Jaunākais izdevums

Pagājušajā gadā zaudējumi no VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka daļas pārdošanas veidojuši 28,57 miljonus latu, liecina bankas gada pārskats.

Kā skaidrots pārskatā, summu veido zaudējumi no pirmās, otrās un piektās bankas komercdaļas paketes atsavināšanas.

Ministru kabinets pērn jūnijā atbalstīja Hipotēku bankas komercdaļas pirmās, otrās, piektās un sestās paketes atsavināšanau. Swedbank izteica labāko piedāvājumu par trīs komercdaļu pakešu iegādi, savukārt SEB banka – pensiju 2. līmeņa plānu pārvaldīšanas paketes iegādei.

Piektās paketes jeb SIA Hipolīzinga pārdošanas rezultātā banka saņēma 41,2 miljonus latu. Bankas sestās paketes jeb AS Hipo fondi pārdošanas rezultātā SEB Wealth Management pārvaldībā pārgāja 2. līmeņa pensiju plāni ar neto aktīvu vērtību 36,9 miljonu latu apmērā, teikts pārskatā.

Komercdaļas pirmās un otrās paketes pārdošanas procesa ietvaros no Hipotēku bankas tika pārcelti 40,5 tūkstoši klientu un 77,1 tūkstotis klientu konti. No tiem 67,1 tūkstotis bija privātpersonu noguldījumu, bet 6,3 tūkstoši - aizdevumu konti. Kopumā Hipotēku banka ir nodevusi AS Swedbank klientu noguldījumus 147,7 miljonu apmērā, turklāt Swedbank ir pārņēmusi aptuveni 7000 komerciālā segmenta aizdevumus 86,5 miljonu latu apmērā.

Hipotēku bankas aktīvu apjoms pērn ir samazinājies par 325,4 miljoniem latu jeb par 47% līdz 360 miljoniem latu. Kredītportfelis samazinājies par 210 miljoniem latu jeb par 40%, decembrī sasniedzot 309,2 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis 200,4 miljonu latu apmērā un komercaizdevumu portfelis 108,8 miljonu latu apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Detalizēts skaidrojums par Hipotēku bankas pārdošanas procesu

Finanšu ministrija, 05.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā spekulatīvos un nepatiesos apgalvojumus, baumas un apmelojumus, kas izskan dažādos interneta portālos par valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) pārveidi par attīstības institūciju, Finanšu ministrija (FM) sniedz skaidrojumu attiecībā uz to, kādā veidā tika organizēts bankas komercdaļas pārdošanas process.

2009. gada 3. decembrī ar Latvijas Republikas Ministru kabineta (MK) rīkojumu Nr. 820 tika akceptēta koncepcija Par valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes banka pārveidi par attīstības banku. Koncepcija noteica Hipotēku bankas pārveidi par attīstības institūciju, tās darbību koncentrējot uz virzieniem, kas ir nozīmīgi tautsaimniecībai, un pakāpeniski samazinot komercbankas darījumus, pilnībā no tiem atsakoties ne vēlāk kā 2013. gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka Hipotēku bankas pārveide bija nozīmīgs solis ceļā uz vienotas attīstības finanšu institūcijas izveidi un valsts atbalsta programmu finanšu instrumentu jomā ieviešanas sistēmas pilnveidošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Pagaidām nerosinās parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi Dombrovska «kredītu lietā»

LETA, 18.06.2014

Valda Dombrovska sievai daļēji piederošais uzņēmums Land Development ir rindu māju Vējziedi projekta attīstītājs.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti pašlaik neplāno rosināt izveidot parlamentārās izmeklēšanas komisiju saistībā ar publiski izskanējušajām bažām par iespējamo ekspremjera un Latvijas virzītā Eiropas Savienības komisāra amata kandidāta Valda Dombrovska (V) interešu konfliktu Hipotēku bankas kredītportfeļa lietā.

Opozīcijā esošo apvienību Saskaņas centrs Saeimā pārstāv 30 parlamentārieši. Parlamentārās izmeklēšanas komisiju Saeimā var izveidot, ja to pieprasa vismaz trešdaļa jeb 34 deputāti. Ja šādu ieceri atbalstītu opozīcijā esošie deputāti, tad tā tik un tā būtu jāatbalsta vēl četriem pie frakcijām nepiederošiem deputātiem vai koalīcijas pārstāvjiem.

Pašlaik koalīcijas deputātu vidū atbalsta šādai iecerei neesot, līdz ar to pagaidām nepietiek balsu šādas komisijas izveidei. Ņemot vērā atbalsta trūkumu, pagaidām deputāti neplānojot nākt klājā ar šo iniciatīvu.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis pārbaudi par Dombrovska iespējamu interešu konfliktu, savulaik valdībā lemjot par Hipotēku bankas kredītportfeļa pārdošanu, iepriekš rakstīja Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

KNAB sāk pārbaudi par Valda Dombrovska iespējamo interešu konfliktu

Dienas Bizness, 28.05.2014

Valda Dombrovska sievai daļēji piederošais uzņēmums Land Development ir rindu māju Vējziedi projekta attīstītājs.

Foto: Kristaps Kalns, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar skarbām apsūdzībām īsi pirms Eiroparlamenta vēlēšanām medijos izskanēja ziņas par bijušā premjera Valda Dombrovska (V) sievas ģimenes biznesa kredītu lietu. Portāls Pietiek.com publicēja rakstu sēriju, izklāstot virkni faktu, kas lika uzdot jautājumus, vai ekspremjers spēj pieņemt neatkarīgus lēmumus saistībā ar tādiem valstiski nozīmīgiem tematiem kā termiņuzturēšanās atļaujas. Tāpat arī tika apšaubītas viņa iespējas būt neatkarīgam no Rietumu bankas saimniekiem, vēsta laikraksts Diena.

Runa ir par ekspremjera sievas Ārijas Dombrovskas un viņa bijušās padomnieces vīra Induļa Bukana lielajām kredītsaistībām, kas radās pirms apmēram astoņiem gadiem, aizņemoties ievērojamas summas rindu māju būvniecībai Stopiņu pagastā. Pietiek.com atklāja, ka projekts izrādījās ļoti neveiksmīgs, un valstij piederošā Hipotēku un zemes banka izrādījusi premjera un viņa padomnieces dzīvesbiedru uzņēmumam pretimnākšanu.

Kad Hipotēku banka nonākusi grūtību priekšā, valdība lēma to reorganizēt. Portāls izteica aizdomas, ka, nonākot kādas citas, caurspīdīgāk vadītas valstiskas struktūras pārziņā, Dombrovsku bizness varētu bankrotēt, aiznesot līdzi visus ģimenes ieguldījumus. Kopā ģimene savam uzņēmumam aizdevusi vairāk nekā 340 tūkstošus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Noraida priekšlikumu par 60 miljoniem latu palielināt Hipotēku bankas pamatkapitālu

Madara Fridrihsone, 15.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas vairākums ceturtdien noraidīja opozīcijā esošo Saskaņas centra deputātu ierosinājumu par 60 milj. Ls palielināt Latvijas Hipotēku un zemes bankas pamatkapitālu, vienlaikus par 0, 5 % no IKP palielinot budžeta deficītu.

Iesniedzēji nepieciešamību palielināt Hipotēku bankas pamatkapitālu pamatoja ar to, ka tādējādi par attīstības banku pārveidojamā banka, kuras komercdaļa šogad tika pārdota, varētu aktīvāk atbalstīt Latvijas uzņēmējus, realizējot dažādas valsts atbalsta mērķprogrammas.

Pēc deputāta Igora Pimenova (Saskaņas centrs) teiktā, šādi, proti, atbalstot uzņēmējus un jaunu darba vietu izveidošanu, tiks uzlabota arī budžeta bilance, jo pieaugtu nodokļos samaksātās summas.

60 milj. Ls, kas būtu nepieciešami, lai ar Hipotēku bankas starpniecību atbalstītu uzņēmējdarbību, opozicionāri vēlējās iegūt, palielinot budžeta deficītu.

Komentāri

Pievienot komentāru