Finanses

Viainvest saņem ieguldījumu brokeru sabiedrības licenci

Db.lv, 01.10.2021

Jaunākais izdevums

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome nolēmusi izsniegt SIA "Viainvest" licenci ieguldījumu pakalpojumu un ieguldījumu blakuspakalpojumu sniegšanai.

Licencē atļautie ieguldījumu pakalpojumi ir rīkojumu pieņemšana un nosūtīšana attiecībā uz vienu vai vairākiem finanšu instrumentiem, rīkojumu izpilde klientu vārdā, finanšu instrumentu izvietošana, neuzņemoties saistības izpirkt finanšu instrumentus.

Savukārt atļautie ieguldījumu blakuspakalpojumi ir finanšu instrumentu turēšana, ar finanšu instrumentu sākotnējo izvietošanu saistīto pakalpojumu sniegšana un valūtas maiņas pakalpojumi, ja tie saistīti ar ieguldījumu pakalpojumu sniegšanu.

Pēc licences saņemšanas pārejas periodā "Viainvest" pārvaldītajā platformā tiks pakāpeniski pārtraukta ieguldījumu piedāvāšana cesijas līgumu noslēgšanas veidā gan jauniem, gan esošajiem klientiem, pilnībā aizvietojot tos ar finanšu instrumentu piedāvāšanu.

"Viainvest" informēs klientus par izmaiņām, kas saistītas ar statusa maiņu, ieguldītājiem piemērojamajiem aizsardzības mehānismiem attiecībā uz darījumiem ar finanšu instrumentiem atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likuma un atbilstošās direktīvas (MiFID II) un komplektētu privāto ieguldījumu un apdrošināšanas ieguldījumu produktu (PRIIPs) prasībām, kā arī informēs klientus par ieguldītāju aizsardzības sistēmas darbību atbilstoši Ieguldītāju aizsardzības likuma prasībām.

Tāpat "Viainvest" ir pienākums informēt klientus, ka pārejas perioda laikā piedāvātie cesijas līgumi nav aizsargāti ar iepriekš minētajiem ieguldītāju aizsardzības mehānismiem, par riskiem, kas ir saistīti ar ieguldījumiem cesijas līgumos un finanšu instrumentos, kā arī citiem būtiskiem jautājumiem.

"Viainvest" pārstāvji norāda, ka līdz šim platformas galvenais biznesa virziens bija patēriņa aizdevumu kredītprasību tirdzniecība, kas galvenokārt notika uz cesijas līguma pamata, taču pēc licences iegūšanas minētās kredītprasības platformā tiks izvietotas vērtspapirizētā formā, proti, tie būs ar aktīviem nodrošināti vērtspapīri, un būs pieejami ieguldījumiem ievērojot finanšu instrumentu tirgus normatīvo regulējumu, maksimāli saglabājot klientiem jau ierasto lietotāja saskarni.

Licences iegūšana arī iezīmē pārejas perioda sākumu, kas ir noteikts sešu mēnešu garumā un paredzēts plūstošas pārejas nodrošināšanai, pakāpeniski aizvietojot esošos produktus ar patēriņa kredītiem piesaistītiem vērtspapīriem.

Pēc licences saņemšanas "Viainvest" ieguldījumu pakalpojumu sniegšanas vieta ir Latvija, kamēr "Viainvest" nav sākusi pakalpojumu sniegšanu citās dalībvalstīs atbilstoši Finanšu instrumentu tirgus likumā noteiktajai kārtībai. Ņemot vērā Ieguldītāju aizsardzības likumā noteikto ieguldītāju aizsardzību, gadījumā, ja "Viainvest" neizpilda ieguldījumu pakalpojumus, privātie ieguldītāji ir tiesīgi saņemt kompensāciju 90% apmērā no neatgriezeniski pazudušo finanšu instrumentu vērtības vai zaudējumiem, ko radījis neizpildīts ieguldījumu pakalpojums, nepārsniedzot 20 000 eiro. Pārejas perioda laikā un iepriekš piedāvātie cesijas līgumi nav aizsargāti ar minētajiem ieguldītāju aizsardzības mehānismiem.

"Pašlaik veicam intensīvu darbu pie jaunās sistēmas, kas ļaus veikt vērtspapīru izvietošanu, kā arī uzlabojam informācijas apriti starp platformu un investoriem. Ceram, ka pārejas periods būs labvēlīgs arī klientiem, piedāvājot viņiem veikt ieguldīšanu vērtspapīros. Līdz pilnīgai saistību izpildei, tiks saglabāts arī esošais ieguldījumu portfelis aizdevumu kredītprasībās," pavēstīja "Viainvest" valdes loceklis Eduards Lapkovskis.

"Viainvest" platforma piesaistījusi gandrīz 26 000 klientu no dažādām Eiropas valstīm, kas kopš platformas darbības sākuma finansējusi aizdevumus ar kopējo vērtību vairāk nekā 272 miljonu eiro apmērā.

"Viainvest" 2020.gadā strādāja ar 490 359 eiro apgrozījumu un guva 83 924 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums reģistrēts 2016.gadā, tā pamatkapitāls ir 350 000 eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir AS "VIA SMS Group", bet patiesais labuma guvējs ir Georgijs Krasovickis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā mēnesī reģistrēti 669 jauni uzņēmumi, liecina Lursoft apkopotā informācija.

Tas ir mazāk nekā šī gada jūlijā, kad reģistrēti 724 jauni uzņēmumi, kā arī mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā.

Gandrīz puse no visiem jaunajiem uzņēmumiem augustā reģistrēti Rīgā, savukārt mazākais skaits – Zemgalē un Latgalē.

Neskatoties uz mazāku jaunreģistrēto uzņēmumu skaitu augustā, kopējais šī gada pirmajos astoņos mēnešos reģistrēto jauno uzņēmumu skaits ir lielāks nekā pērn attiecīgajā periodā. Lursoft aprēķinājis, ka šogad laika periodā no janvāra līdz augusta beigām reģistrēti 6230 jauni uzņēmumi, kamēr 2020.gadā šajā pašā periodā – 5973.

Šogad ne tikai reģistrēts lielāks jauno uzņēmumu skaits nekā pērn, bet arī to kopējais pamatkapitāls bijis teju divas reizes lielāks. Lursoft izpētījis, ka šogad reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls sasniedzis 89,79 milj. EUR, no tiem 27,73 milj. EUR veido augustā reģistrētie uzņēmumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu sektora uzņēmumu īpatsvaru Skanstes biznesa rajonā palielinās biroju kompleksa “Verde” un alternatīvo finanšu pakalpojumu sniedzēja “VIA SMS Group” noslēgtais biroja nomas līgums.

“VIA SMS Group” birojs tiks iekārtots “Verde” A ēkas 6. stāvā ar kopējo platību virs 350 m2. Darbiniekiem būs pieejama arī koplietošanas virtuve un terase 5. stāvā ar āra darba vietām un panorāmas skatu uz Rīgas centru, riteņu novietnes, autostāvvieta un elektro auto uzlādes vietas, mantu glabāšanas skapīši un dušas, apzaļumots pagalms un citas darba labbūtību veicinošas ekstras.

“Mūsu biznesa mērķis ir nodrošināt klientiem mūsdienīgus, pieejamus un ērtus finanšu risinājumus. Šādas īpašības vēlamies nodrošināt arī mūsu galvenā jeb Rīgas biroja darbiniekiem viņu jaunajā darbvietā. “Verde” biroju komplekss lieliski atbilst meklētajam. Domājot par personāla komfortu, kompleksa atrašanās vieta un apkaimes perspektīva arī bija nozīmīgs kritērijs. Ar uzņēmuma valdes locekļiem Denisu Šerstjukovu un Eduardu Lapkovski uzskatām, ka darbs “Verde” birojā mūsu darbiniekiem radīs saistošu un produktīvu vidi, kas attiecīgi atspoguļosies arī mūsu biznesa rezultātos,” komentē Georgijs Krasovickis, “VIA SMS Group” valdes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru