Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Energoresursu tirgotājs un veikalu tīkls "Virši” (AS VIRŠI-A un ar to saistītie grupas uzņēmumi) 2023. gada sešos mēnešos ir sasniedzis 162,4 milj. EUR apgrozījumu, kas, neskatoties uz 1. pusgadā tirgū vērojamo degvielas produktu cenu kritumu, ir kāpums par 5% jeb 7,7 milj. EUR, salīdzinot ar to pašu periodu pagājušajā gadā.

Pārliecinošu izaugsmes dinamiku sekmēja uzpildes staciju tīkla paplašināšana un modernizācija, produktu klāsta dažādošana pārtikas veikalos, kā arī enerģētikas segmenta attīstība.

Paplašinot un modernizējot degvielas uzpildes staciju tīklu, “Virši” investēja teju 6 milj. EUR jaunas stacijas būvniecības uzsākšanā Olainē, trīs staciju pārbūvē Rīgā (Sarkandaugavā un Satekles ielā) un Zīlānos, kā arī divu jaunu “Virši” franšīzes staciju atvēršanā Preiļos un Krāslavā, tādējādi stiprinot savas tirgus pozīcijas jau ar 72 “Virši” zīmola stacijām visā Latvijas teritorijā.

Tirdzniecības segmenta attīstība veicināja “Virši” ērtas iepirkšanās veikalu apgrozījuma pieaugumu par 24,5% jeb 4,5 milj. EUR. Palielinājušies arī degvielas mazumtirdzniecības apjomi – Latvijā gada pirmajos piecos mēnešos tie pieauga par 2,5% pārdoto degvielas tonnu izteiksmē, bet “Virši” koncernā – par 14,5%. Šogad turpināja attīstīties arī “Virši” enerģētikas biznesa segments, sasniedzot 10 milj. EUR apgrozījumu. Tādējādi uzņēmuma pelnītspējas rādītājs (EBITDA) pirmajā pusgadā pret salīdzinošu periodu pērn pieauga par 14,5%, sasniedzot gandrīz 7,6 milj. EUR.

“2023. gada pirmajā pusgadā “Virši” turpināja veiksmīgi īstenot savu attīstības stratēģiju gan kāpinot savas tirgus daļas būtiskākajos biznesa segmentos, gan ieviešot arvien jaunas, ar uzņēmuma ilgtspējas nodrošināšanu saistītas iniciatīvas. Tāpat pirmajā pusgadā uzņēmumā notika apjomīgs darbs pie produktiem, kurus klientiem piedāvāsim jau tuvākajā laikā, piemēram, mobilā lietotne, elektrības produkts mājsaimniecībām, kā arī jaunas tirdzniecības vietas, kurās nodrošināsim veikala preču piedāvājumu ārpus uzpildes staciju vides,” uzsver Jānis Vība, “Virši” valdes priekšsēdētājs.

Uzstādot saules paneļus uz staciju jumtiem, ir sperts solis, lai saražotu daļu no pašpatēriņam nepieciešamās elektroenerģijas, savukārt pārējais elektroenerģijas apjoms kopš 2023. gada sākuma tiek iegādāts no Latvijas energoražotājiem, kas elektrību ražo no atjaunīgiem resursiem. Šobrīd uzņēmuma portfelī ir 65 vietējie ražotāji, kuri elektroenerģijas ražošanai izmanto sauli, ūdeni, biomasu un biogāzi. Vienlaikus saules enerģiju pašpatēriņam ražo teju puse jeb 31 “Virši” stacija, nodrošinot 485 kW lielu jaudu un nosedzot ievērojamu daļu – vidēji 22% no šo staciju darbībai nepieciešamās elektroenerģijas apjoma. Tādējādi uzņēmuma ietvaros pašpatēriņam tiek izmantota tikai Latvijā ražota atjaunīgā elektronereģija.

Papildus tika veikti soļi arī uzlādes iespēju paplašināšanā elektroauto īpašniekiem – 2023. gada pirmajā pusgadā tika uzstādītas 3 uzlādes stacijas, kopumā nodrošinot 7 uzlādes pieslēgvietas, kur vienlaicīgi var lādēt 5 automašīnas. Tuvāko mēnešu laikā, pateicoties ES Alternatīvo degvielu infrastruktūras finansēšanas instrumenta (AFIF) atbalstam, uzņēmums plāno uzstādīt vēl 11 elektroauto uzlādes stacijas ar vismaz 24 pieslēgumvietām un līdz gada beigām aprīkot kopumā 14 “Virši” stacijas ar elektroauto uzlādes iespējām.

Veicinot ilgtspējīgu attīstību, šī gada pavasarī tika izveidota “Virši” ilgtspējas darba grupa ar mērķi pētīt, aprēķināt, attīstīt un ieviest reālus un nepieciešamus ilgtspējas risinājums. Aktuālais ziņojums par vides, sociālās atbildības un korporatīvās pārvaldības principu īstenošanu tiks publicēts šī gada septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru