Jaunākais izdevums

Apakšuzņēmēju kari - tā līdz šim valdošo situāciju Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas būvlaukumā raksturojis kāda tur strādājoša uzņēmuma darbu vadītājs. «Katra palīgdarbu veicēja firma gribēja, lai tai iedala lielāku teritoriju, jo tā var vairāk nopelnīt, tāpēc cīņā ar konkurentiem lietā tiek liktas arī viltīgas metodes, piemēram, dažādu inspektoru uzrīdīšana. Savukārt to būvlaukumā netrūkst - uzraudzīts tiek katrs solis,» laikrakstam Diena atklājis apakšuzņēmuma darbinieks, kurš gan vēlējies palikt anonīms.

Viņš arī esot novērojis, ka tur uz vienu strādnieku esot vairāki priekšnieki, kas, viņaprāt, radot lieku birokrātiju, tādējādi palielinot projekta izmaksas.

Objekta galvenā būvuzņēmēja - SIA Skonto būve, SIA Re&Re un a/s RBSSKALS veidotās pilnsabiedrības Nacionālo būvkompāniju apvienība (NBA) - pārstāve Ilga Sokolova skaidrojusi, ka sūdzības par minētajām situācijām būvuzņēmēja speciālisti saņemot reti. Viņa atklājusi, ka biežāk konstatētie strādnieku pārkāpumi saistāmi ar ķiveru vai aizsargbriļļu nelietošanu, kā arī tehnisko ierīču neatbilstību drošības prasībām.

Kāds apakšuzņēmēja celtnieks Dienai stāstījis: «Citos objektos mūsu firmas strādnieki varēja strādāt neoficiāli, bet tikko dabūjām šo pasūtījumu, - uzreiz visus pieņēma darbā.» Viņš oficiāli saņemot minimālo algu, pārējo - aploksnē. Vēl kāds sastaptais strādnieks stāstījis, ka viņam trīs reizes nācies pārbūvēt ventilācijas sistēmu.

Finanšu ministrijas aprēķini liecinot, ka līdz šim projekts valstij izmaksājis jau 135,69 miljonus latu, bet šogad tam atvēlēti vēl 24,5 miljoni, turklāt ministrijas pārstāve Ieva Pužule atklājusi, ka šajā summā neietilpst infrastruktūras otrās kārtas būvdarbi un pārcelšanās izdevumi. Tas nozīmē, ka Gaismas pils kopējās izmaksas sniegsies pāri 180 miljoniem latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Papildināta - Gaismas pils restorāna nosaukums būs Kleever; VVC to sauc par nepieņemamu

LETA;Db.lv, 10.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils restorāna nosaukums būs Kleever, šodien Gaismas pils durvju atvēršanas svinīgajā pasākumā paziņoja Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvis Augusts Zilberts.

Viņš stāstīja, ka pavasarī sabiedrības pārstāvji iesūtīja aptuveni 700 dažādu restorāna nosaukumu variantu, tomēr neviens no tiem pilnībā neatbilda restorāna konceptam. Bibliotēkas un restorāna darbinieki diskutējuši un izvēlējušies nosaukumu, apspēlējot vārdu Klīversala, aplūkojot tā semantisko jeb nozīmju daudzpusību.

Vārda priekšvēsture saistāma ar vēsturisku vietu un Rīgas pilsētas apgabalu, kur šobrīd atrodas Gaismas pils. Avotos šī vieta pirmoreiz minēta jau 1248.gadā, bet 17.gadsimta sākumā ūdensceļu aizsērējumi tās apkārtnē izveidoja vairākas mazas saliņas - Mazo Klīversalu un Kārķu salu, kas saplūda kopā ar Klīversalu un izveidoja Lielo Klīversalu. Vietvārds radies ap 1670.gadu, pateicoties vietējam koktirgotājam Dītriham Klīveram. «Apvienojot vēsturisko kontekstu ar Klīversalas vārda iespējamām interpretācijām, nonācām pie nosaukuma Kleever», teica Zilberts, piebilstot, ka nosaukuma pamatā ir atrašanās vieta Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, tās vēsturiskā atrašanās vieta un iespējamā nākotnes attīstība. Starptautiski vārds kleever skan līdzīgi vārdam clever angļu valodā, kas tulkojumā nozīmē gudrību. Tas savukārt veido saikni ar bibliotēkas vērtībām un apkārtnes pakāpenisko, bet progresīvo attīstību, norādīja bibliotēkas pārstāvis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

RBSSKALS Būvvadība: VNĪ, iespējams, līdz galam nav iepazinusies ar situāciju

Lelde Petrāne, 19.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Bankai Citadele ir noslēgts līgums ar visu RBSSKALS grupu, kā ietvaros to pārstāv RBSSKALS Construction,» komentējot šodien izplatīto VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) paziņojumu, biznesa portālam db.lv sacīja uzņēmumā.

Līdz ar to, iespējams, VNĪ neesot līdz galam iepazinusies ar situāciju.

«Šī izsniegtā garantija attiecas uz bijušās Tabakas fabrikas projekta izpildi un tā sāks darboties no tā mirkļa, kad projekta pasūtītājs VNĪ atļaus RBSSKALS Būvvadība atsākt darbus konkrētajā objektā,» norāda būvuzņēmums.

Kā vēstīts, VNĪ šodien izplatītā paziņojumā informēja, ka SIA RBSSKALS Būvvadība iesniegusi vēstuli ar nederīgu AS Citadele banka apliecinājumu, cerībā atsākt būvdarbus Miera ielā 58a, Rīgā.

«Izskatot AS Citadele banka apliecinājumu, VNĪ konstatēja, ka bankas garantija tiks izsniegta pamatojoties uz līgumu, kas noslēgts starp AS Citadele banka un SIA RBSSKALS Construction. Savukārt, SIA Lursoft publiskajā datu bāzē pieejamā informācija vēsta, ka SIA RBSSKALS Construction ir cita juridiskā persona ar reģistrācijas numuru 40103965624, ar kuru VNĪ nav nekādas līgumsaistības. Tādejādi VNĪ secina, ka AS Citadele banka apliecinājums nav attiecināms uz līgumā starp SIA RBSSKALS Būvvadība un VNĪ noteiktajām prasībām par līguma saistību izpildes bankas garantijas/ apdrošinātāja galvojuma formu pēc būtības,» skaidro VNĪ.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

RBSSKALS Būvvadība: Esam iesnieguši vismaz par 2 miljoniem lētāku piedāvājumu

Lelde Petrāne, 19.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RBSSKALS Būvvadība norāda uz uzņēmuma Marbell RN Group maksātnespējas pieteikuma nepamatotību.

«Šis ir kārtējais solis ļoti īsā laikā ar mērķi diskreditēt RBSSKALS Būvvadību un radīt šaubas un spekulācijas publiskajā telpā par RBSSKALS Būvvadība finansiālo spēju. Zīmīgi, ka tas viss tieši sakrīt ar Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūves un restaurācijas darbu konkursa gaidāmo rezultātu paziņošanu, kurā esam iesnieguši vismaz par 2 miljoniem lētāku piedāvājumu nekā pārējie dalībnieki,» sacīja uzņēmumā.

Šāda Marbella RN Group rīcība esot «nepamatota no juridiskā viedokļa un neizprotama no savstarpējās komunikācijas viedokļa». Marbella RN Group esot ilgstošs RBSSKALS Būvvadība sadarbības partneris vairākos RBSSKALS Būvvadība jau īstenotajos un vēl īstenošanas procesā esošos būvniecības projektos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Kultūras ministre:Gaismas pils projekts tapa laikā, kad vārds «energoefektivitāte» nebija darba kārtībā

Andrejs Vaivars, BNS, speciāli DB, 16.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaismas pils uzturēšanas izmaksas var svārstīties no 2,5 līdz 4 miljoniem eiro gadā.

Aktuāli kļuvuši vairāki jautājumi, kas jau faktiski tūlīt būs jārisina – vai Kultūras ministrijai jānodarbojas ar būvniecību, cik īsti būs jāmaksā par jaunās bibliotēkas uzturēšanu, vai, ceļot kultūras infrastruktūru, netiek aizmirsts par tajā strādājošajiem, kur tiks celts laikmetīgās mākslas muzejs un tamlīdzīgi. Par to visu intervijā stāsta kultūras ministre Dace Melbārde.

Plānots, ka šovasar durvis apmeklētājiem beidzot vērs jaunā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēka jeb Gaismas pils. Nenoliedzami tās būvniecība uzsākta vēl ilgi pirms tam, kad jūs kļuvāt par ministri. Un tomēr – cik optimāls jūsu skatījumā ir šis projekts?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēbeļu izgatavošana un uzstādīšana Gaismas pilī ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā, preses konferencē par Gaismas pils mēbelēm pauda mēbeļu ražotāju, pilnsabiedrības 4MB, pārstāvji Andris Jansons un Aldis Circenis.

A. Circenis pastāstīja, ka 90% mēbeļu ražošana notikusi Latvijā. Arī dizaina un tehniskie risinājumi tapuši šeit. A. Circenis norādīja, ka daudzas mēbeles ir komplicētas. Tajās esot izmantoti tādi paņēmieni, kurus ražotāji ikdienā nelieto. Prasības, pie kurām mēbeļu ražotāji centušies turēties, pēc A. Circeņa teiktā, ir ļoti augstas.

A. Jansons pauda, ka pilnsabiedrības 4MB ražotāju projekti parasti ir orientēti uz eksportu, tāpēc ir liels pagodinājums ražot mēbeles nacionālai būvei Latvijā. Viņš norādīja, ka, lai gan bibliotēkas ēkas aprīkošana ar mēbelēm aizkavējās līguma slēgšanas un konkursa norises gaitā, mēbeļu ražotāji pašlaik dara visu iespējamo, lai iekļautos līgumā noteiktajā termiņā - sešos mēnešos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Šodien tiek oficiāli pabeigta Gaismas pils būvniecība

Gunta Kursiša, 20.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 20. decembrī, tiek oficiāli pabeigta Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas jeb Gaismas pils būvniecība, Db.lv apstiprināja Nacionālās būvkompāniju apvienības pārstāve Ilga Sokolova.

Vēl nākamā gada sākumā turpināsies bibliotēkas teritorijas labiekārtošanas darbi. I. Sokolova pauda, ka piektdienas laikā būvnieki kopā ar Kultūras ministriju sniegs vairāk informācijas par būvdarbu pabeigšanu.

Gaismas pils būvdarbi tika sākti 2008. gada jūnijā, un tos veica Nacionālā būvkompāniju apvienība, kurā ietilspt SIA Re&Re, a/s RBSSKALS un SIA Skonto būve. Jaunās bibliotēkas būves izmaksas lēstas 114 miljonu latu apmērā.

Neņemot vērā to, ka ēkas būvniecība pabeigta, vēl tiek rīkoti un slēgti konkursi, kas attiecas uz Gaismas pils iekšdarbiem, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā. Piemēram, decembrī izsludināts konkurss 335 tūkstošu latu apjomā par Gaismas pils Grāmatniecības muzeja vitrīnu iegādi. Tāpat 14. decembrī IUB atļāvis Kultūras ministrijai slēgt 3,5 miljonus latu līgumu ar uzvarētāju konkursā par Latvijas Nacionālās bibliotēkas aprīkošanu ar mēbelēm, informācijas zīmēm, interjera elementiem un virtuves iekārtām. Atļauts slēgt līgumu ar personu apvienību, kurā ietilpst SIA Coppa LTD, SIA Kate, SIA Daiļrade koks, SIA Pinus E.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts - RBSSKALS Būvvadība iesniegusi tiesiskās aizsardzības procesa pieteikumu

Lelde Petrāne, 08.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RBSSKALS grupas uzņēmums RBSSKALS Būvvadība šodien Zemgales priekšpilsētas tiesā iesniedzis lūgumu ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), lai tā ietvaros «reorganizētu kompānijas darbību un pārvarētu krīzi būvniecības nozarē Latvijā».

«RBSSKALS grupa būvniecības tirgū veiksmīgi darbojas jau vairāk nekā 24 gadus, gadā vidēji nodrošinot 800 darbavietas. Mūsu darbības laikā esam pieredzējuši gan ekonomisko augšupeju, gan lejupslīdi, savukārt šobrīd uz TAP raugāmies kā uz vienīgo iespēju saglabāt savu profesionālo darbību,» atzīmēja RBSSKALS Būvvadība valdes priekšsēdētājs Māris Saukāns.

TAP pieteikšanas mērķis ir «uzņēmuma darbības reorganizācija caur papildus finansējuma piesaisti, lai stabilizētu RBSSKALS Būvvadība darbību, pārvarētu krīzes situāciju, un arī turpmāk uzņēmums būtu konkurētspējīgs un stabils tirgus dalībnieks, labs darba devējs un sadarbības partneris būvniecības nozares dalībniekiem».

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Alūksnes viduslaiku pilī atjaunots Dienvidu tornis

Zane Atlāce - Bistere, 17.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alūksnes ezera lielākajā salā - Pilssalā ir noslēgusies Livonijas ordeņa Marienburgas (Alūksnes) viduslaiku pils Dienvidu torņa pārbūve.

16. gs. 2. pusē celtā un priekšpils dienvidu stūrī izvietotā, ugunsieročiem piemērotā torņa apjoms un jumts rekonstruēts pēc 17. gs. zīmējuma.

Livonijas ordeņa pils būvniecība Marienburgā jeb Alūksnē uzsākta 1342. gadā, bet Ziemeļu kara laikā 1702. gadā tā tika sagrauta. Projekta autoru SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa" atbildīgais objekta autoruzraugs, arhitekts Artūrs Lapiņš uzsver, ka iecere atjaunot Dienvidu torni kā pabeigtu un pastāvīgi darboties spējīgu ēku veidojās 2015. gadā pils attīstības meta izstrādes laikā, un norāda, ka torņa apjoma, tai skaitā jumta, atjaunošana ir būtiska Livonijas ordeņa pils tēla atjaunošanas procesā.

Torņa un tā apkārtnes arheoloģiskās izpētes laikā, ko vadīja SIA "ARCHEO" arheologs Uldis Kalējs, paveikti ievērojami darbi - attīrīta pagalma puses siena, atsegta logaila, ieejas durvis tornī un kāpnes, kā arī atrakts pagrabstāvs. Tornī konstatēti vairāki deguma slāņi, iegruvušu pārsegumu fragmenti, kā arī māla izolācijas slānis, kas varētu būt kalpojis zemes stāva telpu aizsardzībai pret ūdens līmeņa celšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

VNĪ: RBSSKALS Būvvadība izmanto nederīgu bankas apliecinājumu

Dienas Bizness, 19.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) šodien izplatītā paziņojumā informē, ka SIA RBSSKALS Būvvadība iesniegusi vēstuli ar nederīgu AS Citadele banka apliecinājumu, cerībā atsākt būvdarbus Miera ielā 58a, Rīgā.

Māris Saukāns - RBSSKALS grupas īpašnieku vārdā - vakar darīja zināmu, ka RBSSKALS Būvvadība iesniegusi VNĪ, kā arī Finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai bankas Citadele izsniegtu līgumsaistību izpildes galvojumu par bijušās Tabakas fabrikas Miera ielā projektu izpildi: «Lai izbeigtu VNĪ valdes spekulācijas un publiskajā telpā radīto nepatieso iespaidu par RBSSKALS Būvvadība finansiālo spēju iesniegt papildus līguma saistību izpildes nodrošinājumu, kas noslēgts starp RBSSKALS Būvvadība un VNĪ, uzņēmums VNĪ iesniedzis bankas Citadele finanšu garantijas apliecinājumu. Saskaņā ar iesniegto finanšu garantiju, atsākot darbus objektā tiks izsniegts bankas līgumsaistību izpildes galvojums 382 513.20 eiro apmērā. Tas nozīmē, ka ar jauno galvojumu tiks aizstāts līdzšinējais ERGO Insurance SE Latvijas filiāles galvojums, kas iepriekš bija iesniegts VNĪ.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Gaismas pils restorāna iekārtošanā investēti ap 100 000 eiro

LETA, 17.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils restorāna pārvaldītāja SIA OZRT restorāna iekārtošanā ir investējusi ap 100 000 eiro, stāsta OZRT valdes loceklis Lauris Streņģe.

Viņš norāda, ka šie līdzekļi ir investēti tādās lietās kā trauki, tekstilpreces, dažas papildu iekārtas virtuvē un bārā, kā arī vairākos dizaina elementos. Laika gaitā OZRT ieguldīto līdzekļu apjoms varētu sasniegt 150 000 eiro.

Ieguldītās investīcijas plānots atpelnīt trīs gadu laikā.

Tiesa, Streņģe arī atzīmē, ka restorāna izveidē savu daļu ir ielicis katrs Latvijas iedzīvotājs ar samaksātajiem nodokļiem. «Uzņēmums OZRT piedalījās konkursā par telpu nomu, mēs šeit ienācām jau lielā mērā izveidotās un mēbelētās telpās.»

«Konkursā par iespēju pārvaldīt restorānu Gaismas pilī OZRT pieteicās pagājušā gada nogalē, kad arī tika paziņoti rezultāti. Startējām divas reizes. Pirmajā konkursā diemžēl neuzvarējām, bet uzņēmums, kurš uzvarēja, no projekta atteicās, tāpēc tika izsludināts atkārtots konkurss,» stāsta Streņģe.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Gaismas pils teritorijā veic apzaļumošanas darbus

Gunta Kursiša, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunuzceltās Latvijas Nacionālās bibliotēkas jeb Gaismas pils teritorijā tiek turpināti apzaļumošanas darbi. Kopumā plānots iestādīt 41 koku, informē pilnsabiedrības Nacionālā Būvkompāniju apvienība pārstāvji.

Pēc darbu pabeigšanas Gaismas pils teritorijā būs 26 ābeles un 15 kļavas, ka arī krūmi pie Uzvaras bulvāra.

Tāpat turpinās arī zāliena sēšana un ruļļveida zāliena uzstādīšana, kā arī laistīšanas sistēmas ierīkošana.

Jau ziņots, ka maija sākumā tika izrādītas arī Gaismas pils mēbeles, kuru iegādei kopumā iztērēti vairāk nekā 4,9 miljoni eiro. Tas ir līdz šim lielākais mēbeļu iepirkums Latvijā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic Nacionālā būvkompāniju apvienība, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji - SIA Re&Re, a/s RBSSKALS un SIA Skonto būve. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

RBSSKALS Serviss darbību neietekmēs RBSSKALS Būvvadība tiesā iesniegtais TAP pieteikums

Lelde Petrāne, 08.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzēja RBSSKALS Serviss darbību neietekmēs RBSSKALS grupas uzņēmuma RBSSKALS Būvvadība tiesā iesniegtais lūgums par tiesiska aizsardzības procesa (TAP) ierosināšanu.

«RBSSKALS Serviss ir RBSSKALS grupas uzņēmums, bet tai pašā laikā neatkarīgs un patstāvīgs uzņēmums ar savu saimniecisko darbību. Māsas kompānijas RBSSKALS Būvvadība tiesā iesniegtais TAP pieteikums nekādā veidā neietekmē mūsu saimniecisko darbību, saistības, aktīvus vai likviditāti,» šodien izplatītā paziņojumā norāda RBSSKALS Serviss valdes loceklis Pauls Upenieks.

RBSSKALS Serviss nodrošina apsaimniekošanas pakalpojumus Rīgā un reģionos vairāk nekā 2 miljonu kvadrātmetru apjomā dzīvojamām un sabiedriskām ēkām, teritorijām, inženiertīkliem un nodarbojas ar telpu uzkopšanas, ģenerālās tīrīšanas pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nekustamo īpašumu objektu pārvaldības, uzturēšanas un apsaimniekošanas uzņēmums — Civinity grupa — ir noslēdzis darījumu un iegādājies namu apsaimniekošanas uzņēmumu RBSSKALS Serviss. Civinity grupā ietilpst SIA Jūrmalas Namsaimnieks, AS Hausmaster, SIA Homemaster un tagad SIA RBSSKALS Serviss.

Šonedēļ ir noslēgušās sarunas par SIA RBSSKALS Serviss iegādi, un darījums tiks pabeigts pēc attiecīgo izmaiņu reģistrācijas Latvijas Republikas Komercreģistrā. Abas puses ir vienojušās saglabāt darījuma detaļas konfidenciālas.

SIA RBSSKALS Serviss vadība netiks mainīta.

Civinity grupas vadība norāda, ka SIA RBSSKALS Serviss klienti turpinās saņemt līdzšinējos pakalpojumus atbilstošā kvalitātē un apjomā, ko klientiem turpinās nodrošināt SIA RBSSKALS Serviss.

Tāpat Civinity turpinās izvērtēt un meklēt iespējas tālākai attīstībai Latvijas tirgū un līdz gada beigām plāno vēl vismaz vienas kompānijas iegādi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Būvnieki: VNĪ nekorektā rīcība radīs valstij finansiālus zaudējumus

LETA, 11.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) rīcība, nepamatoti un juridiski nekorekti apturot darbus Tabakas fabrikā un paziņojot par līguma laušanu, apdraud Jaunā Rīgas teātra (JRT) pārvākšanos uz pagaidu telpām un radīs valstij finansiālus zaudējumus, informēja SIA RBSSKALS Būvvadība pārstāve Ieva Vāverniece.

Viņa uzsver, ka RBSSKALS Būvvadība atklātā konkursā iesniedza piedāvājumu Tabakas fabrikas rekonstrukcijai 2015.gada jūlijā. Šis piedāvājums bijis labākais, taču arī tas būtiski pārsniedza VNĪ nepareizi izstrādāto budžetu šim projektam.

«Pēc piedāvājuma iesniegšanas, līguma sarunu laikā VNĪ, lai piesegtu savu neprofesionalitāti finanšu resursu un laika plānošanā, izdarīja spiedienu uz RBSSKALS Būvvadība un projekta autoriem, ultimatīvi pieprasot samazināt iesniegtā piedāvājuma cenu, jebkādā veidā samazinot cenas un darbu apjomus, lai iekļautos pieejamā budžeta ietvaros. Tajā pašā laikā VNĪ pieprasīja ievērot sākotnējos termiņus. RBSSKALS Būvvadība par saviem līdzekļiem izstrādāja šos pieprasītos risinājumus projekta optimizācijai, gandrīz izpildot pasūtītāja ultimatīvās prasības, bet nepiekrītot veikt darbus bez saskaņota projekta un ekspertīzes vai darbus, kas apdraud ēkas drošību,» skaidroja Vāverniece.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā ēkā darbi aizkavējušies divās telpās – Gaismas pils sabiedriskās ēdināšanas telpā un bibliotēkas koncertzālē, zināja stāstīt LNB direktors Andris Vilks.

Viņš intervijā LTV pauda, ka tāpat darbi Gaismas pilī rit pie tās palīgtelpas izveides, savukārt darbi pie bibliotēkas parka izveides sāksies pavasarī.

Runājot par darbiem koncertzālē, A. Vilks skaidroja, ka tur vēl jāuzlabo akustika, un, lai to izdarītu, talkā ir nākuši eksperti. Savukārt darbi ēdināšanas telpā kavējas, jo sākotnēji tika plānots, ka to iekārtos investors. Tomēr, ņemot vērā Latvijas prezidentūras gada tuvošanos, lemts, ka telpa tiks iekārtota jau tagad, bet pēc tam tajā darbu varēs sākt uzņēmums, kas nodarbojas tikai ar ēdināšanu, LTV stāstīja A. Vilks.

Tāpat Gaismas pilī šobrīd notiek defektu kontrole un vajadzības gadījumā to vēršana par labu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien alpīnistu komanda veiks Gaismas pils jumta apsekošanu, lai noskaidrotu iemeslu, kāpēc jumtā radusies sūce. Pašlaik viena no versijām ir visai komiska – iespējams, vainīgi izrādīsies putni, kas Gaismas pils spici bieži vien izmanto kā pieturvietu ceļā.

Jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas jumtam līgums ar pasūtītāju paredz 10 gadu garantiju, un pilnsabiedrība Nacionālā Būvkompāniju apvienība (NBA) regulāri veic gan jumta apsekošanu, gan defektu novēršanu, ja tādi ir radušies, informē NBA pārstāve Inga Sokolova.

Lai iespējami ātri novērstu ēkas spicē radušos sūci, jau pirmdien alpīnistu komanda veiks kārtējo jumta apsekošanu. Šobrīd to nav iespējams darīt tāpēc, ka bibliotēkā notiekošo pasākumu dēļ nav saņemta atļauja veikt šāda veida darbus. Pēc apsekojuma rezultātu saņemšanas NBA kopīgi ar projekta autoriem veiks nepieciešamos pasākumus bojājumu novēršanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Noslēgusies kultūras pils Ziemeļblāzma rekonstrukcija un restaurācija

Lelde Petrāne, 04.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības uzņēmums SIA Arčers pabeidzis 2011.gada jūlijā sākto kultūras pils Ziemeļblāzma un tai piegulošā gandrīz 5 ha plašā parka rekonstrukciju un restaurāciju.

Kopumā kompleksā veikta ēku un apkārtējās teritorijas rekonstrukcija, restaurācija, kā arī būvniecība. Restaurēta pils kamerzāle, 3.stāva līmeņa foajē, vēsturiskā kāpņu telpa, Rožu istaba, atsevišķi elementi pils Lielajā zālē. Pils iekštelpas pēc atjaunošanas pamatā saglabājušas to sākotnējo funkcionālo pielietojumu, iespēju robežās maksimāli cenšoties atjaunot un restaurēt kultūrvēsturiski nozīmīgās interjera detaļas, piemēram, gaismas ķermeņus. Rekonstrukcijas gaitā konstatēts, ka ēkas būvniecībā izmantoti dažādi savdabīgi tehniskie risinājumi, kā arī saglabājušies pagājušā gadsimta sākumposmā izmantotie celtniecības materiāli.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Papildināts - Tiesa izbeidz RBSSKALS Būvvadības tiesiskās aizsardzības procesu

LETA, Lelde Petrāne, 26.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien izbeidza SIA RBSSKALS Būvvadība tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) lietu, aģentūru LETA informēja tiesā.

Tiesa ar šo lēmumu arī neapstiprināja TAP plāna pieņemšanu, paskaidroja tiesā.

RBSSKALS vadītājs Māris Saukāns biznesa portālam db.lv sacīja, ka šobrīd komentārus nesniegs.

Iepriekš tiesa bija apturējusi tiesvedību RBSSKALS Būvvadība maksātnespējas lietā. Minētajā lietā bija apturēta tiesvedība, līdz stāsies spēkā nolēmums par uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesu.

Jau ziņots, ka pērn decembra vidū tiesā bija iesniegts pieteikums par RBSSKALS Būvvadības maksātnespēju, un ar to tiesā vērsās SIA Vega 1.

Iepriekš uzņēmumā norādīja, ka TAP laikā plānots reorganizēt kompānijas darbību, lai pārvarētu krīzi būvniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Tiesa lems par RBSSKALS Būvvadība tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu

LETA, 28.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien rakstveidā vērtēs SIA RBSSKALS Būvvadība tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu, informēja tiesā.

Savukārt mēneša vidū tiesā bija iesniegts pieteikums par RBSSKALS Būvvadība maksātnespēju.

Ar pieteikumu tiesā vērsās SIA Vega 1. Maksātnespējas lieta tika ierosināta 15.decembrī, un tiesa to skatīs 30.decembrī plkst.13.

Zemgales priekšpilsētas tiesa septembrī ierosināja RBSSKALS Būvvadības tiesiskās aizsardzības procesu.

Iepriekš uzņēmumā norādīja, ka tiesiskās aizsardzības procesa laikā plānots reorganizēt kompānijas darbību, lai pārvarētu krīzi būvniecībā. «RBSSKALS grupa būvniecības tirgū darbojas 24 gadus, gadā vidēji nodrošinot 800 darbvietu. Mūsu darbības laikā esam pieredzējuši gan ekonomisko augšupeju, gan lejupslīdi, savukārt šobrīd uz tiesiskās aizsardzības procesu raugāmies kā uz vienīgo iespēju saglabāt savu profesionālo darbību,» toreiz skaidroja uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

RERE grupa valdes priekšsēdētājs: Ceram, ka RBSSKALS Būvvadība veiksmīgi pārvarēs šo posmu

Lelde Petrāne, 09.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ceram, ka uzņēmums, kas ir viens no Latvijas būvniecības nozares pieredzējušākajiem «spēlētājiem», veiksmīgi pārvarēs šo posmu savā dzīvē,» tā, lūgts komentēt faktu, ka RBSSKALS grupas uzņēmums RBSSKALS Būvvadība Zemgales priekšpilsētas tiesā iesniedzis lūgumu ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), biznesa portālam db.lv sacīja AS RERE grupa valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš-Āboliņš.

«Tiesiskās aizsardzības process ir īslaicīgs pasākumu kopums, kas vērsts uz to, lai, šajā gadījumā juridiska persona, iespējami īsā laikā spētu atjaunot savu maksātspēju, nedaudz «ievilkt elpu»,» norāda AS RERE grupa vadītājs.

«Mums nav informācijas par RBSSKALS Būvvadība finanšu stāvokli un argumentiem, kāpēc ir sperts šāds solis un kas to ir ietekmējis,» teica G. Āboltiņš-Āboliņš.

Kā vakar ziņojām, RBSSKALS grupas uzņēmums RBSSKALS Būvvadība Zemgales priekšpilsētas tiesā iesniedzis lūgumu ierosināt tiesiskās aizsardzības procesu (TAP), lai tā ietvaros «reorganizētu kompānijas darbību un pārvarētu krīzi būvniecības nozarē Latvijā».

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Atjaunota būvfirmas RBSSKALS darbība

Monta Glumane, 25.05.2020

Māris Saukāns un māksliniece Indra Sproģe grāmatas atvēršanas svētkos. 2018. gada fotogrāfija.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atjaunota būvfirmas AS "RBSSKALS" darbība, liecina "Firmas.lv" informācija.

Db.lv sazinājās ar uzņēmuma valdes priekšsēdētāju Māri Saukānu, kurš pastāstīja, ka "RBSSKALS" darbība atjaunota tādēļ, ka uzņēmumam līdz šim nav pabeigts uzsāktais tiesvedības process saistībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) būvniecību.

"Šīs domstarpības nav izšķirtas, tās ir procesā. Tas faktiski ir Akciju sabiedrības galvenais mērķis, līdz tam brīdim, kamēr noskaidrosim. Likvidācijas jeb pārtraukšanas process notika ne mūsu rīcību rezultātā. Tā nebija mūsu iniciatīva, bet Uzņēmumu reģistra. Mums ir jāatzīst, ka laicīgi nebijām līdz galam iesnieguši to informāciju, kura bija no mums gaidīta. Tas sakrita ar daudzām pārmaiņām, kuras ir skārušas visus mūs, bet tagad tas ir noskaidrots, attiecīgie dokumenti un materiāli ir iesniegti. Uzņēmumu reģistrs atjaunoja mūsu darbību, par ko viņiem paldies," skaidroja M.Saukāns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir pabeigta Rīgas pils pastāvīgā jumta nesošo konstrukciju un seguma izbūve. Šobrīd norit arī fasāžu rekonstrukcijas darbu noslēdzošais posms. Ziemas sezonā turpināsies iekšdarbi, kas norit visās Valsts prezidenta oficiālās rezidences telpās, šodien informēja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un pilnsabiedrība SBRE.

Līdz objekta nodošanai atlicis viens gads.

Šodien mediju pārstāvjiem tika organizēta ekskursija pa Rīgas pili, rādot padarīto un vēl darāmo. Redzēto var aplūkot raksta galerijā.

Oktobra beigās tika demontētas pēdējās sastatnes virs jaunā Rīgas pils jumta un ir noslēdzies pusgadu ilgais darbs – jumta nesošo konstrukciju nostiprināšana, rekonstrukcija un izbūve. Ir pabeigta arī jumta seguma iesegšana, taču atsevišķās zonās vēl ir jāizbūvē pieslēguma vietas.

Šobrīd norit arī noslēdzošais ārējo apdares darbu process. Oktobrī valdīja mēnesim neraksturīgi laikapstākļi un vairākkārt tika pārspēti aukstuma rekordi, un tika veiktas izmaiņas darbu grafikā – kvalitatīvi fasāžu krāsošanas darbus var veikt vien tad, kad fasādes virsmas temperatūra nesamazinās zem +5 grādiem. Tāpēc šobrīd fasādi Pils laukuma pusē klāj aizsargpārklājs, kas ļauj krāsošanas darbus veikt arī pie nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Patlaban Rīgas pils fasāde ir divos dzeltenos toņos, no tiem īstais ir gaišākais, «mierīgākais» tonis. Pārējais tiks pārkrāsots.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvnieks: Ja firma bankrotē, uzceļot tādu objektu kā Gaismas pils, tā ir tikai valsts vaina!

Uldis Andersons, 03.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«RBSSKALS bankrotēja valsts dēļ. Par Nacionālo bibliotēku RBSSKALS nesaņēma piecus miljonus! Protams, var jau formāli teikt – viņiem nepienācās. Bet, ja firma bankrotē, uzceļot tādu objektu kā Gaismas pils, tas nav normāli! Valsts nebankrotētu, ja viņa tos piecus miljonus samaksātu, firma paliktu tirgū. Tā ir tikai valsts vaina,» intervijā laikrakstam Dienas Bizness saka būvuzņēmējs, agrāk būvuzņēmuma PBLC vadītājs Jānis Lancers.

Nu jau viņš gandrīz 10 gadu ir pensijā un nesen klajā nākusi viņa sagatavotā grāmata Latvijas būvniecība 100 gados – apjomīgs un fundamentāls 1600 lappušu darbs trīs biezos sējumos.

Tas arī bija pamudinājums aicināt uz piektdienas sarunu pašu grāmatas autoru. Savulaik J. Lancers bija biežs viesis Dienas Biznesa lappusēs – ar Jāni tikāmies un sazinājāmies daudz un bieži, un viņš nekad neatteica paust savu viedokli un domas par nozares norisēm un problēmām – arī tad, ja šis viedoklis ne visiem bija glaimojošs un tīkams. Lai gan mūsu tikšanās iegansts ir grāmata, arī šoreiz tomēr neiztiekam bez sarunas par būvniecību – gan par nozares pagātni, gan pašreizējām norisēm. Un, lai arī Jānis pats sakās esam no visa tā kā malā pagājis, tomēr atļaušos tam nepiekrist – jautājot un uzklausot atbildes, ir jūtams, ka laikam jau nav tik vienkārši paiet malā no tā, kam veltīta visa dzīve.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

RBSSKALS Būvvadība izvērtē iespēju vērsties ar iesniegumu KNAB par prettiesisku līguma izbeigšanu bijušajā Tabakas fabrikā un par Rīgas pils Konventa pārbūves un restaurācijas projektu, liecina šorīt izplatīts uzņēmuma paziņojums.

«RBSSKALS Būvvadība izvērtē iespēju vērsties ar iesniegumu KNAB, lai pārbaudītu notikumus saistībā ar Līguma prettiesisku izbeigšanu bijušajā Tabakas fabrikā Miera ielā 58A un Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes darbībām ar mērķi pārmaksāt par Rīgas pils Konventa (Kastelas) pārbūves un restaurācijas darbiem vismaz 2 miljonus eiro. Tāpat RBSSKALS Būvvadība izvērtē iespēju vērsties Konkurences padomē, lai tā veiktu pārbaudi par iespējamu neatļautu vienošanos VNĪ rīkotajos iepirkumos,» teikts paziņojumā.

Uzņēmums par augstāk minētajiem jautājumiem esot vērsies arī pie Finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas, lai viestu skaidrību par Finanšu ministrijas padotībā esošās VNĪ valdes darbībām un lēmumiem, «kas var būtiski ietekmēt valsts budžetu». Vakar Finanšu ministrijā iesniegts detalizēts projekta būvdarbu izklāsts, veikto darbu grafiks un cita ar projektu saistītā dokumentācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pagarināts RBSSKALS Būvvadības tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna iesniegšanas termiņš

LETA, 23.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa līdz 8.decembrim pagarinājusi SIA RBSSKALS Būvvadība tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna iesniegšanas termiņu, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Zemgales priekšpilsētas tiesa septembrī ierosināja tiesiskās aizsardzības procesu RBSSKALS grupas būvniecības uzņēmumam RBSSKALS Būvvadība un līdz 8.novembrim noteica termiņu tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna izstrādei un saskaņošanai ar kreditoriem, tomēr termiņš pagarināts par vienu mēnesi.

Iepriekš uzņēmumā norādīja, ka tiesiskās aizsardzības procesa laikā plānots reorganizēt kompānijas darbību un pārvarēt krīzi būvniecības nozarē Latvijā. «RBSSKALS grupa būvniecības tirgū darbojas 24 gadus, gadā vidēji nodrošinot 800 darbvietu. Mūsu darbības laikā esam pieredzējuši gan ekonomisko augšupeju, gan lejupslīdi, savukārt šobrīd uz tiesiskās aizsardzības procesu raugāmies kā uz vienīgo iespēju saglabāt savu profesionālo darbību,» toreiz skaidroja uzņēmumā.

Komentāri

Pievienot komentāru