Citas ziņas

Cilvēki Jelgavā saindējušies, patērējot «točkā» iegādātu 99% metilspirta šķīdumu

LETA, 16.10.2013

Jaunākais izdevums

Ekspertīžu rezultāti liecina, ka bojāgājušie jelgavnieki apreibinājušies ar šķidrumu, kura sastāvā bija 99% metilspirta jeb metanola, apstiprinājis iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Viņš norādīja, ka, jau iedzerot sešus mililitrus metanola, cilvēks kļūst akls, bet 30 mililitru metanola deva organismam ir nāvējoša.

Kozlovskis pastāstīja, ka metanols sākotnēji ticis iegādāts legāli kā tehniskais spirts, un policija noskaidrojusi, no kurienes tas nācis. Gala rezultātā šis metanols nokļuvis dzirā, ko nelegālā alkohola «točkā» iegādājušies vairāki Jelgavas iedzīvotāji.

Ministrs akcentēja, ka patlaban svarīgākais ir noskaidrot, vai metanola šķidrums jelgavniekiem tirgots apzināti vai neapzināti.

Iekšlietu ministrs pauda bažas par to, ka, papētot tiesu statistiku, redzams, ka par indes tirgošanu, kas izraisījusi smagas sekas, cilvēki līdz šim nav saņēmuši reālus brīvības atņemšanas sodus.

Jau ziņots, ka vakar Jelgavas slimnīcā miris kārtējais metilspirta upuris - kāds 1963.gadā dzimis vīrietis, informēja Jelgavas pilsētas slimnīcas virsārste Solveiga Ābola.

Jelgavas slimnīcā pēc saindēšanās ar metilspirtu līdz šim miruši seši cilvēki, taču saskaņā ar policijas informāciju pavisam no nelegālā alkohola lietošanas miruši septiņi cilvēki. Vismaz viens nāves gadījums nav attiecināms uz Jelgavas slimnīcu, taču Ābolas rīcībā esot neoficiālas ziņas par kopumā diviem nāves gadījumiem ārpus slimnīcas, līdz ar to kopējais mirušo skaits varētu būt astoņi.

Četri dziras lietotāji joprojām atrodas slimnīcā - divi no viņiem ir terapijas nodaļā, pagaidām divi atrodas reanimācijas nodaļā, bet vienu no viņiem tuvākajā laikā plānots pārvest uz terapijas nodaļu.

Jelgavas tiesa piemērojusi drošības līdzekli apcietinājumu četrām personām, kas tika aizturētas saistībā ar nelegālā alkohola apriti. Piektajai aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece.

Policijā sākts kriminālprocess, aizturētas piecas pārbaudāmās personas saistībā ar nelegālā alkohola apriti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Tirgotājs: Alkoholisko dzērienu aprites likums ir absurds

Sandra Dieziņa, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alkoholisko dzērienu aprites likuma jaunā redakcija, pret kuru likuma izstrādes gaitā ir iebildusi virkne nevalstisku un komerciālu struktūru, ir absurds un diemžēl nekādi nepildīs savu pamata uzdevumu – jauniešu pasargāšanu no alkohola negatīvās ietekmes un iegādes, uzskata SIA Pārtikas tirdzniecības apvienības, kas ir Elvi zīmola turētājs, komercdirektore Laila Vārtukapteine.

«Analizējot likumā ievertās normas, rodas sajūta, ka likumdevēja patiesais mērķis ir mazo veikalu konkurētspējas mazināšana vai pat to slēgšana,» skaidro Vārtukapteine.

Ja Saeimas deputātu mērķis bija kontrolēt to, lai mazumtirgotāji nepārdod alkoholiskos dzērienus nepilngadīgām personām, tad varu ar pilnu atbildību apgalvot, ka šis likums to nesekmēs, viņa uzskata, uzsverot, ka negodprātīgiem veikalniekiem vai pārdevējiem tas neko neierobežo. «Valstij un tiesību sargājošajām iestādēm nelegālā tirdzniecība ir jāapkaro un vainīgie bargi jāsoda, nevis atbildība janoveļ uz citiem pleciem, lai paši varētu turpināt aizbildināties ar nepietiekamiem resursiem,» domā L.Vārtukapteine. Kā kliedzošāko absurdu viņa min to, ka nav iespējams vienus un tos pašus noteikumus piemērot veikaliem ar 3000 m2 lielu tirdzniecības platību un, piemēram, 60 m2 lielu tirdzniecības zāli, kas bieži vien atrodas tālu laukos un ir vienīgais veikals konkrētajā apdzīvotajā vietā. «Kāpēc mazajiem tirgotājiem, kuriem jau tā ir ļoti grūti izdzīvot, vēl jāpasliktina situācija? Kādēļ mazo veikalu īpašniekiem līdz minimumam jāsamazina to spēju konkurēt ne vien ar lielajiem mazumtirdzniecības tīkliem, bet arī ar nelegālā alkohola tirgotājiem – tā saucamajām točkā?» jautā apvienības komercdirektore.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Ķengaraga iecirkņa policisti saņēma informāciju par personu, kura, iespējams, nodarbojas ar nelegālo cigarešu tirdzniecību, informē Valsts policija.

Pārbaudot saņemto informāciju, policisti vakar pēcpusdienā Salaspils ielā pamanīja 1948. gadā dzimušo vīrieti, kurš līdzi nesa 8000 nelegālās cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām. Par nelegālo cigarešu glabāšanu ir uzsākta administratīvā lietvedība.

Tāpat policisti bija saņēmuši informāciju arī par kādu točku, kurā tirgo nelegālo alkoholu. Pārbaudot informāciju, policisti točkā Maskavas ielā atrada un atsavināja 10 litrus nelegālā alkohola. Pret 1964. gadā dzimušo sievieti, kura nodarbojās ar nelegālā alkohola tirdzniecību ir uzsākts kriminālprocess.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā, divos dzīvokļos kādā Pērnavas ielas namā, jau kopš 1954.gada darbojas tā dēvētā točka, kuru policijai joprojām nav izdevies iznīdēt, Maskavas forštates iedzīvotāju forumā pastāstīja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Latgales iecirkņa priekšnieks Vladimirs Stoļarovs.

Stoļarovs skaidroja, ka jau desmitiem gadu tur mainoties tirgotāji, viņiem šo gadu laikā noformēti vairāk nekā 200 protokoli, ierosināts kriminālprocess, ir daudz sodāmību, taču bizness turpinoties. «Nu ko darīt - uzspridzināt?» bezspēcību cīņā ar šo nelegālo apreibinošo vielu pārdošanas vietu raksturoja Stoļarovs.

«Ienākumi šiem cilvēkiem ir vairāk, nekā jūs domājat,» piebilda Stoļarovs.

Kā ziņots, lai novērtētu Maskavas forštates attīstību, kā arī iespējas un risinājumus drošas apkaimes radīšanai, šodien plkst.14 Latvijas Kultūras akadēmijā sācies Maskavas forštates iedzīvotāju forums, kurā tiek informēti par aktualitātēm apkaimē un aicināti izteikt savus priekšlikumus tās turpmākā attīstībā.

Komentāri

Pievienot komentāru