai 2016. gadā, taču šī izaugsme nav saglabājusies stabila, bet lēkājusi kā pa “amerikāņu kalniņiem”.

Jau 2018. gadā atkal bija vērojams izsniegto kredītu kritums (uzņēmumiem tas samazinājās līdz mīnus 1,5% aprīļa mēnesī), savukārt 2019. gada maijā (uzņēmumiem) sasniedza gandrīz 6 % pieaugumu. Covid-19 pandēmijas laikā atkal sekoja dziļš kritums, kas zemākajā punktā nonāca 2022. gada martā (mīnus 8,1% uzņēmumiem).

Kopš tā brīža kreditēšanas tempi uzņēmumiem gan strauji pieauga, uzkāpjot līdz 10,4% lielam pieaugumam pērnā gada novembrī, taču eksperti prognozē, ka patlaban tendence atkal pagriežas pretējā virzienā. Iemesls tam ir Eiropas Centrālās bankas pretinflācijas pasākums - kredītprocentu likmju paaugstināšana, kas kreditēšanu ievērojami sadārdzina. Tāpat ietekme ir ekonomikas īslaicīgai recesijai un vispārējai makroekonomiskās vides nenoteiktībai aukstajos ziemas un pavasara mēnešos, uzskata Latvijas Banka.

Komercbankas noraida pārmetumus par pārāk konservatīvu kredītriska politiku un apgalvo, ka paši uzņēmumi neesot kredītspējīgi. Daļa no tiem strādājot “pelēkās” ekonomikas sektorā, daļai trūkst pašu kapitāla (kā zināms, lielā mērā tieši šīs problēmas risināšanai tika ieviesta 2018. gada uzņēmumu ienākuma nodokļa reforma, piemērojot 0% likmi reinvestētai peļņai) un biznesa rentabilitātes, tāpat potenciālie kredītņēmēji nespējot iesniegt biznesa prognozes un skaidru attīstības plānu.

Zaudē 3,2% IKP pieauguma

Kredītu trūkums ļoti negatīvi ietekmē uzņēmumu iespējas attīstīties un eksperti to uzskata par vienu no galvenajiem iemesliem Latvijas atpalicībai no Lietuvas un Igaunijas (lai gan arī tur, īpaši Lietuvā, situācija ar biznesa kreditēšanu nepavisam nav spoža un atpaliek no vidējiem kreditēšanas tempiem eirozonā).

Latvijas Banka jau 2019. gadā aprēķinājusi, ka uzņēmumu kreditēšana Latvijā par apmēram 14% atpaliek no Baltijas kaimiņvalstīm, savukārt investīcijas privātā biznesa sektorā Latvijā četru gadu griezumā būtu bijušas vismaz par 10% augstākas, ja kreditēšana līdzinātos vismaz Lietuvas un Igaunijas rādītājiem, par eirozonu nerunājot. Eksperti veikuši arī simulācijas, kas parāda, ka zemākas kreditēšanas (salīdzinot ar Baltijas kaimiņiem) dēļ Latvija zaudējusi vismaz 3,2% IKP pieauguma četru gadu periodā jeb 0,8% gadā.

Uzņēmumu nepieciešamība pēc kredītiem, jo īpaši īstermiņa kredītiem pašreizējos apstākļos tikai pieaug. Uzņēmumiem nepieciešams īstermiņa finansējums apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai, ko veicinājis straujais energoresursu cenu pieaugums. Tas sekmē pārsnieguma kredītu un kredītlīniju pakalpojumu izmantošanu.

Iespēja ātrāk piekļūt naudai

Šajā situācijā Latvijā joprojām salīdzinoši maz zināma alternatīva ir finansējuma izsniegšana pret uzņēmuma klientu neapmaksātajiem rēķiniem jeb faktorings. Šis mehānisms atrisina virkni problēmu, kas saistītas ar tradicionālās kreditēšanas riskiem, jo būtībā ikvienam finansējumam pretī jau ir droša ķīla - sagaidāmi apmaksājams rēķins no pārbaudīta klienta - turklāt šī ķīla vēl tiek papildus apdrošināta ar apdrošināšanas kompāniju starpniecību.

Arī Konkurences padome atzīmējusi, ka “piegādātāju un pircēju vidū arvien populārāki kļūst piegādes ķēdes finansēšanas platformu sniegtie pakalpojumi, kas piedāvā nodrošināt ērtu un operatīvu rēķinu apmaksas sistēmu, izmantojot dažādus rēķinu finansēšanas mehānismus, piemēram, faktoringu, reverso faktoringu, rēķinu diskontēšanu, debitoru parādu finansēšanu u.c.” Turklāt Konkurences padomes vērtējumā šāda veida finansēšanas mehānisms “piedāvā izteiktas priekšrocības visiem dalībniekiem. Kamēr piegādātāji iegūst ātrāku piekļuvi naudai, tirgotājiem ir vairāk laika, lai nomaksātu savus atlikumus. Abas puses var izmantot naudu citiem projektiem, lai nodrošinātu, ka to attiecīgās darbības norit nevainojami.”

Diemžēl arī faktoringa finansējumu Latvijas uzņēmēji saņem ievērojami mazāk nekā viņu kolēģi Baltijas kaimiņvalstīs - aptuveni rēķinot, proporcija ir divas reizes mazāka nekā Igaunijā un gandrīz trīs reizes mazāka nekā Lietuvā. Šajā gadījumā gan atbildīgi ir paši uzņēmēji, kas acīmredzot nav pietiekami informēti un tāpēc gana aktīvi neizmanto šo iespēju. Savukārt citur Eiropā uzņēmēji ir zinošāki un tradicionālo kredītdevēju inertumu aktīvāk iemaina pret elastīgo rēķinu finansēšanas opciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

No faktoringa saņēmēju vidus izzūd nozares, kuru bizness saistīts ar Krieviju

Db.lv, 27.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Faktoringa jomā būtiskas izmaiņas aizvadītajā gadā ieviesis Krievijas sāktais karš Ukrainā un tam sekojušās starptautiskās sankcijas, liecina faktoringa kompānijai “Factris” apkopotie dati.

Kopumā 2022. gadā uzņēmējiem faktoringa finansējumā izsniegti gandrīz 26,8 miljoni eiro, kas ir par trim miljoniem jeb 13% vairāk nekā gadu iepriekš. Līdz ar to kopējais ”Factris” izsniegtā finansējuma apjoms pieaudzis par 66% un sasniedzis 67 miljonus eiro.

Kā atklāj “Factris” biznesa attīstības vadītājs Kaspars Barons, apdrošināšanas kompānijas jau iepriekš visai rezervēti izturējušās pret uzņēmumiem ar sadarbības partneriem Krievijā, bet pērn šādiem klientiem tās gandrīz vispār pārtraukušas izsniegt apdrošināšanas limitus. Tas skaidrojams ar pārāk augstu finansiālo risku, jo Eiropas Savienības regulāri papildināto sankciju sarakstu dēļ aizliegto uzņēmumu vidū iekļuva arvien jaunas Krievijas un Baltkrievijas kompānijas, turklāt finanšu transakcijas ar šīm valstīm vairs faktiski nebija iespējamas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā un Lietuvā uzņēmumi saskārušies ar jauna veida krāpniecības mēģinājumiem, izmantojot rēķinu finansēšanas pakalpojumu (faktoringu), brīdina faktoringa kompānijas “Factris Latvia” izpilddirektors Kaspars Barons.

Krāpniecības shēma visos pieredzētajos gadījumos pamatā ir viena un tā pati, vienīgi mazliet atšķiras nianses, kādā veidā mēģināts iemidzināt uzņēmēju modrību. Lai nekļūtu par krāpnieku upuriem, K. Barons iesaka dažus vienkāršus, konkrētus ieteikumus potenciālo sadarbības partneru piedāvājumu patiesuma pārbaudei.

Jaunā krāpniecības shēma zīmīga ar to, ka no uzņēmumiem tiek mēģināts izkrāpt nevis naudu, bet preces. Proti, preču viltus pircējs, uzdodoties par kādu citu, tirgū zināmu un uzticamu kompāniju, pats sazinās ar pārdevēju un izsaka interesi par ievērojama apjoma preču pasūtījumu, stāsta K. Barons. Vienlaikus tiek norādīts, ka pircējs strādā tikai ar pēcapmaksu. Ja pārdevējs tomēr uzstāj uz vismaz daļējas priekšapmaksas saņemšanu, pircējs piedāvā pārdevējam vērsties pie faktoringa kompānijas, lai saņemtu rēķina apmaksu (līdz 90% apmērā) no tās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vasaras finanšu izaicinājumi maziem un vidējiem uzņēmumiem. Kā palīdzēt?

Kaspars Barons, faktoringa kompānijas “Factris Latvia” biznesa attīstības vadītājs, 26.07.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rēķinu maksājumu kavēšana biznesa sektorā kļuvusi par tik būtisku problēmu, ka nopietni ietekmē uzņēmumu ekonomisko attīstību un reizēm pat dzīvotspēju.

Pēc “Factris Latvia” novērojumiem, maksājumu kavējumu problēma īpaši saasinās tieši vasaras laikā, kas daudziem uzņēmumiem biznesā ir karstākais gada laiks.

Tās ir nozares, kas pieredz strauju, uz sezonalitāti balstītu apgrozījuma pieaugumu. Viena no tādām ir lauksaimniecība, īpaši ogu, augļu un dārzeņu tirdzniecība, kur sākas straujš ražas ievākšanas process, taču mazumtirgotāji nereti atliek rēķinu apmaksu uz vēlāku laiku. Arī būvniecībā vasarā nepieciešams algot vairāk darbinieku.

Kopumā rēķinu apmaksas kavēšanos vasarā veicina arī atvaļinājumu laiks, kad daudzi par finansēm atbildīgie darbinieki dodas brīvdienās. Maziem un vidējiem uzņēmumiem vasarā nereti galvassāpes rada arī lielveikalu ilgie apmaksas termiņi – produkcija tiek nodota veikaliem, bet samaksa par preci tiek saņemta vien pēc 60-90 dienām.

Komentāri

Pievienot komentāru