Jaunākais izdevums

Sestdien Latvijas Koncertu rīkotajā latviešu simfoniskās mūzikas koncertā Lielajā ģildē savā ierastajā vietā bija pazīstamais advokāts un rakstnieks Andris Grūtups, kurš ir regulārs simfoniskās mūzikas klausītājs. Plašais interešu apvienojums un uzdrīkstēšanās publiski paust savus uzskatus viņu dara par īstu latviešu inteliģentu.

picturegallery.5bf6fe54-55fd-4354-aad4-57ba35e5ba2d

Kāda paziņa, uzzinājusi, ka dodos Andra Grūtupa, izsaucās – pie tā pīpmaņa no X failiem! Vizuālā līdzība ar populārā seriāla tēlu tik tiešām ir pārsteidzoša. Arī Grūtupa daiļrade apliecina, ka viņu saista slepenas lietas, vismaz tādas, kas ilgus gadus bijušas sabiedrības acīm apslēptas, piemēram, vācu ģenerāļu tiesāšana un pakāršana Rīgā 1946. gadā vai ebreju veiktās rituālslepkavības pagājušā gadsimta sākumā. Savukārt februārī izdevniecība Atēna izdos Grūtupa jaunāko grāmatu Observators, kuras centrā ir slavenās mākslinieku dzimtas pārstāvja Jurģa Skulmes tiesas process.

Kas, jūsuprāt, šodienas Latvijā neformāli veido tā saukto inteliģences minimumu? Kādās jomās cilvēkam ir jāorientējas, lai varētu sevi uzskatīt par inteliģentu?

Man grūti atbildēt, jo mums ir visādas grupas, kas pretendējušas uz inteliģences nosaukumu, piemēram, Jāņa Škapara organizētā Latvijas inteliģentu apvienība. Bet par Latvijas inteliģentiem sevi varētu uzskatīt tie, kuri nes sevī latviešu ētikas un estētikas kodolu, latviskās mentalitātes un mākslas izjūtu. Tādu kosmopolītu, kas bišķi pastudējuši un sajaukuši sev galvas Eiropā, mums te ir pa pilnam. Esmu gandrīz visos koncertos un redzu, cik ļoti šaurs ir simfoniskās mūzikas klausītāju loks, praktiski sejā atpazīstams. Protams, kad atbrauc vijolniece Baiba Skride vai dziedātāja Elīna Garanča, tas loks pēkšņi paplašinās līdz tādiem cilvēkiem, kurus līdz tam neesmu koncertzālēs redzējis. Tas liecina par to, ka publika skrien uz vārdu un tai nav noturīgas intereses par simfonisko mūziku. Diemžēl mums tas klausītāju slānis ir ļoti plāns.

Bet cilvēks nemaz nevar būt absolūts kosmopolīts, viņam tomēr uz kaut kā jāstāv.

Jā, taču latviešiem kosmopolītisms ir ļoti bīstams, jo esam neliela tauta, un tie 50 gadi mums ir mācījuši, ka buržuāziskais nacionālisms ir kaut kas slikts. Tas viss vecākajās paaudzēs (arī manī) ir iekšā, un viņi vienmēr pieraduši klausīties, ko no ārpuses saka. Tad nu arī stipri ietekmējama kā zālīte vējā ir tā inteliģence. It kā jau tāds pilnīgs kosmopolītisms nemaz nav iespējams, bet mazai tautai, it sevišķi bez savas filozofiski ētiskās mācības, kas no pirmās klases mācīti, kas mēs esam, kas mums jādara, kā mums vienam pret otru jāizturas... Mums nav savas mācības kā Austrumu tautām, nemaz nerunājot par ebrejiem, kuriem ir vesela sistēma. Latviešiem tāda obligāti apgūstamā minimuma nav, mēs vienmēr esam baroti ar dažādām Rietumu vai Austrumu teorijām, te sociālistiskām, te liberālām, un lokāmies uz visām pusēm. Domāju, ka latviešu nācija nav izveidojusies līdz galam. Pie tā būtu mērķtiecīgi jāstrādā, un latviešu mūzikai šajā procesā nebūt nav pēdējā vieta, drīzāk gluži pretēji. Mums būtu radikāli jāmaina sava attieksme. Pašlaik latviski ir Dziesmu svētki, Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs un atsevišķi specializēti koncerti, viss pārējais ir citu tautu mūzikas vilnis, kam mēs aplaudējam. Šīm proporcijām būtu jāmainās. Vispār mums pie vadības stūres būtu vajadzīgs viens diktators, kas mierīgi varētu pateikt: «Ziniet, ko – nevienā koncertā ne mazāk par 50 procentiem latviešu mūzikas!»

Un kādas proporcijas šis diktators ieviestu citās dzīves jomās?

Tā jau būtu plašāka saruna. Bet līderis ir vajadzīgs katrai tautai, bez viņa nekas nesanāk. Dienvidkoreja pirms 50 gadiem bija pilnīgi nabaga, bet, pateicoties trim četriem, diemžēl, diktatoriem, tur izveidojusies bagāta nācija.

Kas tad vairāk nosaka jebkuru pasaules procesu virzību – personības vai situāciju iekšējās likumsakarības?

Personības loma ir milzīga, nenovērtējama. Redzams, ka patreizējā daudzpartiju sistēma, kas mums valda, šī parlamentārā demokrātija latviešiem savā ziņā ir postoša, jo ļauj pie varas nonākt tik daudz nesaprašām un muļķiem, ieskaitot ministrus un ministru prezidentus. Arī mūsu prezidenta ievēlēšanas kārtība ir tik aprobežota un neatbilstoša, ka pie varas ļauj nonākt pilnīgi neprognozējamiem cilvēkiem ar stipri apšaubāmu intelektuālo līmeni un varēšanu. Jebkurā gadījumā es esmu par prezidentālu iekārtu, kad prezidentu ievēl vispārējās, tiešās vēlēšanās, un viņam tiek pakļauts izpildvaras aparāts (tāds Francijas, Krievijas vai Amerikas modelis), un likumdevēja vara tiktu ievēlēta atsevišķi, vislabāk jauktā – gan proporcionālā, gan mažoritārā – sistēmā. Ja šāda iekārta Latvijā tiktu radīta, līderi rastos, domāju, mums ir tādi cilvēki. Līdzšinējā sistēma valsti ir novedusi faktiski pie kraha. Ja jau mums jāaizņemas tāda liela nauda, un igauņi var mums aizdot simts miljonus, tad jāsecina, ka līdzšinējā politiskā sistēma ir piedzīvojusi krahu, tā nav dzīvotspējīga un nevar nodrošināt nācijas pilnvērtīgu eksistenci. Ir jāmaina Latvijas politiskā sistēma!

Vai Latvija adekvāti reaģē uz krīzes situāciju, kāds ir jūsu pilsoniskais skatījums uz valsts uzvedību?

Ja nav naudas, tad jāaizņemas vai jābankrotē. Krievijā arī bija bankrots, nekas jau nenotika (smejas) – dzīve sākās no jauna. Lasīju interviju Neatkarīgajā, kur Lembergs saka, ka Latvijas vairs nav, tā ir tikai Starptautiskā Valūtas fonda piedēklis – nu, tas arī ir pārspīlēts viedoklis. Latvija ir un būs! Es vēlreiz gribu uzsvērt, ka cilvēki atbilstoši politiskajai sistēmai var mainīties – prezidentāla iekārta ļautu izvēlēties kvalificētus ministrus, nevis, kā tagad, partijas iesūtītus, par kuriem brīžam kauns. Prezidentāla iekārta arī ir demokrātijas forma, un nebūtu iespējams, ka valdības vadītājs nezinātu, ka ministre (Helēna Demakova – aut.) devusi svētību līgumam par tādu summu (6 miljoniem latu koncertzāles projektēšanai – aut.). Bet šeit premjers pasaka – ziniet, es neko nezinu. Smieklīgi! Tas arī noved pie kraha, kā krievu fabulā, kur katrs atbilstoši savai muļķībai un plānprātībai velk uz savu pusi, līdz beidzot valsts nav spējīga pastāvēt. Bet es redzu izeju politiskās sistēmas nomaiņā. Ir jāievēl riktīgs līderis. Apskatieties Amerikas prezidentu – cik sietiem cauri viņam bija jāiziet, lai nonāktu pie varas!

Neviens jau negribēs mainīt Satversmi...

Nu tad mēs tā arī mocīsimies! Bet Satversmi gan tagad maina, cik uziet! Var jau biedēt ar 1934. gada pieredzi, bet varbūt šīs diktatūras nemaz nebūtu, ja Latvijā valdītu prezidentāla iekārta. Es absolūti negribu nosodīt to laiku, jo līdzīgi procesi notika daudzās valstīs. Konstitūcijas maiņa mums ļautu pie varas nokļūt daudz saprātīgākiem, zinošākiem, noteiktākiem cilvēkiem. Vai tad mēs būtu paši sliktākie uz pasaules? Ir jau daudz vairāk nāciju, kas pavisam netiek galā ar savu eksistenci. Tiesa, ne uz Eiropas, bet Āfrikas kartes...

Jūs kā advokāts un grāmatu autors droši vien daudz zināt par to, kā cilvēka inteliģence determinē viņa uzskatus un rīcību?

Protams, jo tu vairāk zini, jo mazāk kategorisks esi. Tad tev ir pavisam cits redzesloks, un tu vairs ar putām uz lūpām neaizstāvēsi savu taisnību. Apmātība, paštaisnums, kategoriskums un šaurs skatījums uz lietām ir raksturīgs mazizglītotiem cilvēkiem. Mums ir viens tāds raidījuma vadītājs televīzijā, kurš nav pat nobeidzis pirmo kursu: Jānis Domburs. Paklausieties viņu! Ārkārtīgi pašpārliecināts, ko nesaprot, vispār ignorē, tas viņam iet gar ausīm, bet vienlaikus ļoti veikls, mēle arī piesieta normālā vietā. Lūk, rezultāts! Manuprāt, šis raidījums jau gadiem gandē publiku, tikai tracina to. Uzskatu, ka tādu raidījumu bez zinātņu doktora grāda kādā no humanitārajām nozarēm cilvēks vispār nevar vadīt. Ir jābūt bišķiņ gudrākam par saviem sarunu biedriem vai vismaz vienā līmenī ar viņiem.

Tāpēc gribēju no jums dzirdēt, kādi jautājumi cilvēkam būtu jāpārzina, lai viņu varētu uzskatīt par inteliģences pārstāvi!

Pirmais un svarīgākais, kas normālā līmenī būtu jāzina, ir Latvijas vēsture – bez tās inteliģents cilvēks vispār nav iedomājams.

Tie ūdeņi ir tumši un dziļi...

Tas nekas. Bet cilvēkam būtu jāzina, kā veidojusies latviešu nācija, kāpēc viņa šodien ir tāda; kādi faktori ietekmēja latviešu domas, centienus un izjūtas; kas radīja kalpa sindromu. Diemžēl cilvēki nezina pat viselementārākās lietas – kad beigusies dzimtbūšana, cik ilgi Latvijā pastāvēja muižas un kalpi, nemaz nerunājot par kaut kādām problēmām. Protams, arī latviešu literatūrā un mūzikā vismaz minimāli būtu jāorientējas. Vēlēties jau varētu daudz ko.

Deils Karnegī uzsvēris, ka cilvēks nav loģiski un saprātīgi domājoša būtne, bet kompleksa parādība, kuras uzvedību un iekšējo pasauli nereti nosaka aizspriedumi, bailes, tieksmes. Vai tam piekrītat?

Esmu par to domājis un piekrītu, ko tur vēl piebilst? Jau tāpēc vien katram cilvēkam vajag kaut kādus ietvarus. Vismaz iedot nacionālās izglītības ietvarus, lai viņš pavisam nevadītos tikai no savām tieksmēm, bailēm un aizspriedumiem.

Vai arī jums piemīt minētās negācijas?

Kam gan tās nepiemīt?! Neesmu izņēmums. Lai kā krustītos un teiktu, ka man nav nekādu aizspriedumu, domāju, es vienkārši lielītos.

No kā gan jūs baidāties?

Nezinu. Saprotiet, katra jauna paaudze nāk ar savu pieeju dzīvei. Ne velti veidojas konflikti paaudžu starpā. Es arī jūtu, ka man ar savu jaunāko paaudzi – dēlu vai meitu – veidojas zināms izpratnes konflikts. Man, piemēram, šķiet, ka nevar dzīvot uz parāda. Nekad neesmu ilgstoši tā dzīvojis, ja esmu bijis kādam parādā, tad tikai īsu brīdi, un tūlīt atdevis, lai būtu miers. Daudz labāk jūtos, ja man kāds ir parādā. Bet jaunajai paaudzei ir cita filozofija – var ņemt kredītus, līzingā mašīnas, dzīvokļus un pēc tam maksāt procentus. Es kaut kā nevaru tam piekrist. Šķiet, visas finanšu problēmas ir no uzpūstās kredītu sistēmas, kas kā apvalks apvij cilvēkus un nostāda psiholoģiski ārkārtīgi nekomfortablā situācijā.

Ainārs Šlesers tagad grib sodīt bankas par bezatbildīgu kredītu izsniegšanu un aizliegt trīs gadus atsavināt mājokļus.

Civiltiesības pazīst tādu jēdzienu kā moratorijs saistību apturēšanai. Vēsturē ir pielietoti moratoriji, bet tādas lietas kā karš jau dabiski aptur visu civilo dzīvi. Katrā ziņā kaut kas ir jādara, lai nepieļautu masveidīgu izlikšanu uz ielas. Un arī bankām šāds solis zināmā mērā ir jākompensē. Galu galā, kaut ko kā vienmēr nāksies norakstīt. Mūsu pārliecīgā aizraušanās ar liberālo ekonomiku acīmredzami ne pie kā laba nav novedusi. Arī pats biju liels liberālās ekonomikas piekritējs, bet dzīvē tomēr ir sarežģītāk un nevar noniecināt valsts regulējošo lomu. Ja cilvēks ir nesaprātīga būtne, kā jūs Karnegī piesaucāt, nevar atļaut viņam vienam pašam savā nodabā darboties tirgus sfērā. Mēs redzam, ka tas neglābjami beidzas ar krīzi. Neglābjami! Paliek vienīgi jautājums par krīžu cikliskumu. Mūs jau sociālismā mācīja par vispārējām kapitālisma krīzēm. Toreiz vēl smējās, ka viss, ko mums stāsta par sociālismu, neatbilst patiesībai, bet par kapitālismu gan viss atbilst īstenībai. Tagad mēs to pieredzam.

Jums ir pamats domāt, ka vēsture atkārtojas, vai varat ilustrēt šādas bailes?

Katra paaudze pieļauj iepriekšējās kļūdas. Dialektika nenotiek taisnvirziena līnijā uz augšu, bet – pa apli. To labi var redzēt modē, piemēram, noskūtas galvas bija aktuālas pagājušā gadsimta 30. un 60. gados, un arī šodien tādas parādās. Tikai tehnoloģijas attīstās taisnvirziena augšupejošā līnijā, bet sabiedrības dzīvē ļoti daudz kas atkārtojas. Mēs izdzīvojam zināmu periodu, bet nekur nav teikts, ka demokrātiju nenomainīs diktatūra, un otrādi. Neesmu tik gudrs, lai pateiktu, pēc kādām likumsakarībām šis mehānisms darbojas, bet esmu cieši pārliecināts, ka dzīvē viss iet uz riņķi. Ja tas tā nebūtu, visa vēsture būtu viens vienīgs teicamnieku maršs un mums visiem vajadzētu dzīvot nezin kādā labklājības iekārtā bez kariem, visi būtu pieklājīgi un apmierināti. Diemžēl tā nav. Arī dialektiskā materiālisma ideja par spirālveida attīstību neatbilst patiesībai. Dzīvē viss atkārtojas. Skatieties: Krievija pārdzīvo īslaicīgu demokrātijas un brīvdomības uzplaukumu un atgriežas pie savas impēriskās būtības. Tā tiecas atjaunot savu varu visās teritorijās, kuras tā uzskata par savām. Arī Latvijā. Mums ar to nerēķināties būtu muļķīgi. Ir adekvāti jāreaģē uz Krievijas izaicinājumiem, stiprinot patriotismu un aizsardzības spējas, bet vispirms skaidri un gaiši pasakot, ka Krievija nebūt nav atteikusies no Latvijas.

Esat daudz runājis par Latviju kā nacionālu valsti – vai redzat latviešus kā nāciju ar pašapziņu, pašizziņu un nākotnes apziņu?

Pagaidām tā visa mums nav, neesam kā nācija vēl izveidojusies. Ja nebūtu 50 okupācijas gadu, latvieši jau būtu kā nācija ar visiem jūsu uzskaitītiem komponentiem. Bet visus, kas bija ar raksturu un kaut ko spēja, režīms nežēlīgi izkāva. Laikā no 1940. līdz 1953. gadam notika totāla latviešu nācijas iztukšošana, inteliģentākie, gudrākie un drosmīgākie tika fiziski iznīcināti vai represēti. Paldies Dievam, mums vēl bija tik daudz spēka, lai otrreiz izcīnītu neatkarību. Bet tautas genofonds ir noplicināts, un viss nācijas veidošanas darbs ir jāsāk no jauna. Nācijai jāapzinās, ko tā vēlas, kurp tā dodas. Eiropas Savienība ir tikai atrašanās kādas lielākas kopienas ietvaros un nevar būt pašmērķis. Mums tā ir izmantojama iespēja attīstīties.

Šogad būs pieci gadi, kopš esam Eiropas Savienībā un izmantojam piedāvātās iespējas...

Šīs krīzes spogulī skatoties, jāsaka – ārprāts! Bet nebija citas alternatīvas, jo pretējā gadījumā mēs neglābjami būtu ierauti Krievijas interešu sfērā, kas nozīmētu galīgu iznīcību. Uz Austrumiem mums ceļa nav. Jāstūrē vien uz Rietumiem un jāmeklē pašiem savs ceļš.

Vai esam tik ļoti atšķirīgi no citām tautām?

Esam atšķirīgi tik, cik Dievs mūs tādus radījis. Ja Dievam latvieši nebūtu vajadzīgi, mūsu nebūtu. Skaidrs, ka esam sliktākā situācijā nekā lietuvieši, jo Lietuva bija karaļvalsts, un to var just kaut vai Viļņas pieminekļos – mums nemaz nav tādu karaļu kā Ģedemins. Diemžēl mūsu pašapziņa ir vājāka nekā igauņiem, nezinu, kāpēc. Bet kaut kā mums sava eksistence ir jāattaisno un jārada pašiem sava mācība par latviešiem. Tajā būtu skaidri un gaiši jādefinē, kā mums jādzīvo un no kā jābaidās. Kamēr tā nebūs, mēs locīsimies līdzi katrai liberālai plūsmai, kāds atkal aizbrauks uz Rietumiem, pāris gadus pamācīsies un borēs mums viltus teorijas.

Varbūt latviešiem ir jāgaida savs mesija vai ģēnijs?

Līderim jābūt. Varbūt mesija ir pārāk skaļi teikts, bet – ja jau tik gudra tauta kā ebreji gaida mesiju, kāpēc mums to negaidīt?! Kas mums traucē līdzās kristietībai izstrādāt savu mācību, kā vienam pret otru izturēties, ka nedrīkst viens otru abižot. Man februārī nāks ārā jauna grāmata, kas arī veltīta latviešu sūtībai un būtībai.

Grāmata Observators par tiesas procesu pret gleznotāju Jurģi Skulmi – kas būs tās stūrakmeņi?

Tur figurēs Valsts drošības komitejas un prokuratūras darbinieki, kuri šo lietu izmeklēja. Esmu ar daudziem ticies un atklāti izrunājies. Starp citu, es pats tajā laikā arī strādāju prokuratūrā, tikai ar civillietām, kas nebija saistītas ar represijām. Principā grāmata parādīs, kāda nodevības sistēma bija radīta, kā latvietis nodeva latvieti. Iekarotāji bija panākuši savu, un cilvēki viens par otru stučīja. Protams, neaicinu ne ar vienu izrēķināties, bet grāmata būs diezgan atklāta, ar īstiem uzvārdiem. Tās moto ir ņemts no Evaņģēlija – pienāks laiks, kad viens otru nodos un nīdīs. Tie ir 70. gadi, kad nodevība bija sasniegusi teju vai dzīves normu un cauraugusi visu sabiedrību. Katrā ziņā ar katru vārdu grāmata ir vērsta pret nodevību. Tas arī ir viens no nācijas uzdevumiem – neatkarīgi no mūsu teritorijā valdošajiem likumiem savējo nedrīkst nodot, tavas nācijas cilvēkam ir jābūt pirmajā vietā.

Nekādas nožēlas vai atvainošanās par nodevību nav bijušas, vai ne?

Pilnīgi piekrītu! Grāmatā ir redzamas aģentu fotogrāfijas ar vārdiem, un man prasa, vai par viņu bērniem es nedomājot. Bet es taisni gribu, lai bērni uzzina, tad viņiem pašiem būs mazākas iespējas būt nodevējiem, nekā dzīvojot nodevēja ēnā. Kaut kad šis Gordija mezgls ir jāpārcērt! Visi jau nebija nodevēji, man pat šķiet, ka lielākā daļa tādi nebija. Bet atklāti apspriest savas vājības varbūt ir viens no nācijas veidošanas ētiskiem principiem. Tādējādi vismaz pareizās vērtības var salikt. Savulaik mani uzaicināja komentēt kādu Čehoslovākijas gadījumu, kur tika aplaupīts universālveikals. Videokameras bija fiksējušas darboņus maskās, kāda māte šajā materiālā atpazina savu dēlu un aizveda viņu uz policiju. Skaidri un gaiši pateicu, ka tā māte ir muļķe, tā nevajadzēja rīkoties – tā ir nodevība! Ģimenei pašai bija jātiek galā. Man tas atgādināja pēckara laikus Latvijā, kad vecākus spieda nodot savus bērnus, brāli – nodot brāli. Tā ir ārkārtīgi skarba realitāte, es zinu šaušalīgus stāstus...

Vai runājāt ar Jurģa Skulmes māsīcu Džemmu Skulmi, viņai šī tēma noteikti ir tāda pasmaga...

Smagi. Mēs atklāti izrunājāmies. Esmu centies līdzsvaroti, bet atklāti parādīt, kā tas toreiz bija. Citādi nav vērts rakstīt. Negrasos nevienu klaji ne apsūdzēt, ne aizstāvēt, jo neviens jau nav ne melns, ne balts.

Studējot jurisprudenci un pētot cilvēka rīcību vēsturē, kāds ir jūsu priekšstats – cilvēka daba ir izzināma vai tomēr paliek noslēpums?

Gribētos atbildēt, ka darīt to varam, tas ir arī vēstures, literatūras un psiholoģijas uzdevums, bet līdz galam mums tas neizdosies nekad. Ar to ir jāsamierinās. Cilvēka rīcības motīvus vienmēr ir interesanti izskaidrot, bet tā ir neizsmeļama lieta.

Vai varat pateikt, kas organizē šodienas sabiedrību Latvijā? Kas to virza?

Katrā ziņā, es jau to nedaru. Domāju, ir zināmas interešu grupas, kas noformējas partijās un stipri haotiski to arī dara. Kādu brīdi biju aktīvs politikas laukā, tagad vairāk nodarbojos ar vēsturi un, spriežot pēc atsauksmēm, tā nav mazāk ietekmīga sfēra. Piemēram, jautājumā par piekto kolonnu vai ebreju kompensācijām es saņēmu tūkstoškārtīgu atbalstu. Nekādu pelēkā kardināla lomu nepildu, esmu nost no politiskas.

Vai tiešām valdošajiem politiskajiem spēkiem nav nekāda plāna?

Kā iekarot varu, ielikt savu cilvēku attiecīgā postenī, kādu norakt – lūk, kādi ir tie plāni. Tuvredzīgi un banāli. Ja kā lielāko partijas panākumu ar smaidu uz lūpām var uzskaitīt Lembergam izvirzīto apsūdzību, tad varat paši spriest, kas tā par partiju. Graša vērtībā! Tamlīdzīgas negācijas ir katrā sabiedrībā, tomēr katram sevi cienošam politiķim būtu jāpazinās savi nacionālie ietvari, tās ir svētas lietas, kas jāievēro. Pagaidām mums tādu nav.

Latvijā uz miljonāriem 90 procentu sabiedrības raugās ar aizdomām. Kāpēc šādas aizdomas – tām it pamats vai tās liecina par tautas skaudīgo raksturu, vai pēcpadomju domāšanas veidu?

Padomju laikā mūs mācīja, ka pirmatnējā uzkrāšanas un mežonīgā kapitālisma fāze ir diezgan nepievilcīga. No turienes arī nāk šīs aizdomas un skaudība. Protams, ka neviens gluži tīrā veidā, nepārkāpjot nevienu likumu, diez vai ir ticis pie turības. Bet skaudība ir kalpu tautas raksturīga pazīme. Mēs drīzāk pieļausim sveštautiešus miljonārus un pakļausimies, nekā atzīsim paši savējos. Diemžēl latvietis labprātāk vergos svešam kungam. No šī kalpu tautas sindroma jātiek vaļā. Ir vajadzīgs tikai laiks, kura mums nav bijis. Tiklīdz latviešu buržuāzija izveidojās, tā 1940. gadā to noslaucīja.

Arī jūs esat miljonāru sarakstā...

Man neviens nekad to nav licis komentēt, un es to nedarīšu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā naktī, iespējams, nošāvies pazīstamais advokāts Andris Grūtups.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, advokāta mirstīgās atliekas esot atrastas dzīvoklī namā Rīgā, Vaļņu ielā 11, kurā mitinās arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Par ticamāko nāves iemeslu sākotnēji tiek uzskatīta pašnāvība, jo pie mirušā esot atrasta pirmsnāves vēstule. Traģiskā notikuma apstākļus izmeklēšanā skaidro Valsts policija.

Izsaukums uz notikuma vietu saņemts vakar īsi pirms pusnakts.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V/RP) telekanālam LNT apstiprināja, ka Grūtups ir miris. Arī viņš atzina, ka netiek izslēgta pašnāvības iespēja.

Grūtups dzimis 1949.gada 5.maijā Dobelē. 1977.gadā ar izcilību beidzis Latvijas Valsts universitātes juridisko fakultāti. Pirms Atmodas Grūtups strādājis LPSR Prokuratūrā par nodaļas prokuroru, bet no 1980.gada bijis Siguldas juridiskās konsultācijas advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sukāžu, pastilu un sīrupu ražotājs «Rāmkalni Nordeco» šogad paredz apgrozījuma pieaugumu par aptuveni 15-20% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, prognozēja uzņēmuma īpašnieks Viktors Grūtups.

Viņš teica, ka šogad bijusi ļoti laba cidoniju raža, kas pārsniedza arī ražas apmēru iepriekšējā gadā. Arī dzērveņu raža šogad padevusies apjomīgāka nekā pērn, laba bija arī rabarberu raža. Ķirbju raža bijusi normāla. «Rāmkalni Nordeco» paši audzē cidonijas, rabarberus un ķirbjus, kā arī mazos apmēros aronijas un dzērvenes, ar kuru audzēšanu kompānija sākusi nodarboties vien nesen. Vairākums nepieciešamā dzērveņu apjoma un upenes tiek iepirktas.

Tā kā ražas gads bijis labs, arī kopējais iepirkto izejvielu apmērs audzis un kāpuši arī uzņēmuma pārdošanas apmēri.

«Plānojam apgrozījuma pieaugumu,» sacīja Grūtups, lēšot, ka uzņēmuma apgrozījums šogad varētu kāpt par aptuveni 15-20% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups tiesībsarga atzinumu uzskata par «tukšu papīru»

LETA, 17.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien publiskotais tiesībsarga Jura Jansona atzinums, kurā norādīts uz nelikumīgu piekļuvi slepkavas un izvarotāja Staņislava Rogaļova krimināllietas materiāliem, no juridiskā viedokļa ir «tukšs papīrs» bez atsauces uz jebkādiem likumiem, uzskata advokāts Andris Grūtups, kurš grāmatā Maniaks aprakstījis Rogaļova tiesas prāvu, atsevišķu upuru vārdus atstājot nemainītus.

Grūtups pauda neizpratni par to, kāpēc šāds atzinums parādījies tieši tagad. Advokātam esot aizdomas, ka tas saistāms ar viņa principiālo pozīciju ebreju jautājumā. Tomēr Grūtups atturējās konkretizēt, kurš tajā varētu būt ieinteresēts. Viņš teica, lai lasītājs pats par to spriež.

Vaicāts, vai tiešām Rogaļova lietas materiāliem piekļuvis nelikumīgi, kā uz to atzinumā norādījis tiesībsargs, Grūtups atbildēja: «Kas par niekiem!» Advokāts sacīja, ka visu savu vēsturisko grāmatu tapšanas gaitā ir rakstījis vairākus pieprasījumus iestādēm, vēloties iegūt informāciju un izziņas no dažādiem arhīviem, un grāmatu rakstīšanas laikā viņš pabijis pat Federālā drošības dienesta arhīvā Krievijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Atkārtoti veiktas izmaiņas atpūtas parka Rāmkalni pārvaldītāja īpašnieku sastāvā

LETA, 05.06.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atkārtoti veiktas izmaiņas atpūtas parka "Rāmkalni" pārvaldītāja SIA "Rāmkalni serviss" īpašnieku sastāvā, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Saskaņā ar izmaiņām, turpmāk 39,05% kompānijas kapitāldaļu piederēs Kasparam Timermanim.

Tādējādi Viktoram Grūtupam "Rāmkalni serviss" kapitāldaļas tiešā veidā vairs nepieder. Vienlaikus pastarpinātā veidā Grūtups turpina būt kompānijas lielākais kapitāldaļu turētājs.

Izmaiņas Uzņēmumu reģistrā iegrāmatotas 19.maijā.

LETA jau vēstīja, ka aprīlī par "Rāmkalni serviss" lielāko īpašnieku tiešā un pastarpinātā veidā kļuva Grūtups, tostarp tiešā veidā Grūtups ieguva 39,05% kompānijas kapitāldaļu.

Vienlaikus kompānijas kapitālā 36,89% īpašnieks ir SIA "Parking Services", kuras vienīgais īpašnieks pastarpināti arī ir Grūtups.

Tāpat kompānijas kapitālā 11,87% šobrīd pieder SIA "Rāmkalni Nordeco", kuras īpašnieki ir Grūtups (80%) un Liene Ozoliņa (20%).

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups: Latvijai par svētību nāks prezidentāla pārvalde

Jānis Rancāns, 12.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai par svētību nāks prezidentāla pārvaldes forma, kurā valsts prezidentam ir pakļauta arī valdība. Savukārt juristi būtu pēdējie, kas laižami pie Satversmes reformas īstenošanas, uzskata advokāts, publicists un sabiedrisko procesu vērtētājs Andris Grūtups.

«Latviešu nācija nav nobriedusi tādam valsts pārvaldes modelim, kāds ir pašlaik. Sabiedrībā ir tik daudz naida un muļķības, ka šāda pārvaldes forma nestrādā. Mēs redzam pie kā tas ir novedis – pie katastrofālas iedzīvotāju skaita samazināšanās, nabadzības un bezdarba. Prezidentāla pārvaldes forma nāks Latvijai par svētību. Protams, ar nosacījumu, ka varam ievēlēt kārtīgu veci,» sarunā ar laikrakstu Diena sacīja A. Grūtups.

A. Grūtups atzina, ka citu ceļu neredz un ir jāvirzās uz prezidentālu – turklāt tīri prezidentālu – iekārtu, kurā valsts prezidentam ir pakļauta arī valdība. «Tad būs reāla varas dalīšana, jo parlamentārais būs nodalīts no izpildvaras. Pašlaik varas nodalījums ir ir formāls, jo tās pašas parlamenta partijas, tie paši cilvēki veido valdību,» norādīja advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Es uzskatu, ka Latvijai jābūt prezidentālai republikai. Tas ļautu noformulēt nācijas doktrīnu un to realizēt. Izpildvara tad nebūtu sašķaidīta un sadalīta starp daudzām partijām un interesēm, bet kalpotu vienai idejai," intervijā laikrakstam Neatkarīgā norāda advokāts Andris Grūtups.

Jāatzīmē, ka viņš uzreiz arī uzsver: "Protams, es saprotu, ka pasviežu ļoti riskantu ideju, jo ir ļoti svarīgi, kas tur augšā nokļūst." Viņš arī norāda, ka ir vīlies Valsts prezidentā Valdī Zatlerā un neuzskata, ka viņš pienācīgi pārstāv nāciju.

Par ekonomisko krīzi valstī, A. Grūtups saka, ka problēmas Latvijā lielākā mērā nekā kaimiņvalstīs noteica politiskās sistēmas nepilnības.

"Augstākā vara, kas nespēj dot politisko doktrīnu, nācijas virsuzdevuma formulējumu un viengabalainu izpildi. Nemitīgi mainīgās valdības, kas katra velk deķi uz savu pusi, nenodrošina nācijai attīstību.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa politiķu tomēr dzīvo ilūzijās, ka pēc gada situācija būs tieši tāda pati kā tagad. «Tas, ka iedzīvotāju protesti pagaidām vārgi, ne par ko neliecina – lielie protesti, manuprāt, vairs nav aiz kalniem,» intervijā Neatkarīgajai Rīta Avīzei norāda advokāts Andris Grūtups.

Viņaprāt nepieciešama valsts pārvaldes reforma un agrāk vai vēlāk pati tauta pieprasīs prezidentālu iekārtu. «Nu nepārvarēsim mēs krīzi ar tādu valsts pārvaldes formu, kāda ir tagad. Tāpēc vajadzīga cita forma. Citu ceļu es neredzu,» norāda A. Grūtups.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups: Lielkrievu nacionālistiem jāliek strādāt, lai nebūtu laika nodarboties ar muļķībām

LETA, 26.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai jāuzmanās no lielkrievu nacionālistiem un viņiem jāliek strādāt, lai neatliktu laika nodarboties ar muļķībām un staigāt pa mītiņiem kopā ar biedrības Dzimtā valoda līderi Vladimiru Lindermanu, saka jurists un publicists Andris Grūtups.

Runājot par aizvadīto valodas referendumu, Grūtups atzīst, ka tajā bijis daudz vairāk pozitīvā nekā negatīvā. «Pirmkārt, tas daudziem latviešiem parādīja, cik trausla ir Latvijas valsts un latviešu valoda. Visi tie, kuri bezatbildīgi aizskrēja pēc naudas uz ārzemēm, to pārdomās, jo bez viņiem valsts kļuvusi vājāka. Tā ir vērtīga mācība,» intervijā žurnālam Klubs norāda jurists.

Pēc viņa teiktā, otra pozitīvā lieta ir pieredzētais, ka nācija var konsolidēties divās nedēļās. «Krievi necerēja, ka tik daudz nokonsolidēsies,» saka Grūtups, gan piebilstot, ka mācība esot arī tajā, ka mēs redzējām, kā krievi konsolidējās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sukāžu, pastilu un sīrupu ražotāja «Rāmkalni Nordeco» šogad plāno sākt realizēt produkciju jaunos tirgos Āzijā un Eiropā, aģentūrai LETA sacīja kompānijas īpašnieks Viktors Grūtups.

«Ir pāris eksporta tirgi, kuros mums drīzumā vajadzētu startēt. Tie ir Āzija, Eiropa, tajā skaitā Skandināvijas valstis, un mazliet Tuvie Austrumi, kur mēs ceram un gaidām piesaistīt jaunus tirgus. Esam par visu jau vienojušies, bet atlicis nokārtot pēdējās formalitātes,» sacīja Grūtups, piebilstot, ka viens no jaunajiem eksporta tirgiem būs Ķīna. Līdz ar jauno eksporta tirgu piesaisti produkcijas eksporta īpatsvars augs.

Viņš piebilda, ka jaunajos tirgos iecerēts realizēt sukādes, tostarp arī glazētas sukādes šokolādē jaunos iepakojumus, kas jau pieejamas vietējā tirgū.

Grūtups atgādināja, ka uzņēmums esošie realizācijas tirgi ir Lietuva, Igaunija, Beļģija, Nīderlande, Vācija, Norvēģija, kā arī uzņēmums eksportē arī uz Japānu. Līdz ar to Āzijas kā reģiona apguve uzsākta jau iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

CSDD: 70% autovadītāju ikdienā pie stūres lieto mobilo telefonu

LETA, 06.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 70% autovadītāju ikdienā pie stūres lieto mobilos telefonus, informē Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD).

Satiksmes dalībnieku novērojumi liecina, ka pēdējo piecu gadu laikā mobilo ierīču lietošana pie stūres arvien pieaug, radot nepieciešamību šo problēmu aktualizēt plašākā sabiedrībā, veidojot sociālas kampaņas un pastiprinot kontroli uz ceļiem. Tādējādi, «lai pievērstu mobilā telefona «nozombēto» autovadītāju uzmanību un mainītu to paradumus», CSDD sāk satiksmes drošības kampaņu «Izkāp no telefona!».

«Iekāpjot auto, izkāp no telefona! Tieši tik vienkāršs ir mūsu aicinājums,» iepazīstinot ar kampaņu, uzsvēra CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš. Viņš skaidroja, ka mobilo telefonu ietekmē autovadītāji kļūst par apkārt neko neredzošiem un nedzirdošiem zombijiem. Tieši tādēļ gados jaunās auditorijas vidū populārā zombiju tematika izmantota arī CSDD kampaņā «Izkāp no telefona!».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši lētais elektriskais skrejritenis Xiaomi MiJia M365 noderēs biroja darbiniekiem, lai ātri veiktu nelielus attālumus pilsētā

Nīkstot garā galvaspilsētas sastrēgumā un caur automašīnas logu priecājoties par saulaino dienu, neviļus pārņem domas par citādiem pārvietošanās līdzekļiem pilsētā. Kājas un velosipēds ir pārbaudīta, klasiska un patīkama alternatīva, bet, ja glītā uzvalkā regulāri jāmēro vairāki kilometri vai arī negribas nopūlēties, minot pedāļus? Te varētu noderēt ielās aizvien biežāk redzamie elektriskie skrejriteņi.

Viens no tādiem – Xiaomi MiJia M365 – uz laiku nonāca arī DB rīcībā. Vai tas tiešām varētu būt ērts ikdienas pārvietošanās līdzeklis?

Dizains

Elektroskūteris paredzēts cilvēkiem augumā no 120 līdz 200 centimetriem, tādēļ ir diezgan augsts. Tā augstākais punkts ir vairāk nekā 110 cm virs zemes. Toties – šaurs, lai lavierētu pa gājējiem pilnām ietvēm un ar stūres ragiem nevienu neaizķertu. Taču stūres augstums nav regulējams, tādēļ pirmskolas vecuma bērniem atliek žēli noskatīties, kā lielākie vizinās, jo, turot rokas augstāk par pleciem, skrejriteni vadīt pagrūti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Ja jāsēžas pie stūres, labāk nedzert pat vienu alus glāzi

Ceļu policists Verners Vangravs, 05.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadīto Līgo svētku statistika apliecināja – lai gan to cilvēku skaits, kuri sēžas pie stūres reibumā, samazinās, joprojām atrodas autovadītāji, kuri riskē ar savu un līdzcilvēku veselību un dzīvību.

Kamēr autovadītāji uzskatīs, ka viņiem ir iespēja izbēgt no soda, savā izvēlētajā maršrutā nesastopot ceļu policiju, dzērājšoferi nekur nepazudīs. Problēmu pilnībā izskaust nav iespējams. Naudas soda palielināšana par pārkāpumiem situāciju būtiski neuzlaboja – tas liecina, ka vairāk jāstrādā pie preventīviem pasākumiem un izpratnes veidošanas, nevis sodu politikas.

Arī viena alus glāze var izraisīt uzmanības traucējumus

Atskatoties uz aizvadītajiem Līgo svētkiem, fiksētā statistika nav visai iepriecinoša. Sabiedrība jau savlaicīgi tika informēta par pastiprinātu ceļu policijas ekipāžu darbību svētku periodā un pēc tā, taču daļai autovadītāju tas nebija pietiekams šķērslis un viņi sēdās pie stūres reibumā. Policija fiksēja 70 šādus autovadītājus, turklāt daļai no viņiem alkohola līmenis asinīs pārsniedza vienu promili. Kamēr autovadītāji uzskatīs, ka viņiem ir iespēja izbēgt no soda, nesastopot ceļu policiju savā izvēlētajā maršrutā, dzērājšoferi nekur nepazudīs. Tā nav likumsargu vaina, bet gan ļoti nepareizs domāšanas modelis, kas valda daļā sabiedrības. Neatkarīgi no soda apmēra vai veida vienmēr atradīsies kāds, kurš uzskatīs, ka drīkst braukt reibumā. Tāpat ir aplami domāt, ka trīs izdzertas alus pudeles neietekmē braucienu - arī neliels alkohola daudzums organismā var izraisīt uzmanības un koncentrēšanās samazināšanos. Palielinās arī agresivitāte un avāriju risks. Ja jāsēžas pie stūres, tad labāk nedzert pat vienu alus glāzi. To vienmēr cenšamies atgādināt autovadītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Negribu vainot vai aizskart nevienu prombraucēju, kas, mūsu ekonomiskās vadības kļūdu nomocīts un pakļāvies paša mazvērtības izjūtām, pametis Latviju, bet kādam jau būs jāatbild Dieva vai vēstures priekšā par tiem vairāk nekā 200 000 cilvēku, kas tagad, miera laikā, ir devušies trimdā,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījis advokāts Andris Grūtups.

«Tie lielākoties ir gados jauni cilvēki, un tas ir milzīgs zaudējums mūsu tautai. Kad šis zaudējums taps novērtēts, tad kaut kāda dažu aprindu šodienas cīņa ar oligarhiem izskatīsies vienkārši smieklīga,» viņš paudis.

«Bet visiem un katram aizbraucējam tomēr vajadzētu padomāt: kā Latvija iztiks bez manis? Un kā es iztikšu bez Latvijas? Un kas es tur, svešumā, būšu? Salašņa! Nevajag domāt, ka angļi, vācieši vai norvēģi, kas ir dziļas kultūras tautas ar senām tradīcijām, neatšķirs, kurš ir auslanders un kurš – pamatiedzīvotājs. Nekad – nekad! – ieceļotāji nekļūs par pamatiedzīvotājiem, jo vienīgā vieta, kur latvietis ir vajadzīgs, ir Latvija. Lai arī cik te dažkārt būtu grūti un pat neiespējami,» uz atgriešanos mudinājis Grūtups.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups: Jaunais vilnis nodara milzīgu ideoloģisku kaitējumu

, 12.08.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurss Jaunais vilnis pašreizējā veidā nevar pastāvēt, jo nodara lielu kaitējumu valstij, tautai un valodai, uzskata advokāts Andris Grūtups.

«Man tā liekas, ka Jaunais vilnis, kādā veidā tas pastāv, bija viens no pēdējiem šiem konkursiem Jūrmalā. Dzīvē nepārtraukti daudz kas mainās. Skaidrs, ka tagad piedzīvojam krievu nacionālisma uzplūdus. Neapšaubāmi, ar impērijas atgriešanos, ar valsts varenību. Bet nekas jau nestāv uz vietas. Uzplūdi mijas ar atplūdiem,» A.Grūtups izteicies intervijā Latvijas Avīzei. Viņaprāt, pašlaik ir latviešu pašapziņas zemākais punkts.

Tas saistīts ar lielām ekonomiskām grūtībām, bet par to, ka zemāko punktu nomainīs atgriešanās pie latviešu pamatvērtībām, advokātam neesot šaubu. «Saprotu, ka tādai lietai kā konkurss Jaunais vilnis ir kas jāliek pretim. Bet Jaunais vilnis pastāvēt nevar. Tas nodara tikai milzīgu ideoloģisku kaitējumu valstij, valodai, tautai. Agri vai vēlu nāksim pie atskārsmes – konkurss jārīko pašiem. Tajā jābūt tikai divām darba valodām: vienai kā pamatvalodai – latviešu, kā palīgvalodai Eiropā atzītai angļu,» izteicies A.Grūtups.

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Grūtups: politiķi ir manīgi intriganti ar švakiem radurakstiem

Dienas Bizness, 02.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Ja politikā būtu daudz inteliģentu cilvēku, tā būtu svētība. [..] Starp mūsu politiķiem inteliģentu cilvēku – ļoti maz. Viņi ir veikli intriganti, manīgi, bet savā būtībā diezgan prasti, ar diezgan švakiem radurakstiem, ļoti daudzi nāk no ārkārtīgi vienkāršās tautas, kā saka – no dubļiem – par princi. Tas jau viss atspoguļojas cilvēkos, viņu izturēšanās veidā, daļai no viņiem ir absolūtas kalpu dvēseles,» tā intervijā žurnālam Kapitāls norāda advokāts Andris Grūtups.

Advokāts intervijā sūkstās par latviešu mentalitāti, kas paģērē kalpa dzīvi, nespējot kļūt ne par baņķieriem, ne kinozvaigznēm, toties jūtoties labi, strādājot kalpa darbu ārzemēs. «Latviešiem nekad nav bijis aristokrātijas, savukārt visa buržuāzija, kas izveidojās 20. gadsimta 20.-30. gados, no 1940. līdz 1953 tika likvidēta. To visu fiziski iznīcināja, pazemoja un salika cietumā. Protams, tā ir milzīga tautas problēma. Palūkojoties – kaut vai Valdis Zatlers. Kad viņš bija prezidents, Jaunajā vilnī sēdēja pirmajā rindā – viens no estrādes māksliniekiem izķēmo Latvijas himnu, bet viņš mierīgi paliek sēžam. Kauns!»

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Grūtups: ebrejiem jāsamierinās ar vēsturiskiem zaudējumiem

Gunta Kursiša, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai atdotu ebrejiem tā saucamos viņu īpašumus, vajag pieņemt jaunu likumu, kas paredz, ka ebreji ir izredzētā tauta un ka viņiem ir lielākas tiesības nekā latviešiem, krieviem vai jebkurai citai tautai, kas te dzīvo,» laikrakstam Neatkarīgā pauda advokāts Andris Grūtups.

«Ebrejiem jāsamierinās ar vēsturiskiem zaudējumiem. Nedrīkst sevi nostādīt ārpus valsts un likuma,» viņš pauž.

Tāpat A. Grūtups izteic izbrīnu, ka ebreju organizācijām jau ir atdoti aptuveni 30 īpašumi. «Lai tagad ebrejiem sāktu atdot kaut ko izņēmuma kārtā, Saeimai ir jāatceļ vismaz kādi 30 pašas pieņemtie īpašumu reformas likumi, kas pieņemti laikā no 1990. līdz 1993. gadam ieskaitot, sākot ar likumu par valsts īpašuma konversijas principiem,» stāsta A. Grūtups, kura vadībā savulaik izstrādāta denacionalizācijas likumprojektu pakete un kurš pret restitūciju publiski iestājās arī 2006. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups Lembergu uzskata par piemērotu Valsts prezidenta amatam

Madara Fridrihsone, 27.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Advokāts Andris Grūtups uzskata, ka no pašreizējiem politiķiem piemērotākais kandidāts tautas vēlēta prezidenta amatam būtu smagos kriminālnoziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs. To plaši pazīstamais advokāts paziņoja intervijā LTV raidījumam Jauna nedēļa.

Grūtups aktīvi propagandē ideju, ka parlamentārā demokrātija Latvijā ir sevi izsmēlusi un būtu nepieciešams paplašināt Valsts prezidenta pilnvaras. Viņaprāt, ja prezidentu izvēlētos Latvijas iedzīvotāji, vislielāko atbalstu gūtu «Latvijas populārākais politiķis Aivars Lembergs».

Uz žurnālista Egila Zariņa aizrādījumu, ka A. Lembergs ir apsūdzēts smagos finanšu noziegumos, A. Grūtups paziņoja, ka Ventpils mēru apsūdz nodarījumos, kas veikti 90. gadu vidū un par līdzīgiem noziegumiem varētu apsūdzēt kādu tūkstoti cilvēku.

«Vispār tas nav nekas neparasts, ka no apsūdzēto sola līdz valsts prezidenta amatam ir viens solis,» sacīja advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai vajadzētu kļūt par prezidentālu valsti ar tautas ievēlētu prezidentu. Šādu viedokli Latvijas avīzei paudis zvērināts advokāts Andris Grūtups.

«Un visbeidzot ir nobriedis risināšanai jautājums par valsts pārvaldes formas maiņu. Ne pirmo reizi saku, ka pastāvošā politiskā sistēma, politiķu ķīviņi un nestabilās valdības nespēj nodrošināt valsts ekonomisko un politisko kursu. [..] Tāpēc mums vajadzētu veidot prezidentālu valsti, kur tauta ievēlētu prezidentu un viņam būtu tiesības izraudzīties valsts pārvaldes aparātu. Prezidents noteiktu arī valsts politisko un ekonomisko virzienu, bet parlamentam tiktu saglabāta likumdošanas un izpildvaras kontroles funkcija, kā tas ir daudzās pasaules valstīs,» intervijā laikrakstam saka advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Saistībā ar Grūtupa nāvi veiks vairākas ekspertīzes

LETA, 16.06.2014

Valsts Policijas Rīgas reģiona policijas pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Ģirts Mundurs

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar advokāta Andra Grūtupa nāvi tiks veiktas vairākas ekspertīzes, šodien informēja Rīgas reģiona Kriminālpolicijas priekšnieka pienākumu izpildītājs Ģirts Mundurs.

Paredzēts veikt tiesu medicīnisko un ballistisko ekspertīzi, lai noskaidrotu notikušā apstākļus.

Izmeklēšanas ilgumu Mundurs atturējās prognozēt, norādot, ka tiesu medicīniskajai ekspertīzei varētu būt nepieciešams vismaz mēnesis.

Sākotnējā informācija liecina, ka traģēdijas brīdī Grūtups dzīvoklī atradies viens pats. Policiju par notikušo informēja Grūtupam tuvi cilvēki, kuri kopā ar viņu dzīvojuši. Kopš izsaukuma un paša notikuma pagājušas minūtes. Dzīvoklī atrastais ierocis esot Grūtupa.

Mundura rīcībā nav informācijas, ka Grūtups būtu, piemēram, vērsies policijā par viņam izteiktiem draudiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Grūtups: Nepilni 30 gadi, un viss. Nācija beidz pastāvēt

Dienas Bizness, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Jānis Stradiņš man reiz izmeta frāzi, ka Krišjānis Valdemārs latviešu pastāvēšanu esot aprēķinājis līdz 2042.gadam. Protams, tā gada tuvošanās un tendences dara bažīgu. Paskaitiet — ja saglabājas līdzšinējie izbraukšanas tempi, nav grūti izrēķināt, kas te līdz 2042.gadam būs palicis,» intervijā izdevumam Sestdiena sacījis pensionētais advokāts Andris Grūtups.

«Nepilni 30 gadi, un viss. Nācija beidz pastāvēt, ja samazinās zem miljona,» viņš uzsvēris.

Uz norādi, ka islandiešu ir daudz mazāk, bet nekur nav izzuduši, advokāts atbildējis: «Lai Dievs dod! Katrā ziņā pagaidām nākotne izskatās slikti. Sāk ienākties pēdējo 10–15 gadu augļi, kad esam sabiedrība bez īstas nacionālās ideoloģijas. Kurš vainīgs? Gan vecāki, gan skolotāji, kas paši nezina, ko māca, gan žurnālisti.»

Runājot par to, ko ar savu šodienas pieredzi 90.gadu sākumā darītu citādāk, A. Grūtups stāstījis: «Pirmkārt, milzīga nelaime bija rūpnīcu klapēšana ciet lielos kvantumos. Protams, visas saglabāt nevarēja, bet toreiz tas balstījās uz principiāli aplamu Godmaņa ekonomiskās politikas tēzi, ka mēs dzīvosim no lauksaimniecības, transporta un bankām. Viņš toreiz to visur teica ar lielu apsēstību, un valdība ar vieglu roku to palaida. Liberālās ekonomikas pieredze Latvijā ir cietusi ārkārtīgi dziļu krahu. Man pie šīs ekonomiskās ideoloģijas nav nekādu nopelnu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sukāžu, pastilu un sīrupu ražotājai SIA Rāmkalni Nordeco notikušas izmaiņas valdē un vienlaikus ir pieņemts darbā arī jauns kompānijas direktors, sacīja uzņēmuma īpašnieks Viktors Grūtups.

Pēc viņa teiktā, līdzšinējais valdes loceklis Andris Kikusts kopš šīs dienas vairs nav Rāmkalnu Nordeco valdē, savukārt viņa vietā uzņēmuma valdē šodien ir iecelts Kaspars Timermanis. Tāpat kompānijai ir iecelta arī jauna direktore Sigrija Bernsone, kurai ir atbilstoša pārtikas tehnologa izglītība un pieredze. «Līdz šim direktors mums bija arī valdes loceklis, tagad mēs veicām nelielas izmaiņas, valdē ieceļot atsevišķu cilvēku, kas ir vairāk formāli, savukārt direktora amata pienākumus pilda cits cilvēks,» paskaidroja Grūtups.

Rāmkalnu Nordeco īpašnieks teica, ka attiecīgās izmaiņas bijušas labu nodomu vadītas, pieņemot darbā direktoru ar pieredzi attiecīgajā jomā, kurš ir gatavs īstenot Rāmkalnu Nordeco uzstādītos mērķus. «Tā kā mēs augam un aktīvi apgūstam arī eksporta tirgus, tad mēs skatāmies, ka mums vajag stiprināt savu komandu, un tieši tāpēc mēs to izdarījām. Tā ka izmaiņas viennozīmīgi ir pozitīvas,» teica Grūtups, piebilstot, ka kompānija šogad ir sākusi eksportu uz vairākiem jauniem tirgiem un aktīvi turpinās ārvalstu tirgu apguvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Grūtups: Lindermans jau apgalvoja, ka Latvijā līs asinis

Lelde Petrāne, 15.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Domāju, ka es nepārspīlēju. Manuprāt, referenduma pamats ir nežēlīgā taisnvirziena konsolidācija, kas cilvēkus iedzinusi nabadzībā,» intervijā laikrakstam Neatkarīgā sacījis advokāts un rakstnieks Andris Grūtups.

«Un tagad, kad vismaz 100 000 cilvēku pametuši Latviju, palikušajiem dzīve kļūst daudz grūtāka. Šādā situācijā atliek uzšķilties vismazākajai dzirkstelei – un ekonomiskā krīze pārvērtīsies etniskajā krīzē. Cilvēks meklē izeju, meklē atbildi uz jautājumu: kāpēc krievu laikā bija labāk? Un kāpēc viņam tik grūti klājas tagad: kas vainīgi – latvieši, valdība? Nabadzība, kuru izsaukusi varnešu veiktā bezatbildīgā konsolidācija, ir draudoši pāraugusi vēl lielākās briesmās,» klāstījis Grūtups.

«Un ko es te redzu? Vienu ebreju revolucionāru Lindermanu, kurš tagad tuvina degošu sērkociņu benzīna mucai. Atceros, pirms kaut kādiem gadiem Latvijas TV bija sižets ar Lindermanu galvenajā lomā. Viņš jau sēdēja Latvijas cietumā, apsargu pavadībā viņu veda uz apgabaltiesu, un kāds žurnālists Lindermanam tobrīd uzdeva dažus ekspresjautājumus. Lindermans ar izbolītām acīm un mežonīgu pārliecību apgalvoja, ka pienāks brīdis, kad Latvijā līs asinis, un to būs daudz. Izskatās, ka šis cilvēks, pravietodams un pareģodams, virzās uz priekšu pēc kaut kāda sava plāna, un es baidos, ka, redzot, kā tas konflikts eskalējas, tāda situācija vasarā var nobriest...,» viņš stāstījis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā iespējama situācija, kad valstī radīsies nepieciešamība veidot nācijas glābšanas fondu, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā Labrīt, Latvija! pieļāva pazīstamais advokāts Andris Grūtups.

«Es domāju, ka rudenī var nobriest situācija, kad mēs būsim spiesti dibināt nācijas glābšanas fondu, kurā visi, kas var, iemaksās līdzekļus, lai uzturētu un pabalstītu tos iedzīvotājus, kam līdzekļu nav un bezizejā taisās braukt prom,» norādīja A. Grūtups.

Tāpat A.Grūtups atzina, ka no valsts puses gaida lielāku iejaukšanos ekonomikā, vēršot uzmanību, ka ir brīži, kad valstij ir jānodarbojas ar uzņēmējdarbību un pat jādibina jauni uzņēmumi ar valsts kapitāla piesaisti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru