Tirdzniecība un pakalpojumi

Veterināro zāļu apgrozījums aug, tomēr nelegālo zāļu tirdzniecība neiznīkst

Gunta Kursiša, 29.08.2012

Jaunākais izdevums

Līdzīgi kā pērn, arī šogad audzis veterināro zāļu apgrozījums, tomēr, neņemot vērā apgrozījuma pieaugumu, arvien pastāv arī nelegālais veterināro zāļu tirgus.

Šā gada pirmajā pusē veterināro zāļu apgrozījums ir pieaudzis līdz 3,08 milj. Ls, salīdzinājumam - 2009. gada pirmajā pusgadā apgrozījums bija 2,41 milj. Ls, 2010. gada pirmajos sešos mēnešos – 2,39 milj. Ls, bet 2011. gada pirmajā pusē – 2,92 milj. Ls.

«Neņemot vērā apgrozījuma pieaugumu, PVD nākas secināt, ka joprojām pastāv arī nelegālais veterināro zāļu tirgus. PVD ir konstatējis vairākus gadījumus, kad notiek neatļauta veterināro zāļu pārdošana internetā, bet sadarbībā ar policiju atklāta nereģistrētu veterināro zāļu pārvietošana starp Baltijas valstīm,» norāda Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji.

PVD, monitorējot interneta sludinājumu portālus, atklāja divus nelegālo zāļu izplatītājus, kas tika arī administratīvi sodīti ar 200 Ls naudassodu. Patlaban PVD ir informējis vienu no populārākajiem Latvijas interneta sludinājumu portāliem, norādot portāla īpašniekiem rūpīgā sekot vietnes saturam un nepieļaut šādu sludinājumu publicēšanu, tomēr pagaidām atbilde no portāla nav saņemta,bet monitorings liecina, ka tajā aizvien nopērkamas veterinārās zāles. «Ja tuvākā mēneša laikā PVD nesaņems atbildi no sludinājumu portāla īpašnieka par plānoto rīcību nelikumību novēršanai, PVD par konstatēto informēs tiesībsargājošās iestādes,» pauž PVD pārstāvji.

Par nelegālu veterināro zāļu izplatīšanu PVD privātpersonām var piemērot sodu no divsimt līdz piecsimt Ls, bet juridiskām personām – no piecsimt līdz trīstūkstoš latiem, konfiscējot administratīvā pārkāpuma priekšmetus un izdarīšanas rīkus vai bez konfiskācijas.

Lai tirgotos ar veterinārajām zālēm, to izplatītājam ir jābūt licencei veterināro zāļu izplatīšanai, veterinārajām zālēm ir jābūt reģistrētām un lielākā daļa veterināro zāļu ir recepšu zāles, kas nozīmē, ka tās drīkst pārdot tikai pēc receptes uzrādīšanas.

Privātpersonas, kuras ar interneta sludinājumu portālu starpniecību tirgo veterinārās zāles, lielākoties neatbilst nevienam no iepriekš minētajiem kritērijiem, un viņu rīcība ir sodāma, norāda PVD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

EP iebilst pret dzīvnieku kolektīvu un profilaktisku ārstēšanu ar antibiotikām

Žanete Hāka, 10.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai apkarotu arvien pieaugošo baktēriju rezistenci pret mūsdienu antibiotikām, jāierobežo pašreizējo pretmikrobu medikamentu lietošana, un jāizstrādā jauni, ceturtdien pieņemtajos tiesību akta grozījumos norāda EP deputāti.

Balsojumā par uzlabojumiem ES veterinārās medicīnas tiesību aktos EP deputāti iebilst pret dzīvnieku kolektīvu un profilaktisku ārstēšanu ar antibiotikām, un atbalsta pasākumus jaunu medikamentu izstrādei.

«Pasaules veselības organizācija mūs brīdina, ka pasaule ir bīstami tuvu post-antibiotiku laikmetam, kurā antibiotiku rezistence gadā izraisīs vairāk nāves gadījumu nekā vēzis. Ir pēdējais laiks enerģiski pieķerties problēmas saknei,» uzsvēra ziņotāja Fransuā Grosetete (Eiropas Tautas partija (Kristīgie demokrāti) grupa (EPP), Francija).

«Cīņa pret antibiotiku rezistenci ir jāsāk fermās. Mēs vēlamies novērst antibiotiku lietošanu vienīgi profilaksei, ierobežot kolektīvo ārstēšanu, aizliegt veterinārijā lietot antibiotikas, kas ir kritiski svarīgas cilvēku ārstēšanai, un pārtraukt antibiotiku, vakcīnu un psihotropo vielu pārdošanu tiešsaistē. Ar šiem pasākumiem mēs ceram samazināt antibiotiku daudzumu, kas nonāk mūsu patērētāju šķīvjos,» viņa piebilda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Sludinājumu portāls ss.lv nav reaģējis uz PVD aicinājumu

Lelde Petrāne, 08.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests, pateicoties kādam sociālā tīkla Twitter lietotājam, konstatējis Latvijā nereģistrētu, bišu ārstēšanai paredzētu, veterināro zāļu Fumisan tirdzniecību sludinājumu portālā ss.lv. Veicot kontrolpirkumu, izdevies identificēt veterināro zāļu tirgotāju – kādu Latvijas iedzīvotāju, kurš zāles iegādājies un ievedis Latvijā no Krievijas.

Sākotnēji, saņemot informāciju par nelikumīgām darbībām tīmekļa vietnē ss.lv, PVD vērsās pie vietnes ar aicinājumu izņemt sludinājumu, kas aicina iegādāties nereģistrētas veterinārās zāles. Sludinājumu portāls ss.lv uz PVD aicinājumu nereaģēja. Paralēli tam PVD darbinieki sazinājās ar sludinājumā norādīto kontaktpersonu un veica kontrolpirkumu.

Ir uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Nelegālo zāļu izplatītājam draud 280 līdz 700 eiro naudas sods.

PVD informē, ka saskaņā ar Farmācijas likuma 25. pantu, veterināro zāļu izgatavošana, ražošana un izplatīšana Latvijas Republikā ir atļauta tikai tad, ja saņemta speciāla atļauja (licence) attiecīgajam uzņēmējdarbības veidam, kā arī PVD atgādina, ka Latvijā ir atļauts izplatīt tikai Latvijā reģistrētas veterinārās zāles, tādēļ PVD aicina iedzīvotājus nekādā gadījumā veterinārās zāles neiegādāties no privātpersonām vai ar interneta portālu starpniecību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Veikali, kas tirdzniecības centros joprojām būs atvērti arī brīvdienās

Lelde Petrāne, 26.03.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai pēc iespējas mazinātu Covid-19 vīrusa izplatības risku, ierobežojot cilvēku uzturēšanos publiskās vietās, valdība 24. martā veica grozījumus Ministru kabineta 2020.gada 12.marta rīkojumā Nr.103 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", nosakot, ka brīvdienās un svētku dienās visos tirdzniecības centros, nodrošinot sociālās distancēšanās pasākumus, var darboties tikai atsevišķi veikali.

Tie ir: pārtikas veikali, aptiekas (tai skaitā veterinārās aptiekas), optikas veikali, dzīvnieku barības veikali, higiēnas un saimniecības preču veikali, būvniecības veikali un dārzkopības preču veikali.

Līdz ar to no šīs nedēļas uz valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laiku ir noteikts tirdzniecības centru darbības ierobežojums, paredzot, ka brīvdienās (sestdienās, svētdienās) un svētkus dienās tirdzniecības centros darbojas tikai tādas tirdzniecības vietas, kurās galvenokārt tiek pārdotas pārtikas preces, zāles (t.sk. veterinārās zāles), optiskie redzes korekcijas līdzekļi, dzīvnieku barība, higiēnas un saimniecības preces, kā arī būvniecības un dārzkopības preces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Zāļu valsts aģentūras aptieku meklētājs Helsinkos saņem Kvalitātes inovāciju balvu

Gunta Kursiša, 13.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zāļu valsts aģentūra saņēmusi «Kvalitātes inovāciju balvu 2012» par 2011. gadā izstrādāto un aģentūras mājaslapā publiski pieejamo interaktīvo Latvijas aptieku karti.

Šogad konkurss Kvalitātes inovāciju balva 2012 tika rīkots Somijā, Igaunijā, Latvijā un Zviedrijā, un svinīgais noslēguma pasākums ar balvas pasniegšanu notika pagājušās nedēļas beigās Helsinkos.

Kā vieni no galvenajiem inovāciju balvu piešķiršanas kritērijiem bija nozīmīgs devums sabiedrībai un ietekme uz vidi.

Zāļu valsts aģentūra savā mājaslapā zva.gov.lv izveidojusi un uztur aptieku karti, kurā var uzzināt informāciju par Latvijā licencētajām aptiekām, tai skaitā, par diennakts aptiekām, un to piedāvātajām iespējām.

Kartē, kas saņēma Kvalitātes inovāciju balvu 2012, informāciju var meklēt pēc aptiekas nosaukuma, adreses vai administratīvās teritorijas u.c. atlases kritērijiem. Pašlaik aptieku karte uzskatāma par visprecīzāko aptieku meklēšanas sistēmu, jo informācija tajā tiek aktualizēta tūlīt pēc Zāļu valsts aģentūras lēmuma pieņemšanas par licences piešķiršanu vai pārreģistrēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Iepirkumā par Covid-19 vakcīnu izvadāšanu uzvarējusi AS Recipe Plus

LETA, 22.12.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iepirkumā par vakcīnu pret Covid-19 izvadāšanu uzvarējusi AS "Recipe Plus", preses konferencē pastāstīja Nacionālā veselības dienesta Finanšu vadības departamenta Iepirkumu nodaļas vadītāja vietnieks Ainārs Lācbergs.

Viņš norādīja, ka pašlaik līgums ir slēgšanas stadijā, tāpēc vēl nav iespējams atklāt līgumcenu.

"Kad līgums tiks noslēgts, tad varēs komentēt līgumcenu. Pašlaik, kamēr tas nav noslēgs, nebūtu pareizi izpaust līgumcenu," atzīmēja Lācbergs.

Kā ziņots, zāļu lieltirgotāja AS "Recipe Plus" pagājušajā gadā strādāja ar 190,366 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 2,5% mazāks nekā 2018.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga par 18,8% un bija 18,448 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Kompānijas gada pārskata vadības ziņojumā teikts, ka "Recipe Plus" pagājušajā gadā turpināja paplašināt preču sortimentu atbilstoši aptieku un veselības aprūpes iestāžu pieprasījumam, noslēdzot desmit sadarbības līgumus ar jauniem piegādātājiem un sortimentā iekļaujot 1445 jaunas pozīcijas, no kurām 409 ir zāles, bet 1036 - uztura bagātinātāji, higiēnas un kosmētikas līdzekļi, medicīnas ierīces, kā arī veterinārās preces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Grozīta sertifikāta pagarināšanas kārtība veterināro zāļu izplatīšanai

Žanete Hāka, 09.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien, 9.februārī, pieņēma grozījumu Ministru kabineta 2013.gada 9.jūlija noteikumos Nr.387 Kārtība, kādā izsniedz un anulē sertifikātu veterināro zāļu izplatīšanai, pagarina tā derīguma termiņu un reģistrē sertificēto personu, informē Zemkopības ministrija.

Grozījums nosaka, ka personām, kuras sertifikātu saņēmušas līdz 2013. gada 16. jūlijam, to pagarinās bez kvalifikācijas pārbaudes, ja persona būs apmeklējusi vismaz divus atbilstošus kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumus.

Spēkā esošie Ministru kabineta noteikumi Nr.387 noteic obligātu prasību personām, kurām izsniegts sertifikāts veterināro zāļu izplatīšanai, paaugstināt kvalifikāciju katru gadu, apmeklējot kvalifikācijas paaugstināšanas kursus noteiktās jomās. Kvalifikācijas paaugstināšanas mērķis ir garantēt, ka persona, kas izplata veterinārās zāles, ir informēta par jaunākajām izmaiņām normatīvajos aktos veterināro zāļu jomā, kā arī aktualitātēm, piemēram, veterināro zāļu blakusparādību uzraudzībā, antimikrobiālās rezistences ierobežošanā u.c. Tādēļ gadskārtēja kvalifikācijas paaugstināšana ir ļoti svarīga, skaidro ZM.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Papildināta - Atvērta pirmā automatizētā aptieka Baltijā Medibox; Zāļu valsts aģentūra iebilst

Zane Atlāce - Bistere, 06.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tirdzniecības centrā Galleria Riga tiek atvērta pirmā automatizētā aptieka Baltijā - Medibox, informē tās dibinātājs un vadītājs Uldis Villerušs. Tikmēr Zāļu valsts aģentūra norāda, ka vārda aptieka lietošana saistībā ar jauno tirdzniecības konceptu ir nekorekta.

Medibox ir automātiskas tirdzniecības koncepts pirmās nepieciešamības medicīnas un veselīga uztura produktiem. Mērķis ir ļaut patērētājiem iegādāties labi zināmus medicīnas produktus ātrāk, lētāk un ērtāk vietās, kā arī laikā, kur tie līdz šim nav bijuši pieejami.

Jau drīzumā Medibox būs sastopams arī citos Baltijas tirdzniecības, ofisu, satiksmes tranzīta un augstskolu centros, ļaujot sasniegt jaunu, līdz šim neapgūtu klientu segmentu, norāda U.Villerušs.

Medibox piedāvā produktus svarīgākajās medicīnas kategorijās – saaukstēšanās, gremošanas uzlabošana, vitamīnu kompleksi un imunitātes uzlabošana, nervu sistēmas uzlabošana, veselīgs uzturs, intīmā veselība, un personīgā higiēna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Covid-19 ierobežošanai no pirmdienas, 9.novembra, līdz 6.decembrim Latvijā izsludinās ārkārtējo situāciju.

Šāds lēmums piektdien pieņemts valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē.

Ārkārtējās situācijas laikā brīvdienās ierobežos tirdzniecības centru darbu, paredz piektdien valdības ārkārtas sēdē pieņemtais rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

No nākamās nedēļas iedzīvotājiem būs pieejami tie klātienes pakalpojumi, kuri ir īpaši svarīgi veselīgai un drošai sadzīvei un kuru pieejamība nav atliekama. Izprotot ārkārtējās situācijas pasākumu ietekmi uz ekonomiku un sabiedrību kopumā, vienlaikus tiek strādāts pie atbalsta mehānismu izstrādes darba devējiem, darba ņēmējiem un tām iedzīvotāju grupām, kuras visvairāk skar vīrusa izplatības ierobežošanas pasākumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Sākusies dramatiska, politiska rakstura iejaukšanās uzņēmējdarbībā

Anita Kantāne, 28.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Azartspēļu nozarei Latvijā ir nepieciešams samērīgs regulējums, lai katrai pašvaldībai nerastos sava likuma interpretācija un politiķiem, veidojot vēlēšanu kampaņas, nav iespēju manipulēt ar sabiedrību par nozares kaitīgumu, šādu viedokli laikrakstam pauž Latvijas Spēļu biznesa asociācijas prezidents Arnis Vērzemnieks.

Lai nepieaugtu nelegālā nozares tirgus daļa, kā tas noticis valstīs, kur noteikti pārāk stingri ierobežojumi vai aizliegumi, Latvija var mācīties no kaimiņu kļūdām.

Fragments no intervijas

Kādā situācijā nozare atrodas šobrīd? Kādas ir prognozes?

Kopš pērnā pavasara ir sākusies dramatiska, politiska rakstura iejaukšanās uzņēmējdarbībā. Tas sākās pirms Saeimas vēlēšanām ar Jaunās Konservatīvās partijas iniciatīvu, kas paredzēja aizliegt spēļu zāles visā Latvijas teritorijā. Tā bija priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļa, ļoti populistiska, bez jebkādas datu analīzes un bez argumentēta pamatojuma, balstīta tikai uz emocijām. Iejaukšanās uzņēmējdarbībā turpinājās šopavasar, kad Rīgas dome pieņēma lēmumu par visu spēļu zāļu slēgšanu Rīgā. Tas atkal notika bez jebkādas izpētes, argumentācijas un pamata, politisku iemeslu dēļ paziņojot, ka nozare ir kaitnieciska.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā nelicencēto interneta azartspēļu popularitāti sekmē iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) piemērošanas kārtība azartspēļu laimestiem, intervijā sacīja azartspēļu rīkotāja SIA "Olympic Casino Latvia" valdes priekšsēdētājs Gints Pakārklis.

"Manuprāt, pati galvenā problēma ir iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Protams, katra valsts mēģina uzlikt ierobežojumus un kontrolēt to, kas notiek interneta vidē. It sevišķi tas attiecas uz azartspēlēm, kur ir kaut kādā veidā jāmēģina ierobežot klientu aktivitāte, lai tas nenoved pie pavisam bēdīgām sekām, tostarp atkarības. Tas viss ir saprotams. Bet Latvijā, un es atļaušos teikt, ka nezinu nevienu citu valsti, kur ir tāda veida regulējums kā pie mums, ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošana azartspēļu laimestiem," pauda Pakārklis.

Viņš minēja, ka nesaskata problēmu, ja ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis par miljona eiro laimestu kādā no "Latvijas loto" loterijām, bet azartspēļu gadījumā problēmas ir veidā, kā nodoklis tiek piemērots, proti, klientiem nav iespējas atskaitīt azartspēlēs iztērētās summas, un nodoklis tiek ieturēts no visas laimestu summas, ko klients ir saņēmis. Piemēram, klients gada laikā azartspēlēs ir iztērējis 5000 eiro un pretī laimestos ir saņēmis 4000 eiro, kas faktiski nozīmē, ka klients zaudējis 1000 eiro. Latvijā regulējums nosaka, ka azartspēļu laimestiem virs 3000 eiro pie izmaksas tiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis neatkarīgi no iemaksu apmēra, proti, šajā gadījumā pie izmaksas tiek ieturēti vēl 23% no 1000 eiro, kas pārsniedz 3000 eiro slieksni.

Komentāri

Pievienot komentāru