Biznesa tehnoloģijas

Vidējais Bitcoin pirkums 700 eiro vērtībā

Anda Asere, 04.04.2019

Konstantīns Vasiļenko, virtuālo valūtu vēstniecības CryptoCash līdzdibinātājs

Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunākais izdevums

Katru dienu virtuālo valūtu vēstniecībā CryptoCash ienāk vairāk nekā desmit cilvēki, kuri vēlas gan pirkt, gan pārdot virtuālo naudu

Sākumā bija lielāka interese par virtuālo aktīvu pārdošanu, bet tagad tos arī pērk. Tipiskais darījums ir Bitcoin iegāde 700 eiro vērtībā un pārdošana 1500 eiro vērtībā. «Mēs atvērām vēstniecību, lai cilvēkiem ne vien būtu vieta, kur pirkt un pārdot kriptovalūtas, bet arī lai Latvijā būtu centrs, kur cilvēki var atnākt un iepazīties ar blokķēdes tehnoloģiju,» saka Konstantīns Vasiļenko, virtuālo valūtu vēstniecības CryptoCash līdzdibinātājs. Viņa skatījumā, pirmie mēneši vēstniecībai bijuši diezgan labi. CryproCash atvērta pagājušā gada nogalē – laikā, kad virtuālo valūtu cena bija strauji piezemējusies. «Īstenībā tagadējā cena ir ļoti reālistiska. Iepriekšējā bija vairāk spekulatīva. Interesants ir psiholoģiskais aspekts – kad Bitcoin maksāja 15 tūkstošus eiro, cilvēki nebaidījās to pirkt, bet tagad, kad tas maksā 3900 dolārus, – baidās. Šis nebija pirmais vērtības kritums vai kāpums, un tas bija diezgan normāls. Arī fondu un akciju tirgū pērn bija ļoti līdzīga tendence – 2017. gada vidū bija pieaugums, bet 2018. gada beigās tirgus nokrita. Tas ir normāls cikls finanšu pasaulē. Kad bija spekulatīvais bums un viss attīstījās, visi gribēja pirkt un nebija problēmu pārdot. Cilvēki bija dzirdējuši, ka Bitcoin vērtība aug, ka tā ir viegla nauda un vajag investēt. Problēma tāda, ka daudzi no viņiem nezina, ko tas viss nozīmē. Daži no viņiem, kas par lielu summu iepirka virtuālās valūtas, tagad gaida, kad tās pārdot ar pēc iespējas mazākiem zaudējumiem,» atzīst K. Vasiļenko.

Virtuālo valūtu vēstniecībā CryptoCash var iegādāties piecas populārākās valūtas – Bitcoin, Lightcoin, Ethereum, Bitcoin Cash un XRP, bet visbiežāk cilvēki pērk Bitcoin. «Tas tāpēc, ka tas ir populārāks maksājumu līdzeklis un daudzi tirgotāji pieņem Bitcoin,» spriež K. Vasiļenko.Biežāk cilvēki virtuālās valūtas pērk skaidrā naudā, jo komisijas maksa darījumiem skaidrā naudā ir 2,99%, bet ar bankas karti – 4,5%.

50 miljoni gadā

K. Vasiļenko ir līdzīpašnieks arī uzņēmumā Paybis. «Kad iepazinos ar Bitcoin, bija diezgan grūti to nopirkt. Bija virtuālo valūtu biržas, piemēram, Coinbase ASV, bet process bija sarežģīts. Tāpēc maniem domubiedriem radās ideja uztaisīt tādu kā internetveikalu, kur jebkurš cilvēks ātri un vienkārši ar kredītkarti varētu nopirkt Bitcoin. Gadu izstrādājām platformu un tagad jau trīs gadus darbojamies,» viņš teic.Lielākā daļa Paybis klientu ir no ASV, kur to pieņem daudzi tirgotāji, ir īpašie kriptovalūtu izmaksas automāti. Tāpat daudz klientu ir no Eiropas, Austrālijas, Āfrikas un Āzijas. Vidējais darījums ir ap 500 līdz 600 dolāri.

Visu rakstu lasiet 4. aprīļa laikrakstā Dienas Bizness, vai meklējot tirdzniecības vietās.

Abonē (zvani 67063333) vai lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: Rīgā atklāta kriptovalūtu vēstniecība CryptoCash

Zane Atlāce - Bistere, 28.11.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar CryptoCash vēstniecības atklāšanu otrdien Rīgā, Latvijas iedzīvotājiem ir radīta iespēja oficiāli un droši iegādāties un pārdot par pasaules finanšu nozīmīgāko inovāciju nodēvētās kriptovalūtas, kā Bitcoin, Ripple, Ethereum un citas.

Jau pirms vēstniecības atklāšanas rīdzinieki izrādījuši lielu interesi par kriptovalūtām, veicot darījumus trešdaļmiljona eiro apmērā.CryptoCash vēstniecību nodibinājuši divi rīdzinieki Konstantīns Vasiļenko un Inokentijs Isers, kuri jau guvuši ievērojamus panākumus kriptovalūtu tirdzniecībā ar pirms trīs gadiem izveidoto finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumu PayBis.com. Vēstniecībā var ne vien iegādāties un pārdot kriptovalūtas, pretī saņemot darījumu apstiprinošus dokumentus, bet arī saņemt speciālistu konsultāciju un piemeklēt dažādus aksesuārus, kā, piemēram, elektroniskos kriptovalūtas naudas makus.

«Šis patiešām ir viens no pirmajiem klientu apkalpošanas centriem pasaulē, kur var iegādāties populārākās kriptovalūtas, norēķinoties kā ar maksājumu karti, tā skaidrā naudā. CryptoCash vēstniecība ir uzticama un absolūti droša vieta kriptovalūtu pirkšanai un pārdošanai,» atklāšanas pasākumā uzrunājot klātesošos, teica CryptoCash līdzdibinātājs Inokentijs Isers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietu internets, lielo datu izmantošana, mākoņdatošana, mākslīgais intelekts un datu pārraides attīstība mūsdienās ievērojami maina cilvēku ikdienu un veicina inovācijas gandrīz jebkurā nozarē.

Gada sākumā Baltijas biznesa tehnoloģiju izstādes un konferences Riga Comm organizatori aicināja iepriekšējo gadu runātājus un nozares ekspertus novērtēt tehnoloģiju attīstību un prognozēt 2019. gada tendences.

Diskutēt par nozares aktualitātēm varēs 8. Baltijas biznesa tehnoloģiju izstādē un konferencē Riga Comm, kas notiks 10. un 11. oktobrī.

Ražotāji pirmās 5G iekārtas sola piedāvāt jau šogad, un arī Latvijas telekomunikāciju operatori plāno šogad attīstīt pirmos 5G tīklus. LMT Inovatīvo risinājumu vadītājs Aleksandrs Sigajevs norāda, ka nākamās paaudzes mobilo sakaru tīkls 5G nebūs vienkārši vēl ātrāks internets: «Tas tiek veidots kā īpaši stabils bezvadu interneta pieslēgums ar ļoti zemu aizkavējumu, lai uz to varētu paļauties gan automatizētās rūpnīcās, gan satiksmē esošs bezpilota auto, gan pacients attālinātā veselības aprūpē». A. Sigajevs norāda, ka 5G veicinās digitalizāciju praktiski jebkurā nozarē, un Latvijai ir visas tehnoloģiskās priekšrocības, kā arī gudri cilvēki, lai kļūtu par līderi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Izaicinājums – pierādīt kriptovalūtas iegādes vērtību

Anda Asere, 12.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fiziskās personas ienākums no virtuālās valūtas pārdošanas kopš šī gada ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākums no kapitāla pieauguma.

Zvērinātu advokātu biroja Vilgerts nodokļu eksperte Viktorija Kristholde-Lūse norāda, ka jau iepriekš nodokļu likumos gan nodokļu maksātājiem, gan nodokļu inspektoriem bija iespējams vērtēt pieminētos ienākumus pēc būtības. Proti, ja persona regulāri nodarbojas ar kriptovalūtas pārdošanu vai ģenerē virtuālo valūtu, tad tās darbība var tikt pielīdzināta saimnieciskai darbībai un attiecīgi arī maksājams nodoklis. Ja tas ir neregulārs ienākums, tad par to maksājams nodoklis kā no kapitāla pieauguma. «Fakts, ka par katru sīkāko gadījumu likumdevējiem ir vēlme pielikt klāt atsevišķu pantu, vien norāda uz kontrolējošo iestāžu nespēju vērtēt situācijas pēc būtības. Taču ir pozitīvi, ka tagad par ienākumu no kriptovalūtas ir arī konkrēta rakstiska norma,» viņa teic.

Komentāri

Pievienot komentāru