Citas ziņas

Bijušais ministrs Ģēģeris no Latvijas valsts saņēmis 10 tūkstošus latu kompensāciju

Vēsma Lēvalde, 02.06.2010

Jaunākais izdevums

Bez skaļas publicitātes Tieslietu ministrija jau aprīlī izmaksājusi bijušajam lauksaimniecības ministram Uldim Ģēģerim Augstākās tiesas piespriesto morālo kompensāciju - 10 tūkstošus latu.

To DB apstiprināja Tieslietu ministrijas Administratīvā departamenta juriskonsults Reinis Briģis. Latvijas valsts, pret kuru Tieslietu ministrijas (TM) personā vērsās kādreizējais lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģers, nav pārsūdzējusi Augstākās tiesas (AT) spriedumu piedzīt par labu bijušajai amatpersonai 10 tūkstošus latu morālā kaitējuma kompensāciju par nepamatotām apsūdzībām tā dēvētajā Lata International krimināllietā.

Spriedums stājies pēkā jau 26. martā, DB norādīja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja. AT daļēji apmierināja Ģēģera prasību, prasītā pusmiljona latu vietā piedzenot 10 tūkstošus latu. U. Ģēģers uzskatīja, ka laika posmā no 1994.gada, kad pret viņu celta apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, līdz 2005.gada 9.augustam, kad spēkā stājies viņu attaisnojošs tiesas spriedums, viņam nodarīts ievērojams morālais kaitējums un radīti materiālie zaudējumi. Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 8.maijā Ģēģera prasību par 500 tūkstošu latu morālā kaitējuma kompensācijas piedziņu apmierināja daļēji un piedzina 80 tūkstošus latu kompensāciju. Spriedumu AT pārsūdzēja gan Ģēģers, gan TM.

Ģēģers bijis apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu - par to, ka noslēdzis piecus Latvijai neizdevīgus starptautiskos kredītlīgumus par graudu un pākšaugu kultūru, kā arī lauksaimniecības tehnikas piegādi, nosakot, ka saistību izpildītājs ir SIA Lata International, kā dēļ tika nodarīts būtisks kaitējums valsts un sabiedrības interesēm. Tomēr tiesa U. Ģēģeri attaisnoja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

ALTA: Ceļošanas atvieglojumi izejošo tūristu skaitu varētu palielināt par 15-20%

LETA, 17.06.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdības šonedēļ pieņemtais lēmums par ceļošanas atvieglojumiem personām ar Covid-19 sertifikātu, varētu palielināt no Latvijas izceļojošo tūristu skaitu par aptuveni 15 -20%, aģentūrai LETA prognozēja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas (ALTA) valdes locekle, Igaunijas tūrisma kompānijas "Estravel" filiāles Latvijā vadītāja Anta Jokste.

"Principā esam apmierināti ar sen gaidīto un ilgi diskutēto valdības lēmumu. Ņemot vērā kopējo ainu EEZ valstīs, un īpaši tuvajos kaimiņos - Igaunijā, šis lēmums par atvieglojumiem testu un pašizolācijas ziņā ir atbilstošs un pamatots," sacīja Jokste.

Tomēr viņa uzsvēra - jāņem vērā, ka ceļošanai ir svarīga epidemioloģiskā situācija galvenokārt galamērķī un pašreiz vēl arvien ir valstis arī EEZ, kurās nebūtiska ieceļošana no valstīm ar saslimstības rādītāju virs 50 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju nav atļauta vai ir krietni ierobežota. Kā piemēru Jokste minēja Somiju.

"Protams, ka populārie Vidusjūras galamērķi - Grieķija un tai piederošās salas, Spānija, Bulgārijas un Turcijas kūrorti, ir atvērti vakcinētiem ceļotājiem, un viennozīmīgi tie vakcinētie vai izslimojušie Latvijas valsts piederīgie, kuri iepriekš kavējās ar ceļojumu iegādi maksas testu dēļ, tagad varēs šos testus neveikt, kā arī neizolēties, atgriežoties arī no Turcijas un citām trešajām valstīm. Domājams, ka šis apstāklis varētu palielināt izceļojošo tūristu skaitu par aptuveni 15-20%," minēja Jokste.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

D. Ģēģers par morālo kaitējumu saņems 10 tūkstošus latu

, 09.02.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģers, kurš no Tieslietu ministrijas (TM) vēlējies piedzīt 500 tūkstošus latu par morālo kaitējumu, saņems tikai 10 tūkstošus latu, Db pastāstīja Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas preses sekretāre Baiba Kataja.

Iepriekš apgabaltiesa lēma, ka D. Ģēģeram pienākas 80 tūkstoši latu, tomēr Augstākā tiesa kompensācijas apjomu samazināja vēl astoņas reizes. B. Kataja teica, ka pamatojums šādam lēmumam būs izklāstīts pilnajā sprieduma norakstā, kurš tiks sagatavots divu nedēļu laikā.

Jau ziņots, ka Dainis Ģēģers tika apsūdzēts tā dēvētajā Lata International krimināllietā, bet vēlāk pilnībā attaisnots. Lata International darbības dēļ Latvijas valstij nodarītie zaudējumi bija 54,5 miljoni USD.

D.Ģēģers savā prasībā norādīja, ka ir bijis apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, par to, ka noslēdzis piecus Latvijas Republikai neizdevīgus starptautiskos kredītlīgumus par graudu un pākšaugu kultūru, kā arī lauksaimniecības tehniku piegādi, nosakot, ka saistību izpildītājs ir SIA Lata International, kā rezultātā tika nodarīts būtisks kaitējums valsts un sabiedrības interesēm. Tomēr viņš tika attaisnots un vēlāk pats vērsās tiesā par morālā kaitējuma atlīdzināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Rīgas Dinamo Sanda Ozoliņa vadībā uzsāk savu desmito KHL sezonu

LETA, 22.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas komanda Rīgas Dinamo leģendārā Sanda Ozoliņa vadībā šodien Omskā uzsāk savu desmito Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonu.

Rīdzinieki plkst.16 pēc Latvijas laika viesos spēkosies ar Omskas Avangard komandu. Maču tiešraidē varēs skatīties kanālā Viasat Sport Baltic.

Turpinājumā tiks aizvadīti vēl trīs izbraukuma mači - ceturtdien rīdzinieki spēkosies ar Novosibirskas Sibirj, sestdien duelēsies ar Astanas Baris, bet pirmdien krustos nūjas ar Hantimansijskas Jugra. Pēc tam būs piecu mājas spēļu sērija, kas sāksies 31.augustā ar maču pret Maskavas Spartak.

FOTO: Latvija, uzvara! Atskats uz basketbola nedēļas nogali

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

No Tieslietu ministrijas piedzen 10 000 latus

Aisma Orupe, 08.03.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieslietu ministrijai nāksies maksāt vēl 10 000 latu Lata International lietā iesaistītajam.

Šodien Rīgas apgabaltiesa par labu tā dēvētajā Lata International krimināllietā savulaik apsūdzētajam un vēlāk attaisnotajam Mārim Sproģim no Latvijas valsts Tieslietu ministrijas (TM) personā piedzina 10 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju. Kā paskaidroja Rīgas apgabaltiesā – prasība attiecībā uz morālā kaitējumu apmierināta tikai daļēji, bet pārējā sadaļā – noraidīta. Spriedumu var pārsūdzēt LR Augstākās tiesas Civillietu palātā – 20 dienas pēc tam, kad stājas spēkā pilnais spriedums. 9. februārī tiesa piedzina 10 000 latu no TM par labu vēl otram nepatiesi šajā lietā apsūdzētajam Dainim Sproģim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Ceļotājiem uz Kipru jāņem līdzi skaidras naudas rezerves; var cerēt uz cenu samazināšanos

Jānis Rancāns, 01.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kipras dramatiskā parādu krīze Latvijas ceļotājus īpaši neietekmē, tomēr tūrisma jomas pārstāvji iesaka rēķināties ar nepieciešamību pēc skaidras naudas. Tūrisma operatori norāda arī uz izdevīgām cenām braucot uz Kipru.

Ceļojumu biroja Jēkaba aģentūra Mārketinga un projektu vadītājs Juris Alksnis skaidroja, ka, līdzīgi kā Ēģiptes vai Grieķijas gadījumā, nemieri un demonstrācijas tūristus neietekmē, jo ir lokalizēti atsevišķās valsts vietās.

Kiprai tūrisma nozare ir ārkārtīgi svarīga, tāpēc valsts pieliks pūliņus, lai krīzes iespaidu uz to samazinātu. Tāpēc, ja jāizvēlas kur braukt, tad Kipra patlaban ir izdevīgs galamērķis, jo valsts tūrisma nozare, saistībā ar negatīvajām ziņām par valsts ekonomikas stāvokli, lai izvairītos no ceļotāju apmēru krituma, samazinās cenas. J. Alksnis norādīja, ka šis samazinājums gan būs vien tikai daži procenti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

SIA Arbo pasludina par maksātnespējīgu

Žanete Hāka, 24.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar tiesiskās aizsardzības procesa izbeigšanu maksātnespējas process pasludināts Ventspils uzņēmumam SIA Arbo, liecina Lursoft dati.

Kā liecina Maksātnespējas reģistrā pieejamā informācija, procesa administratora pienākumus turpinās pildīt Artūrs Gēgeris.

1991.gadā dibinātais SIA Arbo darbojas būvniecības un galdnieku darbu jomā. Lursoft atskaite rāda, ka 2010.gadā SIA Arbo piedzīvojis būtisku apgrozījuma kritumu – uzņēmuma apgrozījums sarucis par 62,47%, samazinoties līdz 4,335 miljoniem eiro, kritums turpinājies arī 2011.gadā. Lai arī 2012.gadā SIA Arbo apgrozījums nedaudz pieaudzis, palielinoties līdz 4,144 miljoniem eiro, uzņēmuma zaudējumi turpinājuši pieaugt, sasniedzot jau 535,35 tūkstošus eiro.

SIA Arbo lielākā kapitāldaļu turētāja ir Eva Martinsone, kurai pieder 90,85% uzņēmuma, tiesa gan, uzņēmuma daļas patlaban ir ieķīlātas par labu Latvijas Attīstības finanšu institūcijai Altum.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Ar ES līdzfinansējumu 2,8 miljonu eiro apmērā Venstpilī cels divas jaunas ražošanas ēkas

Dienas Bizness, 18.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 17.martā, parakstīts līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) un Ventspils brīvostas pārvaldi par Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma saņemšanu divu jaunu ražošanas ēku būvniecības projektu īstenošanai Ventspilī.

Elektronikas centra un Tehnoloģiju centra būvniecība sāksies šopavasar un noslēgsies 2015.gada pirmajā pusē. Abas ražošanas ēkas – Elektronikas centrs (4300m2 platībā) un Tehnoloģiju centrs (4200m2 platībā) - tiks būvētas Ventspils Augsto tehnoloģiju parka teritorijā.

Elektronikas centra ēka būs vairāk piemērota elektronikas un elektrotehnikas ražotājiem, savukārt Tehnoloģiju centra ēka mašīnbūves, metālapstrādes, ķīmiskās rūpniecības, kā arī liela gabarīta izstrādājumu ražotājiem.

Šobrīd Ventspils brīvostas pārvalde strādā pie tā, lai informētu un piesaistītu potenciālos nomniekus jaunajām ražošanas ēkām. Interesi par telpu nomu esot izrādījuši jau vairāki uzņēmumi, apgalvo Ventspils brīvostas pārvalde. Viens no šiem uzņēmumiem ir SIA Hanzas elektronika, kam Ventspilī šobrīd pieder divi uzņēmumi - SIA Ventspils elektronikas fabrika un SIA Eurolcds.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji aktīvi izmantojuši iespēju aizvadītā gada nogales svētkus sagaidīt siltajās valstīs, aģentūrai LETA atzina aptaujāto tūroperatoru pārstāvji.

"Novatours" Pārdošanas nodaļas vadītāja Sanda Roze norādīja, ka gada nogales svētku laiks ierasti ir bijis bagāts ar ceļojumu pieprasījumiem.

"Ģimenes, draugu kompānijas un tie, kas vēlas baudīt atpūtu vienatnē, izmanto šo laiku, lai pagarinātu svētku laiku un baudītu vasarīgu atpūtu saulainos galamērķus, pamainot ierasto svētku vidi un atmosfēru," sacīja Roze.

"Novatours" ceļotāju topā šajā laika periodā ierindojās Ēģipte un Spānijas sala Tenerife Kanāriju salās.

Slēpošanas ceļojumi gada nogales svētku laikā "Novatours" piedāvājumā nav bijuši.

"Ceļojumu bodes" vadītājs Kaspars Gēgeris starp gada nogales populārākajiem galamērķiem izcēla Ēģiptes kūrortus. Tāpat populāri bijuši arī ceļojumi uz Lapzemi pie Ziemassvētku vecīša.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izdevniecības namam Fenster piederošs uzņēmums pasludina maksātnespēju

Gunta Kursiša, 21.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izdevniecības namam Fenster piederošajai SIA Papīra apdruka izbeigts ierosinātais tiesiskās aizsardzības process un pasludināts uzņēmuma maksātnespējas process, informē Lursoft.

Šādu lēmumu pieņēma Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa. Par SIA Papīra apdruka maksātnespējas administratoru iecelts Artūrs Gēgeris. Kreditoru pieteikšanās termiņš ir viens mēnesis.

SIA Papīra apdruka reģistrēta 2006. gadā, un 90% uzņēmuma kapitāldaļu pieder Izdevniecības namam Fenster, bet 10% - Andrim Līvmanim. Jau kopš uzņēmuma dibināšanas brīža tas strādājis ar zaudējumiem, savukārt apgrozījumam bija tendence ik gadu samazināties, liecina uzņēmuma iesniegtie gada pārskati. 2011. gadu Papīra apdruka noslēdza ar 1,098 miljonu latu apgrozījumu, savukārt zaudējumi veidoja 81,264 tūkst. latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums: 40 dienās apkārt pasaulei

Sagatavojusi Linda Zalāne; Iesaka: Aldis Plaudis, SIA Vestabalt valdes loceklis, 20.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai īstenotu vienu no savām idejām, proti, nosvinētu dzimšanas dienu divas reizes vienā gadā, nolēmu to realizēt, vienlaikus iepazīstoties ar Okeānijā ietilpstošo salu īpatnībām.

Vismazāk cilvēku apdzīvotais reģions uz planētas Zeme ir Klusais okeāns ar tajā izkaisītajām salu grupām. Šo pārsvarā neatkarīgo valstiņu sauszemes teritorijas ir niecīgākas par Latviju, vien daži desmiti tūkstoši kvadrātkilometru, bet kopā ar teritoriālajiem ūdeņiem bieži vien platība ir lielāka par visu Eiropu kopumā. Reģionu divās daļās sadala arī tā sauktais International Day Line.

Sarežģītais ceļojuma puzlis sevī ietvēra desmit valstis, divas aizokeāna teritorijas un 23 pārlidojumus. Visu ceļojumu bijām kopā ar bērnības draugu Andri, bet pa ceļam Jaunzēlandē un Franču Polinēzijā mums pievienojās arī mūsu sievas. Ierodoties Rīgas lidostā, ceļojums sākās tā, it kā kāda augstāka vara būtu sazvērējusies pret mums un kratot pirkstu saka: «Nebrauciet!» Proti, todien kāds jampampiņš bija piezvanījis uz lidostu un pajokojies par tajā ievietoto bumbu. Šāda rīcība, protams, aizkavēja lidojumus par vairākām stundām. Mūsu pirmā pietura bija Amsterdama, kur todien notika karaļa dzimšanas dienas svinības. Gribējām aizbraukt līdz pilsētas centram un apsveikt jubilāru, bet laika trūkuma un iespējamo sastrēgumu dēļ bijām spiesti palikt lidostā un vienkārši uzsaukt tostu gaviļniekam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Vai mazcenas SIA ir risinājums?

Pāvels Šnejersons, uzņēmumu attīstības vadības kompānijas Core Management vadošais partneris, 11.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No aizpagājušās nedēļas var dibināt sabiedrības ar ierobežotu atbildību ar 1 Ls pamatkapitālu. Nezināmu iemeslu dēļ prese gaidīja ažiotāžu ap šo uzņēmējdarbības formu jau no pirmās dienas. Uzskatu, ka satraukumam par mazu pieteikumu skaitu pirmajās dienās nav pamata, jo, kā jau ar jebkuru jauninājumu, ir nepieciešams laiks, lai cilvēki novērtētu 1 lata SIA priekšrocības un trūkumus.

Vai šis solis tuvinās mūs valdības nospraustam mērķiem – uzlabot uzņēmējdarbības vidi? Noteikti, ir zināms skaits potenciālo komersantu, kurus līdz šim no biznesa uzsākšanās atturēja vajadzība iemaksāt uzreiz 2000 Ls (vai vismaz pusi no tā, kā līdz šim jau paredzēja likums, ar pienākumu apmaksāt visu pamatkapitālu vēlāk), un tai pašā laikā biedēja individuālā komersanta neierobežota atbildība. Tomēr atļaušos minēt, ka šis skaitlis ir ļoti neliels, un runa tik tiešām ir par mikrouzņēmumiem, jo gandrīz jebkurā biznesā ir jāiegulda nauda pirms uzņēmējs varēs sagaidīt kādus ieņēmumus. Un ja šādu mikrouzņēmumu skaits ātri augs (kam es ļoti ticu), tas vēl nenozīmē, ka visi, kas šo iespēju izmanto, uzņēmējdarbību bez šīm likumdošanas izmaiņām vispār nesāktu. Vienkārši izvēloties starp iespēju iemaksāt 1 Ls vai 2000 Ls, viņi dos priekšroku lētākajam variantam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas Gāzes akcionāri vienojas dividendēs izmaksāt 23,94 miljonus latu

Nozare.lv, 06.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gāzes apgādes kompānijas AS Latvijas Gāze (LG) akcionāri šodien sapulcē vienojās dividendēs izmaksāt 23,94 miljonus latu jeb 0,6 latus uz akciju.

Salīdzinot ar 2010.gadu, dividenžu apjoms, kas tiks izmaksāts par vienu akciju, ir palielinājies par 0,1 latiem jeb 20%. Tādējādi izmaksāto dividenžu apjoms, rēķinot uz vienu akciju, sasniegs maksimumu visā LG akciju tirdzniecības laikā, teikts uzņēmuma pārskatā.

Saskaņā ar to otrs augstākais līmenis bija 0,5 lati par akciju, kas izmaksāti 2007.gadā un 2010.gadā. 2009.gadā izmaksāti 0,4 lati par akciju, 2008.gadā - 0,38 lati, bet 2006.gadā - 0,3 lati par akciju.

Vienas akcijas cena NASDAQ OMX Riga biržā pagājušajā gadā svārstījās no 4,601 lata līdz septiņiem latiem, bet 2011.gada beigās sasniedza 5,651 latu, kas ir par 17,7% vairāk nekā 2010.gada beigās. Savukārt akciju apgrozījums biržā sasniedza 218 132 akcijas 1,16 miljonu latu vērtībā, kas ir par 132 639 akcijām vairāk nekā 2010.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru