Ražošana

Kukuls nopircis ūdens zīmolu Amrita; pievēršas Ķīnas un Krievijas tirgum

LETA, 01.12.2015

Jaunākais izdevums

Kādreizējais pārtikas uzņēmumu vadības un loģistikas pakalpojumu uzņēmuma NP Foods zīmolu vadītājs uzņēmējs Guntars Kukuls nopircis mineralizētā ūdens zīmolu Amrita un pievērsies šā zīmola preču tirgošanai, izveidojot SIA Amber Coast Union un kā galvenos mērķa tirgus definējot Āziju un Krieviju.

Kā aģentūrai LETA sacīja Kukuls, Amrita tiek pozicionēta kā mineralizēts ūdens, kas aizkavē novecošanās procesus. Produktu pirms diviem gadiem izstrādāja Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūts. Savukārt to tirgoja NP Foods sastāvā esošā Gutta, taču pēc tam, kad kompāniju iegādājusies norvēģu Orkla, zīmols uzņēmumam vairs nebija aktuāls.

«Tādēļ, saskatot zīmola potenciālu, to iegādājos no institūta, kam zīmols oficiāli piederēja,» sacīja Kukuls, gan neminot darījuma summu.

«Dzeramā ūdens kategorija pasaulē ir viena no straujāk augošajām - pircēji kopumā samaksā par ūdeni ap 170 miljardiem dolāru gadā, segments aug par 3-4% gadā. Katrs ražotājs uzrunā ar savu zīmolu un produktu vērtību kopumu, skaidrojot, ka ūdens nāk, piemēram, no kalnu ledājiem, avotiem utt. Mēs savu zīmolu pozicionējam kā augstākās kvalitātes ūdeni, kam ideālās proporcijās pievienoti veselībai un jaunības uzturēšanai nepieciešamie mikroelementi,» sacīja Kukuls.

Viņš atturējās prognozēt Amritas izredzes vietējā tirgū, bet norādīja, ka produkts tiek tirgots vidējā cenu kategorijā, nepārsniedzot, piemēram, Borjomi vai Evian cenas, tomēr mērķa tirgus ir Āzija, Apvienotie Arābu Emirāti un Krievija.

«Nozīmīga vieta ierādīta Baltijas reģionam, tomēr izjūtam ļoti lielu interesi no Āzijas un Krievijas. Esam uz šīm valstīm jau nosūtījuši pirmās paletes ar produkciju, un dienaskārtībā jau ir pirmie konteineri,» sacīja uzņēmējs.

Neminot investīciju apmērus, viņš arī atzina, ka «tie ir ļoti lieli», tādēļ minētajās valstīs tiek piesaistīti investori un vietējie sadarbības partneri.

«Investīcijas mārketingā ir lielas, bet arī zīmolam ir liels potenciāls. Amritu tirgosim gan internetā, gan veikalu tīklos, piesaistot vietējos investorus. Ķīnas tirgū startējam ar Sino Business Links Latvia starpniecību, kam ir iestrādes ar Latvijas produktu tirdzniecību Šanhajā un Honkongā,» sacīja Kukuls.

Kā ziņots, zīmols Amrita iepriekš piederēja Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūtam, kurš mineralizēto ūdeni izstrādāja 2013.gadā sadarbībā ar SIA NP Foods. Amritas ūdens tiek iegūts no dziļurbuma Ķekavā, tā sārmu līmenis sasniedz 9,6, ūdens papildināts ar īpaši izstrādātu minerālsāļu un vitamīnu formulu.

Saskaņā ar Firmas.lv datiem SIA Amber Coast Union dibināta 2013.gadā, tās pamatkapitāls ir 2846 eiro. Uzņēmuma apgrozījums 2014.gadā bija 33 850 eiro salīdzinājumā ar 124 514 eiro pirms gada, bet peļņa - 4467 eiro salīdzinājumā ar 10 10 012 eiro peļņu 2013.gadā.

Uzņēmuma 100% daļu pieder SIA Laimavoti, kuras īpašnieks savukārt ar 49% daļu ir Kukuls, bet ar 51% daļu - Sandra Kukule.

Iepriekš, līdz šā gada 10.augustam, Amber Coast Union īpašnieks bija Kiprā reģistrētā kompānija Zephyr Cloud Limited, kura uzņēmumu 2013.gada septembrī iegādājās no toreizējā "NP Foods" valdes priekšsēdētāja Rolanda Gulbja.

Kukuls savulaik strādājis Rīgas domē, no 2001. līdz 2003.gadam ieņemot toreizējā Rīgas mēra Gundara Bojāra (LSDSP) padomnieka un informācijas nodaļas vadītāja amatu.

Kā ziņots, NP Foods īpašnieks kopš 2014.gada 26.augusta ir Norvēģijas koncerns Orkla, kas iegādājās 100% kapitāldaļu visos kompānijas uzņēmumus no Nordic Partners Foods Ltd, kura īpašnieki bija Latvijas investīciju kompānija Nordic Partners un Islandes fonds BIL ehf. Šā gada oktobrī Orkla pieņēma lēmumu apvienot SIA NP Foods, AS Laima, AS Staburadze un AS Latfood vienā uzņēmumā, kura nosaukums būs Orkla Confectionery and Snacks Latvija, bet SIA Spilva un AS Gutta tiek apvienoti vienā uzņēmumā ar nosaukumu SIA Orkla Foods Latvija. Reorganizāciju pabeigs 2016.gada janvārī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākā komercķīla – zemnieku saimniecībai Lejas Jēci

Žanete Hāka, 16.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā Uzņēmumu reģistrā ierakstītas 69 komercķīlas, bet 87 tika dzēstas, liecina UR dati.

Reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 210,86 miljardi eiro, no kuriem ir spēkā komercķīlas ar kopējo maksimālo prasījuma summu 144,11 miljardi eiro. Dzēsto reģistrēto komercķīlu kopējā prasījuma summa ir 66,75 miljardi eiro.

Lielāko komercķīlu pagājušajā nedēļā devusi Jaunpiebalgas pagasta Jāņa Razminoviča zemnieku saimniecība Lejas Jēci – 449,3 tūkstošu eiro apmērā. Komercķīlu ņēmusi AS Swedbank.

Otru lielāko komercķīlu devusi SIA Oakland LV – 342 tūkstošu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Savukārt trešo lielāko komercķīlu reģistrējusi SIA Hotel Amrita – 300 tūkstošu eiro vērtībā. Ķīlu ņēmusi AS SEB banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien naftas cena Ņujorkas biržā sasniedza 15 mēnešu augstāko līmeni, reaģējot uz jaunākajiem datiem, ka ASV jēlnaftas rezerves aizvadītajā nedēļā negaidīti sarukušas, un Saūda Arābijas enerģētikas ministra izteicieniem, ka vairākas valstis vēlas pievienoties OPEC iecerei samazināt ražošanas apjomus, raksta Bloomberg.

Naftas nākotnes kontrakta cena palēcās par 2,6% līdz augstākajam līmenim kopš pērnā gada jūlija. Enerģētikas informācijas administrācijas jaunākie dati liecina, ka pagājušajā nedēļā jēlnaftas piegādes apjomi sarukuši par 5,25 miljoniem barelu līdz zemākajam līmenim kopš janvāra. Bloomberg aptaujātie analītiķi prognozēja, ka apjomi būs auguši par 2,1 miljonu barelu.

«Tas tirgum ir neliels pārsteigums, jo mēs patlaban esam izmaiņu gaidās un tieši tas situāciju padara iespaidīgu,» norāda Energy Aspects analītiķe Amrita Sena. Ja materializēsies OPEC plāni samazināt ražošanas apjomus, tad līdz gada beigām naftas cena var sasniegt 60 dolārus par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvojoties ceturtajam ceturksnim, mēs saskatām aizvien lielāku risku naftas cenai sasniegt 80 vai pat 90 dolāru atzīmi, taču svarīgi būs tas, cik daudz Irānas naftas apjomu mēs zaudēsim, portālam CNBC sacījusi Energy Aspects galvenā naftas analītiķe Amrita Sena.

Investori patlaban saskata vairākus faktorus, kas var paaugstināt naftas cenu nākotnē, tajā skaitā, potenciālie piegādes apjomu samazinājumi no Irānas, taču tajā pašā laikā pastāv arī faktori, kas var likt kristies cenām, piemēram, OPEC un partneru ražošanas apjomu palielināšana.

OPEC dalībnieki un sabiedroto valstu pārstāvji jūnija beigās vienojās sākot no augusta palielināt ražošanas apjomus par vienu miljonu barelu dienā. Šis lēmums palīdzēja bremzēt naftas cenas pieaugumu, un kopš brīža, kad naftas cenas nākotnes kontrakta cena maijā sasniedza 80 dolārus par barelu, tā ir sarukusi par vairāk nekā 7%.

Patlaban Brent naftas cena ir 73,47 dolāri, savukārt WTI maksā 68,77 dolārus par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru