Pakalpojumi

Vienojas par elektronisko maksājumu tirgus attīstīšanu Eiropas Savienībā

Dienas Bizness, 06.05.2015

Jaunākais izdevums

Latvijas Prezidentūra Eiropas Savienības Padomē un Eiropas Parlaments panācis pagaidu vienošanos par direktīvas projektu, kura mērķis ir turpināt attīstīt elektronisko maksājumu ES tirgu, informē Finanšu ministrija.

Šo vienošanos panāca neformālajā trialoga sanāksmē Briselē.

«Direktīva noteiks skaidru tiesisko regulējumu dažādiem jauniem tirgus dalībniekiem, kuri jau vairākus gadus darbojas interneta maksājumu jomā,» sacīja Latvijas finanšu ministrs un Padomes priekšsēdētājs Jānis Reirs. «Direktīva arī ļaus sniegt jaunus pakalpojumus, piemēram, trešās personas — maksājumu pakalpojumu sniedzēji varēs emitēt jaunus maksājumu instrumentus. Tas būs jauns stimuls pastiprināt konkurenci un veicināt inovācijas maksājumu tirgū. Es uzskatu, ka papildu nosacījumi par drošību un uzraudzību palielinās tiešsaistes maksājumu drošību un klientu aizsardzību ES».

Vienošanās vēl būs jāapstiprina Padomei, tiklīdz tehniskajā līmenī tiks pabeigts viss direktīvas teksts. Pēc tam direktīvu iesniegs Eiropas Parlamentam balsošanai pirmajā lasījumā un Padomei galīgajai apstiprināšanai.

Direktīvas projekts ietver un atceļ pašreizējo maksājumu pakalpojumu direktīvu (Direktīva 2007/64/EK), kas ir tiesiskais pamats ES vienotā maksājumu tirgus izveidei.

Ar pārskatīto direktīvu pašreizējos noteikumus pielāgos jauniem un inovatīviem maksājumu pakalpojumiem, tostarp maksājumiem internetā un no mobilā tālruņa. Tiks izveidots vispusīgs noteikumu kopums, lai nodrošinātu drošāku maksājumu vidi, jo īpaši attiecībā uz tādiem maksājumiem, ko veic, izmantojot attālinātos kanālus. Ar direktīvu arī noteiks saskaņotāku un efektīvāku regulējumu valsts kompetento iestāžu īstenotajai uzraudzībai.

Kopš 2007. gadā pieņēma sākotnējo maksājumu pakalpojumu direktīvu, ir parādījušās jaunas maksājumu iniciēšanas metodes e-komercijas jomā. Parasti tās veido programmatūras pāreju starp tirgotāja tīmekļa vietni un maksātāja bankas tiešsaistes pakalpojumu platformu. Šie pakalpojumi, kas tagad ir iekļauti direktīvas projektā, ļauj maksājumu iniciēšanas pakalpojumu sniedzējam (kam nekad nav pieejami lietotāja līdzekļi) sniegt pārliecību naudas saņēmējam par to, ka līdzekļi, kas nepieciešami konkrētā maksājuma veikšanai, ir pieejami kontā un maksājums ir iniciēts.

Ir nodrošināts arī tiesiskais regulējums konta informācijas pakalpojumiem. Šie pakalpojumi sniedz maksājumu pakalpojumu lietotājam, piemēram, apkopotu tiešsaistes informāciju par vienu vai vairākiem maksājumu kontiem, ko tur viens vai vairāki maksājumu pakalpojumu sniedzēji. Tas ļauj maksājumu pakalpojumu lietotājam gūt vispārīgu priekšstatu par savu finansiālo situāciju jebkurā brīdī.

ienlaikus direktīvas projekts palīdz stiprināt drošības pasākumus attiecībā uz maksājumiem internetā un tādu pakalpojumu izmantošanas drošību, ko sniedz iepriekš minētie jaunie tirgus dalībnieki. Jaunā direktīva nodrošinās pienācīgu klienta autentifikāciju, lai varētu identificēt katra darījuma klientu. Jaunais un uzlabotais uzraudzības režīms vēl vairāk paaugstinās drošības un klientu aizsardzības līmeni šajā jomā.

Pēc direktīvas pieņemšanas dalībvalstīm būs divi gadi, lai transponētu to savos tiesību aktos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kas ietekmēs Eiropas finanšu tehnoloģiju jomu 2019. gadā?

Lielbritānijas finanšu tehnoloģiju platformas Bilderlings mārketinga direktors Dmitrijs Kuvšinovs, 06.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā rakstā tiks apskatīts, kas 2019. gadā ietekmēs Eiropas finanšu tehnoloģiju jomu un kādas tendences sagaidāmas maksājumu pakalpojumu jomā.

Finanšu regulējuma pastiprināšana

Masu medijos bieži stāsta par cīņu ar «krievu kapitālu» pasaules banku sektorā. Taču tas ir diezgan šauri. Runa nav vienkārši par kaut kādu «Krievijas kapitālu» ar «apšaubāmu izcelsmi», daudzām valstīm tagad nākas grūtāk strādāt globālajā finanšu pasaulē, jo viss kļūst caurspīdīgāks dažādām regulējošajām un pārbaudošajām iestādēm.

Pēc būtības tiek veikts globāls darbs – tiek savesta kārtībā starptautiskā naudas pārvedumu sistēma. No sākuma ASV parādījās likums «Par citu valstu teritorijās dzīvojošo un strādājošo fizisko un juridisko personu nodokļu nenomaksāšanas novēršanu», saīsinātais nosaukums FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Pēc tam ar 2012. gadu tika uzsākts analītiskais darbs, lai izstrādātu automātiskas finanšu informācijas apmaiņas standartus nodokļu mērķiem – CRS (Common Reporting Standard).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Skandināvija lēnām atkāpjas no skaidras naudas

Žanete Hāka, 16.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šā mēneša beigām Skandināvijā tiks slēgta pēdējā naudas kaltuve, raksta Bloomberg.

Sekojot Zviedrijas un Norvēģijas piemēram, Dānija nolēmusi naudas kaltuves pakalpojumus izmantot kā ārpakalpojumu no Somijas, un Dānijas centrālā banka jau pārtraukusi printēt banknotes.

Patlaban visā pasaulē, sākot no Eiropas Centrālās bankas līdz pat Indijai un Venecuēlai, amatpersonas cenšas izvairīties no skaidras naudas, īpaši – liela nomināla banknotēm, ko iecienījuši naudas viltotāji un narkotirgoņi.

Elektroniskie maksājumi palīdz samazināt nodokļu izvairīšanās gadījumus, kas ir galvenais faktors, kas kavē kļūt par labklājīgu valsti.

Patlaban Dānija un Zviedrija ir vienas no valstīm ar zemāko skaidras naudas īpatsvaru apgrozībā. 1991.gadā skaidra nauda veidoja 82% no Dānijas darījumiem, tagad to īpatsvars samazinājies līdz piektdaļai.

Komentāri

Pievienot komentāru