Citas ziņas

Riekstiņš vēlas palielināt iesaisti starptautiskās palīdzības sniegšanā Haiti

Lelde Petrāne, 14.03.2010

Jaunākais izdevums

Ārlietu ministrs Māris Riekstiņš aicina Latvijas valdību sadarbībā ar privātā sektora pārstāvjiem izvērtēt iespējas palielināt Latvijas iesaisti starptautiskās sabiedrības centienos atbalstīt Haiti rekonstrukciju pēc postošās zemestrīces šajā Karību reģiona salā, teikts Ārlietu ministrijas izplatītajā paziņojumā medijiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

No ANO cer piedzīt 2,2 miljardu kompensāciju Haiti holeras upuriem

Gunta Kursiša, 10.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēktiesību aizstāvji vērsušies tiesā pret Apvienoto Nāciju organizāciju (ANO) cerībā panākt kompensāciju izmaksu holeras upuriem Haiti. Viņi uzskata, ka slimības izplatībā vainojami ANO miera uzturētāji, vēsta Reuters.

Prasība tiesā iesniegta pēc tam, kad ANO oficlāli paziņojusi, ka neizmaksās simtiem miljonu ASV dolāru kompensācijas holeras upuriem Haiti. Ar holeru kopš 2010. gada oktobra saslimuši vairāk nekā 650 tūkst. Haiti iedzīvotāju, un tā ir prasījusi vairāk nekā 8,3 tūkst. iedzīvotāju dzīvības. «Pirms tam holera Haiti nav plosījusies vairāk nekā simts gadus, un par tās uzplaiksnījumu atbildīgi ANO militārie spēki,» pauda Ira Kurzbana (Ira Kurzban), kas kopā ar Starptautisko advokātu biroju (Bureau des Avocats Internationaux, BAI) un Haiti taisnīguma un demokrātijas institūtu (Institute for Justice and Democracy in Haiti, IJDH) trešdien paziņoja par vēršanos tiesā pret ANO. ANO militārie spēki izveidoja bāzi netālu no Haiti garākās upes Artibonites, un tajā nopludināja notekūdeņus, kas izraisīja holeras saslimšanas gadījumus, kas vēlāk pārauga epidēmijā, norādījuši cilvēktiesību aizstāvji.«Holera ir viegli ārstējama, ja valstī ir tīrs ūdens un sanitārija,» pauda I. Kurzbana, norādot, ka ANO jāatbild par savas rīcības sekām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokmateriālu piegāde dabas katastrofu izpostītajai Haiti, Latvijas kokrūpniekiem, šķiet, likusies neizdevīga, jo Ārlietu ministrijas izsludinātais 41,32 tūkstošus latus vērtais konkurss beidzies bez rezultātiem.

«Pirms konkursa izsludināšanas tika veiktas konsultācijas ar uzņēmējiem un nozaru asociācijām, kā arī sociālajiem partneriem, lai identificētu Latvijas uzņēmēju intereses un iespējas minētā projekta īstenošanā. Tomēr vienīgais iesniegtais piedāvājums pilnībā neatbilda tehnisko specifikāciju prasībām, gan arī piedāvātā līgumcena pārsniedza plānotos un pieejamos finanšu līdzekļus,» skaidro ministrijas preses dienestā.

Tuvākajā laikā ministrija informēs valdību piedāvāto alternatīvo iespēju līdz šā gada beigām daļēji vai pilnībā apgūt Latvijas iesaistei Haiti atjaunošanā paredzētos līdzekļus. Tiks izvērtēts arī priekšlikums atvēlētos līdzekļus novirzīt Haiti holēras epidēmijas ierobežošanas pasākumu koordinācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Haiti zemestrīce iznīcinājusi pusi no valsts ekonomikas

Valdis Vikmanis, 26.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zemestrīce, kas janvāra vidū satricināja Haiti, iznīcinājusi no 30% līdz 50% valsts iekšzemes kopprodukta (IKP), paziņoja Haiti prezidents Renē Prevāls (Rene Preval).

Haiti iekšzemes kopprodukts 2008. gadā bija 7 miljardi USD.

RIA Novosti ziņo, ka zemestrīce laupīja 220 tūkstošu cilvēku dzīvības, tika iznīcinātas simtiem tūkstošu māju, kā rezultātā vairāk nekā 3 miljoni Haiti iedzīvotāji palika bez jumta virs galvas.

Haiti prezidents Renē Prevāls tikās ar Brazīlijas prezidentu Luišu Inasiu Lulu da Silvu (Luiz Inacio Lula da Silva), kurā tika parakstīta vienošanos par palīdzību haitiešu lauksaimniekiem un izglītības izstādēm, kas katastrofā smagi cietušas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārlietu ministrija gatavojas iepirkt kokmateriālu pagaidu māju būvniecībai Haiti, jo Latvija plāno iesaistīties Haiti atjaunošanas procesā, piedaloties Francijas NVO Acted īstenotā pagaidu koka mājokļu celtniecības projektā.

Tāpēc Ārlietu ministrija ir izsludinājusi iepirkumu konkursu par kokmateriālu –priedes dēļu un saplākšņa – iegādi pagaidu mājokļu celtniecībai Haiti. Paredzamā līgumcena ir 41,32 tūkst. Ls bez PVN, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības mājaslapā. Interesenti var pieteikties līdz šā gada 25.oktobrim.

DB Ārlietu ministrijā uzzināja, ka iepirkums izsludināts vadoties no Acted iesniegtā pieprasījuma un specifikācijām, kā arī saskaņā ar Publisko iepirkumu likumā norādīto kārtību.

Acted strādājot 27 pasaules valstīs un tās gada budžets ir 60 milj. eiro. Haiti Acted darbojas kopš 2004.gada un specializējas pagaidu mājokļu celtniecībā. Šā gada laikā Acted plānojot uzcelt 3,2 tūkst. pagaidu mājokļus, bet 2011. gada pirmajā pusē vēl papildu 2,5 tūkst. mājokļu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

SVF atlaiž 268 miljonu dolāru parādu Haiti

Ritvars Bīders, 22.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) atlaidis Haiti 268 miljonus ASV dolāru lielo parādu, kā arī piešķīris 60 miljonu dolāru vērtu kredītlīniju zemestrīču izpostītajai valstij, ziņo Associated Press.

60 miljonu dolāru aizdevumu Haiti SVF skaidro ar ilgtermiņa plānu palīdzēt valstij rekonstruēt tās nopostīto infrastruktūru. Jau ziņots, ka šā gada 12. janvārī Haiti pārsteidza 7 balles spēcīga zemestrīce, kura ne vien nopostīja ēkas, bet arī atņēma dzīvību aptuveni 300 tūkstošiem Haiti iedzīvotāju.

Pirmo trīs gadu laikā 60 miljonu lielajam aizdevumam SVF procentu likmi nepiemēros, savukārt pēc trīs gadiem fonds procentu likmi drīkst palielināt līdz ne vairāk kā 0,5%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Haiti uzdarbojas tropiskā vētra Aizeks; izsludina ārkārtas stāvokli ASV štatos

Gunta Kursiša, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tropiskā vētra Aizeks (Isaac) paņēmusi vairāku cilvēku dzīvības Haiti, nodarījusi nopietnus zaudējumus arī Kubā, un tiek brīdināts, ka vētra virzās uz Ziemeļrietumiem, un paredzams, ka tā pārtaps bīstamā orkānā, raksta pasaules mediji.

Patlaban ASV Meksikas līča piekrastē izziņots ārkārtas stāvoklis, un vētra virzās uz Luiziānas štatu. Pirmdienas rītā (pēc Latvijas laika) Aizeks jau bija sasniedzis Floridas štata dienvidus. Patlaban ārkārtas stāvoklis izsludināts Floridā, Luiziānas, Alabamas un Misisipi štatā, informē CBS News.

Azieks sasniedza Haiti sestdienas rītā, un patlaban zināms par vismaz septiņiem bojā gājušajiem šajā reģionā, informēja Al Jazeera.

Meksikas līča uzņēmumi jau piektdien gaidāmās viesuļvētras dēļ slēdza naftas ieguvi. Par naftas ieguves pārtraukšanu paziņoja Londonā bāzētā BP Plc, kurai līcī ir naftas ieguves platforma Thunder Horse, kā arī kompānija Royal Dutch Shell.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Zemestrīces izpostīto Haiti piemeklējuši plūdi, nogalinot 23 cilvēkus

Lelde Petrāne, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgo lietusgāžu dēļ Haiti applūdušas pilsētas, nometnes, kas uzceltas pēc pagājušā gada zemestrīces un bojā gājuši vismaz 23 cilvēki, ziņo AFP.

Spēcīgākās lietugāzes, kas šogad skārušas nabadzīgo valsti viesuļvētru sezonas sākumā paralizējušas galvaspilsētu, kur arī reģistrēts lielākais bojāgājušo skaits, liecina Haiti civilās aizsardzības aģentūras amatpersonu sniegtā informācija.

Slapjie laika apstākļi Haiti rada lielu postījumu risku, kas saistīts ar vājo infrastruktūru un patversmēm, kurās pēc katastrofālās 7 balles spēcīgās zemestrīces pagājušā gada janvārī tagad mitinās desmitiem tūkstoši bez pajumtes palikušo cilvēku.

Veselības iestādes arī baidās, ka pieaugs no holēras, kas uzliesmoja pagājušā gada oktobrī, mirušo skaits. Šī slimība raksturīga pārpildītām vietām, kur cilvēki lieto netīru ūdeni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Latvija Haiti atjaunošanā piedalīsies ar kokmateriālu sūtījumu

Guna Gleizde, 14.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Haiti no Latvijas saņems kokmateriālu kravas sūtījumu 250 pagaidu mājokļu celtniecībai, lēmusi valdība.

Katrs mājoklis būs 18 kvadrātmetrus plašs. Materiālu iegādei plānots tērēt līdz 50 tūkst. Ls, tomēr kravas nogādāšana un uzglabāšana Haiti, maksās vismaz tik pat lielu summu, noskaidrojusi Ārlietu ministrija.

Ministru kabinets šim mērķim atvēlējis 105 tūkst. Ls no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Ārlietu ministrija kokmateriālu piegādātāju meklēs publiska iepirkuma ceļā. Tāpat tā rīkos iepirkumu, lai atrastu arī lētāko jūras transporta pakalpojumu sniedzēju.

Šī gada janvārī Haiti notikušajā zemestrīcē bojā gāja 222,6 tūkst. cilvēku, ievainojumus guva 300 tūkst. šīs valsts iedzīvotāju. Katastrofa izpostīja 60% valsts infrastruktūras, kā arī 188 tūkst. māju, atgādina Ārlietu ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Haiti galvaspilsētu Portoprensu satricinājusi 7 balles spēcīga zemestrīce. Bojā gājušo skaits tiek lēsts vairākos simtos. Zemestrīce bijusi tik spēcīga, ka to varēja sajust pat Kubā, raksta Telegraph.

Zemestrīcē nodarīti smagi postījumi prezidenta pilij, parlamenta ēkai, kā arī vairākām ministrijām. Sabrukušas arī slimnīcas, viesnīcas un skolas. Ēkās, kuras nav pilnībā sabrukušas, izveidojušās lielas plaisas.

Gatavību sniegt palīdzību Haiti jau izteikušas ASV, Kanāda un vairākas Latīņamerikas valstis.

Ziņas par to, vai katastrofā cietuši arī Latvijas pilsoņi, pagaidām nav.

picturegallery.00d15d07-292a-4ffb-a2f4-3cb3265f055b

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saasinoties drošības situācijai Haiti, Dominikānas Republika sākusi būvēt žogu uz robežas ar kaimiņvalsti.

"No tāda viedā robežžoga izbūves iegūs abas valstis, jo tas ļaus iedarbīgāk kontrolēt divpusējo tirdzniecību," tviterī paziņoja Dominikānas prezidents Luiss Abinaders.

Abinaders norādīja, ka būvdarbi sākti uz robežas ar Karību jūras salas kaimiņzemi Dahabonas ciemā valsts ziemeļrietumos.

Sākotnējā posmā žogu izbūvēs 173 kilometru garā posmā. Dominikānas un Haiti robeža ir 391 kilometru gara.

Dominikāna ir iecienīts brīvdienu galamērķis Karību jūrā, bet blakus esošā Haiti tiek uzskatīta par nabadzīgāko valsti rietumu puslodē, turklāt tā ir nonākusi dziļā krīzē pēc vairākām dabas katastrofām un politiska satricinājuma kopš prezidenta Žovenela Moiza nogalināšanas pērn jūlijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Labrīt!

Šorīt Rīgā galvenokārt mākoņains, gaisa temperatūra +10 grādi.

Latvijā

Šorīt laikraksts Dienas Bizness raksta par piespiedu nodokli valdes locekļiem, kuri strādā par velti sabiedrībās bez darbiniekiem. Uzņēmēji norāda, ka šāda ideja vērtējama negatīvi, jo tādējādi pieaugs izmaksas, kuru kompensācijai nāksies meklēt naudu citur.

Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sola uzraudzīt situāciju ar Lietuvas piena produktiem. Dienests izvērtēs tā rīcībā esošo informāciju par Krievijas Rospotrebnadzor atklātajiem pārkāpumiem un nepieciešamības gadījumā rīkosies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināta ar foto: Otra zemestrīce Nepālā prasījusi vismaz 58 cilvēku dzīvības

LETA, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nepālu otrdien satricinājusi 7,4 magnitūdu zemestrīce, kas laupījusi vismaz 58 cilvēku dzīvības.

Zemestrīces epicentrs atradās 68 kilometrus uz rietumiem no Nāmče Bāzāras, netālu no Everesta, paziņoja ASV Ģeoloģijas dienests (USGS). Taču tā bija jūtama arī Indijas ziemeļos un pat Deli.

Nepālā zemestrīcē, kurai sekoja vairāki pēcgrūdieni, bojā gājuši vismaz 40 cilvēki, bet ievainoti 1129, liecina Nepālas amatpersonu sniegtā informācija.

Zemestrīce skārusi 32 no Nepālas 75 rajoniem, tostarp apgabalus, kas smagi cieta 25.aprīlī notikušajā zemestrīcē.

Sešos rajonos zemestrīce izraisījusi zemes nogruvums.

Tikmēr Indijā dzīvību zaudējuši 17 cilvēki un 39 ievainoti, paziņojusi Indijas Iekšlietu ministrija. Visvairāk upuru - 16 cilvēki - ir Bihāras štatā. Vēl viens cilvēks gājis bojā Utarpradēšas štatā. Reģionā sagruvušas un bojātas daudzas ēkas. Deli apturēta metro satiksme un evakuētas skolas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas ziemeļu daļu otrdien satricināja 5,8 balles spēcīga zemestrīce, kas ir jau otrā zemestrīce reģionā vienas nedēļas laikā. Zemestrīce sagrāvusi vairākas ēkas un nogalinājusi vismaz desmit cilvēkus, vēsta Reuters.

Tūkstošiem cilvēku zemestrīces laikā vēl dzīvojuši teltīs, jo vēl pirms nedēļas viņu mājokļus iznīcināja cita spēcīga zemestrīce. Itālijas Sarkanā krusta amatpersonas norādīja, ka Emīlijas Romanjas reģionā vairāki cilvēki ieslodzīti zem ēku gruvešiem. Saskaņā ar policijas sniegto informāciju miruši ir desmit cilvēki, tomēr paredzams, ka šis skaitlis turpinās pieaugt.

Pagājušajā nedēļā, 20. maijā, tajā pašā reģionā notikusī sešas balle stiprā zemestrīce iznīcināja simtiem ēku, ieskaitot vēsturiskas baznīcas un pilis. Pēc zemestrīces aptuveni 7000 cilvēki bija spiesti mitināties teltīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Google laidis klajā jaunus satelīta attēlus ar augstāku izšķirtspēju, kuros redzama Haiti Portoprensas apkārtne, kuru šā gada 12.janvārī izpostīja 7 balles spēcīga zemestrīce, ziņo wired.com.

Jaunās, detalizētās fotogrāfijas uzņemtas svētdien, 17.janvārī. Attēlus var aplūkot Google Maps Satellite režīmā.

Pagājušajā nedēļā Google un GeoEye laida klajā satelīta attēlus ar Haiti, kas uzņemti 13.janvārī - dienu pēc zemestrīces.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nozīmīgākais 2010. gadā: Bažas par eirozonas stabilitāti gada laikā nav zudušas

Jānis Šķupelis, Žanete Hāka, 02.01.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules attīstītāko valstu cīņa ar 2009. gada finanšu krīzes sekām un mēģinājumi cementēt ekonomiku izaugsmi - galvenā 2010. gada iezīme.

Ar nopietnām grūtībām saskārās eirozona, kur uz bankrota robežas nonāca gan Grieķija, gan Īrija, turklāt bažas rada tas, ka eirozonas problēmām vēl joprojām neredz gala. Savukārt otrpus okeānam ASV savas ekonomikas izaugsmes nodrošināšanas nolūkos lēma sadrukāt kaudzi jaunu ASV dolāru.

Pašu spēkiem nepietiek

Jau pēc janvārī pieejamajiem statistikas datiem bija skaidrs, ka krīze turpina pārņemt Eiropas valstis. Publicētie dati liecināja, ka Īrijas valsts parāda apjoms sasniedza 65% no iekšzemes kopprodukta, bet Grieķija paziņoja par plāniem līdz 2012. gadam samazināt budžeta deficītu no 12,7% līdz 2,8%, kas jau tajā pašā mēnesī reitingu aģentūru Standard&Poor’s mudināja samazināta šīs valsts reitingu. Janvāra beigās sekoja ziņas no Spānijas, kas nolēma veikt taupības pasākumus 50 milj. eiro apmērā, lai līdz 2013. gadam samazinātu tās budžeta deficītu līdz 3%. Daži no taupības pasākumiem izraisīja nemierus iedzīvotāju vidū.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tūkstošiem cilvēku, kurus spēcīgā zemestrīce Itālijas ziemeļdaļā atstājusi bez pajumtes, nakti pavadījuši patversmēs. Reģionā turpinās pēcgrūdieni, ziņo BBC.

Zemestrīces dēļ dzīvību zaudējuši vismaz septiņi cilvēki un vairāk nekā 50 ievainoti.

Sešas balles spēcīgā zemestrīce iznīcinājusi vai būtiski bojājusi daudzas vēsturiskas ēkas. Tā, piemēram, tiek vēstīts, ka sabrucis nesen renovētas sešpadsmitā gadsimta kapellas jumts. Renovācija notikusi astoņus gadus.

Saskaņā ar Itālijas amatpersonu teikto šobrīd prioritāte ir atrast drošas mājvietas aptuveni trim tūkstošiem cilvēku. Daudzu mājvietas ir iznīcinātas, bet citi baidās atgriezties mājās, kamēr reģionā iestājas miers.

Zemestrīce sagrāvusi arī noliktavas ar vairāk nekā 300 tūkstošiem Parmesan un Grana Padano siera rituļiem. Siera vērtība bijusi vairāk nekā 250 miljoni eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2010. gadā Haiti notikušajā zemestrīcē bojāto Nacionālo pili galvaspilsētā Portoprensā bija plānots nojaukt, lai šajā vietā celtu jaunu, bet plānu īstenošana ir aizkavējusies.

Zemestrīcē dzīvības zaudēja ap 200 tūkstošiem cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Haiti atjaunošanai nepieciešami 11,5 miljardi dolāru

Lelde Petrāne, 17.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Haiti atjaunošanai pēc postošās janvāra zemestrīces būs nepieciešami 11,5 miljardi ASV dolāru, atsaucoties uz valsts valdības aplēsēm, ziņo BBC.

Šis naudas daudzums esot aptuvens novērtējums par to, cik naudas būtu nepieciešams nabadzīgās valsts atjaunošanai, norādījušas amatpersonas.

Plāns, kurā aprakstīti zemestrīces radītie zaudējumi un kura līdzautores ir starptautiskās palīdzības aģentūras, tiks nodots donoriem konferencē 31.martā.

Plānā akcentēts, ka zemestrīce ir radījusi bezprecedenta situāciju, ko pastiprina fakts, ka tā skāra valsts apdzīvotāko reģionu un tās ekonomisko un administratīvo centru. Īsa termiņa prioritāte esot sagatavot bez mājām palikušos cilvēkus aprīļa spēcīgajām lietugāzēm un jūnija viesuļvētru sezonai.

Zemestrīce janvārī nogalināja vairāk nekā 220 tūkstošus cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Filipīnu ziemeļu salu Lusonu satricinājusi 6,3 magnitūdu zemestrīce, kurā gājuši bojā vismaz pieci cilvēki un desmitiem ievainoti, vēsta vietējie mediji.

Zemestrīce notikusi plkst.17.11 pēc vietējā laika 40 kilometru dziļumā.

Zemestrīcē cietusi Pampangas province, kurā pārrauta elektrības padeve un, sabrūkot ēkām, gājuši bojā pieci cilvēki un vairāki desmiti ievainoti.

Galvaspilsētā Manilā evakuēti biroji un šūpojušās ēkas, liekot tūkstošiem cilvēku panikā bēgt ielās.

Salu valsts Filipīnas atrodas tā sauktajā Klusā okeāna «ugunslokā», kam ir raksturīgas biežas zemestrīces un vulkāniskā aktivitāte.

1990.gadā 7,7 magnitūdu zemestrīce Lusonā prasīja apmēram 2000 cilvēku dzīvības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čīles zemestrīce varētu būt dārgākā apdrošinātājiem kopš 1994.gada

Lelde Petrāne, 03.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

8,8 balles spēcīgā zemestrīce, kas pagājušajā nedēļā satricināja Čīli, nogalinot vairāk nekā 700 cilvēkus, varētu būt visdārgākā, raugoties no apdrošinātāju puses, kopš 1994.gada un otrā dārgākā nozarei tās vēsturē, ziņo Bloomberg.

Zemestrīces radītie postījumi apdrošinātājiem varētu izmaksāt no diviem līdz astoņiem miljardiem ASV dolāru, liecina katastrofu modelētāju AIR Worldwide un Eqecat Inc aplēses.

Ja zemestrīce apdrošinātājiem izmaksās astoņus miljardus ASV dolāru, kas ir augstākais cipars Eqecat aprēķinos, to šajā ziņā apsteigs tikai 1994.gada zemestrīce, kas satricināja Nortridžu Kalifornijā, kas apdrošinātājiem izmaksāja 22 miljardus ASV dolāru. 1923.gada zemestrīce Tokijā, kas nozarei izmaksāja 7,4 miljardus ASV dolāru, tādējādi atvirzītos uz trešo vietu dārgāko zemestrīču sarakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas ziemeļaustrumu piekrasti satricinājusi 7,3 balles spēcīga zemestrīce, izraisot nelielu cunami, kas sasniedzis piekrasti. Informācijas par postījumiem un cietušajiem pagaidām nav.

Zemestrīces epicentrs atradies jūrā aptuveni 245 kilometru attālumā no krasta un aptuveni 36 kilometru dziļumā. Īsi pēc pazemes grūdieniem Japānas piekrastē tika izsludināta cunami trauksme.

Tika prognozēts, ka sauszemi sasniegs 50 centimetru līdz divus metrus augsts ūdens vilnis,un iedzīvotāji tika aicināti doties iekšzemē. Cunami skāra Išinomaki pilsētu, tomēr par lieliem postījumiem un cietušajiem informācijas nav. Aculiecinieki norāda, ka pilsētu sasniedzis vienu metru augsts ūdens vilnis.

Pazemes grūdieni, kuru epicentrs bija tajā pašā vietā, kur notika postošā aizvadītā gada zemestrīce, bija jūtama pat valsts galvaspilsētā Tokijā. Aizvadītā gada spēcīgajā zemestrīcē smagi skartās Mijagi prefektūras varasiestādes norādījušas, ka vietām apturēta dzelzceļa satiksme, tomēr drīz vien tā tikusi atjaunota. Tāpat veiktas autoceļu pārbaudes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas galvaspilsētu Atēnas piektdien satricinājusi spēcīga zemestrīce, un tās rezultātā pazuduši telefona sakari, tiesa gan, nav ziņu par postījumiem vai ievainotajiem.

5,1 magnitūdu stiprās zemestrīces epicentrs atradies 23 kilometrus uz ziemeļrietumiem no Atēnām, un tai sekojuši vairāki pēcgrūdieni. Ugunsdzēsības dienests līdz šim izglābis vairākus desmitus cilvēku, kas galvaspilsētā bija iestrēguši liftos, vēsta raidsabiedrība ERT. Zemestrīce notikusi ap plkst.14. Satraukti par pazemes grūdieniem, iedzīvotāji pametuši dzīvojamās un biroju ēkas. Kā vēsta vietējie mediji, pazudusi elektrība, tomēr interneta sakari joprojām darbojas.

Grieķija atrodas seismiski aktīvā reģionā, un zemestrīces tur notiek regulāri, tomēr tajās reti kad ir cilvēku upuri. 2017.gda jūlijā 6,7 magnitūdu stiprā zemestrīcē Egejas jūras Kosas salā dzīvību zaudēja divi cilvēki un tika nodarīti būtiski postījumi. 1999.gadā Atēnās un galvaspilsētas reģionā 5,9 magnitūdu stiprā zemestrīcē dzīvību zaudēja 143 cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas rietumu provinci Gaņsu piemeklējusi spēcīga zemestrīce. Pazemes grūdienu dēļ bojā gājuši vairāk nekā 73, bet ievainojumus guvuši vairāk nekā 300 cilvēku.

Zemestrīces, kuras epicentrs atradies netālu no Dinsji pilsētas, spēks sasniedzis sešas balles, pavēstījis ASV Ģeoloģiskais dienests. Lielākā daļa bojā gājušo un ievainoto cilvēku bijuši no Dinsji apkaimes. Dinsji amatpersonas aplēsušas, ka zemestrīce izraisījusi postījumus 32 miljonu ASV dolāru apmērā. Reģionā kopumā sagrauti vai nopietni bojāti desmitiem tūkstošu mājokļu, kā arī piedzīvoti elektroenerģijas piegādes traucējumi.

Pazemes grūdienu seku likvidēšanai varasiestādes mobilizējušas vairāk nekā divus tūkstošus karavīru un desmitiem glābēju, vēsta Ķīnas ziņu aģentūra Xinhua. Zemestrīce izraisījusi arī zemes nogruvumus kalnos, kas apgrūtina glābēju piekļūšanu katastrofas skartajam reģionam. Zemestrīces skartajā apkārtnē gaidāmas arī spēcīgas lietusgāzes, kas, kā tiek prognozēts, vēl vairāk varētu apgrūtināt glābēju darbu. Tāpat reģions piedzīvojis jau vairāk nekā 370 pēgrūdienus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4. aprīlī pie Meksikas un ASV robežas notikusi 7,2 balles spēcīga zemestrīce, kuras laikā bojā gājuši divi cilvēki. Šī zemestrīce, kuras epicentrs atradās netālu no Mehikali pilsētas, reģionā bijusi spēcīgākā vairāku pēdējo desmitgadu laikā, ziņo AFP.

Meksikas un ASV pierobežas rajonos vairākās vietās traucēta elektrības padeve.

AFP vēsta, ka zemestrīcē cietušo skaits pārsniedz 100. Galvenokārt cilvēki traumas guvuši no krītošiem objektiem.

Zemestrīces grūdieni bijuši pietiekami spēcīgi arī vairākus simtus kilometru attālumā no zemestrīces epicentra, par to ziņojušas gan Losandželosas, gan Sandjego un Fīniksas varasiestādes.

Eksperti norāda, ka zemestrīce bijusi tik spēcīga, ka to sajutuši vismaz 20 miljoni cilvēku no apkārtējiem reģioniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas dienvidrietumu piekrasti un tuvumā esošās Grieķijas salas naktī uz piektdienu satricināja 6,7 magnitūdas stipra zemestrīce, un tajā gājuši bojā divi, bet ievainoti apmēram 480 cilvēki.

Abi upuri bija tūristi, kas gāja bojā Grieķijas Kosas salā, sabrūkot griestiem bāra ēkā. Viens no bojāgājušajiem bija no Turcijas, bet otrs - no Zviedrijas.

Turcijas veselības ministrs Ahmets Demirdžans paziņojis, ka Turcijas kūrortpilsētā Bodrumā ievainoti 358 cilvēki, bet 272 no tiem hospitalizēti. Ministrs piebilda, ka 25 cietušie joprojām atrodas slimnīcā, daži ar lauztiem kauliem, tomēr smagu traumu neesot.

Daudzi guvuši traumas, jo panikā lēkuši ārā pa māju logiem.

Grieķijas Kosas salā tikmēr ievainoti apmēram 120 cilvēki.

Kosas mērs Georgs Kiricis pastāstīja, ka salas galvenajā pilsētā ir postījumi, bet pārējā salas daļā nav problēmu. «Skartās ēkas lielākoties bija vecas un uzceltas pirms zemestrīču drošības noteikumu ieviešanas būvniecībā,» sacīja mērs.

Komentāri

Pievienot komentāru