Citas ziņas

Papildināts: Ilvess pret Krugmanu: «Let's sh*t on East Europeans»*

Dienas Bizness, 07.06.2012

Jaunākais izdevums

Nobela prēmijas laureātam Polam Krugmanam (Paul Krugman) izdevies pamatīgi sakaitināt Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu pēc tam, kad viņš savā blogā New York Times apšaubīja Igaunijas ekonomiskos sasniegumus.

Krugmans savā blogā, atsaucoties uz Eiropas statistikas biroja Eurostat datiem, norāda, ka krīzes laikā – 2008., 2009. gads – Igaunijas iekšzemes kopprodukts (IKP) «nogāzās» rekordlielos tempos. Lai arī pēc krīzes valsts IKP ievērojami audzis, tas tomēr joprojām atrodas tālu no pirmskrīzes līmeņa. «Labāk nekā nekas, laikam – bet, vai tā ir caurlaide ekonomikas triumfam?» raksta Krugmans.

Šī informācija pamatīgi aizkaitinājusi Igaunijas prezidentu, kurš savā Twitter kontā Krugmanam veltījis vairākus asus ierakstus, piemēram: «Let's sh*t on East Europeans: their English is bad, won't respond & actually do what they've agreed to & reelect govts that are responsible.» («Uzd******m austrumeiropiešiem: viņu angļu valodas zināšanas ir sliktas, neatbild un tik tiešām dara to, par ko ir vienojušies, un pārvēl valdības, kas ir atbildīgas»)

Lūk, arī citi Ilvesa «tvīti», kas veltīti Krugmanam:

Igaunijas prezidens valsts raidsabiedrībai ERR vēlāk paskaidroja, ka viņa izteikumi bijusi «tūlītēja un patiesa» reakcija, veltīta viņa valsts aizstāvībai.

Kā norāda ERR, tad Rīgā esošais Igaunijas prezidents neesot ņēmis atpakaļ savus vārdus. «Tā bija tūlītēja un patiesa reakcija, kas domāta Igaunijas pēdējo gadu pūliņu aizstāvībai,» ar preses dienesta starpniecību sacīja Ilvess.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 2019.gada 23.janvārī ar 61 balsi apstiprināja jauno valdības sastāvu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

Kariņš dzimis 1964.gadā ASV, precējies un ir četru bērnu tēvs.

Kariņam ir augstākā izglītība - 1988.gadā viņš beidzis Pensilvānijas Universitāti ASV, iegūstot humanitāro zinātņu bakalaura grādu ar specialitāti lingvistikā. 1996.gadā viņš absolvējis Pensilvānijas Universitāti, kļūstot par filozofijas doktoru ar specialitāti lingvistikā.

Kariņš nekandidēja 13.Saeimas vēlēšanās. Tomēr pēc diviem neveiksmīgiem mēģinājumiem uzticēt veidot valdību Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam un partijas «KPV.LV» premjera amata kandidātam Aldim Gobzemam, Valsts prezidents Raimonds Vējonis jaunā Ministru kabineta veidošanu uzticēja partiju apvienības «Jaunā Vienotība» virzītajam premjera amata kandidātam Kariņam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ilvess: Rietumeiropa vēl joprojām raugās augstprātīgi uz «primitīvo Austrumeiropu»

Gunta Kursiša, 19.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) nav sašķēlusies ziemeļu un dienvidu daļā, drīzāk šāds dalījums vērojams starp austrumiem un rietumiem. Šķelšanās notiek «Vecās Eiropas» valstu augstprātīgās attieksmes dēļ pret it kā «primitīvajām un neizglītotajām» Austrumeiropas valstīm, citējot Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa (Toomas Hendrik Ilves) aizvadītajā nedēļā Austrijas laikrakstam Die Presse teikto, raksta Igaunijas mediji.

«Ir diezgan nomācoši sekot «spēles noteikumiem» un rezultātā novērot, ka citi spēles dalībnieki tos nievājoši pārkāpj,» norādīja Igaunijas prezidents. Kā piemēru viņš min ES lauksaimniecības politiku – neņemot vērā to, ka savienība bāzēta uz vienotu tirgu, tā dēvētajām «Vecās Eiropas» valstīm, ir trīs reizes lielākas subsīdijas nekā, piemēram, Baltijas valstīm.

Tāpat T. H. Ilvess norādīja, ka starptautiskie mediji Austrumeiropas valstis Eiropas parādu krīzes kontekstā atspoguļo pozitīvi. Saskaņā ar viņa pausto mediji bijuši labvēlīgi Baltijai, jo tie labprāt izceļ neordinārus fenomenus un atbildību finanšu lietās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Ekonomists: Krugmanam ir personīgs aizvainojums uz Baltijas valstīm

Gunta Kursiša, 13.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela prēmijas ekonomikā laureātam Polam Krugmanam (Paul Krugman) ir personīgs aizvainojums uz Baltijas valstīm, tādēļ viņš publiskajā telpā skarbi izsakās par Latvijas un Igaunijas ekonomiskajiem sasniegumiem, citējot Pītersona starptautiskās ekonomikas Institūta Vašingtonā ekonomista Andersa Oslunda (Anders Aslund) teikto, raksta BBN.

P. Krugmans varētu būt bijis «sāpināts», jo viņa prognozes par Baltijas valstu nespēju atlabt no ekonomiskās krīzes izrādījušās nepareizas. Jau vēstīts, ka P. Krugmans pirms vairākiem gadiem smagākākā krīzes posma laikā Latvijā izteicās, ka «Latvija būs nākamā Argentīna», paužot, ka Latviju neizbēgami sagaida bankrots, un vienīgā glābšanās izeja būtu valūtas devalvācija.

«Tagad redzams, ka izcilais ASV ekonomists ir kļūdījies. Viņš pats gan nav gatavs to atzīt, tādēļ tagad apgalvo, ka, piemēram, Igaunija nevar būt piemērs valstīm, kas vēlas no krīzes glābties, veicot taupības pasākumus,» norāda institūta vadošais pētnieks A. Oslunds.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Par Krugmana un Ilvesa Twitter strīdu tiks iestudēta neliela opera

LETA, 15.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa un ekonomista Pola Krugmana ķilda mikroblogošanas vietnē Twitter par finanšu jautājumiem tiks iemūžināta nelielā operā, vēsta žurnāls The Wall Street Journal.

Nobela prēmijas laureāts P. Krugmans 2012. gada jūnijā savā blogā pievērsa uzmanību tam, ka Igaunijā neesot notikusi īpaša tautsaimniecības atveseļošanās, savukārt T. H. Ilvess ar vairākiem dusmīgiem tvītiem aizstāvēja Igauniju.

«Labāk rakstīsim par kaut ko tādu, par ko mums nav nekādas saprašanas, būsim pašapmierināti, valdonīgi un aizbildnieciski. Galu galā viņi ir tikai melnstrādnieki,» Twitter rakstīja T. H. Ilvess. «Liekas - Nobels tirdzniecībā nozīmē, ka tu vari gudri izrunāties par fiskāliem jautājumiem un pasludināt manu valsti par «tukšaini».»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

«Uzbrauciens» Krugmanam ierindo Ilvesu pie svarīgākajiem «tvītotājiem»

Jānis Rancāns, 22.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Strīds ar Nobela prēmijas ekonomikā laureātu Polu Krugmanu ļāvis Igaunijas prezidentam Tomasam Hendriksam Ilvesam iegūt vietu prestižā žurnāla Foreign Policy izveidotajā svarīgāko Twitter lietotāju sarakstā Twitterati 100.

«Igaunijas prezidents regulāri izsaka savas domas par tehnoloģijām un ekonomiku, bet spēja iekarot virsrakstus ar saviem asajiem izteikumiem pret Polu Krugmanu,» raksta medijs. Igaunijas prezidents ir viens no astoņiem pasaules politiķiem un diplomātiem, kas iekļuvuši sarakstā.

Sarakstā Twitterati 100 žurnāls iekļāvis svarīgākos mikroblogošanas vietnes lietotājus. Starp tiem ir pasaules politiķi, analītiķi, žurnālisti, tehnoloģiju speciālisti un nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Kā svarīgākie Twitter lietotāji, kuriem jāseko, lai cilvēks būtu informēts par pasaulē notiekošo, tostarp minēti arī Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, ASV senators Džons Makeins, ekonomists Noriels Raubini un ASV vēstniece ANO Sjūzena Raisa. Pilnu sarakstu iespējams aplūkot klikšķinot šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

East Capital Real Estate fonds IV un ICA Gruppen ietilpstošais Rimi Baltic ir noslēguši līgumu, ar kuru East Capital Real Estate iegādājas Rimi Baltic loģistikas un biroju centru A. Deglava ielā 161, Rīgā.

Šis pirkums ir 2023. gada lielākais nekustamo īpašumu darījums Latvijā un lielākais loģistikas ēkas iegādes darījums Baltijā. Pirkuma cena ir 83 miljoni eiro.

Rimi Baltic loģistikas centrs ir 94 000 kvadrātmetru liela moderna celtne ar tai piegulošo teritoriju aptuveni 17 hektāru platībā. Tā apkārtnē esošā infrastruktūra nodrošina labu sasniedzamību gan ar sabiedrisko, gan privāto un kravas transportu. Loģistikas centram ir plašas autostāvvietas, kā arī lielisks satiksmes savienojums ar Rīgas apvedceļu. Loģistikas centra līdzšinējais īpašnieks bija ICA Gruppen ietilpstošais mazumtirdzniecības uzņēmums RIMI, kas ir viens no lielākajiem mazumtirgotājiem Baltijas reģionā. Tas vienlaikus ir gan galvenais RIMI reģionālais birojs, gan arī produkcijas izplatīšanas centrs, no kura tiek koordinētas visas galvenās aktivitātes Baltijas reģionā. RIMI arī turpmāk paliks vienīgais centra nomnieks un jau ir parakstījis nomas līgumu uz 15 gadiem ar East Capital Real Estate.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dombrovska Twitter kontu atzīst par labāko Austrumeiropas premjeru vidū

Jānis Rancāns, 28.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Ministru prezidenta Valda Dombrovska konts sociālajā tīklā Twitter atzīts par labāko starp Austrumeiropas premjeru kontiem. Prezidentu vidū Latvijas prezidenta konts atzīts par trešo labāko, bet pirmo vietu ieguvis Igaunijas Tomass Hendrikss Ilvess.

Interneta vietnē presidentialactivism.com, kuru izveidojis Lielbritānijas politisko zinātņu doktorants Filips Kokers, apkopoti Austrumeiropas valstu premjeru un prezidentu aktivitātes sociālajā tīklā Twitter. Rangs veidots ņemot vērā konta aktivitāti, ziņojumu aktualitāti, valodu, kādā pasniegti ziņojumi, to, vai tas ir personīgais Twitter konts, kā arī citas detaļas.

Premjera V. Dombrovska Twitter konts saņēmis augstāko novērtējumu, jo tas esot viņa personīgais konts, kuru viņš pats aktīvi izmanto. Latvijas premjers arī atbild uz jautājumiem un citu lietotāju ziņojumiem. Premjeram ir arī salīdzinoši liels skaits sekotāju, ņemot vērā, ka V. Dombrovska ieraksti lielākoties nav angļu valodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Financial Times apkopojis «mītus un patiesību» par Baltijas valstu taupības modeli

Gunta Kursiša, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizīte Rīga atkal likusi pasaulei atgādināt par Latviju, kuras vārds pēdējā laikā starptautiskos medijos izskanējis saistībā ar tās krīzes pārvarēšanas modeli, kas dažkārt ticis lielīts, bet dažkārt – izsmiets. Šoreiz laikraksts Financial Times sakās būt apkopojis «mītus un patiesību» par Baltijas «taupības modeli».

Medijs atgādina, ka ASV valsts sekretāre nav vienīgā augsta ranga amatpersona, kas pēdējā laikā viesojusies Latvijā, izceļot valsts sasniegumus krīzes pārvarēšanā – Starptautiskā valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde šomēnes norādīja, ka Latvijā īstenotā taupības programma var kalpot par iedvesmu parādos slīgstošajām eirozonas valstīm. Vēl pirms K. Lagardes izteikumiem Latvijas un pārējo Baltijas valstu ekonomikas kāpumus un kritumus blogosfērā «izķidāja» Nobela prēmijas ekonomikā laureāts Pols Krugmans, kas izpelnījās Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa dusmas, ko igaunis arī pauda mikroblogošanas vietnē Twitter. Tāpat laikraksts atgādina, ka Latvija bija vienīgā Baltijas valsts, kas 2009. gadā saņēma SVF aizdevumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Slavenais ekonomists Pols Krugmans (Paul Krugman) savā blogā The New York Times vēlreiz atgriezies pie Baltijas valstu tēmas, lai atkal uzsvērtu - Baltijas valstu veikums krīzes pārvarēšanā nav nekas tāds, ar ko būtu jālepojas.

«Neapšaubāmi, tas ir labi, ka ekonomikas [Latvijas un Igaunijas ekonomikas - red.] ir nedaudz atguvušās, bet vai tas ir labākais, ko cilvēki var panākt, demonstrējot taupības brīnumus,» savā blogā Latvijas un Igaunijas «veiksmes stāstu» taupības pasākumu ieviešanā turpina apstrīdēt Nobela prēmijas ekonomikā laureāts.

Šoreiz ekonomists pievērsies Latvijas iekšzemes kopproduktam (IKP) un bezdarba līmenim un to rādītāju 2012. gada prognozēm, jautājot, vai šie rezultāti ir labākais, ko var «demonstrēt taupības brīnumi».

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krugmans: situācija Latvijā vēl ir pārāk smaga, lai to sauktu par «brīnišķīgu veiksmes stāstu»

Jānis Rancāns, 03.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc laikraksta The New York Times atskata uz Latvijas izvēlēto ceļu ekonomikas krīzes pārvarēšanai un tā sekām, Latvijas veiksmes stāsta apskatīšanai kārtējo reizi pievērsies arī Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans.

P. Krugmans savā blogā ASV laikraksta New York Times interneta vietnē norāda, ka ir zināma taisnība apgalvojumam, ka situācija Latvijā uzlabojusies, tomēr tā esot vēl ļoti smaga, neskatoties uz daudzu kāri to saukt par «brīnišķīgu veiksmes stāstu».

Ekonomists atgādina, ka bezdarba līmenis Latvijā, lai arī samazinājies, joprojām ir ļoti augsts. Savukārt bezdarba līmeņa kritums ir saistīts ar emigrācijas apmēriem. «Tā nav lieta, kuru varētu saukt par triumfālu veiksmes stāstu. Vismaz ne vairāk, kā ASV ekonomikas daļējo atveseļošanos no 1933. līdz 1936. gadam, varētu saukt par uzvaru pār [Lielo] Depresiju,» raksta P. Krugmans.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krugmans par Latviju: kas ir šī ekonomika, kuras reālais IKP ir 15% zem pirmskrīzes līmeņa?

Gunta Kursiša, 22.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans (Paul Krugman) nav laidis garām izdevību paust savu viedokli par Latvijas «veiksmes stāstu», šoreiz piesaucot citu ekonomistu pausto «nepareizo faktu interpretāciju» par ASV atveseļošanos no krīzes un salīdzinot viņu teikto ar Latvijas gadījumu.

Strauja ekonomikas izaugsme īsā laika posmā uzreiz pēc dziļa ekonomikas krituma nenozīmē veiksmes stāstu – tādā gadījumā ASV atradās savas izaugsmes augstumos Lielās depresijas laikā - šādu viedokli saistībā ar ASV ekonomiku pauduši ekonomisti Kenets Rogofs (Kenneth Rogoff) un Karmena Reinharta (Carmen Reinhart). Šādā gadījumā daudz labāk ir salīdzināt produkcijas apjomus un bezdarba līmeni ar pirmskrīzes līmeni, savā blogā The New York Times P. Krugmans citē ekonomistus K. Rogofu un K. Reinhartu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

SVF vadošais ekonomists: Latvijas mācības grūti piemērojamas Eiropas dienvidiem

Jānis Rancāns, 15.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas gūtās krīzes pārvarēšanas mācības ir grūti eksportējamas un piemērojamas citām finanšu nedienu nomocītajām valstīm, savā tīmekļa blogā raksta Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadošais ekonomists Olivjē Blanšārs (Olivier Blanchard).

Viņš norāda, ka Latvijas ekonomiskās korekcijas bijušas vienkāršas – krass kritums, kam sekojis konkurētspējas pieaugums, kuru izraisījusi algu samazināšana. O. Blanšārs raksta, ka Latvijas izaugsmi vispirms virzījis ārējs pieprasījums, taču pašlaik pieaug arī iekšējs pieprasījums. Ja Eiropā nenotiks sabrukums – Latvijas izaugsmei vajadzētu turpināties.

SVF vadošais ekonomists raksta, ka korekciju ekonomiskā un sociālā cena joprojām ir ievērojama – bezdarba līmenis sasniedza 20%, bet šobrīd krities tikai līdz 16%. SVF ekonomists atzīst, ka, diemžēl, nekad nevarēs zināt vai pastāvēja kāds cits – mazāk sāpīgs korekciju veids. Taču ir novērojama ekonomikas izaugsme un sajūtams optimisms – sajūta, kas šobrīd Eiropā varētu šķist dīvaina.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"SEB banka" ir noslēgusi aizdevuma līgumu ar AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) par finansējuma piešķiršanu 116,2 miljonu eiro apmērā un overdrafta līgumu par 20 miljoniem eiro, informē bankas pārstāvji.

Iegūtos līdzekļus AST izmantos AS "Latvijas elektriskie tīkli" (LET) saistību refinansēšanai, pēc AS "Latvijas elektriskie tīkli" (LET) akciju ieguldīšanas AST pamatkapitālā.

Kā nākamais solis plānota LET pievienošana AST līdz šā gada 31.decembrim. Tādējādi ir noslēdzies vairākus gadus ilgušais process par AST aktīvu pārņemšanu no AS "Latvenergo" (Latvenergo) koncerna, kas tika darīts ar mērķi, lai nodrošinātu, ka ar 2020. gada 1. jūliju sāktu darboties jaunais elektroenerģijas pārvades sistēmas pārvaldības modelis.

Varis Boks, AST valdes priekšsēdētājs: "SEB banka ir ilggadīgs AST partneris un piedāvāja labāko finansējuma modeli AST un Latvijas elektroenerģijas patērētājiem, papildus augsti novērtējam veiksmīgo sadarbību. No LET pārņemto saistību refinansēšana ļaus AST realizēt plānotos attīstības projektus efektīvāk un sniegs finanšu ekonomiju pārvades tīkla attīstībā."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fonds "East Capital Real Estate Fund IV" no nekustamā īpašuma attīstītāja "Hepsor" meitasuzņēmuma "Hepsor Latvia" iegādājies komerciālo ēku "StokOfiss U30", informē fonda pārstāvji.

Pēc "East Capital Real Estate" vēstītā, darījuma vērtība ir 5,2 miljoni eiro, taču no šīs summas jāatskaita uzņēmuma parādsaistības, tostarp banku aizdevumi un īpašnieku aizdevumi.

Ēka atrodas Ulbrokas ielā, Rīgā, un tās kopējā iznomājamā platība ir 3642 kvadrātmetri.

"East Capital Real Estate" izpilddirektors Madiss Raidma skaidro, ka multifunkcionālo biroju-noliktavu telpu jeb "stock-offices" īpašumi pārstāv jaunu un strauji augošu segmentu.

"Hepsor" pabeidza "StokOfiss U30" būvniecību 2022.gada vasarā. Kopumā šajā kompleksā, kurā ietilps arī "StokOfiss U34", "Hepsor" investēja apmēram 17 miljonus eiro.

"StokOfiss U30" ir multifunkcionāla komerciālā ēka, kas piedāvā "trīs vienā" risinājumu, nodrošinot uzņēmumiem gan tirdzniecības, gan biroja un noliktavu telpas vienuviet. "StokOfiss U30" ēka ir pilnībā iznomāta vairākiem nomniekiem, no kuriem lielākais ir starptautiskais kosmētikas mazumtirgotājs "Douglas".

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais aktīvu pārvaldītāja East Capital Real Estate fonds East Capital Real Estate IV iegādājies “pēdējās jūdzes” izplatīšanas centru Viļņā, Lietuvā, pilnībā iznomājot to reģionālajam e-komercijas līderim Pigu, kas ir daļa no PHH Group.

Šis ir jau ceturtais fonda iegādes darījums, šobrīd tam pieder arī SEB bankas galvenā mītne un VIA 3L loģistikas centrs Tallinā, kā arī vēl viens loģistikas un izplatīšanas centrs Viļņā. East Capital Real Estate IV kopējais investīciju mērķis ir vismaz 400 miljoni eiro.

Īpašums ir nesen atjaunots, 6500 kvadrātmetru liels izplatīšanas, mazumtirdzniecības un biroju komplekss, kas šogad tika pilnībā pielāgots Pigu vajadzībām. Tajā atrodas galvenā mītne vairāk nekā 300 Pigu Lietuvas biroja darbiniekiem. Tas ir arī lielākais veikals Lietuvā ar "drive in" jeb preču izņemšanas punkta iespējām. Izplatīšanas centrā iekļaujasarī 3500 kvadrātmetru liela noliktava, kas ļauj nekavējoties piegādāt vairāk nekā 10 000 unikālu preču un zīmolu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu pārvaldnieks "East Capital Real Estate" par 53 miljoniem eiro no "Hanner Group" iegādājies biroju kompleksu "Place Eleven", informēja "East Capital Real Estate" pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka ēkas "Place Eleven" iegāde ir būtisks pagrieziena punkts "East Capital Real Estate" stratēģijā, jo tas ir 16 000 kvadrātmetrus plašs biroju komplekss, kas atrodas strauji augošā Rīgas centra apkaimē. Ēka ir diezgan blīvi apdzīvota, un tā ir viena no Rīgas energoefektīvākajām ēkām ar BREEAM izcilības sertifikātu.

Biroju ēka "Place Eleven", kas atrodas Skanstes biznesa centra rajonā, Sporta ielā 11, ekspluatācijā tika nodota 2017.gada nogalē. Ēkas attīstītāja "Hanner Group" kopējie ieguldījumi būvniecībā pārsniedza 20 miljonus eiro.

"Place Eleven" ēku kopumā veido 14 stāvi ar biroja telpām, ēkā ir apzaļumota jumta terase, kā arī daudzstāvu autostāvvieta 400 automašīnām un 80 velosipēdiem. Kopējā biroju centra platība ir 24 000 kvadrātmetru, bet kopējā biroju platība - 16 000 kvadrātmetru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

East Capital par 27,5 miljoniem eiro iegādājas nesen atklāto Mustamae Keskus

Žanete Hāka, 19.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Fonds East Capital Baltic Property Fund II, kura pārvaldnieks ir East Capital, ir noslēdzis 27,5 miljonu eiro vērtā iepirkšanās un izklaides centra Mustamae Keskus iegādi. Mustamae Keskus pagājušajā nedēļā tika atklāts Tallinā, informē uzņēmums.

Madis Raidma, East Capital Real Estate izpilddirektors, atklāj, ka Mustamae Keskus lieliski atbilst fonda investīciju politikai un tā nekustamo īpašumu portfelim.

Hans Rāgs, kurš veiksmīgi noslēdzis centra attīstības un pārdošanas darījumu, stāsta, ka no sākuma stadijas līdz pat tā pabeigšanai Mustamae Keskus attīstījuši Mustamae rajona ilgtermiņa iedzīvotāji. Lai arī Mustamae pēc platības ir mazākais no astoņiem Tallinas mikrorajoniem, ar vairāk nekā 66 tūkstoši iedzīvotāju, tas ir otrais blīvāk apdzīvotais.

Mustamae Keskus tika atklāts pagājušajā piektdienā un pirmajā nedēļas nogalē tajā viesojās vairāk nekā 50 000 apmeklētāju. Iepirkšanās un izklaides centrs izvietots apmēram 21 000 m2 lielā platībā, no kuras aptuveni 13 500 m2 paredzēti nomāšanai. Ievērojamākie centra nomnieki ir Apollo Cinema, kas pārvalda modernāko daudzzāļu kinoteātri Baltijā, Rimi hipermārkets un apgabala modernākais fitnesa klubs MyFitness. 2000 m2 izvietotas arī dažādas kafejnīcas un restorāni, no kuriem lielākais ir Lido ar savu trešo 300 sēdvietu restorānu Tallinā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ilvess: jāuzmanās no «bezmaksas siera»

Jānis Rancāns, 13.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess asus vārdus veltījis enerģētikas kompānijai Eesti Energia un bankai Swedbank.

Tiekoties ar Igaunijas pašvaldību vadītājiem T. Hendriks Ilvess runājis par veidiem, kādos valdība var ietekmēt reģionu dzīvi. Saistībā ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām prezidents velkot paralēles ar bezmaksas transportu Tallinā, aicināja iedzīvotājus uzmanīties no «bezmaksas siera». «Patiesībā nekas nav bez maksas. Jebkas notiek uz kaut kā rēķina – esiet prasīgi un jautājiet, uz kā rēķina jums tiek piedāvāts šis vai tas,» Igaunijas prezidenta sacīto citē kaimiņvalsts raidsabiedrība ERR.

Runājot par Eesti Energia, T. Hendriks Ilvess kritizējis energokompānijas vadības lēmumu investēt uzņēmējdarbībā, kas atrodas tūkstošiem kilometru attālumā no Igaunijas [investīcijas slānekļa gāzes ieguvē ASV]. «Tas, ka Eesti Energia saņem peļņu, protams, ir lieliski, tomēr jautājums ir par to, kāda ir šīs peļņas ietekme uz nacionālo tirgu – cik lielu daļu viņi tērē, lai attīstītu infrastruktūru un veidotu rezerves. Diemžēl šajā jautājumā es neesmu redzējis pārliecinošu rīcību no Eesti Energia vadības puses,» sacīja T. Hendriks Ilvess.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Elko Grupas akcijas no East Capital atpērk esošie Latvijas uzņēmuma akcionāri

Dienas Bizness, 09.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas datortehnikas un elektronikas preču vairumtirgotājs Elko Grupa atpircis 8,8% savu akciju no aktīvu pārvaldnieka East Capital, informē uzņēmums.

2005. gadā AS Elko Grupa, piedzīvojot strauju biznesa izaugsmi un nepieciešamību pēc papildu apgrozāmajiem līdzekļiem tālākās attīstības finansēšanai, pieņēma lēmumu piesaistīt papildu investorus. Rezultātā tika noslēgts darījums ar vienu no vadošajiem aktīvu pārvaldītājiem Austrumeiropas reģionā - East Capital.

East Capital iegādājās 8.8% AS Elko Grupa akciju, par tiešajiem akcionāriem kļūstot trim tā saistītajiem fondiem: East Capital Bering New Europe Fund, East Capital Bering Russia Fund un East Capital Bering Ukraine Fund.

East Capital privātā kapitāla investīcijas uzņēmumos ir ar noteiktu laika termiņu, tāpēc, sadarbības termiņam ar AS Elko Grupa beidzoties, abpusēji tika panākta vienošanās East Capital piederošās Elko akcijas pārdot citiem esošajiem AS Elko Grupa akcionāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lemj par pilnīgu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšanu

Lelde Petrāne, 08.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets šā gada 8. oktobra sēdē lēma līdz 2020. gada 1. jūlijam veikt pilnīgu elektroenerģijas pārvades sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšanu, visus elektroenerģijas pārvades sistēmas aktīvus nododot pārvades sistēmas operatoram AS «Augstsprieguma tīkls» (AST), informē Ekonomikas ministrija.

Īpašumtiesību nodalīšanai paredzētajos aktīvos ietilpst 330kV un 110kV pārvades līnijas, iekārtas, inženierbūves, kā arī ar pārvades aktīviem saistītais nekustamais īpašums.

Visi elektroenerģijas pārvades sistēmas aktīvi šobrīd ir AS «Latvijas elektriskie tīkli» (LET) īpašumā, kas reorganizācijas veidā tiks nodoti pārvades sistēmas operatoram AS «Augstsprieguma tīkls» (AST), kas tādējādi kļūs arī par pārvades sistēmas īpašnieku.

Pilnīga īpašumtiesību nodalīšana atstās pozitīvu iespaidu uz pārvades sistēmas operatora - AST darbību, kā arī veicinās pārvades tīkla attīstības iespējas. No enerģētikas politikas īstenošanas puses raugoties, pilnīgas īpašumtiesību nodalīšanas modeļa ieviešana ir efektīvs solis pārvades sistēmas darbībā, tai skaitā arī elektroenerģijas tirgus attīstībā un turpmākā integrācijā ES, norāda ministrija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

East Capital Real Estate parakstījis līgumu par trīs īpašumu pārdošanu

Db.lv, 11.01.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu pārvaldnieks East Capital Real Estate 2021. gada decembrī parakstīja līgumu par trīs īpašumu pārdošanu Igaunijas galvaspilsētā Tallinā un tās apkārtnē.

Pārdošanai paredzēti loģistikas parks J13, loģistikas parks Rimi un biroju ēka Metro Plaza. Īpašumu kopējā iznomājamā platība ir 66 000 m2. Aktīvu pircējs ir OÜ Neoinvesteeringud.

Darījums stāsies spēkā 2022. gada sākumā, tiklīdz to būs apstiprinājusi Igaunijas Konkurences pārvalde. Saskaņā ar pušu vienošanos darījuma cena netiek izpausta.

Loģistikas parks J13 atrodas Tallinas piepilsētā Tänassilma, un tajā ietilpst divas ēkas ar kopējo iznomājamo platību 40 000 m2. Fonds East Capital Baltic Property Fund II ir kompleksa īpašnieks un pārvaldnieks kopš 2012. gada.

Tallinas tuvumā esošais Rimi loģistikas parks pilda gan Rimi Estonia loģistikas centra, gan galvenā biroja funkcijas, un tā platība ir 18 000 m2. East Capital Baltic Property Fund II ir bijis loģistikas centra īpašnieks un pārvaldnieks kopš 2014. gada. Ēka atrodas vienā no galvenajiem savienojuma punktiem ar apvedceļu, piedāvājot vienu no labākajiem izplatīšanas punktiem Tallinā. Pastāv iespēja ēku arī paplašināt, izmantojot līdz šim neizmantotas apbūves tiesības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunākais lielākājam Baltijas loģistikas centru īpašniekam un pārvaldniekam East Capital Real Estate piederošais fonds - East Capital Real Estate IV - iegādājies “pēdējās jūdzes” loģistikas, izplatīšanas un vieglās rūpniecības centru Jankiskiu 52 Viļņas priekšpilsētā.

Šis pirkums ir pirmais fonda darījums Lietuvā. Fonds nesen iegādājās Igaunijas SEB bankas galveno mītni Tallinā un tā mērķis ir kopējā fonda lielumā sasniegt 400–500 miljonus eiro.

Iegādātais objekts ir nesen uzbūvēts, moderns loģistikas, vieglās rūpniecības un izplatīšanas centrs, kura kopējā iznomājamā platība sasniedz aptuveni 13 000 kvadrātmetrus. Tas atrodas Jankiskiu ielā 52/52, tikai 15 minūšu attālumā no Viļņas pilsētas centra un ar ērtu piekļuvi Viļņas rietumu apvedceļam un Viļņas-Klaipēdas A1 šosejai.

Ēka tika būvēta 2016. un 2018. gadā, un nesen ieguva prestižo ilgtspējības sertifikātu BREEAM ar novērtējumu "In-Use Very Good". Tas ir vērtīgs papildinājums pieaugošajam East Capital Real Estate pārvaldībā esošajam BREEAM sertificēto īpašumu portfelim, kurā šobrīd ir jau septiņi īpašumi. Uzņēmuma mērķis ir tuvākajā nākotnē sertificēt visu savu 400 000 kvadrātmetru lielo nekustamā īpašuma portfeli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Tallinā debitējusi kantāte par Tomasa Hendrika Ilvesa un Pola Krugmana ķildu tviterī

LETA, 08.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svētdien Tallinā uz operas skatuves debitēja kantāte, ko iedvesmoja Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa tvitera ķilda ar amerikāņu ekonomistu Polu Krugmanu, ziņo nacionālā raidorganizācija ERR.

15 minūtes garais priekšnesums nodēvēts par Nostra Culpa, un abu strīdnieku partijas izpilda mecosoprāns Irisa Oja. Libretu sarakstījis komentētājs Skots Dīls, bet mūzikas autors ir latviešu komponists Eižens Birmanis.

Kā jau ziņots, Nobela prēmijas laureāts Krugmans 2012.gada jūnijā savā blogā pievērsa uzmanību tam, ka Igaunijā neesot notikusi īpaša tautsaimniecības atveseļošanās, savukārt Ilvess ar vairākiem dusmīgiem tvītiem aizstāvēja Igauniju.

«Labāk rakstīsim par kaut ko tādu, par ko mums nav nekādas saprašanas, būsim pašapmierināti, valdonīgi un aizbildnieciski. Galu galā viņi ir tikai melnstrādnieki,» tviterī rakstīja Ilvess. «Liekas - Nobels tirdzniecībā nozīmē, ka tu vari gudri izrunāties par fiskāliem jautājumiem un pasludināt manu valsti par «tukšaini».»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas lauksaimniecības tehnikas tirgotāja East West Agro AB (biržas kods: EWA1L) akcijas iekļautas biržas Nasdaq Vilnius alternatīvajā tirgū First North. East West Agro ir ceturtais uzņēmums First North Baltijas akciju sarakstā.

«Uzņēmuma East West Agro lēmums piesaistīt līdzekļus kapitāla tirgū ir pozitīvs signāls un lielisks piemērs tam, kā augoši uzņēmumi izmanto First North tirgu, lai sasniegtu savus mērķus un veicinātu atpazīstamību Baltijas kapitāla tirgū,» komentē Saulius Malinauskas, Nasdaq Vilnius biržas vadītājs. «Alternatīvais tirgus First North ir atvērts dažāda lieluma un nozaru uzņēmumiem un ir pirmais solis ceļā uz regulēto tirgu.»

«Šobrīd mēs esam vienīgais lauksaimniecības tehnikas tirgotājs, kas ir iekļauts Nasdaq Baltijas tirgū. Tas mums sniedz jaunas konkurences priekšrocības. Mēs vēlamies palielināt to investoru skaitu, kuri interesējas par lauksaimniecības nozari, jo tās modernizācijas process Lietuvā strauji attīstās. Tāpēc mēs ticam, ka arvien vairāk lauksaimniecības uzņēmumu piesaistīs līdzekļus kapitāla tirgū, un East West Agro kalpos par paraugu vidēja lieluma uzņēmumiem Baltijā,» komentē Danas Šidlauskas, East West Agro izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Veikti grozījumi AS Latvijas elektriskie tīkli valdes sastāvā

Žanete Hāka, 14.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS Latvijas elektriskie tīkli (LET) akcionāru sapulces laikā veikti grozījumi uzņēmuma statūtos un valdes sastāvā, liecina AS Latvenergo paziņojums Nasdaq Riga.

Arī turpmāk LET vadībā darbosies līdzšinējais valdes priekšsēdētājs Guntis Stafeckis, kurš, pārdalot līdzšinējās LET funkcijas un daļēji nododot tās AS Augstsprieguma tīkls (AST) pārziņā, no 1.februāra būs arī vienīgais valdes loceklis. LET vadības komandā darbu turpinās bijušie valdes locekļi Jānis Kirkovalds un Vita Andersone.

Atbilstoši tiesību aktiem no 2015. gada 1. janvāra AS Augstsprieguma tīkls pārņem lielāko daļu līdz šim AS Latvijas elektriskie tīkli” realizēto funkciju. Tādējādi no jaunā gada 430 zinoši jomas speciālisti līdzšinējo darbu turpinās, strādājot AS Augstsprieguma tīkls, un to pienākums būs līdz šim AS Latvijas elektriskie tīkli apkalpošanā esošā pārvades tīkla (330 kV un 110 kV elektrolīnijas un apakšstacijas/sadales punkti) darbības nodrošināšana un ikdienas uzturēšana, kā arī jaunu tīklu izbūve un esošo tīklu pārbūve vai atjaunošana. Savukārt AS Latvijas elektriskie tīkli veiks pārvades sistēmas aktīvu pārvaldības funkciju un nodrošinās finansējuma piesaisti tīklu attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru