Pasaulē

Ungārijā par 680 eiro dienā izīrē veselu ciematu

LETA, 26.02.2015

Jaunākais izdevums

Ungārijā par 680 eiro dienā piedāvā īrēt nelielu ciematu. Meģeras mērs Krištofs Pajers cer, ka neparastā iespēja ļaus lielākam skaitam tūristu iepazīt apburošo un nomaļo ciematu, kurā ir tikai 18 iedzīvotāji. Meģera atrodas 193 kilometru attālumā no Budapeštas.

Īrniekiem būs pieejamas septiņas viesu mājas, kurās var izguldīt 39 cilvēkus, kā arī brīva pieeja četrām ielām, autobusa pieturai, šķūnim un 4,5 hektāriem zemes. Uz īres laiku to pārraudzībā nonāks divas aitas, divas govis, seši zirgi un mēra vietnieka amata nosaukums.

Pajers iecerējis, ka uzņēmumi varētu īrēt kluso un mierīgo ciematu darbinieku pasākumiem. «Mēs piedāvājam viesiem visdažādākās programmas, taču lielāko daļu apbur vienkārši daba un klusums, » norāda 42 gadus vecais mērs. «Kad viņi apsēžas pļavā ar pudeli rozā vīna, nekas cits viņus vairs neuztrauc».

«Es ieviesu likumu, ka īrnieks uz nedēļas nogali var kļūt par mēra vietnieku un pat mainīt ielu nosaukumus, ja ir tāda vēlēšanās, » viņš stāsta.

Pajers atklāja, ka esot iemīlējis Meģeru pirms desmit gadiem, kad brauca ciematam cauri. Viņš pilsētā nopirka vairākus īpašumus un vēlāk tika ievēlēts par mēru.

«Meģera vienmēr bijusi nabadzīga, taču tajā ir saglabājusies brīnišķīga laucinieciska atmosfēra, » uzsver Pajers. «Es ceru, ka sludinājums nesīs Meģerai ieņēmumus, bet vēl svarīgāk ir gūt uzmanību. »

Mērs kopš īres sludinājuma ievietošanas internetā saņēmis zvanus no vairāk nekā desmit interesentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akcentējot japāņu tradīciju būvēt no koka, Tokijā top olimpisko spēļu sportistu ciemats un nule kā medijiem prezentēta viena no tā galvenajām ēkām - Village Plaza.

Village Plaza piedāvās plašu pakalpojumu klāstu sportistiem, komandu amatpersonām, viesiem un plašsaziņas līdzekļiem olimpisko un paralimpisko spēļu laikā.

Ciemats atrodas Tokijas Harumi krastmalas rajonā, un tajā būs viss, sākot no kafejnīcas un bankas, līdz medicīnas centram un frizētavai.

Saskaņā ar Spēļu organizēšanas komitejas teikto, vienstāva koka konstrukcijai Village Plaza aptuveni 5300 kvadrātmetru platībā izmantoti apmēram 40 000 lapegles, ciedra un cipreses koku, ko ziedojušas 63 Japānas pašvaldības. Katrs kokmateriāls apzīmēts ar tās pašvaldības nosaukumu, kura tos ziedojusi. Materiālu izmaksas tiek lēstas aptuveni 20 miljonu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Nodod ekspluatācijā gājēju un velosipēdistu tiltu pār Jūrmalas šoseju

Lelde Petrāne, 01.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pilnsabiedrība LNK Industries Group ekspluatācijā nodod gājēju/velosipēdistu tiltu pār autoceļu A10 Babītes pagasta teritorijā, Rīgas–Ventspils šosejā 14,82. km. Tilta būvniecība veikta pēc VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) pasūtījuma, būvprojekta autors ir SIA Projekts 3.

Tilta būvniecības izmaksas: 1 059 959.99 eiro (ieskaitot PVN).

Tilta laiduma konstrukciju veido trīslaiduma tērauda kopne, kas balstīta ar tērauda vantīm, tilta garums ir 78,24 metri un platums 3,67 metri. Tas balstās uz 18 monolītā dzelzsbetona balstiem un tilta pamatus veido 52 urbpāļi ar diametru 880 mm. Gājēju tilta vantis ir veidotas no 36 mm tērauda stieņiem. Lai samazinātu konstrukcijas pašsvaru, pārvada ietves virsma tika apstrādāta ar speciālu pretslīdes pārklājumu, kura kvalitāte attiecībā uz saķeri un ilglaicību neatpaliek no tradicionālās asfaltbetona segas. Šis seguma veids ir arī betona konstrukciju hidroizolācija. Uz abām pusēm no gājēju tilta ir izbūvētas nepārtrauktas plātņu sistēmas dzelzsbetona rampas. Babītes pusē tās garums ir 77,61 m, Priežciema pusē – 90,24 m. Pārvada galos tika izbūvētas pandusu konstrukcijas 22,55 m un 22,87 m garumā. Autoceļa sadalošajās joslās ‒ 50 metru uz katru pusi ‒ tika izbūvēts žogs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sitio Pariahan, piekrastes ciemats Filipīnās, kādreiz bija sala, bet tagad ir bez zemes.

Ciemats, kas atrodas aptuveni 17 kilometru attālumā no Filipīnu galvaspilsētas Manilas, katru gadu nogrimst dziļāk par apmēram 4 cm.

Globālās sasilšanas izraisītā jūras līmeņa celšanās drīz varētu padarīt šo ciematu nelietojamu. Ar šādu problēmu saskaras arī citas Āzijas valstis, kur vissmagāk cieš tieši visnabadzīgākā sabiedrības daļa.

Sitio Pariahan ciematā dziļa aka ir vienīgais ūdens avots. Uz daudziem jumtiem uzstādīti saules paneļi, lai iegūtu elektrību, kas galvenokārt tiek izmantota, lai kopīgi skatītos televīzijas pārraides. Dienās, kad elektrības ir maz, iedzīvotāji laiku pavada, spēlējot azartspēles.

Taču savulaik ciemats bijis pavisam citāds. Tur rīkoti basketbola turnīri un tik grandiozi svētki, ka uz tiem ieradušies viesi no citām valsts vietām. Basketbola laukums tagad ir pilnībā nogrimis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada augusta vidū Babītes pagasta Piņķos durvis vērs modes zīmolu outlet jeb, latviskojot saskaņā ar Valsts valodas centra norādēm, zīmolpreču izpārdošanas ciemats "Via Jurmala Outlet Village". Baltijā šis būs pirmais outlet ciemats zem klajas debess, saskaņā ar attīstītāja vīziju - pilsēta pilsētā.

"Via Jurmala Outlet Village", kura raksturīgā iezīme, raugoties no dizaina viedokļa, ir Vidusjūras stila ēkas un ieliņas, visa gada garumā apmeklētājiem tiks piedāvāts iegādāties pasaulē populāru zīmolu iepriekšējo sezonu un outlet konceptam īpaši veidotu kolekciju preces.

"Via Jurmala Outlet Village" mārketinga vadītāja Anna Žigalova biznesa portālam db.lv stāsta: "Skatāmies uz tirgu, kurā jau darbojas esošie spēlētāji. Mēs varam tikai to pārdalīt, paņemt kādu tirgus daļu ar izdevīgāku piedāvājumu." Šobrīd uzstādīts 15% relatīvās (starp definētiem konkurentiem) tirgus daļas mērķis pirmajos divos gados.

"Via Jurmala Outlet Village" tiks attīstīts divās kārtās. Pirmajā kārtā ir ieguldīti 27 miljoni eiro. Otrās kārtas koncepts vēl tiek izstrādāts, saskaņojot ar potenciālo nomnieku vēlmēm, tādēļ plānotais investīciju apjoms vēl tiek rēķināts. Vaicāta, kad varētu sākties otrās kārtas attīstība, A. Žigalova teic, ka saskaņā ar šā brīža plāniem vismaz pusotru gadu plānots veltīt uzmanību pirmajai kārtai un pēc tam pievērsties tālākai attīstībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premium segmenta nekustamo īpašumu kompānija Latvia Sotheby’s International Realty uzsākusi zemes apbūves gabalu pārdošanu ciemata projektā Jurmala Dune.

Jurmala Dune ir ciemats Ragakāpas tuvumā Jūrmalā, Lielupes krastā, kur plānots uzbūvēt privātmājas, villas un trīs mazstāvu dzīvokļu mājas.

Ciemata kopējā platība plānota 25 hektāru apmērā. Ciemats atrodas vietā, kurā Lielupe satiekas ar Baltijas jūru. To no vienas puses 1 km garumā ieskauj Lielupes krasti, savukārt no otras puses Ragakāpas dabas parks un balto smilšu pludmale.

Jurmala Dune ir multifunkcionāls slēgta tipa ciemats, kura rezidentiem un viesiem jau ir pieejamas pilnībā labiekārtotas publiskās zonas ar apgaismotiem un bruģētiem ceļiem, ietvēm un veloceļiem, kā arī atpūtas zonām. Teritorijā kopumā atrodas vairāk nekā 30 zemesgabalu dažādas platībās, no 2500 līdz 4000 kvadrātmetriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Tikai aptuveni simts kilometrus no jaunuzbūvētajām ēkām, kas kalpos lielajam sporta notikumam, meklējams pilnīgs pretstats.

No 9. līdz 25.februārim Phjončhanā, Dienvidkorejā norisināsies 2018.gada ziemas Olimpiskās spēles, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

Olimpiskās spēles - dārgs prieks

Tikai aptuveni simts kilometrus no jaunuzbūvētajām ēkām, kas kalpos lielajam sporta notikumam, meklējams pilnīgs pretstats - pamests un aizmirsts savulaik populārs slēpošanas kūrorts. Tas atgādina faktu, ka ziemas Olimpiskajām spēlēm uzbuvēto ēku izmantošana nākotnē joprojām ir neskaidra.

Bijušais slēpošanas kūrorts, kas atrodas netālu no Ziemeļkorejas robežas, durvis slēdza 2006. gadā, esot pieredzes bagātākais visā Dienvidkorejā. Tā noriets saistāms ar slēpošanas popularitātes kritumu valstī un šis fenomens nekur nav zudis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atlaižu veikalu kompleksa VIA JURMALA Outlet Village būvniecības ietvaros plānots uzstādīt reklāmas iekārtu, kas būs 380 metrus gara, 3,2 metrus augsta un kā aizsargsiena atdalīs iepirkšanās centru no šosejas Rīga - Jūrmala.

Ideja «atdzīvināt» ar reklāmu aizsargmūri gar šoseju pieder projekta galvenajam arhitektam Andrim Bērziņam.

«Domāju, ka nevienam no Eiropas autletiem nav iespēju izveidot iespaidīgu mākslas objektu 20 metru attālumā no lielceļa, pa kuru gadā pārvietojas 13 miljoni automašīnu. Pastāv viedoklis, ka nav iespējams pamanīt detaļas uz plakāta, kas stāv paralēli ceļam, braucot ar ātrumu 90 km stundā, bet mūsu gadījumā tam nav nozīmes. Iedomājieties piecus metrus lielu, melnu PUMA kaķi vai ļoti pazīstamo LEVI’S logotipu, kura platība ir 18 m². Mēneša laikā šosejas «pastāvīgie apmeklētāji» varēs atcerēties visus jaunā tirdzniecības centra zīmolus,» komentē A.Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014.gada sākumā viens no Olimpiskās komitejas pārstāvjiem gatavošanās procesu Brazīlijas Vasaras olimpiskajām spēlēm novērtēja kā sliktāko, kas redzēts, raksta Bloomberg.

Būvniecība tika atcelta un pastāvēja risks nepaspēt līdz nepieciešamajam termiņam to pabeigt, jo atbildīgās personas bija iesaistītas valsts mēroga korupcijas skandālā.

Taču tagad viss izskatās kārtībā un vairāk nekā 95% no nepieciešamajām celtnēm ir pabeigtas.

Plānots, ka 31.Vasaras Olimpiskajās spēlēs piedalīsies 12 500 sportisti no 205 valstīm un olimpiskais ciemats viņu vajadzībām tiks atvērts jau jūlijā.

Olimpiskais ciemats tiek veidots kā vesela pilsēta, kurā bez daudziem stadioniem dažādiem sporta veidiem būs pieejamas daudzveidīgas brīvā laika aktivitātes, pasaules virtuves piedāvājumi, tirdzniecības centri, kā arī lūgšanas vietas visu reliģiju pārstāvjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Riodežaneiro olimpisko spēļu objekti tika uzcelti bez plānošanas

LETA, Zane Atlāce - Bistere, 24.05.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Objekti pirms pagājušā gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm tika uzcelti bez plānošanas un pašlaik ir "baltie ziloņi", tiesas sēdē paudis federālais prokurors Leandru Mitidieri.

"Tur nebija plānošanas, kad viņi pretendēja uz rīkošanu. Nebija plānošanas," paudis prokurors. "Šodien tie ir baltie ziloņi. Tagad mums jācenšas saprast kā to padarīt par kaut ko lietojamu."

Riodežaneiro iztērēja aptuveni 12 miljardus dolāru (10,5 miljardus eiro), lai sarīkotu olimpiskās spēles, kuras iespaidoja izdevumu samazināšana, slikts apmeklējums, kā arī ziņojumi par kukuļiem un korupciju objektu būvniecības procesā.

Olimpiskajā parkā, kur ir lielākā objektu koncentrācija, tagad stāv daudzas tukšas arēnas un kopš olimpisko spēļu noslēguma joprojām valda liela nekārtība. Tikmēr Deodoru rajons, kur risinājās 11 dažādas sacensības, ieskaitot BMX riteņbraukšanu, tagad ir slēgts, kaut bija plāns radīt publisku parku ar iespējām peldēt vietējiem iedzīvotājiem, kas pārsvarā ir ļoti nabadzīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Gatavošanās, iespējams, aukstākajai Olimpiādei vēsturē

Zane Atlāce - Bistere, 05.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau šo piektdien, 9.februārī Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā tiks atklātas XXIII Ziemas olimpiskās spēles un pilsētā vēl noris pēdējie sagatavošanās darbi tām.

Spēļu nevainojamu norisi apdraud lielais aukstums, kas iestājies pilsētā – pašlaik tur ir aptuveni mīnus 20 grādu liels sals. Sinoptiķi prognozē, ka spēļu atklāšanas dienā varētu būt par desmit grādiem siltāks. Taču, pat jā tā notiks, ir lielas iespējas, ka Phjončhanas olimpiskās spēles varētu būt vienas no aukstākajām vēsturē, vēsta ārvalstu mediji.

Jau vēstīts, ka Olimpiāde Dienvidkorejā notiks no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.

Lasi Vēl:

Olimpiskais ciemats Dienvidkorejā

FOTO: Dienvidkorejas sporta būvju krasie pretstati

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riodežaneiro, Brazīlijā pilnā sparā notiek gatavošanās 2016.gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm, kas šajā Dienvidamerikas valstī notiks no 5. līdz 21. augustam.

Plānots, ka 31.Vasaras Olimpiskajās spēlēs piedalīsies 12 500 sportisti no 205 valstīm un olimpiskais ciemats viņu vajadzībām tiks atvērts jau jūlijā.

Olimpiskais ciemats tiek veidots kā vesela pilsēta, kurā bez daudziem stadioniem dažādiem sporta veidiem būs pieejamas daudzveidīgas brīvā laika aktivitātes, pasaules virtuves piedāvājumi, tirdzniecības centri, kā arī lūgšanas vietas visu reliģiju pārstāvjiem.

Privātās un publiskās investīcijas Olimpiādes rīkošanā Riodežaneiro sasniedz 11,8 miljardus dolāru (10,9 miljardus eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būvniecības valsts kontroles birojs pieņēmis ekspluatācijā jauno outlet ciematu "Via Jurmala Outlet Village", kas atrodas Piņķos.

Noslēdzies pirmais objekta būvniecības etaps, kura kopējā platība ir 13,5 tūkstoši kvadrātmetru.

Šajā posmā plānots prezentēt aptuveni 100 modes zīmolus, vairākas kafejnīcas un restorānus, kā arī bērnu pilsētiņu.

Trespass un PUMA outlet koncepta veikali ienāk Latvijas tirgū 

2020. gads Latvijā iezīmēsies ar ievērojamām pārmaiņām modes apģērbu mazumtirdzniecībā....

"Via Jurmala Outlet Village" būs Baltijā pirmais šāda formāta modes zīmolu outlet ciemats zem klajas debess.

Iepirkšanās un atpūtas vieta starp Rīgu un Jūrmalu vietējos iedzīvotājus un ārvalstu viesus sagaidīs ar plašu iepriekšējo sezonu un īpaši outlet konceptam izstrādātu kolekciju modes apģērbiem, apaviem un aksesuāriem. Visa gada garumā pasaulē populāru un iecienītu zīmolu produkciju būs iespējams iegādāties par 30% līdz 70% zemākām cenām.

Jautāta par iespējamo outlet ciemata atklāšanas datumu, projekta pārstāve Gita Bute biznesa portālam db.lv stāstīja, ka patlaban tiek gaidīts, kad valstī tiks atcelta ārkārtas situācija. Pēc tam tiks izziņots jaunais atklāšanas datums. Iepriekš atklāšana tika plānota 23. maijā.

"Dienas Bizness" jau ziņojis, ka projektā plānots investēt 25 miljonus eiro.

Projekta arhitektonisko risinājumu izstrādājis arhitektu biroja "Archab" arhitekts Andris Bērziņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienests (VID) atgādina, ka gadījumos, kad fiziskā persona iznomā vai izīrē nekustamo īpašumu, tas ir uzskatāms par fiziskās personas saimniecisko darbību, kas ir jāreģistrē VID.

Ja fiziskā persona ienākumu gūst no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas, personai ir iespēja izvēlēties atvieglotu reģistrācijas kārtību, informējot VID par noslēgto īres vai nomas līgumu piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas.

Veicot uzraudzības pasākumus, VID ir konstatējis, ka viens no izplatītākajiem fizisko personu veiktās saimnieciskās darbības veidiem ir tieši nekustamā īpašuma izīrēšana vai iznomāšana, tostarp tos piedāvājot dažādos interneta portālos, piemēram, www.ss.lv, www.booking.com, www.zip.draugiem.lv, www.airbnb.com u.c.

Tādēļ VID aicina fiziskās personas pildīt savu nodokļa maksātāja pienākumu un, izpildoties saimnieciskās darbības reģistrēšanas nosacījumiem, reģistrēt saimniecisko darbību, deklarēt un nomaksāt nodokļus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Īres līgumus par mājokļa izīrēšanu rosina reģistrēt VID

Dienas Bizness, 20.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 20.oktobrī, pauda konceptuālu atbalstu rosinātajiem grozījumiem nekustamā īpašuma nodokļa likumā, kas paredz komersantu noslēgtos īres līgumus par mājokļu izīrēšanu reģistrēt Valsts ieņēmumu dienestā (VID), indormē Saeimas Preses dienests.

«Šis jautājums ir jāskata plašāk, tāpēc ierosinājumu virzīsim tālāk, un tas varētu būt kā pirmais solis uz visa dzīvokļu īres tirgus sakārtošanu, neizceļot nevienu konkrētu grupu. Nav noslēpums, ka dzīvokļus bez īres līgumu slēgšanas, reģistrēšanas un nodokļu nomaksas izīrē arī fiziskas personas, kas vērtējams kā nereģistrēta saimnieciskā darbība. Tāpēc, ņemot vērā komisijā izskanējušos viedokļus, vienojāmies, ka nepieciešama konceptuāla diskusija par vienota reģistra izveidi un par to, kāda loma šajā jomā būtu nodokļu administrācijai, zemesgrāmatai, pašvaldībām,» šodienas sēdē pauda Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklāta satiksme pār jaunizbūvēto tiltu pār Mazo Juglu, kas atrodas autoceļa Juglas papīrfabrikas ciemats – Upesciems (P2) 1,9. kilometrā.

«Par valsts budžeta līdzekļiem šogad ir veikti atjaunošanas darbi uz četriem tiltiem un viens tilts – pāri Mazajai Juglai – ir izbūvēts no jauna. Vairāk nekā 50% tiltu uz valsts ceļiem pašlaik ir sliktā stāvoklī,» tilta atklāšanas pasākumā norādīja VAS Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange.

Šā gada maijā VAS Latvijas Valsts ceļi (LVC) noslēdza līgumu ar SIA Viadukts par tilta pārbūves darbiem, kuru kopējās izmaksas ir EUR 911 939,30, tajā skaitā PVN. Uzņēmums uzvarēja atklātajā konkursā par būvdarbu veikšanu, kas tika izsludināts 2014.gada 19.februārī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandes lielākā notekūdeņu attīrīšanas stacija cer attīrīt ūdeņus par 80% no medikamentu atliekām

Ārle-Rikstela ir pavisam neliels ciemats Dienvidnīderlandē, tikai knapi seši tūkstoši iedzīvotāju, toties tur atrodas šīs valsts lielākā notekūdeņu attīrīšanas stacija. Un tieši tur pirms pāris mēnešiem, 2018. gada decembra vidū, tika aizsākts pilotprojekts divu metožu izmēģināšanai, kas varētu krietni samazināt – līdz 80% – medikamentu atliekas attīrītajos notekūdeņos. Projektam ir piešķirti 400 tūkstoši eiro, un tas ir tikai viens no soļiem šī tik nesen uzmanību izpelnījušā piesārņojuma novēršanai, bet kas jau ir licis holandiešiem atrast budžetā papildus 30 miljonus eiro.

Par medikamentiem notekūdeņos sāka runāt vien pirms gadiem divdesmit, divdesmit pieciem, bet laika posmā no 2000. līdz 2015. gadam publicēto pētījumu skaits par medikamentu atliekām ūdeņos pieauga no 200 līdz 1800 pētījumiem gadā. Pēc 2016. gada Eiropas Komisijas ziņojuma par stratēģisku pieeju farmaceitiskajiem līdzekļiem vidē medikamentu patēriņš ES nevis samazinās, bet pieaug, un tas attiecas gan uz cilvēkiem, gan dzīvniekiem: kopš 1990. gada farmaceitiskais tirgus ES pieaudzis piecas reizes. Nīderlandē aprēķināts, ka gadā aptuveni 140 tonnas kilogramu medikamentu atlieku un 30 tonnas kontrastvielu nonāk atpakaļ ūdeņos. Standarta notekūdeņu attīrīšanas iekārtas spēj attīrīt kanalizācijas ūdeņus no farmaceitiskajām atliekām par aptuveni 50–65%, bet faktiski tās tam nav domātas. Turklāt tas, cik lielā mērā tiek ūdens atīrīts, varētu būt krietni pārspīlēts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līdzekļu trūkums liedz sakārtot degradētās teritorijas

Dienas Bizness, 05.10.2015

Projekta Riverways ietvaros Strenčos izveidota pontonu piestātne ar vairākām atpūtas vietām. «Šāds pontonu tilts mums ir otrajiem Latvijā. Esam nostiprinājuši krastu, uzstādījuši jaunu plūdu atzīmju stabu un plostnieku vecā ozola vietā iestādījuši jaunu,» stāsta Strenču novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Iveta Ence.

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Esam ieinteresēti novada infrastruktūras un vides sakārtošanā, un mūsu darbs vērsts uz saprātīgu dabas resursu izmantošanu. Apkārtne lielākoties ir sakopta, infrastruktūra labiekārtota, attīstām ekotūrismu, pašlaik labiekārtojam tirgus laukumu, risinām saimnieciskās lietas. Mēs nesildām dabu, bet siltinām ēkas; esam nomainījuši ielu apgaismojumu, tā samazinot elektroenerģijas patēriņu par 80%. Ko varam, to esam jau paveikuši un gribam strādāt tālāk, taču mazajām pašvaldībām netiek dota iespēja attīstībai,» laikrakstam Diena stāsta Strenču novada pašvaldības vadītājs Jānis Pētersons.

Novada teritorija, kurā ietilpst divas pilsētas – Strenči un Seda, kā arī divi pagasti – Jērcēnu un Plāņu pagasts, Latvijas ziemeļaustrumos aizņem 375,93 kvadrātkilometrus plašu teritoriju. Kopējais iedzīvotāju skaits ir 3745. Novadā darbojas lauksaimniecības, kūdras, mežizstrādes, kokapstrādes uzņēmumi, bet novadam būtiska apjoma darbavietu skaitu nodrošina Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca.

Pēdējos gados novada pašvaldība veiksmīgi realizējusi dažādus projektus, lai sakārtotu infrastruktūru un vidi, tomēr vairāku faktoru ietekmē līdzekļu trūkums kavē pabeigt nozīmīgākos no tiem. Kā norāda Strenču novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Iveta Ence, mazajām pašvaldībām, kurās nav reģionālās attīstības centru, nākamajā plānošanas periodā 2014.–2020. gadam Eiropas Savienības (ES) finansējums degradēto teritoriju sakopšanai nepienākas. «Novadā ir vairākas vietas, ko vajadzētu sakopt, taču no visiem 110 Latvijas novadiem diemžēl esam starp tiem 89 mazajiem novadiem, kam līdzekļus šādiem projektiem nepiešķir. Mēs nevaram piesaistīt uzņēmējus un investīcijas tāpēc, ka nevaram attīstīt teritorijas,» uzsver I. Ence. Seda var sniegt daudz eksotikas tūristiem – tā ir viena no Strenču novada vietām, kur būtu nepieciešamas investīcijas veco, sabrukušo būvju nojaukšanai. Vēl pagājušā gadsimta vidū tagadējās pilsētiņas vietā pletās mežs. Ciemats Sedas tīreļa dienvidu malā sāka veidoties 1952. gadā līdz ar kūdras fabrikas celtniecību. Savulaik kūdras fabrika bija pasludināta par vissavienības komjaunatnes triecienceltni, uz kurieni strādāt brauca jaunatne no visas toreizējās Padomju Savienības. Tolaik tas noteica ciemata raksturu un vizuālo tēlu, kāds tas saglabājies arī tagad, kad Seda ir pilsēta ar lauku teritoriju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piņķos durvis vēris iepirkšanās ciemats "Via Jurmala Outlet Village".

"Mēs esam izveidojuši pilsētu pilsētā - iepirkšanās ciematu zem klajas debess," norāda projekta attīstītājs, uzņēmuma "Outletico" valdes loceklis Andrejs Dozorcevs. Zīmolu produkciju tur iespējams iegādāties par 30% līdz 70% zemākām cenām.

Savukārt Babītes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Aivars Osītis atzīmē, ka līdz ar outlet ciemata atklāšanu radušies jauni izaicinājumi, viens no būtiskākajiem – satiksmes infrastruktūras sakārtošana, ko sākts risināt, lai ar jaunā tirdzniecības kompleksa atvēršanu apmierināti būtu ne tikai tā apmeklētāji, bet arī Piņķu iedzīvotāji.

"Pirmajam outlet ciematam Baltijas reģionā jākļūst populāram ne tikai Rīgā, bet arī visās Latvijas kaimiņvalstīs," uzskata modes preču mazumtirdzniecības zīmola "Apranga Group" ģenerāldirektors Rimantas Perveneckas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vienas no zināmākajām Ozolnieku novada pieturas vietām ir restorāns – bārs Meka, sporta centrs un SIA Bairons LBC veikals Iecēnu delikateses

Visām šīm vietām ir kas vienojošs. Par pašvaldības struktūru Ozolnieku Sporta centrs kopš darba gaitu sākuma gādā Rolands Baranovskis, kura dēla Ivo Baranovska ģimene turpat līdzās pirms 20 gadiem atvēra popularitāti iemantojušu ēstuvi, bet gaļas pārstrādē un pašu ražotu produktu tirdzniecībā roku iemēģina meita Linda Pauče ar vīru Uldi, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Ozolnieku ciemats ir aktīvs novada centrs ar lielu kustību, kur arī Meka 20 gadu garumā cīnījusies par savu klientu loku. Tā uzņēmēja un volejbolista Ivo Baranovska vadītās SIA Bārs Meka vārds vairs nav svešs teju nevienam Ozolnieku novada iedzīvotājam, daudziem jelgavniekiem un arī citiem ciemata viesiem. Par spīti daudzajiem maksājumiem (tostarp kredīta), Pārtikas un veterinārā dienesta stingrajai uzraudzībai un krīzes gadiem, ēdinātājs līdz šim tikai audzis un attīstījies, kā arī strādā ar plusiem. Telpas kļuvušas plašākas, virtuve pielāgojas standartiem. «Ja valstī kaut kas nobrūk ar ekonomiku, restorāns ir pirmais, no kā var atteikties. Tomēr esam sevi pierādījuši, cenšamies turēt kvalitāti, izdabāt plašai auditorijai – gan ģimenēm ar bērniem, gan organizējot vakara programmas un pasākumus pieaugušajiem. Viss notiek,» saka I. Baranovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aptuveni pusotra kilometra attālumā no Riodežaneiro olimpiskā parka, kurā no 5. līdz 21.augustam norisināsies XXXI olimpiskās spēles, svētdien oficiāli atklāts Riodežaneiro olimpiskais ciemats, vēsta ārvalstu mediji.

31 ēkā ierīkoti 3604 dzīvokļi, kuros uzturēsies aptuveni 18 000 sportistu, treneru un amatpersonu no visas pasaules. Ciematā izveidota milzīga ēdināšanas telpa, kas varēs apkalpot vairāk nekā 5000 cilvēku, trenažieru zāle, klīnika, atpūtas zona, skaistumkopšanas salons, reliģiskais centrs dažādām konfesijām, kā arī septiņas veļas mazgātavas.

Tiesa, Austrālijas izlase svētdien paziņoja, ka negrasās apmesties šajā ciematā, jo tas vēl nav pabeigts un uzskatāms par nedrošu.

Jau vēstīts, ka privātās un publiskās investīcijas Olimpiādes rīkošanā Riodežaneiro sasniedz 11,8 miljardus dolāru (10,9 miljardus eiro).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grafiti ciemats Ķīnas pilsētā Veifangā piesaistījis daudzus tūristus. Mēneša laikā vairāk nekā 100 mākslinieki tur radījuši grafiti mākslas darbus un pabeiguši aptuveni 100 gleznas.

Fotogrāfijas skatiet galerijā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas un Jūrmalas viduspunktā – Piņķos, Mārupes novadā, uzņēmums Latvia Sotheby's International Realty sācis privātmāju - golfa pilsētvillu pārdošanu kompleksā Jurmala Golf Resort.

Jurmala Golf Resort ir pirmais ciemats Baltijā, kurš tiek būvēts tiešā golfa laukuma tuvumā, arhitektūrai iedvesmojoties no Spānijai un Vidusjūras valstīm raksturīgajām arhitektūras iezīmēm.

Kopējā kompleksa platība pārsniedz 130 hektāru. Pašlaik pirmās pilsētvillas ir būvniecības procesā, kopumā pirmajā kārtā plānots attīstīt 45 mājvietas, kuras jau ir pieejamas iepriekšējai rezervēšanai.

FOTO: Golfa laukuma un viesnīcas izveidē Piņķos investēti 11 miljoni eiro 

Pēc piecu gadu projektēšanas un būvdarbiem pirmo Nicklaus Design golfa laukumu Baltijā...

Tiek plānotas vairākas būvniecības kārtas, pirmajai beidzoties provizoriski 2025. gadā. Iegādei pieejamas divu tipu mājas – detached villa (no 137 kvm.) un individuālās (148 kvm.), kuru cenas ir no 359 000 eiro.

Energoefektīvās mājas tiek piedāvātas iegādei ar pilnu apdari. Katram īpašumam tiks pieslēgta gāzes apkure, pilsētas ūdens un kanalizācija. Pie katras mājas ārpusē ir izvietotas pieslēguma vietas, elektroauto uzlādei.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Astoņās 15 stāvu ēkās tiks uzņemti 3894 olimpisko spēļu sportisti un amatpersonas.

Turpmākos pāris mēnešus par pasaules labāko sportisu mājām kļūs olimpiskais ciemats Kangnungā – Phjončhanas kaimiņpilsētā, kur astoņās 15 stāvu ēkās tiks uzņemti 3894 olimpisko spēļu sportisti un amatpersonas.

Vēl nepilni 3000 olimpiādes dalībnieku dzīvos kalnu sacensību ciematā Kanninā.

Spēļu rīkotāji jau paziņojuši, ka olimpiskajos ciematos kā pirmie iekārtosies Jamaikas, Brazīlijas, Rumānijas un Beļģijas komandu pārstāvji.

Martā šajā ciematā ieradīsies arī 2268 paraolimpisko spēļu sportisti un amatpersonas.

Jau vēstīts, ka 2018.gada Phjončhanas olimpiskās spēles Dienvidkorejā notiks no 9. līdz 25.februārim. Tajās tiks sadalīti 102 medaļu komplekti 15 dažādos sporta veidos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bioloģiskā saimniecība Kaņepītes Kocēnu novadā kutina nervu galus lielajiem miltu ražotājiem

Lai gan Kaņepīšu saimnieki Guntars un Dita Antoniji, kuri nupat nosvinējuši kāzas, graudu pārstrādē izmanto vairāk nekā gadsimtu vecas iekārtas, tomēr salīdzinoši nelielās saimniecības rosība nozarē sacēlusi īstu miltu vētru.

Pirmkārt, kvalitātes dēļ. Pārtikas rūpniecībā kvalitātes jēdziens mūsdienās ir aplam novalkāts, pamatā ar to saprotot industrijas interesēs balstītus faktorus par produkcijas «tīrību» un rutīnā atstrādātu viendabīgumu. Kvalitātes jēdziens vairs neietver tādas industrijai netveramas lietas kā sevišķas garšas īpašības vai produktu enerģētika. Līdz ar to kvalitātes scepteris jēdziena plašākajā nozīmē, nevis tikai no uzraugošās ierēdniecības skatu punkta uz to raugoties, pašlaik ir labāko bioloģisko audzētāju un pārstrādātāju rokās. Tieši ar šo – par nozari atbildīgo dienestu ierēdņu dokumentos neaprakstīto – kvalitāti, kas dažkārt patiešām ir netverama un vienkārši jābauda ēdot, īpaša ir Kaņepīšu produkcija. No tīras zemes nākusi, bez pesticīdiem un mākslīgajiem mēslojumiem nobriedusi, gandrīz arhaiskā veidā sagatavota un bieži pa tiešo pircēju rokās nonākusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Ģipša atradnes ir Vecumnieku novada lielākā bagātība un arī drauds

Dienas Bizness, 16.03.2015

Šādi pēc 92 gadiem izskatās Skaistkalnē izveidojusies Šķūņa kritene. Kritenes iedala sausajās, slapjajās un ūdensrijējās. Šo var uzskatīt par daļēju ūdensrijēju – ūdens tajā pazūd, bet pēc pāris gadiem parādās atkal. Vecumnieku novadā daudz karsta kriteņu ir gan Skaistkalnē, gan arī Kurmenes un Bārbeles tuvumā.

Foto: Aivars Liepiņš, Dienas mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Skaistkalnē nobažījušies, ka līdz ar ģipšakmens atradņu izstrādi tiks traumēta jau tāpat trauslā pazemes ekosistēma, pirmdien raksta laikraksts Diena.

Iedomājieties – jūs savas saimniecības pļaviņā novietojat četrtonnīgu ūdens mucu, lai padzirdinātu lopiņus, aplaistītu kāpostu un burkānu dobes. No rīta pamostaties, aizejat apraudzīt saimniecību – nav ne mucas, ne burkānu dobju. Zeme tās aprijusi.

Skaistkalnes pusē iedzīvotājus tamlīdzīgas dabas parādības nepārsteidz, jo tieši šajā pusē vērojamas Latvijā varenākās karsta kritenes - sarežģīta ģeoloģiska parādība, kas norisinās pazemē. Ūdenim izskalojot ūdenī šķīstošos iežus – dolomītu, kaļķakmeni, ģipšakmeni, smilšakmeni, sālsakmeni –, pazemē veidojas tukšumi: piltuves, akas, vagas, kanāli, dobumi, alas. Tiem pakāpeniski palielinoties, zemes virsējie slāņi, zaudējuši pamatu, iebrūk tukšumā. Karsta kritenes var būt gan tikko pamanāmas, gan dziļas un bīstamas. Parasti gan kriteņu dziļums nepārsniedz 10 metru. To formas mēdz būt visdažādākās. Ir tādas, kurās zeme plašā teritorijā nosēžas vien dažus centimetrus gadā, taču krāteris zemes garozā var izveidoties arī vienā mirklī, kad pēkšņi pazūd gan pirtiņa, gan liels šķūnis.

Komentāri

Pievienot komentāru