Būve

CFLA: Pastāv risks atmaksāt Ventspils Mūzikas vidusskolai piešķirtos 10,9 miljonus eiro no ES fondiem

LETA, 03.06.2019

Jaunākais izdevums

Koruptīvo darbību dēļ pastāv risks atmaksāt Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta «Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstība» piešķirto finansējumu 10,95 miljonus eiro apmērā, apstiprināja Centrālās finanšu līgumu aģentūras (CFLA) Komunikācijas un klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Daiga Reihmane.

Viņa apstiprināja, ka, saņemot informāciju par iespējamām koruptīvām darbībām saistībā ar Ventspils mūzikas vidusskolas ēku, ir apturēta maksājumu veikšana Eiropas Savienības (ES) fondu projektā Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas infrastruktūras attīstība.

«Tā kā Ventspils mūzikas vidusskolas ēkas būvniecībā tiek izmantoti ES fondu līdzekļi, CFLA vērsās Iekšējās drošības birojā (IDB), lūdzot sniegt informāciju, vai kukuļošanas lieta skar ēkas būvniecības procesu. Tikko ir saņemta apstiprinoša atbilde, un CFLA lems, kādas finanšu korekcijas piemērot šajā ES fondu projektā, neizslēdzot iespēju, ka pastāv risks ES fondu finansējumu atmaksāt pilnā apjomā,» teica Reihmane.

Viņa stāstīja, ka projekta īstenošana tuvojas noslēgumam, un līdz šā gada februārim jau ir tikusi izmaksāta lielākā daļa paredzētā finansējuma - 7,9 miljoni eiro. Projekta kopējās izmaksas ir 10 949 856 eiro, tajā skaitā 9 307 378 eiro ERAF finansējums un 1 642 478 eiro Latvijas valsts budžets.

«Taču, vērtējot pārkāpumus un lemjot par piemērojamajām korekcijām, nav būtisks izmaksātā vai vēl izmaksājamā finansējuma apjoms, proti, runa ir par projektu kopumā. Tādā gadījumā, ja lēmums paredz izdevumus atzīt par neatbilstoši veiktiem, ES fondu projektā paredzētie līdzekļi ir jāatmaksā,» uzsvēra Reihmane.

Viņa teica, ka CFLA veiks rūpīgu izpēti, jo šajā gadījumā koruptīvas darbības ir veicis būvnieka apakšuzņēmējs, kas situāciju būtiski sarežģī.

Jau ziņots, ka Ventspils Komunālā pārvalde prasīja veikt atkārtotu VUGD novērtējumu Ventspils mūzikas vidusskolas ēkai, lai novērstu iespējamās aizdomas par neatbilstībām.

Ņemot vērā izskanējušo informāciju par IDB aizdomām par kukuļdošanu un kukuļa pieņemšanu Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas atbilstības novērtēšanā, «Komunālā pārvalde» kā Ventspils mūzikas vidusskolas ēkas būvniecības pasūtītājs apgalvo, ka nekādi neesot iesaistīta šajā procesā un par notikušo uzzinājusi no masu medijiem.

Ventspils pašvaldības iestādes «Komunālā pārvalde» direktors Andris Kausenieks pauda neizpratni par kukuļdošanas nepieciešamību, jo ir pārliecināts, ka jaunā Ventspils mūzikas vidusskolas ēka top saskaņā ar apstiprināto būvprojektu un ir droša ikvienā aspektā.

Tikmēr Kultūras ministrija lūgusi VUGD skaidrojumu par iespējamo kukuļošanu ēkas novērtēšanā, kā arī detalizētu informāciju par to, vai jaunuzceltā ēka ir gatava ekspluatācijai, informēja ministrijas pārstāve Inita Kabanova.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) uzsver, ka kategoriski nav pieļaujama kaut mazākā paviršība un atkāpes no ugunsdrošības normām ēkā, kas būs vienlaikus izglītības iestāde, kurā mācās bērni, un sabiedriska būve ar koncertzāles funkciju.

Jau ziņots, ka IDB aizdomās par kukuļa pieņemšanu saistībā ar Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām aizturējis četras VUGD Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas, tai skaitā abus brigādes komandiera vietniekus Romānu Andrijausku un Mursalu Kerimovu.

Savukārt par iespējamu kukuļdošanu, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, skatot jautājumu par būvobjekta atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām, aizturēts pilnsabiedrības «Merks-Ostas celtnieks» pārstāvis un SIA «VPM Latvija» īpašnieks un darbinieks. «VPM Latvija» šajā būvobjektā veica projekta ugunsdrošības risinājumu apsekošanu.

Kriminālprocesā veiktas vairāk nekā desmit kratīšanas, kuru laikā izņemta skaidra nauda vairāku tūkstošu eiro apjomā, datu nesēji un priekšmets, kas līdzīgs globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) slāpētājam.

Ventspils Mūzikas vidusskolas jaunās ēkas būvniecība Ventspils Lielā laukuma dienvidu daļā tika sākta 2017.gada februārī. Jaunās ēkas ēkas kopējā platība būs 6883 kvadrātmetri. 76% telpu paredzētas skolas vajadzībām, bet 24% - komerciālo un nekomerciālo koncertzāles funkciju īstenošanai.

Plānots, ka Ventspils Mūzikas vidusskolas ēka būs lielākā mūzikas skola ārpus Rīgas. Turklāt vienā ēkā ar Ventspils Mūzikas vidusskolu atradīsies Ventspils koncertzāle. Ēkas būvniecību bija plānots pabeigt 2019.gada pirmajā pusē.

Ēkas projektu izstrādājis vācu arhitekta Deivida Kuka pārstāvētais arhitektu birojs Haascookzemmrich Studio 2050. Būvdarbus veic apvienība Merks - Ostas celtnieks, kas uzvarēja iepirkuma konkursā ar piedāvāto līgumcenu 25 630 451 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Ieskaitot PVN 21% apmērā, ēkas būvniecība kopumā izmaksās aptuveni 31 miljonu eiro.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka pilnsabiedrība «Merks-Ostas celtnieks» sastāv no uzņēmumiem SIA «Merks» un SIA «Ostas Celtnieks". «Merks» pieder Igaunijas uzņēmumam Oshausing Merko Investments. Savukārt «Ostas Celtnieks» vairākuma daļu turētājs ir Konstantins Bursakovskis, kuram pieder daļas arī uzņēmumā SIA «Ventgāze".

Savukārt SIA «VPM Latvia» pieder Latvijas pilsonim Vilnim Puļķim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO,VIDEO: 25 miljonus vērtā Ventspils koncertzāle gatavojas startam

Monta Glumane, 19.02.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūlija beigās durvis vērs 25 milj. eiro vērtā Valsts Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle Latvija

Tajā būs divi pasaules mērogā unikāli mūzikas instrumenti, pārdomāti energoefektivitātes un daudzfunkcionāli telpu risinājumi. Mūzikas vidusskola ar klasēm, koncertzāle ar lielo un mazo zāli, publiskā mūzikas bibliotēka, kurā apvienosies Valsts Ventspils Mūzikas vidusskolas bibliotēka ar pilsētas bibliotēkas mūzikas nodaļu, skaņu ierakstu studija, mūzikas instrumentu veikals, kafejnīca divos stāvos ar terasi, ēdnīca un neliela frizētava – tas viss tiks apvienots vienā ēkā.

Šī kompleksa būvdarbi aizsākās 2017. gada februārī. Tiesa, jau tālajā 2005. gadā tika vērtētas arhitektu idejas par Lielā laukuma iekārtojumu un perspektīvās jaunās koncertzāles ēkas veidolu. Pēc Ventspils pilsētas pašvaldības iestādes Komunālā pārvalde pasūtījuma ēkas būvprojekts izstrādāts vācu arhitekta Deivida Kuka (David Cook) pārstāvētajā Haascookzemmrich Studio 2050 arhitektu birojā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā dēvētajā būvnieku karteļa lietā aizliegta vienošanās cita starpā bijusi arī par tādiem būvobjektiem kā Rīgas pils, Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs Torņkalnā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ēka, Liepājas cietums un citi, liecina Konkurences padomes (KP) publiskotais pilnais saraksts par lietā iesaistītajiem objektiem.

Kopumā starp 77 būvnieku kartelī pārrunātajiem objektiem ir vairāki projekti Rīgā, tostarp vairākas izglītības un kultūras iestādes. Tāpat vairāki karteļa darbībā iesaistītie objekti atrodas citās Latvijas pilsētās - Liepājā, Jelgavā, Skrundā, Ogrē, Ikšķilē, Jēkabpilī, Valmierā, Kuldīgā, Saldū, Rēzeknē, Salaspilī, Daugavpilī un Cēsīs.

Starp uzskaitītajiem būvobjektiem Latvijas pilsētās ir ne tikai izglītības iestādes, bet arī sporta centri, slimnīcas, ražotnes, parki, dzīvojamās ēkas, tirdzniecības centri un citi objekti.

Visi KP publiskotie lietā iesaistītie būvobjekti ietver VEF kultūras pili, Okupācijas muzeju, Pulka ielas muzeja krātuvi, kultūras pili "Ziemeļblāzma", Latvijas Nacionālo mākslas muzeju, Ogres tehnikumu, Latvijas Universitātes Akadēmisko centru Torņakalnā, Rīgas pili, Jauno Rīgas teātri, Salaspils kultūras namu "Enerģētiķis", stadionu "Daugava", Lielupes tenisa centru, Ventspils Mūzikas vidusskolu ar koncertzāli "Latvija", Lielupes vidusskolu un Jelgavas Valsts ģimnāziju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

VUGD amatpersonas tur aizdomās par kukuļņemšanu būvobjekta akceptēšanai

Zane Atlāce - Bistere, 23.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar būvobjekta ugunsdrošības pārbaudes veikšanu un attiecīgi – atzinuma par tā atbilstību ugunsdrošības prasībām izsniegšanu, Iekšējās drošības birojs (IDB) aizturējis septiņas kukuļošanā iesaistītās personas, informē IDB.

Aizdomās par kukuļa pieņemšanu aizturētas četras Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Kurzemes reģiona brigādes amatpersonas, tai skaitā abi brigādes komandiera vietnieki. Savukārt par iespējamu kukuļdošanu, lai panāktu labvēlīga lēmuma pieņemšanu no VUGD amatpersonu puses, skatot jautājumu par būvobjekta atbilstības novērtēšanu ugunsdrošības prasībām, aizturēts būvuzņēmuma PS Merks-Ostas celtnieks pārstāvis, un SIA VPM Latvija īpašnieks un darbinieks. SIA VPM Latvija šajā būvobjektā veica projekta ugunsdrošības risinājumu apsekošanu.

IDB aģentūrai LETA apliecināja, ka šis būvobjekts ir Ventspils Mūzikas vidusskola un koncertzāle, kurai Ventspils dome devusi nosaukumu Latvija. Tāpat IDB apliecināja, ka kukuļa summa ir vairāki tūkstoši eiro, tomēr precīzāk neminēja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

VIDEO: Rīgas džentlmeņa komplekts ir reģionos

Anita Kantāne, 26.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jebkurai galvaspilsētai ir vajadzīga mūsdienīga koncertzāle, tas pieder pie džentlmeņa komplekta, Dienas Biznesam pirms Ventspils koncertzāles Latvija atklāšanas skaidro Ventspils pilsētas domes izpilddirektors Aldis Ābele. Četrās Latvijas pilsētās akustiskās koncertzāles uzceltas, un šodien, 26. jūlijā, turpinās koncertzāles Latvija oficiālā atklāšana

Ar Ventspils koncertzāles Latvija atklāšanu, visticamāk, noslēgsies reģionālo koncertzāļu būvniecības ēra, piekrīt A. Ābele. Jaunu akustisko koncertzāļu būvniecībai ekonomiska pamata Latvijā nav, jo to būvniecība ir dārga, arī apsaimniekošanas izmaksas ir iespaidīgas, bet demogrāfiskā situācija rāda, ka ar četrām reģionālajām koncertzālēm pieprasījums tiks apmierināts. Taču A. Ābele pieļauj, ka četras esošās reģionu koncertzāles var kalpot par piemēru un iedvesmot citas pašvaldības veidot mazāka izmēra kultūras centrus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

FOTO, VIDEO: Prezentē jauno, 25 miljonus vērto Ventspils koncertzāli Latvija

Monta Glumane, 17.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Ventspilī tika prezentēta jaunā koncertzāle «Latvija».

Jaunajā ēkā darbosies gan koncertzāle «Latvija», gan Ventspils mūzikas vidusskola, gan arī Bērnu mūzikas skola, Mūzikas bibliotēka un skaņu ierakstu studija, tādējādi padarot ēku gan par kultūras, gan izglītības būvi.

Koncertzāle darbu uzsāks ar koncertu 25.jūlijā. Tās Lielajā zālē paredzētas 578 skatītāju vietas. Lielajā zālē atradīsies arī manuālas akustiskās koncertērģeles un vertikālās koncertklavieres.

Koncertzāles «Latvija» projekts izstrādāts 2015.gadā un kompleksa būvdarbi aizsākās 2017. gada februārī. Ēkas būvprojekts izstrādāts vācu arhitekta Deivida Kuka (David Cook) pārstāvētajā Haascookzemmrich Studio 2050 arhitektu birojā.

Ēkas būvniecības kopējās izmaksas veidoja ap 25 miljoniem eiro (bez PVN).

Komentāri

Pievienot komentāru