Jaunākais izdevums

Bauskas novada vīnogu audzētājs Gatis Kužums šonedēļ uz ikgadējo vīnogu izstādi Dabas muzejā Rīgā vedīs 61 šķirnes ķekarus no savas kolekcijas, vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Kopumā viņa ģimenes piemājas dārzā Ceraukstes pagastā aug 220 šķirnes, 80 no tām jau ražo. Patlaban ir karstākais rudens darba laiks – ik pa stundai nedēļas nogalē dārzu apmeklē cilvēki, kas nogaršo ogas un izvēlas savam dārzam stādus, pēc kuriem brauks pavasarī.

Dāmām tīk gaišās muskata vīnogas, bet dažas gardākās galda šķirnes vēl nemaz nav īsti gatavas, stāsta Gatis, izrādot pārdomātās rindās sastādīto kolekcijas dārzu. Ogu blīvajos ķekaros viz dažādu toņu zaļš un dzeltenzaļš, violets, tumšzils un bordo. Saimnieks sauc citu par citu krāšņāku vārdu – Krievijas un Ukrainas selekcionāriem patīk skanīgi nosaukumi. Ir pašu slavenākā selekcionāra Gunvalda Vēsmiņa šķirnes.

Gatis lauka stādījumu bildes šoruden ielicis interneta vietnē «Facebook» un saņēmis atsauksmi no Ukrainas izdevuma «Hersonskij Dačņik» («Hersonas Vasarnieks»). «Redaktors lūdza, lai viltīgais ziemeļnieks atklāj, kā piesaista sauli, glabā zemes mitrumu,» smejas dārzkopis, «pēc tam atsūtīja veselu krājumu izdevuma numuru ar padomiem, kā labāk audzēt vīnogas.» Kužuma dārzā ir šķirne 'Jubiļej Hersonskovo Dačņika', tātad Hersonas vasarnīcu iemītnieku jubileja, kā arī viena no Luganskas. «Stāds ir no kara zonas, varbūt sākotnējais jau aizgājis bojā, bet pie manis augs,» noteic ceraukstietis.

Gata galvenais jaunums ir pirmā raža paša selekcionētai vīnogu šķirnei, kas gan šovasar neesot tāda, kā gaidīts. «Laikam būs jāslīcina pirmie kucēni,» atzīst dārzkopis.

Visu rakstu lasiet reģionālajā medijā Staburags.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīnkopības nozare un pieprasījums pēc Latvijā darīta vīna turpina palielināties, atzina aptaujātie vīnkopji.

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības valdes priekšsēdētājs Ričards Ivanovs stāstīja, ka šogad Vidzemes pusē lielākā daļa vīnogu salā nosala, savukārt Kurzemē un Zemgalē vīnogu raža varētu būt vien trešdaļa no ierastā apjoma. Ivanovs gan uzvēra, ka vīnogu dārzus ļoti ietekmē saimniecību mikroklimats. Arī Kurzemē ir dārzi, kur ogu gandrīz nav.

Ivanovs stāstīja, ka gan vīnogulāju platības, gan nozares perspektīvas Latvijā turpina palielināties. Palielinās arī Latvijas klimatam piemērotu šķirņu dažādība. Arī to, ka vīnogu tiek stādīts katru gadu arvien vairāk, var just, jo stādu trūkst.

Ivanovs skaidroja, ka no kopējā vīnogu apjoma, lielākā daļa ir tehniskās šķirnes vīnogu, kas tiek izmantotas vīna darīšanā. Galda šķirnes veido tikai nelielu daļu no kopapjoma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Bauskas pusē darīts vīns konkursā ieguvis pirmo vietu

Dienas Bizness, 11.10.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības ikgadējā konkursā šoruden pirmo vietu ieguvis baušķenieka Gata Kužuma darītais vīns «Precose Noir», vēsta reģionālais medijs Bauskas Dzīve.

Konkursā kopumā tika vērtēti ap 30 dažādu darītāju vīni, piecus no tiem bija pieteicis G. Kužums.

«Iepriekš augstākā vieta konkursā manam vīnam bija otrā, bet šogad sauso sarkanvīnu žūrija nosauca par labāko,» stāsta G. Kužums. «Konkursā piedalos ik gadu, lai atrastu labākās vīnogu šķirnes, no kuru stādījumiem pēc licences saņemšanas ražot vīnu pārdošanai.»

Pašlaik Gatis vīnu dara nelielā apjomā, veidojot stādījumus gan piemājas dārzā, gan Saulaines apkaimē un Mežotnes pagastā.

Viņš atklāj, ka uz Bauskas novadu no Siguldas pārcēlies un iekopis stādījumus viens no pieredzējušākajiem Latvijas vīnogu audzētājiem Ģirts Miķelsons: «Esam domubiedri, tāpēc prieks, ka Zemgale kļuvusi par labu vīnogu audzētāju bagātāka.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šis ir labs vīnogu ražas gads; novāks trīs līdz četras tonnas no gandrīz hektāra plaša lauka.

Ar tādu ražību lepojas viens no Latvijā lielākajiem jaunāko galda šķirņu vīnogu kolekcijas īpašniekiem Gatis Kužums. Kopumā viņa rūpals ir ap 400 galda un vīna vīnogu šķirņu aptuveni divu hektāru lauku platībā. Vēl arī piemājas mātes dārzs paša eksperimentiem un sešus metrus platā, 40 metrus garā siltumnīca.

Atšķirībā no pērnā, kas bija izcils ražas gads, šajā krietna daļa augu pavasarī apsala, kā arī pa dārzu plosījās īstā miltrasa un lapsenes, bites, mušas, putni. Tomēr pagājušās nedēļas beigās jau novākta pirmā tonna vienas šķirnes ogu. Vīnogu kvalitātes rādītāji šķiet labi. Skābes saturam sulā zelta vidusceļš – seši grami litrā.

Vīns – tikai no vīnogām

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Restorānā "Pullman Riga Old Town " 23.novembrī pulcēsies Latvijas labākie vīndari, lai atklātu nu jau septīto pēc kārtas vadošo Latvijas vīndaru ražojumu degustāciju - "Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023 ".

“Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023 ” pasākumā būs iespēja tikties ar 14 vīndariem un nodegustēt vairāk nekā 100 augļu, vīnogu un citu ogu vīnu un sidru šķirnes. Skates laikā gaidāmas arī vairākas aktivitātes, tostarp aklā degustācija un balsošana par labāko skates vīnu.

“Latvijas vīnu, augļu un ogu vīna skate 2023” piedāvātie vīnogu, augļu un ogu vīni un sidri tapuši no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, kā arī pagatavoti pēc profesionālām vīna darīšanas metodēm un paaudzēs nodotām zināšanām. Skates ilggadējie dalībnieki regulāri pilnveido savas vīndaru prasmes, ko pierāda arī prakse – vairākiem vīndariem ir atzīstamas godalgas un tituli arī Baltijas valstu mērogā. Vairums vīna skates dalībnieki ir arī apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā “Latvijas vīna tūre” (www.latvijasvinature.lv), kas kalpo kā pārskatāms ceļvedis ikvienam interesentam, kurš vēlas doties tūrē pa Latvijas vīna darītavām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 24. līdz 26.septembrim Latvijas Dabas muzejā apskatāmi vairāk nekā 100 dažādu vīnogu paraugu un vērtējami Latvijas augļu vīni, informē muzejā.

Lai arī šogad vīnogu audzētājiem dārzos jāsastopas ar nopietniem miltrasas postījumiem un laika apstākļu dēļ ogas ienākušās vēlāk, dārzkopji izstādei sarūpējuši plašu klāstu Latvijā audzētu vīnogu paraugu no Bauskas, Viesītes, Pūres, Sabiles, Rendas un citām vietām. Eksponētie vīnogu šķirņu paraugi iegūti dažādos audzēšanas apstākļos - atklātā laukā, dārzā, pie sienas vai siltumnīcā.

Dabas muzejā savu veikumu apmeklētājiem izrādīs selekcionārs Gunvaldis Vēsmiņš, kolekcionāri Gvido Dobelis, Gatis Kužums, Ģirts Miķelsons, Ēvalds Piļka, bioloģiskās saimniecības vadītāja Gunta Niedra, Sabiles Vīna kalna kopēja Smaida Dzērve, vīnkopji Mārtiņš Barkāns, Mārtiņš Vāgners kopā ar Valdi Bierānu, kā arī citi vīnogu audzētāji.

Komentāri

Pievienot komentāru