Pasaulē

Krievu miljardieris 3 miljonu dolāru prēmiju atdod darbiniekiem

Lelde Petrāne, 08.07.2013

Jaunākais izdevums

Krievu miljardieris Oļegs Deripaska atteicies no prēmijas par 2012. gadu un izmantos šo naudu, lai nopirktu akcijas darbiniekiem, ziņo BBC.

Alumīnija kompānija Rusal informējusi, ka 3 miljonu ASV dolāru prēmija tiks izmantota, lai atalgotu aptuveni 120 darbiniekus ar akcijām.

Deripaska, kura bagātība saskaņā ar Forbes aplēsēm ir 8,5 miljardi ASV dolāru, pie Rusal vadības «stūres» ir kopš 2009. gada.

Kompānija norādījusi, ka akciju piešķiršana ir vienreizēja programma, bet, ja tā būs veiksmīga, darbiniekus varētu apbalvot arī turpmāk.

Akcijas galvenokārt tiks piešķirtas darbiniekiem, kuri strādā Rusal rūpnīcās gan Krievijā, gan citviet.

Rusal ir viens no pasaulē lielākajiem alumīnija ražotājiem, kas nodarbina vairāk nekā 72 tūkstošus cilvēku. Tas tika dibināts 2000. gadā un tas darbina 20 rūpnīcas 19 valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Acīmredzot neparedzēta blakne Baltā nama sankcijām pret Krievijas oligarhu Oļegu Deripasku ir neskaidrība par simtiem darba vietu Rusal piederošajā Aughinish Alumina netālu no Limerikas un par visa reģiona ekonomisko drošību.

Divdesmit jūdzes no Limerikas grāfistes centra esošajā Aughinišas alumīnija oksīda rūpnīcā 450 līdz šim stabilu darbavietu ir izrādījušās zem sitiena pret Rusal vērsto ASV sankciju dēļ, raksta vietējais izdevums Limerick Leader. No rūpnīcas pasūtījumiem ir atkarīgi vēl arī 250 apakšuzņēmēji.

Pirms nedēļas pasludinātās sankcijas, kas cita starpā liedz biznesa darījumus ASV dolāros ar septiņiem Krievijas oligarhiem un 12 viņu kontrolētām kompānijām, vissmagāk ir ķērušas tieši O. Deripasku un Rusal, kas ir otrā lielākā alumīnija ražotāja pasaulē pēc Ķīnas Hongqiao, liecina Financial Times dati. Līdzvērtīgas sankcijas ir pasludinātas pret 17 Krievijas valdības amatpersonām, valsts ieroču tirdzniecības uzņēmumu un tam piederošu banku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas alumīnija giganta «Rusal» akcijas vērtība Honkongas fondu biržā pirmdien nokritusies par gandrīz 50% saistībā ar ASV lēmumu pret uzņēmumu noteikt sankcijas, kas rada riskus kompānijai piedzīvot daļēju parādsaistību maksātnespēju.

Rīta tirdzniecības sesijā «Rusal» akcijas cena nokritās par 49% - līdz 2,38 Honkongas dolāru (0,25 eiro).

Šis kritums samazinājis kompānijas tirgus vērtību par vairāk nekā 3,5 miljardiem eiro.

«Rusal» norāda, ka pret uzņēmumu noteiktās ASV sankcijas varētu novest pie vairāku kredītsaistību tehniska defolta. Kompānija skaidro, ka šī situācija būtiski negatīvi ietekmēs tās uzņēmējdarbību un prognozes turpmākai darbībai.

Tāpat uzņēmums varētu aizkavēt finanšu rezultātu publiskošanu par pagājušo gadu.

«Rusal» ir pasaulē vadošs alumīnija ražotājs, kas nodrošina aptuveni 7% no pasaulē saražotā alumīnija kopējā apjoma.

Kā vēstīts, ASV Finanšu ministrija piektdien paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Pret Rusal noteiktās sankcijas palielina alumīnija cenu līdz sešarpus gados augstākajam līmenim

LETA, 17.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alumīnija cena otrdien sasniedza sešarpus gados augstāko līmeni saistībā ar ASV sankcijām, kas noteiktas Krievijas alumīnija gigantam «Rusal».

Alumīnija cena Londonas metālu biržā otrdien rīta tirdzniecības sesijā uz brīdi sasniedza 2435 dolārus (1968 eiro) par tonnu. Tirdzniecības sesijas turpinājumā alumīnija cena nokritās līdz 2400 dolāriem (1940 eiro) par tonnu, kas ir aptuveni tikpat, cik tirdzniecības sesijas noslēgumā pirmdien.

Analītiķi norāda, ka alumīnija cena varētu turpināt palielināties, ņemot vērā «Rusal» piegāžu traucējumus ASV noteikto sankciju dēļ.

Prognozes liecina, ka alumīnija cena varētu sasniegt pat 2800-3000 dolāru par tonnu.

«Rusal» ir pasaulē vadošs alumīnija ražotājs, kas nodrošina aptuveni 7% no pasaulē saražotā alumīnija kopējā apjoma.

Kā vēstīts, ASV Finanšu ministrija aprīļa sākumā paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alumīnija cena iepriekšējo dienu laikā piedzīvojusi straujāko kāpumu gandrīz 30 gadu laikā, investoriem izvērtējot ASV sankciju pret United Co Rusal ietekmi uz tirgu, raksta Bloomberg.

Ceturtdien gan alumīnija cenas kāpums pārtrūka, un cena saruka par 1,6% līdz 2214,5 dolāriem par tonnu. Iepriekšējo trīs dienu laikā alumīnija cena pieauga par vairāk nekā 10%, trešdien tuvojoties sešu gadu augstākajam līmenim.

Galvenokārt cenu pieaugumu veicināja ASV sankcijas Krievijas uzņēmumam Rusal, kurš ir otrs lielākais uzņēmums ārpus Ķīnas, un veido aptuveni 17% pasaules ražošanas apjomu.

Alumīnija rezerves Londonas metālu biržas noliktavās pieauga par 7,6%, kas ir viens no straujākajiem pieaugumiem pēdējo trīsdesmit gadu laikā. Tomēr tirgus dalībnieki patlaban bažīgi vēro situāciju pasaulē. Alcoa Corp vadītājs Rojs Hārvijs uzsvēris, ka neviens nevar prognozēt, kādi būs nākamie notikumi ASV, Ķīnā vai kur citur.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas miljardieris Oļegs Deripaska, pret kuru noteiktas ASV sankcijas, no 25. maija atstājis alumīnija ražošanas uzņēmuma Rusal direktoru padomi. Deripaskas aiziešana no padomes ir viens no pasākumiem, lai pasargātu kompānijas intereses saistībā ar ASV sankciju noteikšanu pret Deripasku, paziņojis Rusal.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Beramkravu termināļa 1.kārtas pārkraušanas jaudas sasniedz 1 milj. t gadā; šobrīd tas demonstrē savu varēšanu klientiem

Jaunajā SIA Riga Bulk Terminal (RBT) terminālī tiek apkalpots jau otrais kuģis, patlaban testējot un pārkraujot nepārtikas preču (mālzeme) izkraušanas līnijas un aprīkojumu. Augusta sākumā tika izmēģinātas pārtikas preču līnijas, izkraujot no kuģa dzelzceļa vagonos sojas izspaidas. Savukārt septembra beigās uzņēmums plāno pārbaudīt kuģu uzkraušanas tehniku. Klientu pārliecināšana par termināļa iespējām ir pašu rokās, taču riski, kas saistīti ar ģeopolitisko krīzi Ukrainā un var atstāt ietekmi uz kravu plūsmu ne tikai šajā terminālī, bet visās Baltijas valstu ostās, šobrīd grūti prognozējami pat uzņēmuma sadarbības partneriem Krievijā, sarunā ar Dienas Biznesu norāda RBT izpilddirektors Arnis Ronis. DB jau vēstījis, ka RBT viens no sadarbības partneriem ir Krievijas lielākais dzelzceļa infrastruktūras operators graudu pārvadājumu sfērā – Rusagrotrans, kura rīcībā ir vairāk nekā 33 tūkst. specializēto vagonu beramkravu pārvadājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nesenais straujais alumīnija cenas pieaugums, ko veicināja ASV sankcijas pret United Co Rusal varētu nebūt beidzies, un pastāv iespēja, ka tas turpināsies, uzskata Goldman Sachs.

Kā raksta Bloomberg, banka prognozē, ka tuvākajā laikā alumīnija cena var sasniegt 2800-3000 dolāru robežu, jo ASV sankcijas pret otro lielāko ražotāju pasaulē ir «dramatiski ietekmējušas» tirgu. Prognozētā cena ir aptuveni 25% augstāka nekā šajā nedēļā sasniegtā cena un gandrīz par 50% augstāka nekā cena līdz sankciju piemērošanai.

Jau patlaban alumīnija cena ir uzlēkusi līdz sešu gadu augstākajam līmenim. «Cenām ir potenciāls augt, neskatoties uz līdzšinējo ārkārtas pieaugumu,» norāda bankas pārstāvji.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pret Krievijas alumīnija ražotāju Rusal noteikto sankciju dēļ alumīnija cenas pasaules tirgos sasniegušas sešarpus gados augstāko līmeni. Prognozes liecina, ka alumīnija cena var turpināt palielināties, sasniedzot 2800 - 3000 dolārus par tonnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc daudzajiem skandāliem, kas saistīti ar krievu uzņēmēju Oļegu Deripasku, viņš var svinēt uzvaru, jo ASV Finanšu ministrija svētdien atcēla sankcijas vairākiem uzņēmumiem, kas saistīti ar Krievijas miljardieri. ASV atcēlusi sankcijas alumīnija ražošanas uzņēmumam RusAl un kompānijām EN+ Group Plc un EuroSibEnergo JSC. Oficiālā versija - šīs kompānijas atbrīvojušās no Deripaska tiešās kontroles.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievu miljardieris Oļegs Deripaska paziņojis, ka gadījumā, ja ASV neatcels pret viņu un viņa vadīto autobūves uzņēmumu GAZ noteiktās sankcijas, autoražotājs līdz vasarai varētu būt spiests pārtraukt darbību.

«4.jūlijs burtiski ir pēdējā diena, kad varētu darboties šī ražotne,» Deripaska sacīja žurnālistiem, kas otrdien bija ieradušies vizītē GAZ rūpnīcā Ņižņijnovgorodā.

Ja ražotne pēc 4.jūlija nespēs atgriezties pie normālas darbības, tad nav cerības, ka tā izdzīvos, norādīja Deripaska.

Šajā datumā pilnībā spēkā stājas ASV noteiktās sankcijas.

Deripaska ir starp vairākiem Kremlim pietuvinātiem oligarhiem, kam ASV piemērojušas sankcijas saistībā ar aizdomām, ka Krievija ietekmējusi 2016.gadā ASV notikušās prezidenta vēlēšanas. Sankcijas noteiktas arī pret Deripaskam piederošiem uzņēmumiem.

Janvārī ASV atcēla sankcijas alumīnija ražošanas uzņēmumam «RusAl» un kompānijām «EN+ Group Plc» un «EuroSibEnergo JSC» pēc tam, kad Deripaska atteicās no to kontroles. Taču viņš joprojām kontrolē GAZ, kas 13 dažādās rūpnīcās nodarbina 40 000 cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Finanšu ministrija patlaban izskata iespēju rubļa kursa vājināšanai, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi un papildinātu budžetu, atsaucoties uz valsts finanšu ministru Antonu Siluanovu, raksta Bloomberg.

«Pēdējo desmit gadu laikā rubļa kursa nomināls praktiski nav mainījies, bet cenas ir ievērojami augušas,» sacījis ministrs. Tas ļāvis rublim reālā izteiksmē nostiprināties, kas negatīvi ietekmē eksportētājus.

Tiesa gan, vērtību plānots samazināt ar tirgus spēkiem, nevis administratīvām metodēm.

Lai šo soli īstenotu, augusta sākumā ministrija sāks iegādāties valūtas rezerves fondam, nevis Krievijas Bankā, bet tirgū. Šādu pirkumu rezultātā kurss var sarukt par 1-2 rubļiem. Sagaidāms, ka kursa vājināšanās varētu budžetam dot 190 miljardus rubļu jeb 6 miljardus ASV dolāru.

Šo soli Krievija varētu apsvērt kā alternatīvu priekšlikumam stimulēt ekonomiku ar kvantitatīvās mīkstināšanas metodi (naudas emisiju), kā to dara ASV. Tomēr šī metode Krievijā tika noraidīta, jo tāpat jau valstī ir augsts inflācijas līmenis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Par Amber Beverage Group neatkarīgo direktoru izvēlēts Marks Gārbers

Žanete Hāka, 09.01.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Amber Beverage Group Holding S.a.r.l neatkarīgo direktoru ar stratēģiskā konsultanta funkcijām iecelts Marks Gārbers (Mark Garber), informē uzņēmums.

M. Gārbers vadīs «Amber Beverage Group» uzraudzības padomes izveidi 2018. gada pirmajā ceturksnī.

Marks GārbersKrievijas un visas pasaules investīciju speciālistu aprindās ir labi zināms finansists. Gārbersir medicīnas zinātņu doktors; 1987. gadā viņš kļuva par vienu no «Sintez» (viens no pirmajiem privātajiem uzņēmumiem PSRS) dibinātājiem. 1988. gadā ar Gārberalīdzdalību tika dibināts arī pirmais Padomju Savienības un ASV kopuzņēmums «Sovaminko», bet vēlāk — Padomju Savienības un ASV tehnoloģiju uzņēmums «MEBINVEST».

1995. gadā Gārberskopā ar Hansu-Joergu Rudlofu (Hans-Joerg Rudloff), «Credit Suisse First Boston» bijušo izpilddirektoru, dibināja pirmo Krievijas investīciju banku «UCB». 1998. gadā «UCB» banku pārpirka investīciju banka «Robert Fleming & Co.», un Marks Gārbers kļuva par «Fleming UCB» priekšsēdētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru