Jaunākais izdevums

Aprīļa beigās Teherānā notiek Starptautiskais Fadžras filmu festivāls, kura konkursa programmā iekļauta Lailas Pakalniņas spēlfilma Ausma. Pirmo reizi filma tiks demonstrēta cenzētā veidā.

Fadžras festivāls ir lielākais filmu festivāls Irānā, tas notiek jau 34. reizi. Savulaik tajā demonstrētas arī citas Lailas Pakalniņas filmas, viņai pašai gan klāt neesot. Šoreiz režisore saņēmusi uzaicinājumu apmeklēt festivālu arī klātienē.

Liels bijis režisores izbrīns, kad ar viņu sazinājās festivāla pārstāvji, ļoti atvainojoties, tomēr lūdzot atļaut izgriezt dažas filmas epizodes, kas Irānas sabiedrībā tiktu uzskatītas par nepiedienīgām. Irānā joprojām darbojas Filmu Izvērtēšanas birojs, kas nosaka, kādas filmas drīkst un kādas nedrīkst demonstrēt šajā valstī. Nepakļaušanās šīs varas iestādes prasībām nozīmētu to, ka festivāls būtu spiests izņemt filmu Ausma no programmas.

Vairākkārt apsvērusi visus «par» un «pret», Laila Pakalniņa nolēmusi dot atļauju īsināt par kaitīgām atzītās epizodes, uztverot to kā likteņa ironiju – lai filma par politiska režīma fanātisma izpausmēm nokļūtu pie skatītājiem, tā spiesta maksāt nodevas sistēmai, kas valda islāma valstī Irānā. Tas, ko Fadžras filmu festivālā neredzēs skatītāji, ir kādas sievietes celis, kas uz mirkli atsedzas, viņai rāpjoties pa kāpnēm. Par bīstamu tika atzīta arī kolhoza priekšsēdētājas Mirdzas saruna ar vīru, jo tā risinās, abiem sēžot gultā (tas gan notiek dienas vidū un pilnīgi godīgā padomju laika apģērbā, zeķes un kurpes ieskaitot). Un, protams, bērna barošana ar krūti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nupat noslēdzies Starptautiskais Fadžras filmu festivāls Irānā, kurā Lailas Pakalniņas spēlfilma AUSMA saņēmusi galveno balvu kategorijā Māksla un pieredze.

Lai Latvijas / Polijas / Igaunijas kopražojuma filmu AUSMA varētu izrādīt festivālā, kura nosaukums «Fajir» irāņu valodā arī nozīmē «ausma», tā bija jāīsina, izgriežot epizodes, kas nešķita piedienīgas vietējam valsts filmu cenzoram. (Ar šīm epizodēm iespējams iepazīties www.facebook.com/filmausma.)

Par spīti šiem sarežģījumiem režisore Laila Pakalniņa atzīst - šajā festivālā, kas ir nozīmīgākais un lielākais Irānā, AUSMA sagaidīta ar lielu izpratni. Neskatoties uz šķietami lielajām kultūras atšķirībām, tieši Irānas skatītājs ieraudzījis filmā pat vissīkākās nianses un nolasījis autoru dotos kodus, tādēļ režisorei bijušas aizkustinošas sarunas pēc filmas seansiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kino industrija Latvijā ienes miljonus

Monta Glumane, 10.10.2019

Kino producents Andrejs Ēķis norāda, ka Latvija joprojām nav atrodama uz kino kartes, kas nozīmē, ka par mums kā potenciālo filmu uzņemšanas vietu ārvalstu producenti nezina.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Latvijas filmu budžets aizvien ir niecīgs, kino industrijas pārstāvji cer, ka Latvija varētu būt vieta, kur ārvalstu producenti brauktu uzņemt filmas.

Tas dotu pienesumu ne tikai kino industrijā iesaistītajiem, bet arī visai Latvijas tautsaimniecībai kopumā, piemēram, viesnīcām, ēdinātājiem, transporta pakalpojumu sniedzējiem un citiem.

Jau vairākus gadus Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) kā galvenā nacionālā eksporta organizācija atbalsta Latvijas kino industrijas meistarību un veicina valsts klātbūtni starptautiskajos filmu tirgos un lielākajos festivālos. Pērn vairākas Latvijā radītās filmas ierindojās skatītāko filmu virsotnēs, sacenšoties ar Holivudas filmām. Šogad 18. un 19. oktobrī norisināsies Rīgas Starptautiskā kino festivāls (Riga IFF 2019), kura mērķis ir sekmēt biznesa attiecību veidošanu un pieredzes apmaiņu starp Latvijas kino profesionāļiem un ārvalstu producentiem, diskutēt par nozares aktualitātēm un jaunākajām tendencēm, prezentēt Latvijas filmu studijas un producentu apvienības ārvalstu sadarbības partneriem, kā arī filmēšanas vietu lokāciju tūrē atklāt Latviju kā potenciālu sadarbības partneri jaunu kopprojektu īstenošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Baltijas valstu kopražojuma filma Lomu spēles piedzīvojusi pirmizrādi

Lelde Petrāne, 20.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prestižajā Sansebastjanas filmu festivālā Spānijā ar pārpildītu zāli un publikas ovācijām pasaules pirmizrādi piedzīvojusi Baltijas valstu kopražojuma filma Lomu spēles, kas tapusi sadarbojoties Studijai Lokomotīve no Latvijas, Amrion no Igaunijas un Studio Uljana Kim no Lietuvas.

Ar šo filmu pilnmetrāžas formātā debitē Igaunijas jaunais režisors Vallo Tōmla. Sansebastianas filmu festivāls – viens no svarīgākajiem notikumiem kino pasaulē – norisinās no 16. septembra līdz 24. septembrim.

«Mēs cerējām, ka izdosies pārsteigt festivāla auditoriju, kaut vai tāpēc, ka spāniski runājošās pasaules svarīgākajā festivālā igauņu valoda būs kas nebijis. Taču publikas reakcija izrādījās pārsteigums mums pašiem - pārpildītā zāle sveica filmu ar ovācijām, un jautājumu / atbilžu sesija turpinājās vēl kinoteātra foajē jau krietni pēc filmas beigām,» par filmas pirmizrādi stāsta kopproducents no Latvijas puses Roberts Vinovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Sākas Berlīnes kinofestivāls, Latvija ir visur

Lelde Petrāne, 09.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas galvaspilsētā Berlīnē 9. februārī sākas 67. Berlīnes starptautiskais kinofestivāls – viens no pasaules kinofestivālu «lielā trijnieka» -, un Latvijas filmu nozare tajā pārstāvēta gan konkursa un tirgus skatēs, gan ar stendu filmu tirgū un Elīnas Vaskas dalību Eiropas jauno talantu izlasē Shooting Stars.

Berlināles festivāla mērogs ir iespaidīgs – pagājušajā gadā tur nopirktas vairāk nekā 335 000 kinobiļetes un strādājuši vairāk nekā 20 000 kinoindustrijas profesionāļu no 122 valstīm, ieskaitot 3800 žurnālistu no pasaules medijiem. Latvija pagājušajā gadā triumfēja Berlināles konkursa skatē Generation, saņemot Kristāla lāci par Renāra Vimbas spēlfilmu Es esmu šeit, un šogad filmas zvaigzne Elīna Vaska atgriežas Berlinālē jaunā statusā – pēc Nacionālā Kino centra pieteikuma viņa izturējusi nopietnu konkurenci un iekļauta Eiropas desmit labāko jauno aktieru izlasē European Shooting Stars.

Konkursa skatē Generation Latvija ir jau gandrīz regulāra dalībniece, un arī šogad sadaļā Short Films Generation Kplus startē Reiņa Kalnaeļļa jaunākā animācijas īsfilma Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi, kas tapusi filmu studijā Rija ar Nacionālā Kino centra atbalstu. Filmas scenārija autors ir grupas Prāta Vētra mūziķis Kaspars Roga un Hugo dzied Renāra Kaupera balsī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Live Rīga īsfilmu sērija «Rīga rīdzinieka acīm» jeb «Insider's guide to Riga» Austrijas galvaspilsētā Vīnē saņēmusi pasaules labākās tūrisma filmas apbalvojumu GRAND PRIX CIFFT 2019, ko rīko Starptautiskā Tūrisma filmu festivālu komiteja.

Gada labākās pasaules tūrisma filmas tituls tiek noteikts pēc gada garumā iegūto vietu un attiecīgi punktu skaita katrā no The International Committee of Tourism film Festivals (CIFFT) festivāliem. Kopumā «Insider's guide to Riga» īsfilmu sērija šogad saņēmusi apbalvojumus 10 komitejas festivālos, no kuriem četri ir Grand Prix apbalvojumi, četras zelta godalgas, divas sudraba un viena bronzas.

Videoklipi veidoti sadarbībā ar reklāmas aģentūru «DDB Latvija», kas ir radījusi «Insider's Guide to Riga» konceptu, un klipu režisors ir Jānis Nords. Klipi tiek izmantoti Rīgas atpazīstamības veidošanai ārzemēs.

«Rīga rīdzinieka acīm» galvenie varoņi ir pieci kolorīti tēli - kulturālais taksists, kurš fano par Vāgneru; modernais mācītājs, kurš notur sprediķus vīna bārā un rāpjas torņos; traks sieviešu dzīvesstila blogeris, kurš cauri Rīgai jāj zirga mugurā; stingra fizikas skolotāja, kura pēc darba māca atpūsties klubos, un brīvdomātājs seniors, kurš ielaužas galeriju atklāšanas ballītēs - katrs iepazīstina ar citādu Rīgu. Šodien stāstu sērijai pievienojušās vēl divas sērijas - ar pasaulē slaveno bokseri Mairi Briedi un vienam no nozīmīgākajiem sporta pasākumiem - Rīgas maratonam - veltīts video «Runner's guide to Riga».

Komentāri

Pievienot komentāru
Reklāmraksti

Šonedēļ Ventspilī sāksies vērienīgais ielu sporta un kultūras festivāls Ghetto Games

Ventspils Olimpiskais centrs, 27.07.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē, 28.jūlijā ar vērienīgām sacensībām ekstrēmajos sporta veidos Ventspilī tiks atklāts lielākais jauniešu ielu sporta un kultūras festivāls Eiropā Ghetto Games, dēvēts arī par GGFEST. Festivālā par uzvaru dažādos sporta veidos – sākot ar BMX, skeitbordu, “inline” un beidzot ar strītbaik frīstailu un SUP - sacentīsies sportisti no vairākiem kontinentiem.

Festivāls Ghetto Games soļo līdzi laikam, modernās tehnoloģijas iekļaujot arī savā programmā – pirmo reizi šogad festivāla ietvaros noritēs arī Latvijas dronu jeb bezpilota tālvadības gaisa kuģu sacensības. Savukārt tie, kuri nevarēs ierasties Ventspilī, varēs vērot pārraides no dažādu sporta veidu sacensībām interneta vietnē Ghetto.lv.

Pirmajā festivāla dienā, 28.jūlijā sacensības noritēs vairākos sporta veidos – GGFest Warm-up pulcēs amatierus, kuri sacentīsies scoot, inline un BMX freestyle disciplīnās, šajā dienā notiks arī Baltijas čempionāts veikbordā, starptautiskās BMX dirt sacensības, tiks vērtēti arī labāko triku meistari veikbordā, notiks arī starptautiskās BMX flatland sacensības. Piektdienas vakars noslēgsies ar filmu izrādīšanu un dronu paraugdemonstrējumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas, 22. novembra vakarā, notikusi apbalvošanas ceremonija pasaulē nozīmīgākajā dokumentālo filmu festivālā IDFA Amsterdamā, un režisores Ievas Ozoliņas dokumentālā filma «Dotais lielums: mana māte», kas tapusi studijā «FA Filma» un atbalstīta Nacionālā Kino centra konkursos, saņēmusi žūrijas balvu.

Filmas producente Madara Melberga uzsver, ka IDFA Amsterdamā var uzskatīt par «olimpiskajām spēlēm» dokumentālajā kino, šogad festivāls notika 30. reizi un tam bija pieteiktas 3887 filmas, starptautiskajās konkursa skatēs kopā atlasītas 45 no tām. Sadaļā First Appearance, kas pievērš uzmanību daudzsološu režisoru pirmajām un otrajām filmām, Ievas Ozoliņas režisētā filma «Dotais lielums: mana māte» konkurēja ar 15 citu pasaules režisoru darbiem. Latvijas vēsturē šis ir otrais gadījums pēc Ivara Selecka leģendārās «Šķērsielas» (1989), kad latviešu režisora filma gūst šāda mēroga panākumus; žūrijas balva, ko saņēma Ievas Ozoliņas filma, nosaukta izcila kanādiešu dokumentālista, plaša profila radošās personības un dokumentālā kino misionāra Petera Vintonika (1953-2013) vārdā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Urbānās kultūras un eSporta festivāls atgriežas vēl vērienīgāks

Jānis Vēvers, 22.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrajā, vēl vērienīgākajā HyperTown festivālā varēs gan iepazīt jaunākās izklaides tehnoloģijas, gan izaicināt uz spēli kādu no 800 LAN ballītes apmeklētājiem – interesanti būs ikvienam ģimenes loceklim

Pagājušajā gadā pulcējis tūkstošiem interesentu Rīgā un Tallinā, urbānās kultūras un eSporta festivāls HyperTown jūnija sākumā atgriezīsies Ķīpsalas izstāžu centrā, lai priecētu apmeklētājus ar vēl vērienīgāku izklaides un virtuālās atpūtas piedāvājumu. Pasākumā, kuru līdzdibinātājis Latvijas vadošais tehnoloģiju un izklaides uzņēmums Lattelecom, varēs iepazīties ar jaunākās paaudzes robotiem, stimulatoriem, virtuālās realitātes spēlēm, izmēģināt spēkus datorspēlēs un vērot, kā labākie cīnās par Baltijas eSporta līgas 3. sezonas uzvarētāja titulu. Šobrīd ir labākais brīdis iegādāties biļetes visas ģimenes izklaidei nedēļas nogalē.

Festivāls, kas šogad norisināsies 1. un 2. jūnijā, solās sniegt neaizmirstamu pieredzi visu vecumu apmeklētājiem. 16 tūkstošu kvadrātmetru platībā būs desmitiem stendu, kuros ikviens interesents varēs spēlēt virtuālās realitātes un lāzertaga spēles, uzbūvēt un vadīt robotu, izmēģināt ar hidrauliku aprīkotus drifta un rallija simulatorus, kā arī iepazīties ar jaunākajiem tehnoloģiju produktiem. Apmeklētājiem būs iespēja sacensties ar radio vadāmām automašīnām, piedalīties datorspēļu turnīros, kā arī vidējās paaudzes apmeklētāji varēs gremdēties bērnu dienu atmiņās, paniekojoties ar retro konsolēm. Savukārt digitālās izklaides nogurdinātajiem atgūt spēkus palīdzēs galda spēļu zona, lomu spēļu taverna un multikulturālu ēdienu tirdziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Latvija pirmoreiz pārstāvēta Taizemes īsfilmu festivālā

Laura Mazbērziņa, 13.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas pārstāvji starptautiskā konkurencē īsfilmu festivālā Thailand International Film Destination Festival 2019 ieguvuši ceturto vietu. Latvija šajā konkursā piedalījās pirmo reizi.

Reinis Bambers un Kristaps Rihards Mašiņš 420 pretendentu konkurencē marta vidū iekļuvuši starp 16 komandām, kam bija iespēja doties apmaksātā braucienā uz Taizemes lielāko īsfilmu festivālu Thailand International Film Destination Festival 2019 Bangkokā. Starptautiskajā konkursā jaunieši pieteicās paši.

Uzdevums bija četru dienu laikā radīt īsfilmu par vides saglabāšanas tematiku. R. Bambers pastāstīja, ka viņu radītajā īsfilmā redzamie aktieri rūpīgi atlasīti no Taizemes filmu kastinga aģentūras nedēļu pirms došanās uz šo valsti. Festivāla organizatori piešķīra 1000 eiro īsfilmas izveidei. «Ik rītu cēlāmies īsi pirms pieciem, lai visu dienu pavadītu filmēšanas vietās, jo laiks bija ļoti ierobežots,» komentē R. Bambers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 12. novembra apmeklētājiem tiek slēgts Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) biznesa informācijas centrs "Magnetic Latvia" Starptautiskajā lidostā "Rīga", informē LIAA.

"Līdz ar Covid-19 pandēmijas izraisītajiem ierobežojumiem pasažieru skaits lidostā ir samazinājies par 85%. Būtiski krities arī biznesa informācijas centra apmeklētāju skaits, tādēļ esam pieņēmuši lēmumu slēgt šo centru un meklēt jaunas sadarbības formas ar lidostu, izmantojot digitālos risinājumus," uzsver LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

"Magnetic Latvia" biznesa informācijas centrs Starptautiskajā lidostā "Rīga" "C" izlidošanas sektorā tika atklāts 2018. gada februārī. Centrs tika veidots kā Latvijas uzņēmumu pieredzes stāstu un sasniegumu telpa, kas ikvienam lidostas viesim sniedz pirmo iespaidu par Latviju – daudzpusīgu, radošu un uz attīstību orientētu valsti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Kannu kinofestivālu atklāj ar irāņu režisora Asgara Farhadi filmu

LETA, 08.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien sākas prestižais Kannu kinofestivāls, ko atklāj irāņu režisora Asgara Farhadi filma «Everybody Knows», kurā galvenās lomas atveido Penelope Krusa un Havjers Bardems.

«Everybody Knows» («Todos Lo Saben») ir Farhadi pirmā filma spāņu valodā un pirmā filma spāņu valodā, ar kuru atklāts Kannu kinofestivāls kopš režisora Pedro Almodovaras filmas «Sliktā audzināšana» («La mala educación») 2004.gadā.

Spānijā uzņemtais psiholoģiskais trilleris sacentīsies arī par festivāla galveno balvu «Zelta palmas zars». Šī ir pirmā reize pēc sešu gadu pārtraukuma, kad filma, ar kuru tiek atklāts festivāls, arī pretendē uz tā galveno godalgu.

Farhadi 2011.gada filma «Šķiršanās» «A Separation» saņēma «Oskaru» un Berlīnes kinofestivāla «Zelta lāci», tomēr Kannu festivāla galveno balvu viņš nekad nav izcīnījis.

Tiesa gan, divas viņa nākamās lentes «The Past» (2013) un «The Salesman» («Komivojažieris») (2016) saņēma Kannu godalgas par labāko scenāriju, kā arī labākā aktiera un aktrises godalgas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Nedēļas nogalē Ķīpsalu pārņems droni, roboti un hiperrealitāte

Jānis Vēvers - sadarbībā ar Lattelecom, 25.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā nedēļas nogalē pirmo reizi Rīgā norisināsies vērienīgs tehnoloģiju festivāls HyperTown Riga

Tā gaitā ikviens interesents varēs aplūkot un izmēģināt modernākās izklaides tehnoloģijas. To vidū ir droni, roboti, eSports, lazertag spēles, dažādi simulatori un citi izklaidi bagātinoši rīki. 26. un 27. maijā izstāžu centrā Ķīpsala notiekošais pasākums paredzēts gan bērniem un jauniešiem, gan viņu vecākiem. Apmeklētāji varēs kontrolēt un pat uzbūvēt robotu, uz jaudīga datora ar augstāko izšķirtspēju spēlēt savu iecienītāko videospēli, vadīt sacīkšu dronu, kas traucas ar ātrumu 120 km/h, piedalīties lazertag spēlē vai izmēģināt ar hidrauliku aprīkotu drifta un rallija simulatoru, virtuāli braucot ar 90 km/h slavenajā Biķernieku trases Raganas katla līkumā, kā arī mesties citos tikpat drosmīgos piedzīvojumos, un tas viss iekļauts biļetes cenā. Tikmēr labākie datorspēļu speciālisti sacentīsies Baltijas eSporta līgas finālspēlēs. Festivāla laikā pirmo reizi Baltijā tiks parādīta HyperReality jeb hiperrealitāte, ko izstrādājusi pašmāju kompānija Mysteria City. Tā ir virtuālā realitāte, kurā vienlaikus var piedalīties vairāki cilvēki, kopīgi izdzīvojot aizraujošu stāstu. Spēlētāji savstarpēji komunicē un strādā komandā, lai atrisinātu mīklas, atvairītu uzbrukumus un izglābtu pasauli.

Komentāri

Pievienot komentāru