Biopiens cenas karuselī 

Latvijā vēl aizvien nav attīstīta biopiena pārstrāde, tādējādi buksē visa nišas izaugsme; arī tirgus līderis bioloģisko produktu līniju neveidos, ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Raivis Bahšteins, 2015. gada 18. jūnijs plkst. 8:20

Lauksaimniecības uzņēmums Bormaņi ilustrē ačgārno situāciju, kas pastāv bioloģiskā piena tirgū: sertificētos piensaimniekus stimulē Eiropas Savienības (ES) finansējums, bet viņu saražotais nonāk «vienā katlā» ar konvenciāli slaukto, turklāt par neadekvātu cenu. Bioloģiskā piena iepirkuma cena ir ievērojami augstāka – 30–34 centi par litru salīdzinājumā ar vidēji 22 centiem par litru «parastā» piena. ES, stimulējot ar atbalsta maksājumiem, nespiež piensaimniekus bioloģiski ražoto pienu pārstrādāt bioloģiski, vairāk uzsvaru liekot uz to, kādā veidā piens tiek ražots. Pašlaik bioloģiskais piens uzlabo kopējo piena kvalitāti, sertificētajiem ražotājiem par to nesaņemot ne centu vairāk.

Izvēlas stabilitāti

Par Kokneses novada SIA Bormaņi «senci» kolhozu Rīts liecina biroja zaļās tā laika tapetes un dzeltenās koka mēbeles, tāpat fermas un citas ēkas nav būtiski mainījušās. Uzņēmuma vadītājs un lielākais īpašnieks Jānis Miezītis, kurš savulaik kolhozā strādājis par saimniecības vadītāju, piedzīvoja tā sabrukumu, kad no 1,5 tūkst. hektāriem zemes reorganizētās saimniecības rīcībā palika vien 150. «Tomēr neko neizjaucām – ēkas un lopi palika, tāpat saglabājām daļu darbinieku,» stāsta J. Miezītis. Mērķtiecīgi audzējot platības, Bormaņi pašlaik bioloģiski apsaimnieko vairāk nekā 1000 ha lauksaimniecības zemes, no kuriem 800 ha ir īpašumā. Aptuveni 30 gadus saimniecībā saražotais piens nonāk Rīgas piena kombinātā. Tā tas notiek arī patlaban – piens tiek nodots aptuveni par vidējo piena iepirkuma cenu valstī, lai gan Bormaņos tas tiek slauks no bioloģiski turētām govīm. «Apzināmies to, bet izvēlamies stabilitāti. Tagad piena cena ir nokritusies, bet gaidām brīdi, kad nopietni iesāksies Food Union darbība Ķīnas tirgū. Tad ceram uz cenas pieaugumu,» stāsta J. Miezītis.

Rīgas piensaimnieka pievienošanu Rīgas piena kombinātam viņš redz kā iespēju: «Jo lielāks uzņēmums, jo spēcīgāks».

Visu rakstu Biopiens cenas karuselī lasiet 18. jūnija laikrakstā Dienas Bizness.

Dalies ar šo rakstu!
Nepalaid garām

Latvijas pašvaldības desmitgades garumā cēlušas peldbaseinus, stadionus, kultūras centrus bez...

Restorānu nedēļas projekts lielu peļņu nenes, toties izvelk cilvēkus no mājām iepazīt...

Šodien Dienas Bizness rīkotajā preses konferencē par jaunāko izdevumu Miljonārs tika atklāti Latvijas...

Vecie dēļi iegūst otro dzīvi SIA AW Latvia ražotajās mēbelēs un sienu...

Reizi mēnesī pie veikala «Preces no Vācijas» vērojama mūsdienām netipiska aina -...

«Mēs pārejam uz iknedēļas drukātā izdevuma formātu. Izmaiņas Dienas Biznesā ir vajadzīgas....

No šīs sadaļas
2015. gada 16. jūnijs plkst. 15:25

Zivju pārstrādes uzņēmumi, kuri Krievijas noteiktā embargo dēļ cietīs zaudējumus nerealizētās...

2015. gada 16. jūnijs plkst. 14:13

Šveices pārtikas koncerns Nestle otrdien paziņoja, ka Indijā sācis iznīcināt ātri pagatavojamās...

2015. gada 12. jūnijs plkst. 16:01

Veicot pārbaudes dzīvnieku novietnēs, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori pārliecinās,...

2015. gada 12. jūnijs plkst. 15:15

Vakar Rīgā, konditorejā Staburadze, kas atrodas uz Tallinas ielas, sievietei vafeļu smērēšanas...

2015. gada 12. jūnijs plkst. 12:36

Stoli grupa noslēgusi sadarbības līgumu ar Ibizas luksusa viesnīcām, liecina medijiem sniegtā...

2015. gada 12. jūnijs plkst. 11:42

Lai zemnieks varētu saņemt ceļazīmi bioloģiskās pārtikas ražošanai, viņa saimniecībai...

2015. gada 12. jūnijs plkst. 10:07

SIA Lat Eko Food kļuvis par pirmo bioloģiskās bērnu pārtikas ražotāju Baltijā,...

2015. gada 11. jūnijs plkst. 16:38

AS Ventspils zivju konservu kombināts neto apgrozījums pērn gadā saruka līdz 12,154...

2015. gada 11. jūnijs plkst. 16:17

Saistībā ar to, ka paipalu olu ražotāja SIA Eka paipalas (iepriekš Eko...

2015. gada 10. jūnijs plkst. 11:59

Pārtikas ražotnē «Kronis» pirmdien, 8. jūnijā, vārīja rabarberu ievārījumu. Visus...