Finanses

Vēlas ierobežot multilīmeņu shēmas apdrošināšanā

Žanete Hāka, 11.09.2012

Jaunākais izdevums

Pārdodot apdrošināšanas produktus ar daudzlīmeņu starpnieku palīdzību, ne vienmēr klientam tiek sniegta pilnīga informācija.

Līdz ar to apdrošināšanas brokeri rosina ierobežot multilīmeņu shēmu darbību finanšu ieguldījumu produktu izplatīšanā, savukārt Finanšu un kapitāla tirgus komisija norāda, ka nākotnē Eiropas Savienības līmenī plānots ieviest vienotas prasības ieguldījumu veidotājiem informācijas atklāšanā par to piedāvātajiem produktiem.

Patērētāji, kas iegādājušies ieguldījumu produktus, bieži vien neizprot tos un, sākoties finanšu krīzei negaidīti piedzīvoja lielus zaudējumus, norāda Latvijas profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācijas (LPABA) valdes priekšsēdētājs Agris Auce. «Ilgtermiņa ieguldījumu produktu izvēle un pensiju uzkrājumi ir nopietni lēmumi, tāpēc informācijai, kuru patērētāji saņem par šiem produktiem ir jābūt pilnīgai, lai ieguldītāji varētu izdarīt adekvātu izvēli,» skaidro LPABA pārstāvis. Kā iespējamu risku brokeru pārstāvis norāda multilīmeņu mārketingu, jo sistēmā pārdevēji bieži vien to piedāvā, īpaši nedomājot par gala produktu, ko saņem patērētājs. Tāpat multilīmeņu mārketinga viena no iezīmēm bieži ir tāda, ka vairākums sistēmā iesaistīto personu ar to nodarbojas piepelnīšanās līmenī papildus savam pamatdarbam. «Tas nav nekas slikts, ja pārdod kosmētiku, apģērbu vai pat uztura bagātinātājus,» uzsver A. Auce. «Tomēr situācija ir daudz nopietnāka, ja tiek pārdoti finanšu produkti.»

Patlaban Latvijā multilīmeņu pārdošanu Latvijā izmanto Eurolife apdrošināšanas kompānija, piedāvājot Austrijas uzņēmuma Grawe apdrošināšanas produktus. Kā liecina Lursoft dati, pagājušajā gadā Eurolife finanšu rādītāji būtiski uzlabojušies - apgrozījums pieaudzis par gandrīz 19% līdz 1,58 miljoniem latu, savukārt peļņa palielinājusies par vairāk nekā 22%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvākajos piecos gados Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgus strauji attīstīsies, prognozē koncerna Grazer Wechelseitige Versicherung AG (Grawe) direktoru padomes priekšsēdētāja vietnieks Gernots Raiters (Dr. Gernot Reiter). G.Raiters piekrita nelielai sarunai par sasniegto un nākotnes plāniem tieši Latvijas tirgū neilgi pirms koncerna Grawe 190.gadu jubilejas pasākuma Rīgā.

##Koncerns Grawe Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgū darbu sāka 2005. gadā, par savu produktu pārdošanas starpnieku izvēloties vietējo uzņēmumu Eurolife Latvia SIA. Kā vērtējat līdzšinējos sasniegumus?

2005. gadā koncerna vadības līmenī pieņēmām lēmumu sākt darbību Latvijā, taču šo mērķi nācās visai pamatīgi argumentēt korporācijas īpašniekiem, kuri uzdeva ļoti konkrētu jautājumu – kādas biznesa iespējas vispār ir Latvijā, un kāpēc mēs par to esam tik pārliecināti? Jo tobrīd Latvijā dzīvības apdrošināšanas tirgus nebija īpaši aktīvs. Taču uzņēmuma menedžmenta arguments, aizstāvot savu plānu, bija tieši saistīts ar šo faktoru, jo mēs Latvijas dzīvības apdrošināšanas tirgū tobrīd saskatījām lielu izaugsmes potenciālu. Pasaules tendences liecina, ka tuvākajā nākotnē samazināsies valsts pienesums iedzīvotāju ilgtermiņa finansiālās labklājības nodrošināšanā, taču mēs – cilvēki – par laimi, dzīvojam ilgāk, tāpēc vecumdienu nodrošināšana ar uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas instrumentiem šobrīd ir īpaši nozīmīga. Un mūsu 13 aizvadītie darbības gadi Latvijā ir pierādījuši, ka mūsu toreizējās prognozes bija absolūti precīzas. Pat vēl vairāk – sasniegtais pārsniedz sākotnējās cerības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piesaistītais apdrošināšanas starpniekuzņēmums, eksperts dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu Eurolife Latvija SIA, kurš šogad svin savas darbības mūsu valstī 12. gadskārtu, jūtas stabili Latvijas apdrošināšanas tirgū, ik gadu uzrādot 10% izaugsmi. Tāds pats attīstības temps uzņēmumam tiek plānots arī šogad, turklāt klientiem tiks piedāvāts jauns, daudz elastīgāks dzīvības apdrošināšanas pakalpojums.

To sarunā atzīst Patriks Kolbs (Patrick Kolb), Eurolife Brocker Management GmbH valdes loceklis.

Viņš skaidro, ka Eurolife Latvia SIA mūsu valstī darbu sāka 2005. gadā kā vienas no vecākajām un lielākajām apdrošināšanas kompānijām Austrijā Grazer Wechselseitige Versicherung AG jeb GRAWE, kas dibināta 1828. gadā, apdrošināšanas starpnieks. Eurolife piecus meitas uzņēmumus Austrumeiropā: Latvijā, Lietuvā, Ukrainā, Bulgārijā un Moldovā pārrauga Austrijas uzņēmums Eurolife Brocker Management. „Sākot šo biznesu Latvijā pirms 12 gadiem, esam ik gadu uzrādījuši labus, dinamiskus izaugsmes tempus. Protams, mūs, tāpat kā daudzus citus finanšu jomā strādājošos uzņēmumus, ietekmēja 2008.-2009. gada globālā finanšu krīze, no kuras veiksmīgi atguvāmies un turpinām attīstīties,” stāsta P. Kolbs. Ar Eurolife starpniecību 12 gadu laikā vairāk nekā 300 000 klientu ir noslēguši apdrošināšanas līgumus.

Komentāri

Pievienot komentāru