Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidots biznesa eņģeļu investīciju klubs ChangerBAN, informē kluba pārstāvji.

Nupat vairāk nekā 80 veiksmīgu biznesmeņu no Igaunijas, Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pulcējušies Rīgā, lai atzīmētu pirmā reģionālā privāto investoru kluba atklāšanu. Kluba mērķis – izveidot biznesa līderu kopienu, kuri dalīsies ar jaunuzņēmumiem savās zināšanās un naudā, lai palīdzētu tiem strauji augt.

«Biznesa eņģeļu investīciju klubs Changer ir risinājums, kas sameklēs visspožākos startup talantus visās Baltijas valstīs un Baltkrievijā un vienlaikus izveidos agrāk nebijušu gudru uzņēmēju kopienu, kuri grib sev izvirzīt jaunus mērķus, darbojoties kopā ar domubiedriem no visa reģiona,» uzsvēra viens noChangerBAN līdzdibinātājiem Vjačeslavs Nebogatihs.

No vienas puses, ChangerBAN piedāvā reģionālas iespējas jaunuzņēmumiem, kas meklē finansējumu, no otras – vieglu ceļu, kā pieredzējušiem biznesmeņiem izmēģināt roku riska investīcijās, izmantojot kopīgas investēšanas instrumentus.

«Sākuma posmā mēs kluba biedriem piedāvājam iespēju investēt sindikātā, tātad tā vietā, lai katrs investētu 1–2 jaunuzņēmumos, kopā mēs varēsim ieguldīt 30 jaunuzņēmumos, līdz ar to samazinot neveiksmes risku, iegūstot pieklājīgu peļņu – 15 % gadā – un apgūstot riska investīciju zinātni ar čeku, sākot no 10 000 eiro,» par kluba priekšrocībām stāsta Andrejs Korobeiņiks, kluba līdzdibinātājs, Estonian Business Angel Network valdes loceklis un pazīstams tehnoloģiju jomas uzņēmējs no Igaunijas, kurš 23 gadu vecumā kļuva par miljonāru, pārdodot sociālo tīklu rate.ee.

Klubs ChangerBAN apvieno pieredzējušus biznesmeņus – gan uzņēmējus, gan topmenedžerus –, lai apgūtu jaunuzņēmumu industriju. Gada laikā klubs sarīkos desmit tikšanās reizes, un tajā laikā Rīga kļūs par spēcīgu ideju centru. Kluba dalībnieki tiksies ar pasaules līmeņa zvaigznēm riska investīciju jomā, uzlādēsies no četrās valstīs izvēlēto jaunuzņēmumu prezentācijām un, apspriežoties ar domubiedriem, kluba ekskluzīvajā vidē izvirzīs sev pilnīgi jaunus mērķus.

ChangerBAN veicinās absolūti jauna un pašreizējā brīdī ārkārtīgi nepieciešama finansējuma ieplūšanu biznesa eņģeļu investīciju jomā. Piemēram, pagājušajā gadā Latvijā kopējo investīciju apjoms nesasniedza pat trīs miljonus eiro un bija četras reizes mazāks nekā kaimiņvalstī Igaunijā. Changer kļūs arī par lielisku skolu jaunuzņēmumiem, kuri konkurences apstākļos varēs uzlabot savas idejas. Viņiem būs pieeja riska kapitālistiem no četrām valstīm, un jaunuzņēmumi sacentīsies savā starpā, kļūstot aizvien spēcīgāki.

«Mūsu mērķis ir piesaistīt jaunus 20–30 miljonus eiro privātā finansējuma jaunuzņēmumu industrijai trīs gadu laikā, iesaistīt jaunus uzņēmējus venture capital industrijā un izveidot unikālu Baltijas valstu un Baltkrievijas līderu kopienu, padarot Rīgu par centru,» skaidro Vjačeslavs Nebogatihs.

Uzreiz pēc svinīgās atklāšanas, kas notika klubā The Lobby Rīgā, ChangerBAN iestājās vairāk nekā 20 dalībnieku, kuru vidū ir pazīstami Latvijas uzņēmēji, piemēram, Aleksandrs Minajevs (Kronus, NobleWine īpašnieks), Anatolijs Prohorovs (Proks Capital īpašnieks, Latvijas gada investors 2017. gadā) un citi.

Vēsturiski Latvija atpaliek no Igaunijas jaunuzņēmumu infrastruktūras un miljardu vērtu projektu ziņā. ChangerBAN mērķis ir pārvērst Rīgu par jaudīgu centru, kur satiksies cilvēki un idejas, radot jaunus miljardu vērtus projektus un uzlādējot pieredzējušus biznesmeņus vecumā pēc 40 ar ambīcijām iekarot pasauli.

Komentāri

Pievienot komentāru