Ekonomika

Zviedrija noraida aromātu aizliegumu e-cigaretēm – Latvijā lemj kā tos ieviest

Db.lv, 19.01.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija šobrīd ir izšķiršanās priekšā, kā un vai ierobežot e-cigarešu aromātu lietošanu. Saeimā ierosinājums grozīt likumus, lai būtiski ierobežotu e-cigarešu aromātu pieejamību. Pasaulē prakses attiecībā uz tabakas un e-cigarešu lietošanu ir dažāda. Zviedrija, piemēram, pērnā gada nogalē liegumus e-cigaretēm atcēla.

Zviedrijas valdība pērn mēģināja panākt šādus ierobežojumus, taču parlamentā Riksdāgā pēc karstām debatēm tie tika apstādināti. Deputāti uzklausījuši veselības aizsardzības ekspertus konstatēja: e-cigarešu lietošana ir nesalīdzināmi mazāk kaitīga par parastajām cigaretēm, tādēļ strikti ierobežojamas ir pēdējās.

Šī gada vasarā Zviedrijas parlaments noraidīja Zviedrijas sociāldemokrātu vadītās valdības ierosināto bet sabiedrībā pretrunīgi vērtēto e-cigarešu garšas šķidrumu un citu cigaretēm alternatīvo produktu tirdzniecības un lietošanas aizliegumu. Zviedrijas Riksdāga Veselības un labklājības komitejas publicētajā ziņojumā konstatēts ka e-cigaretes ne tikai ir mazāk kaitīgas veselībai, bet arī palīdz atmest tradicionālo cigarešu smēķēšanu.

“Garšas (aromātvielas, ko lieto e-cigaretēs) nav kaitīgas. Taču ļoti kaitīga ir tradicionālā smēķēšana. Lai mazinātu kaitējumu veselībai saistībā ar tabakas lietošanu, mums ir jāsamazina tradicionālā smēķēšana. Tāpēc tiem cilvēkiem, kuri vēlas atmest smēķēšanu, jābūt pieejamām alternatīvām kuras aizstāj tradicionālās cigaretes. Ja tiks aizliegta e-cigarešu garšvielu tirdzniecība, vairāk cilvēku turpinās smēķēt tradicionālās cigaretes un tas ilgtermiņā izraisīs vairāk nāves gadījumu un nopietnas veselības problēmas”, pirms balsojuma parlamentā paziņoja Veselības un labklājības komitejas loceklis deputāts Johans Hultbergs.

Daudzie runātāji norādīja ka e-cigarešu un to sastāvvielu izplatības regulējums ir pietiekams jau spēkā esošais tabakas un tabakas izstrādājumu aprites noteikumos. Tie nosaka marķējumus uz tabakas un tās produktu izstrādājumiem kas brīdina par produkta ietekmi uz veselību.

Riksdāgs pamatojoties uz komitejas ieteikumu neatbalstīja valdības ierosināto priekšlikumu par e-cigarešu garšas aizliegumu. “Komiteja noraida likumprojektu, kas aizliedz e-šķidrumos izmantot piedevas, kas rada skaidri sajūtamu smaržu vai garšu kaut kam citam, nevis tabakai,” teikts Veselības un labklājības komitejas ziņojumā. Ierosinātais garšu aizliegums ir fundamentāli nepareizs, juridiski nekoretkts un pretproduktīvs, pretējs sabiedrības veselības interesēm un sabiedrības veselības politikai," norādīja deputāte Kamilla Grēna Valtersone.

Riksdāgā noraidītajos noteikumos Zviedrijas valdība bija iekļāvusi normas aizliegt arī Skandināvijas valstīs tik populāro nikotīna zemmēles zelējamo maisiņu tirdzniecību. Striktos noteikumus valdība pamatoja ar mērķi pasargāt bērnus no tabakas un nikotīna saturošiem un nesaturošiem izstrādājumiem. “Palielināta nikotīna lietošana jauniešu vidū ilgtermiņā var palielināt nikotīna lietošanu iedzīvotāju vidū," savā priekšlikumā apgalvoja valdība.

Riksdāga debatēs tika iesaistīts plašs speciālistu loks, tostarp arī smēķēšanas alternatīvo vielu ražotāju pārstāvji. “Mēs jau esam redzējuši, ka e-cigarešu garšvielu tirdzniecības aizliegumi citās valstīs liek cilvēkiem atgriezties pie nāvējošajām parastajām cigaretēm. Nāvējošajām cigaretēm daudz mazāk kaitīgas alternatīvas nedrīkst ierobežot. Komiteja ir nosūtījusi pārliecinošu vēstījumu Zviedrijas valdībai, ka zema riska alternatīvu aizliegšana nav risinājums smēķēšanas apkarošanai. Zviedrijā ir pierādījumi, ka tad, kad ir vairāk alternatīvu, mazāk cilvēku smēķē.” paziņoja Zviedrijas tabakai alternatīvo vielu ražotāju asociācijas ģenerālsekretārs Patriks Strēmers.

Tiek norādīts, ka ka Zviedrijā ir zemākā plaušu vēža izplatība Eiropas Savienībā un zemākā tabakas smēķētāju proporcija - 5%. Latvija ir trešā no beigām - aiz Grieķijas un Bulgārijas ar apmēram 25%.

Pērn decembrī Jaunzēlandes parlaments spēra vēl radikālāku soli pieņemot grozījumus likumā, kuri faktiski uzsāk kursu uz tradicionālo cigarešu lietošanas izskaušanu nākotnē. Jaunzēlandes veselības ministre Aješa Verala (Ayesha Verrall) paziņoja ka valstī uzņemts kurss uz pirmās nesmēķētāju paaudzes radīšanu: “Tūkstošiem cilvēku dzīvos ilgāk, veselīgāk, un veselības sistēma būs par 5 miljardiem dolāru gadā taupošāka, jo nebūs jāārstē smēķēšanas izraisītās slimības, piemēram, dažādu veidu audzēji, sirdslēkmes, insulti, nebūs jāveic amputācijas”, parlamentā skaidroja A. Verala. Viņa atsaucās uz 2022. gada 17. novembrī publicēto statistiku. Tā liecina, ka smēķēšanas līmenis Jaunzēlandē jau ir samazinājies līdz vēsturiski zemākajam - tikai 8% pieaugušo smēķē katru dienu, salīdzinoši, pirms gada katru dienu smēķēja 9,4% pieaugušo.

Arī Igaunija ir gājusi cauri e-cigarešu un to sastāvdaļu ierobežošanas pieredzei. Pērn atbildīgās valsts iestādes bija spiestas konstatēt ka ierobežojumi nelīdz – gan e-cigaretes, gan to sastāvdaļas tiek ievestas no ārvalstīm un to ievēšanu Eiropas Savienības robežās muitai nav iespējams kontrolēt.

Komentāri

Pievienot komentāru