Ražošana

Kooperatīviem un pienrūpniekiem būs labāki nosacījumi kredītprocentu daļējai dzēšanai

Elīna Pankovska, 31.05.2011

Jaunākais izdevums

Plāno palielināt pieejamo atbalsta summu kredītprocentu daļējai dzēšanai kooperatīvajām sabiedrībām un piena pārstrādes uzņēmumiem. To paredz grozījumi Ministru kabineta noteikumos par ikgadējo valsts atbalstu lauksaimniecībai un tā piešķiršanas kārtību.

Šobrīd noteikumi paredz, ka atbalsta pasākumos maksimālā atbalsta summa ir 40 tūkst. Ls vienam atbalsta saņēmējam. Saskaņā ar Lauku atbalsta dienesta (LAD) sniegto informāciju, ņemot vērā nosacījumu par maksimālo atbalsta summu, kopējais atbalsta pasākumiem piešķirtais finansējums netiek apgūts.

Lai atbalsta pretendentiem būtu iespēja maksimāli izmantot valsts atbalstu, grozījumi noteikumos paredz palielināt maksimālo atbalsta summu vienam atbalsta saņēmējam līdz 130 tūkst. Ls gadā.

Tāpat noteikumos izdarītas izmaiņas atbalsta piešķiršanas nosacījumos piena pārstrādes uzņēmumiem, kas paredz, ka turpmāk šie uzņēmumi varēs saņemt atbalstu arī atsevišķu iekārtu un tehnoloģiskā aprīkojuma iegādei, kas nav saistīta ar piena pārstrādes būvju būvniecības vai rekonstrukcijas projektu. Tāpēc, lai apgūtu piešķirto finansējumu šajā gadā, izmaiņas noteikumos arī paredz izsludināt otru pieteikšanās kārtu atbalsta saņemšanai līdz šā gada 30.jūnijam.

Savukārt, lai veicinātu lauksaimnieku iesaistīšanos risku vadības fondā, izmaiņas noteikumos paredz, ka lauksaimniecības risku vadības fonda dalībniekiem fondā iemaksātos naudas līdzekļus segs 80% apmērā, nevis 50% apmērā, kā tas ir līdz šim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Saldo

Plašāks uzņēmēju loks varēs saņemt atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai

Elīna Pankovska, 18.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība ir apstiprinājusi Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus Ministru kabineta noteikums par kārtību kādā tiek piešķirts valsts un Eiropas Savienības atbalsts investīciju veicināšanai lauksaimniecībā un materiālās bāzes pilnveidošanai. Noteikumi paplašina komersantu loku, kuri varēs saņemt atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai.

Noteikumi precizēti, lai lauksaimnieki varētu saņemt atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai, ja traktortehnika, piekabes un lauksaimniecībā izmantojamais tehnoloģiskais agregāts ir iegādāts par paša uzņēmēja naudu, ja uzņēmējs pats ir ņēmis aizņēmumu bankā. Savukārt ja šī tehnika būs pirkta, izmantojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstība (ELFLA) līdzekļus, tad atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai nav paredzēts.

Tāpat atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai varēs saņemt lauksaimniecības produktu pārstrādes komersanti, ja tiks iegādāts kravas pārvadāšanas transports.

Kredītprocentu daļēja dzēšana, līdztekus noteikumos jau minētajiem lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem, kuri atbilst mikrouzņēmuma, mazā un vidējā uzņēmuma kategorijai, turpmāk būs iespējama arī tiem lauksaimniecības produkcijas pārstrādes uzņēmējiem, kuri ražo limonādes un sulas. Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai turpmāk tiks piešķirts arī bezalkoholisko dzērienu ražotājiem un traktoru pircējiem.

To paredz grozījumi valdības noteikumos par kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu investīciju veicināšanai lauksaimniecībā un materiālās bāzes pilnveidošanai, ko otrdien skatīs valdībā.

Šobrīd noteikumi nosaka atbalstu tādiem lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem kā gaļas un gaļas produktu ražošana, pārstrāde un konservēšana, augļu un dārzeņu pārstrāde un konservēšana, piena produktu ražošana, graudu malšanas produktu, cietes un cietes produktu ražošana un konditorejas un miltu izstrādājumu ražošana.

Ievērojot Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) priekšlikumus, paredzēts gan papildus iekļaut gan bezalkoholisko dzērienu ražošanu, izņemot minerālūdeņu un pudelēs iepildītu citu ūdeņu ražošanu, atbalstu lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem kredītprocentu daļējai dzēšanai kravas transportam. Šobrīd valdības noteikumi Nr.775 lauksaimniekiem neparedz atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai traktortehnikas iegādes gadījumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Valdība atbalsta kredītprocentu daļēju dzēšanu arī zvejas produktu apstrādei un zvejniecībai

Dienas Bizness, 11.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 11. augustā, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtību investīciju veicināšanai lauksaimniecībā. Izmaiņas noteikumos paredz atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai zvejas produktu apstrādei un zvejniecībai, lai palielinātu šo uzņēmumu konkurētspēju Latvijas un eksporta tirgos.

Zvejniecības un zvejas produktu apstrādes nozares uzņēmumos lieli līdzekļi tiek novirzīti aizdevuma procentu maksājumiem, lai gan tos varētu izmantot investīcijām efektivitātes palielināšanai un jaunu darbavietu radīšanai. Tādēļ ir nepieciešams atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai arī zvejniecībai un zvejas produktu apstrādei, jo tā tiktu veicināta uzņēmumu efektivitāte un nodrošināta arī turpmāka investīciju ieplūšana uzņēmumos. Ievērojot līdzšinējo atbalsta pasākumu efektivitāti, kā arī valsts ekonomisko situāciju, valsts un ES atbalsts zvejniecības un zvejas produktu apstrādes nozarei ļoti būtisks ir virzienos, kas sekmētu šīs nozares dzīvotspēju un konkurētspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Atbalsta daļēju kredītprocentu dzēšanu mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām

Žanete Hāka, 19.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka atbalsta piešķiršanas kārtību investīciju veicināšanai lauksaimniecībā. Izmaiņas noteikumos paredz atbalstu daļējai kredītprocentu dzēšanai arī mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, informē ZM.

Esošie noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir atbalstu daļējai kredītprocentu dzēšanai lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, kā arī atbalsta piešķiršanas kritērijus un atbalsta apmēru 2017. gadam. Izmaiņas noteikumos paredz paplašināt atbalsta pretendentu loku, iekļaujot tajā arī mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības.

Ņemot vērā to, ka kooperācija mežsaimniecības nozarē pēdējos gados ir sākusi attīstīties, ir svarīgi veicināt esošo mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvo sabiedrību darbību. Kārtībā noteikts, par kāda veida aizdevumiem mežsaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības var pretendēt uz atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

No zemniekiem un pārtikas ražotājiem rezervētā Covid-19 krīzes atbalsta izmaksāti 12,54 miljoni eiro

LETA, 07.09.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No zemniekiem un pārtikas ražotājiem rezervētajiem 45,5 miljoniem eiro atbalstam saistībā ar Covid-19 izplatības negatīvo ietekmi līdz šim izmaksāti 12,54 miljoni eiro, informēja Lauku atbalsta dienesta (LAD) sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža.

Viņa norādīja, ka lielākā daļa summas patlaban izsniegta pasākumā par vienreizēju atbalstu ienākumu stabilizēšanai atsevišķu lopkopības nozaru lauksaimniekiem, kas nodarbojas ar piena ražošanu, gaļas liellopu un nobarojamo cūku audzēšanu. Kopumā 6541 lopkopim izmaksāti pabalsti 11,4 miljonu eiro vērtībā. Cūkkopībā atbalsts gan vēl nav izmaksāts.

Atbalsta pasākumā gatavās pārtikas produkcijas krājumu izmaksu pieauguma un apgrozījuma samazinājuma radīto grūtību mazināšanai pārtikas preču ražotājiem un primārajiem ražotājiem, kas nesaņem iepriekšminētos atbalstus, patlaban izmaksāts 1,1 miljons eiro kopumā 25 pārtikas preču ražotājiem un primārajiem ražotājiem. Pārsvarā atbalsts ticis piena pārstrādes uzņēmumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eksportētāji, meklējot jaunus noieta tirgus, paralēli izmanto valsts piedāvātos atbalsta pasākumus

Ražotāji, kas eksportēja savas preces uz Krieviju, patlaban aktīvi piesakās valsts piedāvātajam finansējumam zaudējumu segšanai, ko radījis šīs valsts noteiktais embargo, taču ir skaidrs, ka finansējuma apjoms ir pārāk mazs, tādēļ var prognozēt, ka atsevišķas saimniecības piemeklēs bankrots, pieļauj lauksaimnieki. Daži valsts piedāvātie eksportētāju atbalsta pasākumi mūsu ražotājiem nav aktuāli, un tiem līdz šim nav pieteicies neviens uzņēmējs, stāsta ministrijas.

Lauksaimniekiem, kurus smagāk skāris Krievijas embargo, patlaban pieejams finansējums vairākās atbalsta programmās, taču jau iepriekš lauksaimnieki minēja, ka atbalsts ir nepietiekams, lai segtu visus zaudējumus un pietiks vien dažiem mēnešiem. Tā, pērn Eiropas Savienība piešķīra ārkārtas atbalstu piena ražotājiem, lai daļēji kompensētu Krievijas importa embargo ietekmē izraisītos zaudējumus, ko rada būtisks piena iepirkuma cenas samazinājums - vidēji par 20%. Latvijai piešķirtā summa ir 7,72 miljoni eiro. Tiesa gan, lauksaimnieki šo finansējumu vēl nav saņēmuši, taču patlaban Zemkopības ministrija (ZM) ir izstrādājusi noteikumu projektu, kas pēc diskusijām ar nozari tiek saskaņots ar ministrijām. Atbalsts tiks izmaksāts tūlīt pēc noteikumu stāšanās spēkā, un tiek sagaidīts, ka naudu izmaksās par faktiski piegādātiem piena apjomiem laikā no pērnā gada augusta līdz oktobrim, laikraksts Dienas Bizness uzzināja ZM.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nelielie mežu īpašnieki gaida iespēju dibināt mežu īpašnieku kooperatīvus, taču attiecīgie grozījumi iestrēguši Saeimā, strīdās par UIN 0% likmi šiem kooperatīviem.

Klupšanas akmens grozījumiem Kooperatīvo sabiedrību likumā, kas būtībā paredz pielīdzināt meža īpašnieku kooperatīvus lauksaimnieku kooperatīviem un tiem piešķirt arī tādu pašu stimulu – uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi, nosakot šādiem kooperatīviem UIN likmi 0% apmērā. Atšķirīga pozīcija ir jautājumā par to, uz cik ilgu laiku šo likmi piemērot mežu īpašnieku kooperatīviem – mežu īpašnieki un arī Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns aizstāv ideju par to, ka netiek terminēta, savukārt Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis uzskata, ka likmes darbības termiņš būtu jāierobežo ar četriem gadiem – līdz 2016. gadam. Pēc E. Smiltēna sacītā, terminēta UIN 0% likme četriem gadiem neveicinātu mežu īpašnieku kooperāciju. «Nebūs motivācijas, jo nebūs skaidrības par tālāko nākotni, turklāt četri gadi ir pārāk īss termiņš tik nopietnai lietai kā kooperatīvs,» uzsvēra E. Smiltēns. Tiesa, šāds UIN atvieglojums meža īpašnieku kooperatīviem būtu spēkā tikai pēc attiecīgu grozījumu izdarīšanas nodokļu normatīvos. Tautsaimniecības komisijas sēdē ar balsu vairākumu tika atbalstīts E. Smiltēna priekšlikums, taču par to vēl briest nopietna cīņa Saeimas plenārsēdē, kad otrajā lasījumā tiks skatīti grozījumi kooperatīvo sabiedrību likumā un pēc tam arī nodokļu likumu grozījumu izskatīšanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Krievijas sankciju skartajiem pārtikas ražotājiem daļēji dzēsīs kredītprocentus

Žanete Hāka, 19.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai nodrošinātu atbalstu pārtikas ražotājiem, kurus skāris eksporta embargo, un saimniecībām, kuras netieši ietekmētas, otrdien valdība apstiprināja izmaiņas noteikumos par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu investīciju veicināšanai lauksaimniecībā, informē Zemkopības ministrija.

Jaunais papildu atbalsta instruments veidots, paredzot izmaiņas daļējas kredītprocentu dzēšanas programmā, paredzot daļēju kredītprocentu kompensāciju apgrozāmo līdzekļu kredītiem: piena, gaļas pārstrādes un zivju apstrādes uzņēmumiem, kā arī lauksaimniekiem, kā arī paredzot kredītprocentu daļēju kompensāciju par īstermiņa un ilgtermiņa kredītiem arī lielajiem piena, gaļas pārstrādes un zivju apstrādes uzņēmumiem, kuri eksportēja produkciju uz Krievijas Federāciju un kuri iekļauti Krievijas ekonomisko sankciju pret Latviju importa aizlieguma sarakstā.

Par samaksātajiem kredītprocentiem īstermiņa vai ilgtermiņa kredītiem laikā no 2013.gada 1.oktobra līdz šā gada 30.septembrim iesniegumi kredītprocentu daļējai dzēšanai Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz no šā gada 1.oktobra līdz 20.oktobrim. Atbalsta apmērs nebūs lielāks par aizdevuma gada procentu likmi (4%) vai faktisko likmi (ja tā mazāka par 4%) atbalsta summai līdz 200 tūkstošiem eiro, bet zivju apstrādei – līdz 30 tūkstošiem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mežu īpašnieki varēs veidot kooperatīvus, taču vēl nav skaidrības, vai tiem būs UIN 0% likme un uz cik ilgu laiku, vēsta laikraksts Dienas bizness.

Saeima otrajā lasījumā atbal­stīja grozījumus Kooperatīvo sabiedrību likumā, kas būtībā paredz pielīdzināt meža īpašnieku kooperatīvus lauksaimnieku kooperatīviem, tomēr joprojām nerimst strīds par to, vai piešķirt arī tādu pašu stimulu - uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaidi, nosakot šādiem kooperatīviem UIN likmi 0% apmērā. Lai arī Saeimas vairākums atbalstīja Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāra Edvarda Smiltēna priekšlikumu, ka šī UIN likme mežu īpašnieku kooperatīviem netiek terminēta un ik gadu valdība iesniedz Saeimā ziņojumu par šo kooperatīvu sabiedrību izveidi, to biedru nodokļu nomaksu, tomēr tiek prognozēts, ka trešajam lasījumam varētu tikt iesniegts priekšlikums šo normu svītrot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šā gada sākuma pārstrādes uzņēmumu kooperatīviem piedāvātā piena iepirkuma cena piedzīvojusi dramatisku kritumu.

Lai vērtētu situāciju nozarē un lemtu par piena kooperatīvu tālāko rīcību, Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) Piena nozares darba grupa 9.janvārī rīko ārkārtas sanāksmi.

LLKA Piena grupas vadītāja Mirdza Feldmane: «Situācija piena tirgū kļuvusi saspringta, tādēļ piena kooperatīviem jāvienojas par risinājumiem, kā noturēt pieņemamu iepirkuma cenu saviem zemniekiem. Tā kā Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi vienlaicīgi visiem kooperatīviem samazinājuši iepirkuma cenu, viens no risinājumiem ir lemt par ilgtermiņa sadarbības partneru meklēšanu ārpus Latvijas robežām.»

Sanāksmes laikā piena kooperatīvu pārstāvji uzklausīs Zemkopības ministrijas speciālistu vērtējumu par aktualitātēm Eiropas un Latvijas piena tirgū, diskutēs par straujāku piena kooperatīvu apvienošanās procesu un lems par iespējām slēgt ilgtermiņa sadarbības līgumus ar Polijas piena pārstrādes uzņēmumiem. Tāpat kooperatīvu pārstāvji vērtēs, vai nepieciešams aicināt Konkurences padomi veikt kārtējo pārbaudi Latvijas piena tirgū.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lauksaimnieki arī turpmāk saņems atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai

Žanete Hāka, 26.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauku atbalsta dienests varēs izmaksāt atbalstu lauksaimniekiem kredītprocentu daļējai dzēšanai pilnā apmērā.

To paredz otrdien Ministru kabineta atbalstītie grozījumi noteikumos par kārtību, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu investīciju veicināšanai lauksaimniecībā un materiālās bāzes pilnveidošanai.

Noteikumos paredzēts palielināt atbalsta apmēru par 400 tūkstošiem latu lauksaimniecības produktu primārajiem ražotājiem kredītprocentu daļējai dzēšanai, lai lauksaimniecības produktu ražotāji saņemtu atbalstu pilnā apmērā un nebūtu jāpiemēro proporcionālais samazinājums.

Noteikumi par 1,033 miljoniem latu palielina arī atbalsta summu pētījumu un laboratorisko analīžu veikšanai nepieciešamās materiālās bāzes pilnveidošanai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Vēl šomēnes lauksaimnieki var pieteikties uz daļēju kredītprocentu dzēšanu

Jānis Rancāns, 23.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesniegumu pieņemšana valsts atbalstam kredītprocentu daļējai dzēšanai primāro lauksaimniecības produktu ražotājiem, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām, lauksaimniecības produktu pārstrādes komersantiem, kā arī atbalstam investīcijām materiālās bāzes pilnveidošanai pētījumu un laboratorisko analīžu veikšanai notiek līdz 2012. gada 30. novembrim.

Kā informē Lauku atbalsta dienests (LAD), atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai tiek piešķirts par laika posmā no 2012.gada 1.janvāra līdz 2012.gada 30.septembrim faktiski samaksātajiem ilgtermiņa aizdevuma vai finanšu līzinga procentiem.

Atbalsta mērķis ir veicināt lauksaimniecības produktu ražošanas un lauku ekonomiskās telpas attīstību, veicinot lauksaimniecības un lauku attīstības investīciju projektu īstenošanu un materiālās bāzes pilnveidošanu.

Sīkāka informācija, kā arī iesniegumu veidlapas ir atrodamas LAD mājas lapā lad.gov.lv Valsts atbalsta sadaļā Investīciju veicināšana lauksaimniecībā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 25. aprīlī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus noteikumos, kas nosaka valsts un Eiropas Savienības (ES) atbalsta piešķiršanas kārtību investīciju veicināšanai lauksaimniecībā, informē ZM.

Izmaiņas noteikumos sagatavotas, lai arī 2017. gadā sekmētu ES struktūrfondu finansēto projektu īstenošanu lauksaimniecībā un zvejniecībā.

Lai arī turpmāk sekmētu ES struktūrfondu finansēto projektu īstenošanu, kā arī lauksaimniecības nozarē, lauksaimniecības produktu pārstrādē un zvejniecības un zvejas produktu apstrādē iesaistītajiem uzņēmumiem nodrošinātu ilgtermiņa investīcijas ar atbilstošām aizdevumu likmēm, izmaiņas noteikumos papildus paredz atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai. Plānots, ka tādējādi tiks mazināts finansiālais slogs uzņēmumiem, kas maksā kredītprocentus par aizdevumu likmēm.

Uzņēmumos lieli līdzekļi tiek novirzīti maksājumiem par aizdevumu likmēm, bet tos varētu izmantot efektīvāk, novirzot apgrozāmo līdzekļu iegādes finansēšanai, investīcijām efektivitātes palielināšanai un jaunu darbavietu radīšanai. Tādēļ ir nepieciešams atbalsts kredītprocentu daļējai dzēšanai lauksaimniecības nozarē, lauksaimniecības produktu pārstrādē un zvejniecības un zvejas produktu apstrādē iesaistītajiem uzņēmumiem, jo tā tiktu veicināta uzņēmumu efektivitāte un nodrošināta arī turpmāka investīciju ieplūšana uzņēmumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Kredītprocentus daļēji dzēsīs arī ilggadīgo kultūru, izņemot zemeņu, stādījumu ierīkošanai

Dienas Bizness, 06.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai sekmētu Eiropas Savienības atbalsta fondu finansēto projektu īstenošanu lauksaimniecības uzņēmumiem, valdība otrdien, 6.oktobrī, veica grozījumus noteikumos par investīciju veicināšanu lauksaimniecībā, paredzot iespēju saņemt atbalstu kredītprocentu daļējai dzēšanai arī par ilggadīgo augļkopības kultūru (izņemot zemeņu) stādījumu ierīkošanu, informē Zemkopības ministrijā.

Iesniegumi atbalsta pretendentiem kredītprocentu daļējai dzēšanai par ilggadīgo augļkopības kultūru (izņemot zemeņu) stādījumu ierīkošanu Lauku atbalsta dienesta reģionālajā lauksaimniecības pārvaldē jāiesniedz līdz 2015. gada 20. oktobrim.

Noteikumi Grozījumi Ministru kabineta 2015.gada 3.februāra noteikumos Nr.59 Valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanas kārtība investīciju veicināšanai lauksaimniecībā stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saeima pieņem atbalsta paketi apkures izmaksu pieauguma segšanai iedzīvotājiem

LETA, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, paredzot veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas nosaka sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dēvējot tās par «Valsts ieņēmumu dienesta (VID) represijām pret iedzīvotājiem», kuru īpašumi piespiedu kārtā pārdoti parādu dzēšanai, Kredītņēmēju asociācija vērsīsies Saeimā.

«Cilvēkiem, kuru īpašums tiek piespiedu kārtā realizēts parādu dzēšanai, nav kapitāla pieauguma. Pārdošanas darījumā, kas notiek pēc tiesu izpildītāja vai maksātnespējas procesa administratora iniciatīvas, vienīgais ieguvējs ir kreditors, kurš saņem vismaz daļu no izsniegtā aizdevuma un tiesu izpildītājs vai maksātnespējas administrators, kurš saņem savu «neaizskaramo» procentu no darījuma summas. Pats parādnieks šādos darījumos visbiežāk neredz pat ne centu no pārdošanas naudas. Par spīti tam, VID arī par šādiem piespiedu darījumiem uzrēķina tūkstošos mērāmu kapitāla pieauguma nodokli un bieži vien arī soda procentus. Lai novērstu netaisnību un VID nepamatoto vēršanos pret iedzīvotājiem, kuru īpašums pārdots piespiedu kārtā, jau tuvākajā laikā vērsīsimies Saeimas atbildīgajās komisijās ar lūgumu pārskatīt vai precizēt kā Ienākumu nodokļa, tā arī Maksātnespējas likumu. Lūgsim, lai deputāti VID paskaidro, ka piespiedu pārdošana nozīmē visa īpašuma zaudēšanu, nevis kapitāla pieaugumu,» informē Latvijas kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Jānis Āboliņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Regula pavērs lielākas iespējas zemniekiem

Sandra Dieziņa, 20.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jauno piena regulu, kas ļaus ražotājorganizācijām vienoties par cenu un piegādēm, zemnieki uztver pozitīvi.

Eiropas Parlamenta (EP) apstiprinātās izmaiņas Kopējā tirgus organizācijas regulā, dodot lielākas tiesības zemniekiem vienoties par piena piegādes līgumiem un cenām ir skaidrs signāls, ka ES iestādes ir gatavas uzlabot piena ražotāju tirgus varu kopējā tirdzniecības ķēdē. ES iestādes beidzot oficiāli atzinušas, kas zemnieks piena tirgus svārstībās ir lielākais cietējs. Zemnieku kooperatīva Trikāta KS valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs: «Regulas nosacījums, kas rekomendē zemniekiem apvienoties ražotāju organizācijās ir tas, par ko Latvijas kooperatīvi, zemnieki ir runājuši gadiem – tikai kooperējoties zemniekiem ir iespēja tuvoties godīgai cenai par savu produkciju. Pēc 2009.gada piena krīzes beidzot arī EP ir ieviesis šo atbalstu dzīvē ar reālu likumu. Tomēr jāsaprot, ka nosacījums, kas ļauj vienoties par līgumiem un cenām piena apjomam, kas nepārsniedz 33% no valsts svaigpiena tirgus daļas, ir tikai iespēja zemniekiem labāk pārdot savu produkciju. Vai zemnieki to spēs izmantot, būs atkarīgs no pašu zemnieku spējas un velēšanās veidot stiprākus kooperatīvus.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

LLKA: kooperatīvu princips liedz izvairīties no nodokļu nemaksāšanas

Sandra Dieziņa, 17.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības (LPKS) darbības principi liedz iespēju izvairīties no nodokļu nemaksāšanas.

Tā, komentējot publiskajā telpā izskanējušo informāciju par kooperatīviem kā iespēju izvairīties no nodokļu nemaksāšanas, norāda Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) projektu vadītāja Ilze Meržvinska. Atšķirībā no privātiem uzņēmumiem, kuros pieņem lēmumus un kontroli veic tikai daži īpašnieki, LPKS darbu kontrolē visi tajā esošie zemnieki, neatkarīgi no saimniecības lieluma vai saražotās produkcijas daudzuma, viņa norāda, piebilstot, ka pie šāda nosacījuma veikt nelegālus darījumus ir neiespējami.

Latvijas lielākajos kooperatīvos biedru skaits ir 557 - LPKS Latraps, 262 – LPKS Vidzemes Agroekonomiskā kooperatīvā sabiedrība un LPPKS Trikāta KS – 230 biedri. Ilze Meržvinska arī noraida pastāvošo mītu, ka kooperatīvu samaksāto nodokļu apjoms ir ļoti mazs. «Nomaksāto nodokļu apjoms par nodarbinātajiem vēl neliecina par uzņēmuma darbības efektivitāti. Par efektivitāti varam runāt, ja pie mazāka darbinieku skaita, uzņēmums spēj sasniegt vairāk. Kooperatīvs ir instruments, kas palīdz zemniekam saimniekot efektīvāk, kas nozīmē, ka kooperatīvu devumu valstiskā līmenī mēs varam rēķināt, ņemot vērā lauksaimniecības produkcijas ražotāju attīstību. Kooperatīvi ir pierādījuši, ka spēj strādāt efektīvi. Arī Latvijā, līdzīgi kā citās ES dalībvalstīs, kooperatīviem ir jākļūst par galvenajiem pārtikas ražotājiem, pārstrādātājiem un eksportētājiem. Piemēram, Dānijā piena kooperatīva Arla Food tirgus daļa veido 93 %. Tāpat Somijas piena kooperatīva Valio tirgus daļa ir 80 %. Minētie kooperatīvi nodarbojas ar piena pārstrādi, bet, piemēram, Zviedrijā graudu kooperatīvs Lantmannen ir mārketinga kooperatīvs, taču arī tā tirgus daļa ir salīdzinoši liela – 60 %,» tā LLKA projektu vadītāja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grozījumi Maksātnespējas likumā, kas nosaka fiziskas personas saistību dzēšanas plāna termiņus, visticamāk, tiks pieņemti, pieļaujot nelielus trūkumus.

Lai arī Saeimas Juridiskās komisijas deputāti kvoruma trūkuma dēļ nespēja nobalsot par grozījumu nodošanu Saeimai trešajam lasījumam, ir skaidrs, ka opozīcijas priekšlikumi netiks ņemti vērā un norādes par nepilnībām Maksātnespējas likuma 155. pantā aprakstītajos noteikumos tiks atliktas debatēm uz vēlāku laiku.

Parādnieku paradokss

Priekšlikums izņemt no Maksātnespējas likuma 155. panta 3. daļas otro punktu, kas paredz segt tikai 20% no kopējām saistībām. Iesākumā liekas, kādēļ opozīcija iestājas pret zemāko saistību atmaksas summu, jo pārējās panta sadaļas paredz 50%, 35% un 33% atmaksu no saistībām.

Diskusijas, kā izrādās, par šo lietu jau notikušas 12. Saeimā. Likuma grozījumus uz pēdējo lasījumu Saeimā pieteica deputāts Igors Pimenovs, norādot, ka priekšlikums ir svarīgs, jo attiecas uz fiziskas personas maksātnespējas procesu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Bičevskis: TM ierosinājumi hipotekāro kredītu jomā nebalstās faktos

Nozare.lv, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāki Tieslietu ministrijas (TM) ierosinājumi uzlabot hipotekāro kredītu ņēmēju tiesības attiecībā pret kredīta devējiem nebalstās pārbaudītos faktos vai pat ir populistiski, norāda Latvijas Komercbanku asociācijas vadītājs Mārtiņš Bičevskis.

TM darba grupa ir konstatējusi vairākas nepilnības hipotekāro kredītu izsniegšanas tiesiskajā regulējumā, no kurām cietēji ir kredīta ņēmēji. Lai uzlabotu kredītu ņēmēju aizsardzību pret likumu nepilnībām, TM rosina izstrādāt jaunu likumu par hipotekāro kreditēšanu, bet hipotekārās kreditēšanas tiesisko regulējumu kā atsevišķu nodaļu iestrādāt likumprojektā par patērētāju kreditēšanu.

Darba grupa secinājusi, ka hipotekārās kreditēšanas tiesiskā regulējuma nepilnības patlaban skar tikai vienu kredītņēmēju grupu - patērētājus. Visneaizsargātākie ir tie kredītņēmēji, kuri ņem aizdevumu sava vienīgā mājokļa iegādei, būvniecībai un renovācijai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Paplašina lauksaimniecības tehnikas klāstu, kura iegādei daļēji dzēsīs kredītprocentus

Žanete Hāka, 13.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Ministru kabinets apstiprināja jaunus noteikumus par valsts un Eiropas Savienības atbalsta piešķiršanu investīciju veicināšanai lauksaimniecībā, kas aizstās patlaban spēkā esošo kārtību, kādā piešķir valsts un ES atbalstu investīciju veicināšanai lauksaimniecībā un investīcijām materiālās bāzes pilnveidošanai.

Salīdzinājumā ar pašlaik spēkā esošajiem noteikumiem, jaunie noteikumi papildināti ar vairākiem nosacījumiem, kas veicinās investīciju ieguldīšanu lauksaimniecībā, norāda Zemkopības ministrija.

Turpmāk daļēja kredītprocentu dzēšana primārās lauksaimniecības produktu ražotājiem notiks arī, iegādājoties jaunu lauksaimniecības traktortehniku (tai skaitā kombainu, pašgājēju augu smalcinātāju, smidzinātāju), piekabes un tādus lauksaimniecībā izmantojamos tehnoloģiskos agregātus, kuru darbināšanai izmanto traktortehniku. Atbalstu nav paredzēts piešķirt par traktortehnikas, piekabju, lauksaimniecībā izmantojamo tehnoloģisko agregātu iegādi, ja tam ir izmantoti atbalsta līdzekļi lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA).

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

VID: Nodokļu parāda soda naudu dzēšanai varētu pieteikties apmēram 25 000 uzņēmumu un privātpersonu

LETA, 15.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbalsta pasākumam, kas paredz nokavējuma un soda naudas pilnīgu dzēšanu ar nosacījumu, ka ne vēlāk kā līdz 2019.gada 31.decembrim tiek samaksāts nodokļu pamatparāds, varētu pieteikties apmēram 25 000 uzņēmumu un privātpersonu, prognozēja Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Lai nodokļu maksātājiem atvieglotu radušos nodokļu parāda slogu, laikā no 2017.gada 1. oktobra līdz 31.decembrim ikviens, kam izveidojies nodokļu parāds var pieteikties VID atbalsta pasākumam. Atbalsta pasākums paredz nokavējuma un soda naudas pilnīgu dzēšanu ar nosacījumu, ka ne vēlāk kā līdz 2019.gada 31.decembrim tiek samaksāts nodokļu pamatparāds. Šī iespēja atteicas gan uz privātpersonām, gan uzņēmumiem.

Saskaņā ar Nodokļu maksātājiem nokavējuma naudas un soda naudas dzēšanai paredzētā atbalsta likuma anotāciju, budžeta ieņēmumi nodokļu atbalsta rezultātā plānoti 33 miljonu eiro apmērā gadā.

Kopējais nodokļu parāda apjoms kopš 2013.gada maija ir praktiski nemainīgs, paliekot aptuveni 1,4 miljardu eiro apmērā. Neliela parāda samazināšanās tendence vērojama kopš 2016.gada beigām, uz šā gada 1.augustu parāds bija 1,365 miljardi eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Līdz šim Hiponia valstij atmaksājusi 76,3 miljonus eiro

Zane Atlāce - Bistere, 07.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš 2013. gada 28. jūnija līdz 2017. gada 1. novembrim problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmums Hiponia atmaksājis valstij 76,3 milj. eiro, no tiem 58,6 milj. eiro pamatsummas dzēšanai un 17,7 milj. eiro procentu maksājumos, informē uzņēmumā.

Šā gada deviņos mēnešos Hiponia valstij ir atmaksājis kopumā 12,1 miljonu eiro. No tiem 9,4 milj. eiro novirzīti pamatsummas dzēšanai un 1,8 milj. eiro samaksāti procentu maksājumos.

Dažādu nodokļu un nodevu maksājumos šajā laika posmā Hiponia iemaksāja Valsts kasē aptuveni 0,9 milj. eiro.

2017. gada deviņos mēnešos Hiponia realizēja 184 īpašumus par kopējo summu 9,2 milj. eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Šogad izdevies pabeigt investīciju objekta Ķekavas novadā, Baložos pārdošanu. Divas daudzdzīvokļu ēkas ar 90 dzīvokļiem iegādājās igauņu investori. Pilnībā ir izdevies pārdot dzīvokļus 60 dzīvokļu ēkā Brocēnos, kur lielās intereses dēļ tika rīkota izsole.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Eirozonas reformas: vai pienācis laiks fiskālās politikas pārmaiņām?

Latvijas Bankas ekonomists Kārlis Vilerts, 18.04.2018

1. attēls. Nominālais budžeta deficīts eiro zonas valstīs periodā no 1997. līdz 2016. gadam (% no IKP)

Avots: Eurostat

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas ekonomiskā izaugsme 2017. gadā sasniedza 2.3%, turpinot pēdējos gados vērojamo ekonomikas atlabšanu. Šķiet, ka pašreizējā ekonomiskā augšupeja atzīmē beigu punktu ieilgušam lejupslīdes un stagnācijas periodam, kas raisījis daudz jautājumu par eirozonas nākotni. Vai eirozonas fiskālai politikai pienācis laiks pārmaiņām?

Kopš vienotas valūtas ieviešanas 1999. gadā, tālāka eiro zonas integrācija ir bijusi visai gausa. Īpaši izteikti to var novērot fiskālās politikas jomā. Atšķirībā no citām monetārajām savienībām – eiro zonā faktiski nepastāv centralizēts budžets, līdz ar to visas fiskālās politikas sviras atrodas dalībvalstu rokās. Proti, lēmumi par nodokļu regulējuma pārmaiņām, tēriņiem aizsardzībai un pensiju indeksāciju netiek pieņemti centralizēti Eiropas institūcijās – tos pieņem dalībvalstu valdības. Līdz ar to arī atbildībai par fiskālās politikas sekām būtu jāgulstas uz pašu dalībvalstu pleciem, un, palielinoties atsevišķu valstu maksātnespējas draudiem, citām monetārās savienības valstīm nevajadzētu ciest. Tomēr vēl salīdzinoši nesenā Grieķijas krīze atgādina, ka realitātē aina ir citāda un bažas par atsevišķu dalībvalstu fiskālās politikas ilgtspēju ir saistošas gan eiro zonai kopumā, gan arī pārējām tās dalībvalstīm.

Komentāri

Pievienot komentāru