Tehnoloģijas

VIDEO: Ar interaktīvām cenu zīmēm izglītos patērētājus

Monta Glumane, 05.07.2019

SIA Vivid Tech valdes loceklis Andris Lūkins (no kreisās), Alvils Mežals un Ivars Mirošnikovs kopā ar komandu radījuši interaktīcas neu zīmes, ar kurām pamatā fokusējas uz eksporta tirgiem.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vivid Tech rada interaktīvas cenu zīmes, kas rāda ne tikai produkta cenu, bet sniedz arī informāciju par to.

Video skatāms zemāk!

Latvijas uzņēmums Vivid Tech radījis un ieviesis jaunu tehnoloģisku inovāciju mazumtirdzniecības nozarē - interaktīvas cenu zīmes ar skārienjutīgu displeju, kas piedāvā pircējiem uzzināt ne vien produkta cenu, bet arī tā sastāvu, atlikumu noliktavā, izmantošanas iespējas un citu informāciju.

Uzņēmuma pirmsākumi meklējami pirms trīs gadiem, bet SIA Vivid Tech reģistrēts 2017. gada vasarā. «Pietiekami ilgi darbojos tirdzniecībā un novēroju zināmas problēmas, piemēram, cenu izdrukāšana veikalā aizņem ļoti daudz laika un patērē daudz papīra. Konkrēti, ja veikalā ir jānomaina ap 1000 cenu zīmēm mēnesī, tad tas prasa laiku. Sāku pētīt, kas tiek piedāvāts tirgū. Protams, piedāvājumā ir elektroniskās cenu zīmes, bet man likās, ka var labāk, un radās doma radīt interaktīvas cenu zīmes ar krāsainu un skārienjutīgu displeju. Uzrunāju Alvilu Mežalu un Ivaru Mirošnikovu, un mēs pieņēmām traku lēmumu - pamēģināt uztaisīt paši. Te nu mēs šodien esam - mums ir industriāli ražotas cenu zīmes, un pamazām sākam tās ieviest tirdzniecībā,» stāsta SIA Vivid Tech valdes loceklis Andris Lūkins. Kopumā projekta izstrādē tika iesaistīti vairāk nekā 15 cilvēki. A.Lūkinam ir pieredze pārdošanā un tirdzniecībā, I.Mirošnikovam - IT nozarē, dažādu sistēmu izstrādē un tehniskās lietās, bet A.Mežals pārzina juridisko, finanšu un loģistikas nozari. Pārējo komandu veido Latvijas speciālisti – elektronikas profesionāļi, inženieri, programmēšanas inženieri, dizaineri, finansisti un citi. Pēc uzņēmēju domām, ir savākta spēcīga komanda, kas bija veiksmes atslēga, lai nonāktu līdz mērķim.

Trīs vienā

Uzņēmums izstrādājis elektronisku un interaktīvu cenu zīmi, kurai ir krāsains un skārienjutīgs displejs, kas var parādīt ne tikai produkta cenu, bet sniegt informāciju par pašu produktu, piemēram, produkta apraksts, atlikums noliktavā, receptes. Arī ir iespējams mainīt valodas un valūtas. Nepieciešamā informācija ir atkarīga no konkrētā produkta. «Mūsu konkurentu radītās elektroniskās cenu zīmes līdz šim parāda vienīgi produkta cenu un aizvieto tikai papīru. Mūsu produkts ir detalizētāks un var līdz molekulām izstāstīt par katra produkta sastāvu, iespējām un tā tālāk,» paskaidroja A.Lūkins. Viņam pievienojas arī SIA Vivid Tech valdes priekšsēdētājs I.Mirošnikovs, norādot, ka uzņēmums šo produktu pozicionē kā trīs vienā - cenu zīme, digitālā reklāma (proti, zīmols cenu zīmē var ievietot jebkāda veida reklāmu, piemēram, plakātus) un analītika. Cenu zīmēs ir iestrādāts analītiskais sensors, kas nosaka attālumu līdz cilvēkam, attiecīgi var uzzināt, cik daudz cilvēku ir pagājuši garām produktam, cik ilgu laiku pavadījuši pie tā. Tāpat tiek ievākta informācija par to, kas tiek skatīts pašā cenu zīmē, respektīvi, uzņēmums var sniegt atpakaļ ražotājam detalizētu informāciju par to, kas produktā ir interesants, kas nav, ko vajadzētu pamainīt vai tieši otrādi – uzlabot.

Ātrums ir nežēlīgs

Gada sākumā pirmās 50 cenu zīmes tika uzstādītas veikalā Spirits and Wine, bet vēl 50 šobrīd eksportētas un uzstādītas kādā koncepta veikalā Zviedrijā. I.Mirošnikovs norādīja, ka cenu zīmju dizains un elektronika ir izstrādāta pilnībā no nulles. «Tas nav nekas gatavs paņemts, salīmēts un noprezentēts kā mūsu produkts. Tas ir izstrādāts pilnībā no nulles, tāpēc arī bija iesaistīti tik daudz cilvēki, kas izstrādāja gan elektroniku, gan programmatūru specifiski šai cenu zīmei.» Visu cenu zīmju dizainu ir izstrādājis industriālais dizainers no Anglijas, kas ir darbojies tādās kompānijās kā Maclaren, Ford un Jaguar. Daļa no cenu zīmēm ražotas Āzijā. Pēc uzņēmēju domām, tas ir gan lētāk, gan izdevīgāk no kvalitātes viedokļa un ātruma. «Loģistika mūsdienās darbojas ļoti ātri. Mums ir bijis gadījums, kad pirmdien pasakām, ka mums nepieciešams veikt izmaiņas cenu zīmes plastmasā un piektdien tās ir gatavas, sestdien izsūta un pirmdien jau saņemam šeit. Ātrums ir vienkārši nežēlīgs,» novērojis I.Mirošnikovs. Viņš norādīja, ka uzņēmums produkta attīstībā ir gājis garo ceļu – prototipu stadijā tika būvēts produkts, kuru uzreiz var sākt ražot. Viņaprāt, tas bija viens no iemesliem, kāpēc uzņēmums spēja piesaistīt investīcijas. «Mums nevajadzēja garu attīstības ciklu un procesu, lai izstrādātu kaut ko papildus. Mums principā viss bija gatavs ražošanai,» sacīja I.Mirošnikovs.

Pieprasīti ārvalstīs

Uzņēmuma attīstībā, izmantojot savu kapitālu, sākotnēji ieguldīti aptuveni 100 tūkstoši eiro. Savukārt šā gada janvārī Vivid Tech noslēdza līgumu ar Latvijas Biznesa Eņģeļu (LatBAN) pārstāvjiem, kā arī saņēma Altum līdzfinansējumu. Kopumā ar LatBAN un Altum piesaistīti 170 tūkstoši eiro. Šobrīd uzņēmums veic pārrunas ar potenciālajiem klientiem, kuri pārstāv pārtikas tirdzniecības, elektronikas, aptiekas un citas nozares. Pārrunas notiek, taču šobrīd uzņēmums neizpauž, kādas. Intensīvi tiek strādāts ar partneriem no Zviedrijas, Norvēģijas, Vācijas un Dānijas. Uzņēmēji neslēpj, ka plāni ir lieli. «Šobrīd izskatās, ka interese ir vairāk no ārvalstīm, jo es domāju, ka arī paši pircēji tur ir vairāk nobrieduši kaut kam tādam nekā šeit uz vietas,» sacīja A.Lūkins. Viņš papildināja, ka Latvijā uzņēmuma radītās cenu zīmes vēl vairāk būs redzamas vasaras beigās. «Pamatā mēs fokusējamies uz eksporta tirgiem. Mērķi mums ir diezgan lieli, es konkrēti ciparos neminēšu, bet trīs gadu laikā tie ir pāris simti tūkstoši vienību noteikti,» komentēja I.Mirošnikovs. Šobrīd interesi par Latvijā radītajām cenu zīmēm izrāda Skandināvijā, Vācijā un Dānijā. «Skandināvijā interesē viss, kas ir jauns, un, kā jau minēju, viņi ir vairāk nobrieduši kaut kam tādam. Arī pati patērētāju kultūra ir mazliet tālāk tikusi, jo cilvēkiem tiešām vairāk interesē, kas tas ir par produktu, no kurienes, kādas ir sastāvdaļas. Viņiem godīguma izpausme – ražotājiem un pircējiem - ir mazliet augstākā pakāpē nekā pie mums. Viņiem viss balstās uz godīgumu, un šī ierīce noteikti palīdzēs un to veicinās,» norādīja A.Lūkins.

Piedāvā iznomāt

Lai ar šādām cenu zīmēm tirgotāji varētu aprīkot savus veikalus, uzņēmums izstrādājis nomas modeli - uzņēmums vienu cenu zīmi piedāvā nomāt par 8 eiro mēnesī. Izmaksas iekļauj cenu zīmju līstes, tīkla infrastruktūru, serverus un servisu.

«Pašlaik nav konkurences šajā jomā, bet noteikti radīsies. Mēs gan strādājam pie jauniem produktiem, gan arī uzlabojam esošos. Strādāsim pie komunikācijas ar veikaliem, piegādātājiem un ražotājiem. Viss iet uz priekšu, un galvenais ir neapstāties. Lielākais pluss ir tas, ka patiešām esam šo radījuši no nulles. Attiecībā pret klientu – nebūs tā, ka šo sāks ražot Ķīnā, jo tas ir ļoti sarežģīts produkts. Jāsaprot, ka produkts nav tikai cenu zīme, bet cenu zīme ar līsti, uzstādīšanu, servisu, platformu, analītiku, biznesa modeli. Tā visa ir ļoti liela nosacīta ekosistēma, un vienkārši uzražot tādu pašu cenu zīmi neko nemainīs,» komentēja I.Mirošnikovs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas uzņēmums «Vivid Tech» radījis un ieviesis jaunu tehnoloģisku inovāciju mazumtirdzniecības nozarē - interaktīvas cenu zīmes ar skārienjutīgu displeju.

Pirmās 50 cenu zīmes jau ir uzstādītas veikalā «Spirits and Wine», bet jūnijā interaktīvās cenu zīmes būs pieejamas jau visos četros šajos veikalos Rīgā. Interaktīvās cenu zīmes sniedz informāciju par preces cenu, kā arī ļauj klientam iepazīties ar dzēriena garšas buķetes niansēm, receptēm, stāstu par dzēriena tapšanu un tā pirmsākumiem, kā arī ar konkrētās preces atlikumu veikalā.

«Vivid Tech» pārstāvis Andris Lūkins atklāj, ka šāda ideja radusies jau pirms vairākiem gadiem, bet izstrādes process ildzis aptuveni trīs gadus: «Nekur pasaulē mazumtirdzniecības jomā nav sastopams kas tāds. Jā, ir veikali, kuros papīra cenu zīmes aizstāj digitālas lentas, bet neko vairāk kā informāciju par preces cenu tās nesniedz.» Veikals «Spirits and Wine» ir pirmais, kurš šo tehnoloģiju ievieš mazumtirdzniecības nozarē.

Komentāri

Pievienot komentāru