Būvniecība un īpašums

LM: Kauguri darbības pārtraukšana nav saistīta ar iespējamo interesi par apbūves gabalu Jūrmalā

Žanete Hāka, 12.01.2015

Jaunākais izdevums

Labklājības ministrija (LM) noraida plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) Zemgale filiāles Kauguri darbības pārtraukšanu saistībā ar iespējamo interesi par apbūves gabalu Jūrmalā, informē LM.

LM uzsver, ka šobrīd vairākas VSAC filiāles, tostarp, filiāle Kauguri, ir izveidotas ēkās, kas šim mērķim ir pielāgotas. Proti, filiāļu ēku vide nav piemērota cilvēkiem ar kustību traucējumiem – šauri koridori, stāvas kāpnes.

VSAC Zemgale filiāles Kauguri darbību plānots pārtraukt, jo filiāle ir izvietota kopmītņu tipa ēkā, kas ar minimālu ieguldījumu iepriekš bija pielāgota ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanai. Kopējā ēkas telpu platība nedod iespējas šajā ēkā izveidot sociālās rehabilitācijas un nodarbību telpas.

Tāpat, izvērtējot nepieciešamās izmaksas, kas jānodrošina uz vienu klientu, ja klientu skaits samazinātos līdz 28 cilvēkiem, tās vairākkārt pārsniegtu izmaksas citos valsts sociālās aprūpes centros. Šobrīd uzturēšanās izdevumi uz vienu klientu vairāk nekā divas reizes pārsniedz uzturēšanās izdevumus citās VSAC Zemgale filiālēs. Tas galvenokārt saistīts ar dārgajām apkures izmaksām (2014.gadā apkures izdevumi bija 23,2 tūkst. eiro apmērā jeb 29,67 eiro uz vienu klientu mēnesī, samazinoties klientu skaitam līdz 28, šie izdevumi sasniegtu jau 72,04 eiro mēnesī).

Tādējādi filiāles darbībai ilgtermiņā būtu nepieciešami ieguldījumi gan telpu renovācijai, to sakārtošanai atbilstoši higiēnas prasībām, gan nodarbību un atpūtas telpu izveidei. Piemēram, jumta remontam nepieciešami līdzekļi 63 tūkst. eiro apmērā.

Attiecībā uz nekustamā īpašuma turpmāku izmantošanu, primāri tiks izvērtēta iespēja telpas izmantot valsts pārvaldes vai pašvaldības funkciju nodrošināšanai, t.sk. izvērtējot iespējas izmantot telpas, lai nodrošinātu alternatīvus, sabiedrībai piemērotus sociālus pakalpojumus.

Šobrīd ir uzsākta to klientu apzināšana, kuri ir gatavi pārcelties uz filiāli Ezerkrasti. Vienlaikus, lai saglabātu profesionālus un ilggadīgus darbiniekus, filiālē Ezerkrasti vai citās filiālēs piedāvās iespējas strādāt arī visiem darbiniekiem, kuri ar minētajiem klientiem strādā jau patlaban.

VSAC Ezerkrasti ēka rekonstruēta Eiropas Reģionālās Attīstības fonda (ERAF) projekta Valsts sociālās aprūpes centra Rīga sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumu attīstība ietvaros. Kopumā projekta īstenošanai ir izlietoti vairāk nekā 4 miljoni eiro, t.sk. 2,3 milj. eiro no Eiropas reģionālās attīstības fonda līdzekļiem, informē LM.

Minētajā ēkā izveidotas gan atbilstoši iekārtotas telpas klientiem, gan arī pilnībā iekārtotas darbnīcas. Tādējādi šajā filiālē uzlabotas iespējas sagatavot klientus patstāvīgas dzīves uzsākšanai un darba prasmju apguvei. Vienlaikus mērķtiecīgi pilnveidota pakalpojumu kvalitāte arī tiem cilvēkiem, kuri veselības stāvokļa dēļ nevar uzsākt dzīvi sabiedrībā. Piemēram, filiālē darbosies šūšanas darbnīca, veļas mazgāšanas darbnīca, mūzikas terapijas nodarbību telpa, kino-foto-multiplikācijas telpa, datornodarbību telpa, grafikas nodarbību telpa, keramikas nodarbību telpa, koka un klūgu rokdarbu nodarbību telpa, mācību virtuve, aktīvas atpūtas telpa, sveču liešanas darbnīca, u.c.

Renovētajā ēkā pakalpojumus varēs saņemt 181 cilvēks ar invaliditāti.

Laikā no 2014.-2020.gadam valsts finansēto vietu skaitu VSAC plānots samazināt par aptuveni 1000 vietām, palielinot atbalstu pašvaldībām sabiedrībā balstīto pakalpojumu ieviešanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

FOTO: Kauguru nekustamā īpašuma tirgū - galvenokārt «monstri» un grausti

Laura Mazbērziņa, 13.09.2018

Raksta foto galerijā - dažādi īpašumi Kauguros! Fotogrāfijas tapušas, Db.lv viesojoties Kauguros, tāpēc fotogrāfijām ir tikai ilustratīvs raksturs.

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kauguros pieprasītas ir mājas ar zemi, bet tādas iegādāties ir gandrīz neiespējami. Nekustamā īpašuma tirgus piedāvā «monstrus» jeb padomju laika ēkas vai graustus. Investoriem Jūrmalas «pelēkais zirdziņš» Kauguri nav interesanti, stāsta nozares eksperti.

Kauguros ir pieprasītas mājas ar zemi. «Ļoti pieprasītas ir mājas no 100 līdz 150 kvadrātmetriem ainaviskā vietā ar nelielu zemes gabalu, bet to piedāvājumā nav. Vienīgais, ko nekustamā īpašuma tirgus piedāvā, ir padomju laika «monstri» vai grausti. Kauguros pārdošanā ir tikai sērijveida dzīvokļi, ir daži jaunie projekti, bet šie dzīvokļi reti nonāk kopējā tirgū,» saka Inga Freija, SIA «Arco Real Estate» konsultante.

Savrupmājas, kuras ir no 150 līdz 200 kvadrātmetru platībā, Kauguru centrā ap izglītības iestādēm ir cenu diapozonā no 165 līdz 200 tūkstošiem eiro. Savukārt, līča pusē īpašumu cenas ir no 230 līdz pat 370 tūkstošiem eiro. Zemes cenas ļoti atkarīgas no vietas un pieejamām komunikācijām. «Jūrmala ir specifiska - jo tuvāk jūrai, jo zemes cenas ir augstākas. Visumā pircēji varētu būt gatavi pirkt zemesgabalus privātmājas apbūvei cenu robežās no 15 000 līdz 30 000 eiro,» stāsta Lauris Ceplītis, SIA «City Real Estate» konsultants.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar oficiālās peldsezonas sākšanos, Jūrmalas pašvaldība ir labiekārtojusi 12 oficiālās peldvietas, papildinot pludmales ar nepieciešamo atpūtas aprīkojumu. Pilsētā šogad plīvos 5 Zilie karogi – Jaunķemeros, Dubultos, Dzintaros, Majoros, Bulduros. Kauguru peldvietai piešķirts Nacionālais peldvietu kvalitātes sertifikāts.

Kūrortpilsētā ir 11 oficiālas pilsētas piekrastes peldvietas jūras krastā, viena Lielupes krastā.

Līdz ar aktīvās peldsezonas sākšanos - no 15.maija līdz 15.septembrim, 26 kilometru garajā Jūrmalas pludmalē izvietotas 160 pārģērbšanās kabīnes, 165 atkritumu konteineri,16 konteinertipa sabiedriskās tualetes, kā arī atpūtniekiem pieejami 149 pastāvīgie soliņi. Piecās peldvietās - Bulduru, Dzintaru, Majoru, Asaru un Kauguru pludmalēs - ir izvietotas publiski pieejamas dušas un kāju skalotāji. 54 pludmales izejās uz jūru ir uzstādītas koka laipas. 10 pludmales izejas uz jūru ir nodrošinātas ar betona plāksnēm, pa kurām var nobraukt pludmalē operatīvais transports. Šogad pludmalē atpūtniekiem būs pieejamas 26 kafejnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Darījumu skaits ar privātmājām 2020. gadā Jūrmalā ir nedaudz samazinājies, salīdzinot ar 2019. gadu, taču kopējā reģistrētā darījumu summa ir palielinājusies, ko sekmējis pieprasījuma-piedāvājuma faktors, liecina nekustamo īpašumu uzņēmuma Latio dati.

Tāpat kā citur Latvijā, arī Jūrmalā lielāka pircēju interese ir par nelielām, labas kvalitātes mājām, novērojuši Latio speciālisti. Palielinājusies vēlme pirkt Jūrmalai raksturīgās koka mājas, ko sekmēja cita veida māju piedāvājuma trūkums. Tiesa, darījums ar šādām mājām notiek tikai tad, ja koka māju ir iespējams atjaunot. Ja koka ēka ir pilnībā jārestaurē, pircējs labāk izvēlas iegādāties zemi un uzbūvēt jaunu māju.

Privātās apbūves zemju darījumu skaits 2020. gadā bija būtiski augstāks nekā 2019. gadā – pieaugums par 36 %, un 2021. gadā tas turpina palielināties. Vispieprasītākie zemesgabali bija Asaros (19 % no visiem zemes darījumiem Jūrmalā pērn), tad sekoja Vaivari un Sloka, kā arī Melluži, kas ir ļoti pieprasīta apkaime arī privātmāju iegādei: 17 % visu māju darījumu notiek Mellužos.

Komentāri

Pievienot komentāru