Būve

Vircavs: Liela daļa autostāvvietu Rīgā ir nelikumīgas

LETA, 02.03.2016

Jaunākais izdevums

Liela daļa autostāvvietu Rīgā ir nelikumīgas, telekanāla LNT raidījumā 900 sekundes teica Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Rīgas centrā pārbaudītas 110 ir autostāvvietas. No tām aptuveni 70 stāvvietām nav izņemtas būvatļaujas un no būvniecības viedokļa tās ir likvidējamas.

Kā skaidroja amatpersona, ja šo stāvvietu īpašnieki neliksies par situāciju ne zinis, nesakārtos dokumentāciju un neaprīkos stāvvietas atbilstoši prasībām, tiks spriests par to likvidēšanu.

Kā norādīja Vircavs, autostāvvietām problēmas ir ne tikai ar dokumentāciju bet arī ar atbilstošu prasību ieviešanu, piemēram, tām ir jābūt cietajam segumam, jāievēro noteiks attālums līdz kaimiņu zemesgabalam, sasniedzot noteiktu automašīnu daudzumu, ir jābūt pieslēgumam pie notekūdeņu kanalizācijas sistēmas.

Ja būvvalde pārbaudes veiks ārpus centra, Vircavs prognozēja, ka situācija būs vēl sliktāka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Burovs no Rīgas būvvaldes vadītāja amata atstādinājis Vircavu

LETA, 10.02.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētājs Oļegs Burovs (GKR) atstādinājis Rīgas būvvaldes vadītāju Ingu Vircavu, informēja pašvaldībā.

Arī pats Vircavs apstiprināja, ka Burovs viņu šodien no amata atstādinājis, taču viņam neesot skaidrs, par ko.

"Pamatojums bija kaut kādi iesniegumi domes ētikas komisijai, bet kas tie par iesniegumiem un par ko - man nav zināms," sacīja Vircavs, norādot, ka viņam Burova lēmums vairāk izskatoties pēc personiskas atriebības par to, ka viņš iebildis pret Burova rīcību atsevišķos jautājumos.

"Tam, kā viņš risina atsevišķus jautājumus, ir ļoti attāls sakars ar tiesiskumu. Mani iebildumi viņam laikam nepatika un tāpēc viņš mēģina pieķerties pie līdzekļiem, kā tikt no manis vaļā," sprieda Vircavs.

Par būvvaldes vadītāju patlaban iecelts būvvaldes Būvniecības kontroles pārvaldes vadītājs Jānis Belkovskis. Vircavs būvvaldi vadīja kopš 2012.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vircavs: Z-torņiem nepieciešama pilnvērtīga visu konstrukciju ekspertīze

LETA, Db.lv, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdaugavā uzslietajiem «Z-torņiem» būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tā trešdien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs.

Būvvaldes vadītājs skaidroja, ka patlaban ekspertīze veikta 28 atsegtajiem nesošo konstrukciju elementiem, bet būvvaldes rīcībā nav informācijas par to, kādā kvalitātē ir 83 nesošo konstrukciju elementi, kuriem ekspertīze nav veikta.

«Būvatļauja objektam tika izsniegta 2006.gadā un šajā laikā būvatļaujai ir pievienoti 15 pielikumi, kas saistīti ar būvniecības dalībnieku - būvnieku, projektētāju, būvuzraugu, autoruzraugu - maiņu. Līdz ar šīm pārmaiņām daudzām nesošajām konstrukcijām, kolonnām dokumentācija vispār ir pazudusi. Mēs nezinām, kas ir šajos aizsegtajos elementos, vai tur vispār ir stiegrojums, kādas kvalitātes betons tur ir izmantots un citu informāciju,» sacīja Vircavs, norādot, ka tādēļ ir nepieciešama pilnvērtīga visu konstrukciju ekspertīze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas būvvaldes un Z-torņu attīstītāju tikšanās beigusies bez rezultāta

LETA, 11.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvaldes un daudzstāvu dzīvojamā kompleksa «Z-torņi» attīstītāju «Towers Construction Management» tikšanās šodien beigusies bez rezultāta, sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

«No attīstītājiem sapratu, ka nekādus būvvaldes konstatētos trūkumus viņi pašlaik neplāno novērst un uzstāj, ka viss ir kārtībā un ēka jāpieņem ekspluatācijā. Savukārt būvvalde pastāv uz to, ka ar šādiem trūkumiem ēkas nevar pieņemt ekspluatācijā,» stāstīja Vircavs.

Viņš piebilda, ka attīstītāja pārstāvji uz tikšanos bija ieradušies ar advokātiem un pārsvarā runājuši juristi.

«Uz jautājumu, kā un kādos termiņos attīstītāji plāno salabot salauzto pilsētas notekūdeņu kolektoru, tika saņemta atbilde, ka neko nav plānots darīt. Tāpat attīstītāji norādīja, ka neplāno novērst būvvaldes konstatētos ēkas kanalizācijas trūkumus, jo uzskata, ka viss ir kārtībā,» sacīja Vircavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Apturēts Z-torņu ekspertīzes veicēja sertifikāts

Zane Atlāce - Bistere, 25.02.2020

Latvijas Būvniecības padomes priekšsēdētājs, "CMB" valdes priekšsēdētājs Artis Dzirkalis.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) apturējis daudzfunkcionālā kompleksa "Z-Towers" būvekspertīzes veicēja inženieru biroja "CMB" valdes priekšsēdētāja Arta Dzirkaļa sertifikātu ēku ekspertīžu veikšanā, liecina Būvniecības informācijas sistēmā (BIS) pieejamā informācija.

To pašu apgalvo arī no amata uz laiku atstādinātais Rīgas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, apgalvojot, ka BVKB lēmumu pieņēmis, pamatojoties uz viņa vadībā 2019.gada 12.novembrī un 13.novembrī sagatavotajiem Būvvaldes iesniegumiem ar lūgumu izvērtēt daudzfunkcionālā kompleksa "Z-Towers" ekspertīzi.

"Ņemot vērā objekta skandalozo attīstības gaitu un bijušā domes priekšsēdētāja izteikto politisko lobiju, Būvniecības valsts kontroles biroja lēmums met ēnu ne tikai uz iesaistīto būvniecības dalībnieku pieņemtajiem lēmumiem, bet arī mudina domāt par apzinātām prettiesiskām darbībām, īstenojot Rīgā un visā Latvijā vienu no apjomīgākajiem investīciju objektiem," uzskata I.Vircavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgas būvvalde lēmusi noraidīt VNĪ maijā iesniegto Okupācijas muzeja piebūves ieceri

LETA, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde šodien pieņēmusi lēmumu noraidīt pērn maijā iesniegto Latvijas Okupācijas muzeja piebūves ieceri, par kuru pilsētas arhitekts Gvido Princis izteica negatīvu atzinumu.

Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs žurnālistiem pastāstīja, ka būvvalde, tā arī nesaņemot precizētā projekta tehnisko risinājumu dokumentāciju, izvērtējusi iepriekš iesniegtos dokumentus un ieceri noraidījusi.

Viņš skaidroja, ka būvvalde nevar akceptēt projektu, par kuru negatīvu atzinumu sniedzis Princis, norādot uz ieceres nepieņemamiem arhitektoniskās kvalitātes principiem, un iecere neesot respektējusi pašreizējās muzeja ēkas kultūrvēsturisko vērtību.

Vircavs uzsvēra, ka ar šo lēmumu stāsts nebeidzas, pilsētas teritorijas plānojumā muzeja paplašināšanas plāni ir un paliek, un ieceres attīstītāji aicināti iesniegt būvvaldē koriģētu būvprojektu. Cik ātri šie dokumenti varētu tikt sagatavoti, atkarīgs no attīstītājiem, taču būvvalde varēs akceptēt vien tādu piebūves risinājumu, par kuru pozitīvu atzinumu būs sniedzis Rīgas galvenais arhitekts Princis. Tāpat šai iecerei jābūt saskaņotai visās attiecīgajās institūcijās likumā noteiktā kārtībā, piemēram, Rīgas Vēsturiskā centra padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde sestdien ir apturējusi izdegušās Kalnciema ielas jūgendstila ēkas fasādes nojaukšanas darbus, sacīja būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

«Sestdien veiktajā ārkārtas apsekošanā konstatējām, ka jau notiek pret Kalnciema ielu un Raņķa dambi vērstās fasādes nojaukšana, lai gan darbu veicēji nevarēja uzrādīt eksperta slēdzienu, ka šī vērtīgā jūgendstila fasāde nav drošā veidā saglabājama un tāpēc būtu nojaucama,» skaidroja Vircavs.

Šī iemesla dēļ darbi ir apturēti.

Vircavs norādīja, ka nojaukšanas būvdarbu atļauja paredzēja pakāpenisku darbu veikšanu - bija atļauts sākt tos no sētas puses, taču fasādi drīkstēja nojaukt tad, ja būtu sagatavots eksperta slēdziens, ka tā nav drošā veidā saglabājama.

«Lai turpinātu nojaukšanas darbus, nepieciešams eksperta slēdziens. Kamēr tāda nav, nojaukšana nenotiks,» sacīja Vircavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vēlreiz pagarina termiņu lēmuma pieņemšanai par Z-torņu nodošanu ekspluatācijā

LETA, 27.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2020.gada 20.janvārim pagarināts termiņš, kad atbildīgajām Rīgas pašvaldības institūcijām jāpieņem lēmums par Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" nodošanu ekspluatācijā, apstiprināja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Solvita Brence.

Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns piektdienas pēcpusdienā aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmumu par nodošanu ekspluatācijā pieņem būvvalde, taču šajā gadījumā jautājuma izskatīšanā kā augstākstāvoša iestāde iesaistīts pašvaldības attīstības departaments. Kā vēstīts, decembra sākumā Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments pagarināja termiņu lēmuma pieņemšanai par objekta nodošanu ekspluatācijā līdz 27.decembrim.

Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" projekta attīstītāja AS "Towers Construction Management" pārstāvis advokāts Juris Dzelme toreiz žurnālistiem skaidroja, ka termiņš pagarināts, jo esot nepieciešams sagaidīt papildus informāciju no "Rīgas ūdens" un Būvniecības valsts kontroles biroja atzinumu par inženieru biroja "CMB" veikto ekspertīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Būvvalde ir apturējusi bijušās fabrikas Aurora korpusa nojaukšanu

LETA, 31.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde ir apturējusi kādreizējās fabrikas Aurora korpusa nojaukšanu Cieceres ielā, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes vadītāja Inguss Vircavs.

Viņš informēja, ka bija sākti ēkas nojaukšanas darbi, bet tad secināts, ka pasūtītājs būvvaldi ir maldinājis, jo nebija pievienots atzinums no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) par to, ka tā ir kultūrvēsturiski vērtīga ēka.

Ja ir šāds atzinums, tad nojaukšana tik vienkārši nav iespējama. Ir veicama papildu izpēte un nav zināms, vai vispār pēc tam ēkas varēs nojaukt, pauda Vircavs.

Pašreiz darbi ir apturēti līdz apstākļu noskaidrošanai. Rīgas pilsētas būvvaldei ir jāprecizē, vai pietiek ar vēsturisko vērtību inventarizāciju un uzskaiti, vai ir kāda būves daļa, kas noteikti jāsaglabā, vai arī saglabājama ir visa ēka. Būvvalde tuvākajā laikā to noskaidros un tad tiks lemts par tālāko rīcību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas būvvalde kādā ēkā fiksē neapmierinošu nesošo konstrukciju slēpšanu

LETA, 07.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde Čiekurkalna 7.šķērslīnijā 3 fiksējusi tehniski neapmierinošas ēkas fasādes apšūšanu ar putupoliesteru, lai slēptu satrupējušas nesošās konstrukcijas, informēja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Veicot plānveida pārbaudes, šā gada martā Būvvalde Čiekurkalna 7.šķērslīnijā 3 konstatēja patvaļīgi uzsāktus daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas pārbūves darbus. Būvvalde apturēja būvdarbus.

Piektdien, 7.aprīlī, veicot atkārtotu objekta apsekošanu, konstatēts, ka patvaļīgie būvdarbi tiek turpināti, ignorējot būvvaldes norādījumus. Būvinspektori fiksēja starpstāvu pārsegumu nesošo siju nomaiņu bez būvniecības dokumentācijas, turklāt, atsedzot ēkas siltumizolācijas slāni (apšuvumu), konstatēts, ka ēkas fasādes koka nesošās konstrukcijas ir satrupējušas un ir neapmierinošā tehniskā stāvoklī, taču, slēpjot ēkas konstrukciju patieso stāvokli, fasāde tiek apšūta ar putupolisterolu. Šādi patvaļīgi veikti pārbūves darbi var radīt būtisku apdraudējumu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas ekspluatācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Z-Towers: Katrs mēnesis, nenododot ēku ekspluatācijā, izmaksā vairāk nekā pusotru miljonu eiro

Zane Atlāce - Bistere, 08.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzfunkcionālā kompleksa Z-Towers attīstītājs AS Tower Construction Management vēl aizvien ir neizpratnē, kāpēc Rīgas pilsētas būvvalde turpina kavēt ēkas nodošanu ekspluatācijā un uzsver, ka pārmetumi ir nepamatoti, un ēka ir droša.

8.novembrī plkst.15 plānota iesaistīto pušu - Rīgas domes, pilsētas būvvaldes un attīstītāju - sanāksme, lai pārrunātu aktuālos jautājumus saistībā ar augstceltņu nodošanu ekspluatācijā.

«Lūdzam ierēdņus apzināties, ka katrs mēnesis, ko būvvaldes iedomu dēļ pavadām, nenododot ēku ekspluatācijā, mums izmaksā vairāk nekā pusotru miljonu eiro,» uzsver AS Tower Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners.

Viņš gatavs atspēkot četrus būtiskākos aizrādījumus: par ēkas ekspertīzi, par ūdens iekļūšanu ēkas pazemes stāvos, par sadzīves kanalizācijas sistēmu un par lietus ūdens kanalizācijas sistēmu.

«Pirmkārt, mums katram, pilnīgi katram stāvam ir inženieru grupas apstiprināti nozīmīgāko konstrukciju akti, kas pierāda nesošo konstrukciju atbilstību. Būvvaldes vadītāja izteiktie aizrādījumi ir neprofesionāli, apliecinot, ka viņš nav pazīstams ar pasaulē vispārpieņemtu ekspertīzes veikšanas metodoloģiju. Tās ietvaros eksperti izlases kārtībā veica urbumus nesošajās konstrukcijās visā ēkā. Pēcāk laboratorijās šie paraugi tika pārbaudīti un atzīti par kvalitatīviem, atbilstošiem būvnormatīviem. Tas norāda, ka ekspertu pozitīvais atzinums par konstrukciju izbūvēšanu atbilstoši būvprojektā paredzētajiem risinājumiem un to, ka ēka ir droša turpmākai ekspluatācijai, ir patiess,» norāda A. Neguliners.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

FOTO: Rīdzinieku vērtējumam nodoti astoņi Rīgas logo varianti

Dienas Bizness, 03.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Facebook profilā sākusies balsošana par Rīgas logotipu – rīdzinieku vērtējumam nodoti 8 no kopumā 159 iesūtītajiem darbiem, informē Rīgas dome.

Konkursam tika iesūtīti 159 darbi, kurus vērtēja žūrijas komisija. Konkursa vērtēšanas komisijas locekļi ir Latvijas Kultūras akadēmijas rektore profesore Rūta Muktupāvela, žurnālisti un mediju eksperti Anita Daukšte, Jānis Domburs, Ēriks Stendzenieks, Filips Rajevskis, Juris Šleiers, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs, aģentūras Rīgas pilsētas arhitekta birojs direktors Gvido Princis. Ar konkursa nolikumu un visiem iesniegtajiem darbiem var iepazīties šeit - www.rpbv.lv.

Atbilstoši konkursa nolikumam, tagad lēmums jāpieņem rīdziniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Balsošanai par labāko Rīgas logo un saukli nodoti astoņi no kopumā 159 iesūtītajiem darbiem. Db.lv piedāvā aplūkot vairākus žūrijas komisijas izbrāķētos Rīgas logo un saukļa variantus.

Portāls Db.lv jau vēstīja, ka Rīgas domes Facebook kontā sākusies balsošana par labāko galvaspilsētas logo un saukli. Balsošana par Rīgas logo notiek līdz 19.novembrim. Pēc žūrijas komisijas locekļu priekšlikuma paredzēta arī iespēja neatbalstīt nevienu no piedāvātajiem logotipiem.

Galīgais vērtējums tiks noteikts, summējot žūrijas balsojumu un sabiedrības balsojuma sociālajos tīklos. Konkursa naudas balvas fonds ir 3500 eiro.

Konkursa vērtēšanas komisijas sastāvā ir žurnālisti un mediju eksperti Anita Daukšte, Jānis Domburs, Ēriks Stendzenieks, Filips Rajevskis, Juris Šleiers, Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, profesore Rūta Muktupāvela, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks, būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs, aģentūras Rīgas pilsētas arhitekta birojs direktors Gvido Privcis, Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja p. i. Laila Ivāna, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes Pilsētas svētku noformējuma nodaļas projektu koordinators Ričards Štrauhs, Rīgas pilsētas būvvaldes Pilsētvides dizaina pārvaldes Reklāmas saskaņošanas nodaļas vadītāja vietniece Liene Pirktiņa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Homburg Zolitūde tiesā apstrīd Rīgas domes lēmumu, klasificējot īpašumu Priedaines ielā 20 par A kategorijas graustu

Žanete Hāka, 10.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Homburg Zolitute vērsies Administratīvajā rajona tiesā, apstrīdot šā gada 5.jūnijā Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas pieņemto lēmumu par dzīvojamās ēkas Rīgā, Priedaines ielā 20 klasificēšanu kā A kategorijas graustu, informē kompānijas pārstāvji.

Uzņēmums bija vērsies pie Rīgas mēra Nila Ušakova ar iesniegumu, aicinot atcelt RD atbildīgās komisijas pieņemto lēmumu, taču tas tika noraidīts, tādējādi investori nolēmuši vērsties Administratīvajā rajona tiesā, jo uzskata, ka šāda būves kategorijas noteikšana nav juridiski pamatota un neatbilst noteikumiem.

Noteikumi paredz, ka par A kategorijas graustu var atzīt būvi, kur jāizpildās vairākiem nosacījumiem vienlaikus, piemēram, tostarp jābūt pilnīgi vai daļēji sagruvušai, apdraudot cilvēku drošību tehniskā stāvokļa dēļ. Ēka Priedaines ielā 20 ir būvniecības stadijā un nekādā veidā neapdraud citu cilvēku drošību, ko atzinis arī Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs 5.jūnija sēdē, norāda uzņēmums. Līdzīgu atzinumu pauduši arī piesaistītie eksperti, kuri sagatavojuši visaptverošu ziņojumu par daudzdzīvokļu ēkas tehnisko stāvokli.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes Prezidiju zālē trešdien, 16.decembrī notiks Rīgas domes un biedrības Latvijas karogs kopīgi rīkotā sanāksme, kurā lems par 60 metru augsta monumentāla Latvijas karoga izbūvi Rīgā, informē Rīgas dome.

Latvijas karogs ir ilgtermiņa projekts, kura ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā, iecerēts valstij simboliskās, labi pārredzamās un nozīmīgās vietās Rīgā un Latvijas novadu reģionu centros, izvietot monumentālus Latvijas karogus.

Projekta realizācijā galvenokārt tiek iesaistīta sabiedrība, kā arī eksperti, atbildīgās valsts un pašvaldību institūcijas, aicinot atlasīt labākās un piemērotākās vietas karogu izvietošanai gan Rīgā, gan Latvijas reģionos.

Sanāksmi vadīs Rīgas domes vadība, tajā piedalīsies arī iesaistīto jomu Rīgas pašvaldības pārstāvji – Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs, RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, Rīgas pilsētas Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis, kā arī pārstāvji no Rīgas pilsētas pieminekļu padomes un Valsts kultūras pieminekļu inspekcijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Vasaras kafejnīcu saskaņošana būs vienkāršāka, vizuālās prasības - stingrākas

Dienas Bizness, 22.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No sestdienas, 23.aprīļa spēkā stāsies jauni Rīgas domes saistošie noteikumi, kas uzņēmējiem sniegs iespēju daudz vienkāršāk un ātrāk saskaņot vasaras kafejnīcas. Toties, attiecībā uz vasaras kafejnīcu vizuālo noformējumu, noteikumi kļuvuši stingrāki, informē Rīgas pilsētas būvvalde.

Paralēli vienkāršotajai saskaņošanas procedūrai noteikumi kļuvuši elastīgāki arī attiecībā uz vasaras kafejnīcu iespējamajiem eksponēšanas termiņiem, jo paredzēta iespēja pie atbilstošiem laika apstākļiem to pagarināt vai uzsākt ātrāk. Savukārt attiecībā uz vasaras kafejnīcu vizuālo risinājumu noteikumu prasības kļuvušas stingrākas.

Būvvalde kā galveno ieguvumu min to, ka līdz ar jauno noteikumu spēkā stāšanos vasaras kafejnīcu īpašniekiem vairs nav nepieciešams vērsties Būvvaldē atkārtoti, lai saņemtu tirdzniecības pasi. Šī norma attiecas gan uz vēl nesaskaņotajām vasaras kafejnīcām, gan kafejnīcām, kuru vizuālais risinājums jau saskaņots, bet pase vēl nav saņemta. Iepriekš regulējums paredzēja, ka sākotnēji Būvvaldē jāsaskaņo vasaras kafejnīcas vizuālais risinājums, tad jāvēršas izpilddirekcijā, lai saņemtu pagaidu atļauju, kuras laikā jāuzslien vasaras kafejnīcas konstrukcijas, un ar šī risinājuma fotofiksāciju jāvēršas Būvvalde atkārtoti, lai saņemtu tirdzniecības pasi. Pēc tirdzniecības pases saņemšanas atkārtoti jāvēršas izpilddirekcijā, lai iepriekš saņemtās pagaidu atļaujas termiņš tiktu pagarināts visai vasarai sezonai. Savukārt jaunais regulējums nosaka, ka, ja ir saņemts vasaras kafejnīcas vizuālā risinājuma saskaņojums, un izpilddirekcija ir izsniegusi atļauju, tad vasaras kafejnīcu īpašnieks ir saņēmis visas nepieciešamās atļaujas un var uzsākt komercdarbību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvvalde demontē lieljaudas serverus dzīvoklī

Zane Atlāce - Bistere, 25.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Būvvaldei ceturtdien nācās piemērot aizvietotājizpildi pret vienu no telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem, kas daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas dzīvoklī patvaļīgi bija izvietojis lieljaudas serverus, neievērojot ne tikai būvniecības regulējošo normatīvo aktu prasības, bet arī potenciāli apdraudot ēkas iedzīvotājus, jo serveriem netika nodrošināta atbilstoša dzesēšana, informē Būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

«Šis ir kārtējais pierādījums tam, cik laikietilpīgs un birokrātisks ir Administratīvā procesa likums. Mēs vairākus mēnešus esam veikuši saraksti, vairākkārt apsekojuši konkrēto dzīvokli, lieguši konkrētās telpas šādi ekspluatēt, piemērojuši administratīvos sodus, brīdinājuši, ja labprātīgi netiks izpildīts mūsu atzinumā noteiktais aizliegums, tad mums ir tiesības pārtraukt šo darbību viņu vietā. Visas šīs darbības mums ir jāveic, jo tā nosaka likums,» uzsver Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

«Būvvalde, kā jau likumā tas noteikts, uzņēmējam ir devusi pietiekamu laiku, lai atrastu jaunas telpas, tādējādi neliedzot nodrošināt sniegtā pakalpojuma nepārtrauktību, taču tā kā konkrētajā gadījumā telekomunikācijas pakalpojumu sniedzējs šo telpu neatļauto izmantošanu nav pārtraucis, Būvvaldes inspektori šodien veica aizvietotājizpildi, policijas klātbūtnē iekļūstot dzīvoklī un demontēja lieljaudas serverus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Būvvalde pieprasījusi tehniskās apsekošanas slēdzienu par bijušo rūpnīcu Aurora

LETA, 04.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde pieprasījusi bijušās rūpnīcas Aurora īpašniekam līdz 21.aprīlim iesniegt ēkas tehniskās apsekošanas slēdzienu, arhitektoniski māksliniecisko inventarizāciju, kā arī Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI) atzinumu, aģentūrai LETA pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Būvvalde ir apturējusi būvvatļauju un uzņēmuma pieprasījusi papildu informāciju. Uzņēmumam jāiesniedz ēkas tehniskās apsekošanas slēdziens, kas nav obligāta prasība, ja ēkai ir tikai demontēšanas projekts. Tāpat jāiesniedz arhitektoniski mākslinieciskā inventarizācija, lai vērtētu, kuras ēkas daļas ir vai nav saglabājamas, kā arī VKPAI atzinums par apbūves Cieceres ielā 4 nojaukšanas pieļaujamību.

VKPAI būvvaldei ir pauduši, ka ēkas ir kultūrvēsturiski vērtīgas eklektisma stila būves, kas pārstāv Pārdaugavas industriālā mantojuma arhitektūru. VKPAI iesaka izskatīt iespēju saglabāt minēto ēku būvapjomus vai to atlikušās daļas, veicot ēku konservāciju ar mērķi integrēt vēsturisko apjomu jaunajā apbūvē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Padomju laikos uzbūvētu, bet ekspluatācijā dažādu iemeslu dēļ nenodotu ēku īpašniekiem palikuši daži gadi dokumentu sakārtošanai, jo pretējā gadījumā tiem draud 3% nekustamā īpašuma nodoklis. Tomēr pašvaldības ceļ trauksmi par sarežģīto procesu un reformas pabeigšanai aicinās valdību to vienkāršot, svētdien ziņo LNT raidījums TOP10.

Pirms pieciem gadiem politiķi lēma cīnīties ar tiem, kuri bezgalīgi «pagarina būvatļaujas» un tādējādi nemaksā nekustamā īpašuma nodokli. Ar likumu saistītajos noteikumos tagad noteikts maksimālais būvniecības termiņš - astoņi gadi. Tās ēkas, kas līdz 2014.gada 1.oktobrim atradās būvniecības procesā, līdz 2022.gada 30.septembrim būtu jānodod ekspluatācijā vai vismaz jābūt veiktai kadastrālai uzmērīšanai, lai tām varētu sākt piemērot nodokli. Šī norma attiecas arī uz ekspluatācijā nenodotām padomju laika ēkām, kuru īpašniekiem tagad jārauš putekļi no desmitiem gadu seniem dokumentiem un lietas jāsakārto, jo pretējā gadījumā pašvaldības tām sāks piemērot paaugstināto 3% nodokli. Par to, cik daudz ir šādu ekspluatācijā nenodotu padomju laikos celto ēku, precīzu ziņu nav nevienam, jo vēsturiski informācija saglabājusies papīra formā vai dati vispār pazuduši. Īpašumiem bagātas pašvaldības, kuras tikai tagad sāk apzināt vēsturisko mantojumu, situāciju vērtē kā sarežģītu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Vide

Rīgas būvvalde iebilst noteikumiem, kas vēl vairāk ļautu cirst kokus

Zane Atlāce - Bistere, 23.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grozījumi noteikumos par koku ciršanu ārpus meža paredz, ka turpmāk arī pilsētās, aizsargjoslās, kur ir aizliegums audzēt kokus, tos varēs cirst bez saskaņošanas ar pašvaldību, Db.lv informēja Rīgas pilsētas būvvaldes Vadītāja biroja galvenā speciāliste Kristīne Bašķere.

Rīgas pilsētas būvvalde 18.aprīlī piedalījās Zemkopības ministrijas organizētā starpministriju sanāksmē par grozījumiem MK 2012. gada 2. maija noteikumos Nr. 309 Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža. Pretēji Būvvaldes priekšlikumiem, grozījumos tiek plānots paredzēt, ka turpmāk arī pilsētās, aizsargjoslās, kur ir aizliegums audzēt kokus, tos varēs cirst bez saskaņošanas ar pašvaldību. Tas nozīmē, ka ar grozījumiem plānots noteikt, ka attiecīgā elektriskā tīkla īpašnieks vienpersoniski varēs izcirst visus kokus, kas pilsētās aug gar ielām, ja šie koki atradīsies aizsargjoslā gar elektriskajiem tīkliem.

Neskatoties uz sabiedrībā valdošo satraukumu par koku izciršanu, valstiskā līmenī tiek atvieglota kārtība koku ciršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Z-Towers attīstītāji saskata korupcijas pazīmes ēkas nodošanā ekspluatācijā

Zane Atlāce - Bistere, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 200 miljonus eiro vērtā daudzfunkcionālā kompleksa Z Towers attīstītāji pieļauj, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Z Towers attīstītāji vērsušies Valsts policijā (VP) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par apzinātu ēkas nodošanas ekspluatācijā kavēšanu, Db.lv informē attīstītāja AS Tower Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners.

«Esam nosūtījuši oficiālu vēstuli Valsts policijai un KNAB, pieļaujot varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā. Šāda rīcība ir pretlikumīga, un mēs esam darījuši un arī turpmāk darīsim visu iespējamo, lai aizsargātu nodokļu maksātāju un starptautisko investoru likumiskās tiesības un intereses,» norāda A.Neguliners.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas dienā lielveikalā Maxima signalizācija tika atslēgta 37 reizes, liecina LETA rīcībā esošās ziņas par Zolitūdes traģēdijas krimināllietu.

Ticis konstatēts, ka traģēdijas dienā 2013.gada 21.novembrī lielveikalā strādāja vecākais apsargs un divi uzraugi, kuri norādīja, ka pēc signalizācijas nostrādāšanas viņi vērsās ar jautājumu pie vecākā apsarga par to, ko atbildēt Maxima darbiniekiem un veikala apmeklētājiem saistībā ar trauksmes signalizāciju.

Vecākais apsargs esot norādījis, ka viss ir kārtībā un darbiniekiem ir jāturpina strādāt. Tika konstatēts, ka vecākais apsargs neveica veikala telpu apsekošanu, bet 24 minūšu laikā centās atslēgt skanošo signalizāciju un izslēgt balss izziņošanu par evakuāciju. Apsargs signalizāciju atslēdzis 37 reizes, neveicot cilvēku evakuāciju, ne reizi nepārbaudot telpas, no kurām nāca trauksmes signāls.

Komentāri

Pievienot komentāru